Van een donker verleden naar een heldere toekomst

Er zijn veel mensen die met een gebrek aan zelfvertrouwen door het leven gaan. Dag in dag uit leef je op de automatische piloot en je sleept jezelf voort terwijl vervelende gebeurtenissen zich opstapelen op je schouders. Je kunt jezelf niet vergeven voor beslissingen die je vroeger hebt gemaakt, en daarmee verlies je steeds meer zelfvertrouwen en plezier in je leven. Hoe kun je deze neerwaartse spiraal doorbreken en weer het licht gaan zien? Directe oplossingen komen niet van buitenaf, die moeten vanuit jezelf komen. Maar je kunt wel geholpen worden met de zoektocht naar duiding.

Vallen en opstaan

Iedereen maakt regelmatig verkeerde beslissingen in het leven. Kleine beslissingen en grote beslissingen. Dat is onvermijdelijk want je kunt niet in de toekomst kijken. Op het moment dat jij een beslissing neemt ken je de uitkomst nog niet. Als je later terugkijkt denk je bij jezelf “hoe kon ik zo stom zijn geweest?”. Maar je was niet stom, het ontbrak je aan de informatie die je door die beslissing hebt vergaard. Zo leren mensen, dat is een natuurlijk proces. Die keer dat je aan een bevroren lantaarnpaal likte als kind, of toen je dacht “die rode sok geeft vast niet af bij de witte was”. Je leert door fouten te maken, dat weten we allemaal. Maar sommige “fouten” accepteren we niet, en die hangen als zware gewichten aan je ziel, en het wordt steeds zwaarder om die mee te slepen.

Externe beslissingen

De fouten uit het verleden die je naar beneden trekken hebben één overeenkomst; ze gaan over andere mensen, niet over jou. Het betreft nooit strikt persoonlijke fouten, daar stap je namelijk veel makkelijker overheen. Het kan een ruzie zijn met een familielid waar je nu geen contact meer mee hebt, een verklaring van liefde die je niet durfde te uiten aan een persoon die nu uit je leven is, of het breken van een vertrouwensband ten opzichte van een naaste. Dat zijn zaken die jouw zelfvertrouwen afbreken, gebeurtenissen die blijven knagen aan jouw ziel.

Kruip in het hoofd van een ander

Het komt regelmatig voor dat mensen na jaren van piekeren toch de stap maken om de andere persoon aan te spreken. Het moment dat je verklaart “het spijt me dat ik toen zo boos ben geworden”. En de andere persoon antwoord “wanneer…oh ja toen, maakt niet uit, dat kan gebeuren!”. Die kwestie die bij jou in de loop der jaren is uitgegroeid tot een monster blijkt bij de ander niet meer dan een muggenbeet. Een klein ongemak dat lange tijd geleden vergeven en vergeten is. Veel van dit soort interpersoonlijke ervaringen groeien in jouw hoofd terwijl de wereld rustig verder draait.

In het juiste perspectief

Heb je ooit een opname van je stem gehoord? Of een foto gezien waarin je jezelf niet herkent? Mensen horen jou anders dan jij jezelf hoort, mensen zien je anders dan jezelf ziet. Mensen hebben verschillende perspectieven op dezelfde gebeurtenissen. Het is niet zo belangrijk wat er in het verleden is voorgevallen, het is hoe jij met die ervaring omgaat. De grootste fout die je kunt maken is niet groeien na een verkeerde beslissing. Het besef van lering trekken uit een negatieve ervaring en die kennis op een positieve manier inzetten in de toekomst. Je kunt namelijk niet veranderen wat in het verleden ligt, je kunt deze ervaring wel gebruiken om invloed uit te oefenen op de toekomst. Dat is jouw persoonlijke kracht.

Het is niet zo belangrijk wat er in het verleden is voorgevallen, het is hoe jij met die ervaring omgaat.

Van bitter naar zoet

Zie jouw ervaringen zijn jouw studieboeken. En sommige boeken zijn mooi met vrolijk gekleurde afbeeldingen, andere boeken zijn stoffig met scheuren en uitgelopen inkt. Maar al die boeken vertellen een verhaal, in al die boeken staat een levensles. Stop ze niet weg achter in de kast maar duik in die ervaringen en leer daarvan. Ga niet in regressie, gebruik juist de kennis die je ter beschikking hebt voor een betere toekomst, voor jezelf en je omgeving.

Kracht uit falen

Iedereen heeft beslissingen gemaakt in zijn of haar leven waar ze later spijt van hebben. Sommige beslissingen zijn recht te trekken maar veel niet. Geef deze beslissingen een nieuwe bestemming, werp dat gewicht van je schouders gebruik ze als treden van een trap om hogerop te klimmen. Weg van de duisternis naar het licht wat er zeker is, zolang je daar in kunt geloven. Haal je kracht voor de toekomst uit het falen in het verleden. Jij bezit unieke krachten vanuit jouw verleden, ervaringen die niemand anders heeft gehad, vanuit een uniek perspectief. Laat dat je zelfvertrouwen geven, besef dat al deze ervaringen met een reden op jouw pad zijn gekomen.

zelfvertrouwen

Houd niet vast aan woede, angst of pijn. Ze stelen je energie en houden je weg van liefde.

Als jij door het leven gaat als een stralende zon, komen er mensen naar je toe om zich op te warmen aan je stralen.
Ik help je graag verder met de prachtige online training “Van Jezelf Houden”


Tags

andere mensen, fouten, groeien, jezelf, persoonlijke kracht, piekeren, zelfvertrouwen


Misschien vind je dit ook leuk:

Blue Monday

Blue Monday
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Gratis Meditatie voor Loslaten Just Be You

Download Gratis Mediatie Loslaten van Angst,
Zorgen en Stress

>