Uit je hoofd in je hart (met 7 tips)

Uit je hoofd en in je hart

Volg jij vooral je ratio of luister je meer naar je gevoel en je hart? In deze podcast nemen we de proef op de som en geef ik je mijn beste tips hoe je nóg meer vanuit je hart kunt leven. 

Je hoofd versus je hart

Waarom is het toch zo lastig om vanuit je hart te leven? Heel simpel: van kinds af aan heb je geleerd om je ratio te ontwikkelen. Dat maakt dat je als volwassene járenlang getraind bent om je ratio (en ego) te gebruiken in plaats van je hart. Daar komt bij dat de signalen van je hart meestal subtieler zijn dan die van je ratio (het schreeuwerige stemmetje in je hoofd dat het altijd beter denkt te weten). 

Je ego zit vaak in de weg om vanuit je hart te leven en écht naar je onderbuikgevoel te luisteren. Je innerlijke criticus overschreeuwt maar wat graag de intuïtieve ingevingen die vaak out of the box zijn. En het laatste wat je ego wil, zijn veranderingen en nieuwe uitdagingen. Het speelt veel liever op safe, want dat kost minder energie en dan weet je tenminste wat je krijgt. Maar ook al klinkt je ego-stem harder, hij heeft niet altijd gelijk.

Hoe houd je je kritische zelf in toom?

Neem allereerst niet klakkeloos aan wat je innerlijke criticus roept en beweert. Zie het niet als de enige waarheid, maar als een mening die je wel of niet kunt geloven. Zo neem je meer afstand van je gedachten en ontstaat er meer ruimte voor je hart. Vraag jezelf vervolgens af: Wat zegt mijn hart hierover? Wat zou ik diep van binnen het liefste willen als alles mogelijk was? Zo krijgt ook je hart een eerlijke kans.

Tips: Uit je hoofd in je hart

TIP 1: Kom tot rust

Als je het druk hebt, ben je in de meeste gevallen ook druk in je hoofd. Wanneer je fysiek ontspant, wordt het ook rustiger tussen de oren. Hoe je tot rust komt, is voor iedereen verschillend. Voor de ene is het een brood bakken en voor de ander is het warm douchen, muziek luisteren of een flinke wandeling maken. Je komt sowieso meer in je lijf als je meer beweegt. En dan is het nog een kleine stap om de connectie naar je hart te maken.

Zit jij vooral in je hoofd? Check het hier. Beantwoord onderstaande stellingen met ja of nee.

 • Je slaapt slecht of komt moeilijk in slaap
 • Je hebt regelmatig (een lichte) hoofdpijn
 • Je vergeet snel dingen
 • Je bent vaak moe
 • Je hebt een kort lontje? (snel kribbig)
 • Je hebt moeite om de controle los te laten
 • Je vindt het lastig als dingen (totaal) niet op jouw manier gaan
 • Je bent snel angstig
 • Je durft geen snelle beslissingen te nemen.

Hoe vaak heb je geantwoord met ja? 

Hoe meer ja’s, hoe groter de kans is dat je meer vanuit je hoofd leeft en minder op je hart durft te vertrouwen. Maar je hebt je hoofd niet nodig om een beslissing te nemen. Je hart weet precies wat het beste is voor jou en het schijnt dit vaak al eerder te weten dan je mind. De reden dat je toch naar je hoofd luistert, is omdat je daar dus veel meer op getraind bent dan in het luisteren naar je hart en ziel.

TIP 2: Kom in het hier en nu

Hoe je meer vanuit je hart kunt leven, is door meer in het hier en nu te zijn. Gedachten gaan meestal over datgene wat geweest is of over wat nog moet komen. Kortom, door in gedachten verzonken te zijn, ben je niet met je aandacht in het hier en nu. Leven vanuit je hart is leven in het hier en nu, dus ook met je aandacht bij dit moment. Gebruik je zintuigen om in het nu te zijn, want je zintuigen werken uitsluitend in het heden.

Leven vanuit je hart is ...
leven in het hier en nu

TIP 3: Stop gevoelens niet weg maar kijk ze aan

Voel je je onrustig? Stop die gevoelens dan niet weg, ook al voelt het ongemakkelijk. Want daarmee zijn ze natuurlijk niet echt weg. Ze doemen vroeg of laat toch weer op in de toekomst. Je creëert namelijk in het heden je toekomst. Dus wanneer je nu onrustig bent of je zorgen maakt, creëer je onrust en zorgen voor jezelf in de toekomst door het weg te stoppen.

