Relaties

Dit is de inspiratie week over relaties bij Just Be You.

Bij het woord relatie denk ik in eerste instantie altijd aan een liefdesrelatie. Terwijl er natuurlijk een heleboel andere vormen van relaties te noemen zijn.
Zo heb je een relatie met je ouders, je broers- en of zussen. Een relatie met je kinderen, vrienden, collega’s, buren, kennissen, sportmaatjes, eigenlijk met iedereen met wie je regelmatig contact hebt en een sociale of zakelijke/formele verhouding mee hebt.

De belangrijkste relatie vinden we bij Just Be You, als vanzelfsprekend, de relatie met jezelf. Je brengt tenslotte in iedere andere relatie jezelf mee. En de mate waarin jij in harmonie bent met jezelf bepaalt voor een groot deel de kwaliteit van de relatie met anderen.

Relaties

Iedereen heeft zo dus een heleboel vormen van relaties in zijn leven. Inmiddels is mijn ervaring dat die relaties komen en gaan. Eigenlijk zijn er maar heel weinig relaties die ‘een leven lang’ mee gaan.

Ik heb me wel eens verbaasd over het feit hoe mensen komen en gaan in je leven, belangrijk zijn in een periode en hoe uiteindelijk het contact verwatert of abrupt verbroken wordt, zonder dat daar perse een duidelijke aanleiding voor hoeft te zijn. Hartsvriendinnen van de middelbare school die je daarna nooit meer tegenkomt. Vriendjes die exen worden. Collega’s waar je dag in dag uit intensief mee samenwerkt en uit je leven verdwijnen. Vrienden waarvan je dacht dat het levenslang zou zijn, blijken uiteindelijk toch een ander pad te kiezen.

Daar tegenover staat weer dat er mensen zijn die ‘toevallig’ op je pad lijken te komen en ineens een belangrijke rol gaan spelen in je leven. Of een collega die een dikke vriendin, een soul-mate wordt, ook al zie je haar maar heel af en toe. Zelfs vrienden die aan de andere kant van de wereld terecht komen kunnen een on onderbroken lijntje houden.

Het is niet eens de kwantiteit van het contact, maar vooral de kwaliteit van het contact dat maakt of een relatie een goede relatie is. En of deze nou 10, 30 jaar of maar 6 maanden duurt, een relatie heeft altijd invloed op jou en jouw ontwikkeling.

Doel van relaties

Dat is, mijn in ziens, ook meteen het doel van relaties. Ieder persoon die een rol speelt in je leven, draagt iets bij aan jouw ontwikkeling. Niemand is daar zomaar. Andersom geldt dat natuurlijk ook. Jij bent niet ‘toevallig’ de beste vriendin van, of de moeder van.

relatiesAls er iemand in je leven is met een REDEN, dan is dat meestal omdat je een behoefte hebt geuit. Het kan werkelijk voelen als een geschenk uit de hemel. Ze zijn er om je te helpen, te ondersteunen of te begeleiden in een moeilijke periode. Ze zijn er in ieder geval voor de reden die voor jou van belang is. Ze kunnen dan ook als het ware ineens weer verdwenen zijn, door een radicale beslissing, ruzie, onverklaarbaar of de dood. Besef dan dat in je behoefte is voldaan, het werk is gedaan en het is tijd om verder te gaan.

De mensen die in je leven komen voor een SEIZOEN (dat kan letterlijk zijn of een seizoen in je leven en dus een langere periode beslaan) zijn er om je iets te laten ervaren. Ze leren je iets wat je nog nooit hebt gedaan, ze leren je een kant van jezelf of het leven kennen wat je vreugde brengt. Jouw beurt om te delen, te groeien en te leren.

De mensen die LEVENSLANG in je leven zijn, zijn er voor de grote levenslessen. De lessen die het fundament vormen voor je persoonlijke en emotionele ontwikkeling. Jouw taak om die lessen te accepteren, en de persoon die je de les leert te omarmen.
En dat is niet altijd gemakkelijk, want het zijn meestal niet de gemakkelijkste lessen. Je mag er niet voor niets je hele leven over doen!

Dat is meteen een andere kijk op relaties. Familiebanden lijken voor het leven, maar hoeven dat zeker niet te zijn.
Een ‘leraar ‘ kan zich aandienen in de vorm van een erg vluchtig contact.

Het is de moeite waard jouw relaties eens onder de ‘loep’ te nemen. Het geeft je veel inzicht over jezelf maar ook een hoop rust. Het betekent ook dat je niet kost wat kost moet proberen om een relatie in stand te houden als het ‘werk’ gedaan is. Het betekent ook dat je met compassie naar iedereen kunt kijken, zonder oordeel.
We hebben elkaar tenslotte allemaal gewoon nodig!

Koester de relaties die veel voor je betekenen en geef dan je oprechte aandacht

Over de auteur

Gepest op school, opgevoed zonder liefde met aan alcohol verslaafde ouders. Hierdoor was ik verlegen, onzeker, ik had totaal geen (zelf)vertrouwen. Ik was bang om ‘gezien’ te worden, ik had altijd het gevoel niet goed genoeg te zijn en sterk de goedkeuring van andere mensen nodig.
Mijn moeder is in mijn armen overleden en dat was de turning point in mijn leven. Lees meer >>>

Marian


Tags

doel van relaties, familiebanden, groeien, leren, ondersteunen, relaties


Misschien vind je dit ook leuk:

 • Katinka schreef:

  Heel mooi en ook waar. Ik heb het zelf ook meerdere malen meegemaakt dat goede vriendinnen uit mijn leven verdwijnen. Ik vind loslaten wel heel erg moeilijk. Je bouwt iets op samen, deelt ervaringen mooie herinneringen en dan vind ik het heel pijnlijk als het contact anders wordt, als je uit elkaar groeit. Als je je opeens niet meer op je gemak voelt bij iemand waar je eerder een goed gevoel bij had….. Gelukkig klopt het ook dat er dan weer andere mensen in je leven komen……Het liefst hou ik alles bij het oude en houd ik met iedereen een fijn contact.

  • yolanda schreef:

   Heel herkenbaar Katinka. Het is altijd moeilijk om los te laten. Leven is continu aanpassen aan veranderingen, steeds opnieuw. Als alles bij het oude zou blijven zouden we niet groeien.

 • Ik geloof met oprechtheid dat iedereen die in je leven komt ,,iets,, geeft en je een boodschap biedt.Ik denk dat sommige mensen,relaties een beproeving zijn op iets wat je echt wilt of een valkuil kunnen vormen.Je hebt zelf de ontwikkelingen in je hand.Yolanda je hebt dit artikel heel mooi vorm gegeven

 • Mooi omschreven Yolanda! Voor een reden, een seizoen of voor het levenlang. Ik vind het een wijze les en het geeft inderdaad rust!

 • Angela schreef:

  En net vandaag heb ik behoorlijk teleurgesteld van een tante afscheid genomen.
  Wéér iemand die het ene zegt en het andere doet.
  Eerlijkheid is er niet meer bij en dan is het voor mij al snel gedaan.
  Zulke mensen wil ik niet meer in mijn kringetje, al wordt dat steeds kleiner en kleiner……..

  • yolanda schreef:

   Angela, afscheid is pijnlijk. Maar blijf je wel openstellen voor nieuwe contacten, die komen ook weer iets ‘brengen’, en dan wordt jouw kringetje niet kleiner, maar weer groter. Go for it girl!

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  Gratis Meditatie voor Loslaten Just Be You

  Download Gratis Mediatie Loslaten van Angst,
  Zorgen en Stress

  >