Gevoelens van onrust zijn meestal een signaal dat je niet genoeg naar je hart luistert en dat je te veel in je hoofd zit. Met andere woorden: je hecht (te) veel waarde aan je innerlijke criticus. Om je onrust niet mee te nemen naar de toekomst is het goed om je gevoelens aan te kijken. Stel jezelf de vraag: ‘Waarom voel ik mij onrustig?’ Bekijk ook welke gedachten je op dat moment hebt of kort daarvoor had, want die beïnvloeden sterk je gemoedstoestand.

De gevoelens en emoties die je aankijkt, zullen vrij snel daarna in heftigheid afnemen. Zo kun je je onrust makkelijker loslaten en neem je het niet mee naar je toekomst. 

Affirmaties die je hierbij kunnen helpen, zijn:

 • De reis die voor mij ligt, is vol licht en overvloed
 • Mijn leven is vol onbegrensde mogelijkheden
 • Ik kies ervoor om mijn hart te volgen
 • Ik vertrouw erop dat alles goed uit zal pakken
 • Alles ontvouwt zich liefdevol en vindt op het juiste moment plaats
Affirmatie - Uit je hoofd in je hart Just Be You

Essentiële oliën heeft een gunstig effect op onze emoties

Affirmaties hebben een een impact want alles wat je jezelf vertelt gaat je brein voor waarheid aannemen. Naast de kracht van affirmaties kun je ook heel goed essentiële oliën inzetten. Deze werken in op het limbische systeem (bestaat uit een aantal hersendelen, en is betrokken bij emotie, motivatie, geheugen en herinneringen)

Essentiële oliën en affirmaties is een perfecte combinatie doordat nieuwe positieve affirmaties de plaats in kunnen nemen van de oude emotionele inprenting. Affirmaties vergroten het effect van essentiële oliën op onze emoties.

Gebruik jouw olie gedurende ongeveer 21 dagen en geef jezelf de tijd om de werking goed te ervaren. Kies voor 100% natuurlijke oliën. Zoals je misschien al weet ben ik er onwijs fan van geworden en ik spreek zoveel mensen die begonnen zijn en geweldige resultaten hebben.

Wat kun je doen om het effect van essentiële olie op je emoties te vergroten:

 • Doe 1 / 2 druppels olie op je handpalmen en wrijf je handen 
 • Maak een kommetje van je handen en adem de geur een paar diep in en sluit hierbij even je ogen
 • Spreek de affirmatie uit ( deze moet goed voelen, in de tegenwoordige tijd en alsof het al zo is)
 • Adem nogmaals de geur in 
 • Ga net zo lang door totdat het goed voelt voor jou. Ik zou de affirmatie ongeveer 11x uitspreken 😉
Just Be You Sparkle Collection - Affirmatie kaarten

TIP 4: Laat je leiden door je gevoelens

Niet alleen je gedachtes kunnen je sturen, je gevoelens en emoties kunnen dit ook. Het is maar net waarnaar je luistert en hoeveel waarde je eraan geeft. We zijn geneigd om niet naar onze onprettige gevoelens te luisteren, toch kunnen die je helpen om iets wel of niet te doen. 

Als voorbeeld: je hebt een koffieafspraak met een kennis waar je eigenlijk geen zin in hebt en die eigenlijk ook helemaal niet uitkomt. Maar waarschijnlijk levert je deze koffieafspraak wél een nieuwe werkopdracht op. Rationeel is het een mooie kans, maar je hart zegt dat je het niet moet doen. Dilemma… 

Wanneer je inderdaad de nieuwe klus aangeboden krijgt en aanneemt, geeft het je misschien wel extra inkomsten, maar misschien ook stress en negativiteit. Je hebt gekozen voor zekerheid in plaats van te vertrouwen dat er iets anders en veel mooiers op je pad komt, wat ook geld oplevert en waar je bovendien vooral plezier aan beleeft. Vaak hebben je hart en intuïtie het bij het juiste eind, al zie je dat soms pas achteraf.

Luister naar wat je emoties en gevoelens je te zeggen hebben:

Krijg je ergens energie van en maakt het je blij? Dan is het goed voor jou.
Word je er moe van, zie je er tegenop of neemt je zonnige humeur ineens af? Luister daar dan naar. In welke vorm zou het wel goed voelen? Kun je iemand om hulp vragen of inschakelen die de klus voor je kan doen? Laat je leiden door (en doe) de dingen die je energieniveau en humeur een boost geven.

Uit de grond van je hart
groeit altijd iets moois

TIP 5: Zoek de stilte op

Op een overvolle dag met afspraken en todo’s is de kans klein dat je hoort en luistert naar wat je hart en intuïtie je ingeven. En waarschijnlijk is het in je hoofd al net zo druk en chaotisch als de vele prikkels die je vanuit je omgeving op je af krijgt. De beste manier om dit te doorbreken, is door je terug te trekken en de stilte op te zoeken. Al is het maar voor een paar minuten. In stilte is het makkelijker om je mind meer tot rust te laten komen. 

In rust kun je je gedachten ook beter waarnemen en kun je er bewust wat meer afstand van nemen. En die afstand schept weer ruimte voor je hart en intuïtie om naar te luisteren. In stilte kunnen de antwoorden die je nodig hebt, duidelijker tot je komen. Creëer meerdere stilte momenten voor jezelf op een dag. Gebruik bijvoorbeeld je toiletbezoek om even in te tunen bij jezelf. Adem een paar keer rustig en diep in en uit en check hoe je je écht voelt

Heb je weinig tijd of een druk gezin wat veel van je aandacht en energie vraagt? Sta dan bijvoorbeeld een half uur of uur eerder op en ga naar buiten voor een stilte wandeling. Of gebruik die tijd om te mediteren of te journalen. Het is misschien even wennen om de wekker eerder te zetten, maar het gaat je zoveel meer rust, aandacht en liefde voor jezelf opleveren. En dat is het zó waard. Voor mij geen dag meer zonder stiltemomenten.

Wil jij meer zelfinzicht en het leren schrijven van intenties om meer positieve energie in je leven te ervaren? Check hier mijn 21 daagse programma (nu ook mogelijk met gedrukt werkboek)

TIP 6: Doe een ding tegelijk

Multi-tasken lijkt lekker efficiënt maar dat is het niet. Het schijnt dat je er niet meer tijd mee bespaart en dat wat je doet zelfs kwalitatief minder resultaat oplevert. Mono-tasken (één ding tegelijk doen) is dus niet alleen efficiënter, maar het zorgt ook voor minder mentale en fysieke spanning. Doordat je met name minder mentale druk opbouwt, leef je minder vanuit je hoofd en sta je automatisch meer open voor je gevoelens en je hart (intuïtie).

Sometimes following your heart means,
losing your mind

TIP 7: Geef je hart een upgrade

Je bent niet je gedachten, je hébt ze. Je bent ook niet je emoties en gevoelens, je hébt ze alleen. Maar wie of wat ben je dan wél? Je bent je hart en je ziel. Deze twee zijn met elkaar verbonden. Je hart is als het ware de fluisteraar van je ziel. Meer leven vanuit je hart, kun je doen door je simpelweg voor te nemen dat je voortaan meer prioriteit geeft aan het gefluister van je hart. Daarmee geef je het de upgrade die het verdient, en die jij verdient.

Het is de kunst om heen en weer te schakelen tussen je hoofd en je hart. Want natuurlijk heb je naast je intuïtie ook je ratio nodig. Ik zie mijn intuïtie en creativiteit als intuïtieve ingevingen vanuit mijn ziel en vanuit het Universum. Mijn ratio gebruik ik hoofdzakelijk om de plannen uit te voeren. Daarbij check ik wat wel en niet goed voelt en wat mij wel en geen energie geeft.

Lukt het jou om makkelijk te schakelen tussen je hoofd en hart?

Kom uit je hoofd in je hart!

Accepteer dat wat er is. Laat los wat is geweest. Geniet en heb vertrouwen in wat kan zijn.

With love,  

Uitgelicht in deze aflevering: 

Affirmatie Just Be You - Uit je hoofd in je hart
Affirmatie - Uit je hoofd in je hart Just Be You
Affirmatie - Uit je hoofd in je hart Just Be You

Over de auteur

Gepest op school, opgevoed zonder liefde met aan alcohol verslaafde ouders. Hierdoor was ik verlegen, onzeker, ik had totaal geen (zelf)vertrouwen. Ik was bang om ‘gezien’ te worden, ik had altijd het gevoel niet goed genoeg te zijn en sterk de goedkeuring van andere mensen nodig.
Mijn moeder is in mijn armen overleden en dat was de turning point in mijn leven. Lees meer >>>

Marian


Tags

emotie, gevoel, intuitie, uit je hoofd in je hart


Misschien vind je dit ook leuk:

Voorgevoel of Voorspellende gedachten

Voorgevoel of Voorspellende gedachten

Hoe serieus neem jij je intuïtie?

Hoe serieus neem jij je intuïtie?
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Gratis Meditatie voor Loslaten Just Be You

Download Gratis Mediatie Loslaten van Angst,
Zorgen en Stress

>