Online ondernemen en de 5 vooroordelen

Online ondernemen en de 5 vooroordelen

Er zijn nogal wat vooroordelen over zelfstandig ondernemen. Zo zou het bijvoorbeeld veel tijd en geld kosten. Ook hoor je veel om je heen dat het nu, lees er is nog steeds een economische crisis gaande, niet de juiste tijd is om voor jezelf te beginnen. Natuurlijk is het best lastig en mag je twijfelen om de eerste stap te zetten op weg als zelfstandig ondernemer.

Alle begin is moeilijk, niet waar? Klopt, het is niet waar, want wanneer je in de vooroordelen de voordelen ziet, dan ga jij glansrijk en met veel plezier aan de slag als online ondernemer. Hieronder vind je over online ondernemen de meest genoemde vooroordelen. Doe er je voordeel mee. Laat je wensen en dromen niet weerhouden om jouw doelen te bereiken. En laat online ondernemen en de 5 vooroordelen vooral niet jouw kans om een fijn werkleven te hebben in de weg te staan.

#1 Het is nu niet de juiste tijd om te beginnen

Zoals je wellicht hebt gelezen staat Just Be You beginnende (online) ondernemers bij met tips, skype en e-mailsessies. Vanaf het begin spreek ik af dat er slechts één woord ‘verboden’ is om jou als ondernemer te laten slagen. Welk woord zul jij je wellicht afvragen? Ik geloof dat er altijd kansen zijn; in welke markt jij ook wilt beginnen. Het woord crisis noem ik dan ook niet tijdens het begeleiden, motiveren van ondernemers. Wanneer je tegen jezelf blijft zegt dat er een crisis is, zul je de kansen die er in elke markt zijn niet meer (kunnen) zien en zul je als gevolg hiervan ook niet succesvol zijn. De moraal van dit punt? Vertel jezelf een positief verhaal, zie kansen en ga ervoor! Werp geen rookgordijn op!

#2 Ik heb de X-factor niet

Mensen met de x-factor of charisma hebben een streepje voor. Ze liggen meestal niet wakker van gepieker, verdienen meestal goed en zijn gelukkiger in hun (werk)leven. Het goede nieuws: charisma is aan te leren. Het beste wat je volgens ons kunt doen om je charisma te vergroten is je onzekerheid onder controle te krijgen. Iedereen, dus ook een uitermate charismatisch persoon, is namelijk weleens bang en niks menselijker dan af en toe te denken: ik kan het niet en het lukt me niet.

Helaas zien onze hersenen zulke gedachten en gevoelens als gevaar. Hier reageert ons lichaam weer op door stresshormonen, zoals cortisol en adrenaline aan te maken. Zo blijft er van je charisma maar weinig over. Gelukkig kun je door middel van oefeningen anders leren omgaan met negatieve gedachten.

Denk bijvoorbeeld: de negatieve gedachte hoort nu eenmaal bij mij. Of: negatieve gedachten hoeven niet altijd waar te zijn. Sta ook eens stil bij je manier van communiceren! Soms stellen we ons strijdvaardig op om daarna op een rustige manier het gesprek aan te gaan. Dat laatste werkt vooral in het voordeel van je charisma. Op een rustige en duidelijke manier jouw doelen kenbaar maken zullen je zeker helpen om overtuigend in je werk te zijn. Have fun! Stralen is het begin van een mooie uitstraling.

#3 Voor jezelf beginnen brengt veel risico’s met zich mee

Vanuit onze opvoeding wordt ons vaak geleerd dat zekerheid belangrijk is en vooral dat je deze zekerheid vindt in een vaste baan. Voor jezelf beginnen zouden veel risico’s met zich meebrengen. Dit soort conditioneringen over wat risicovol is en wat niet worden doorgegeven van generatie op generatie en zijn erg krachtig. Wanneer je een vaste baan hebt of in loondienst bent (zoals ik 27 ,5 ben geweest), dan kun je stellen dat je slechts één klant hebt waarvan je afhankelijk bent: jouw baas.

Wanneer deze baas, je werkgever, het niet meer met jou ziet zitten, dan bestaat de kans de je geen baan en dus geen inkomen meer hebt. Weg zekerheid. Over risico’s gesproken. Breng daarom voor jezelf goed in kaart welke kansen je hebt als zelfstandig ondernemer en focus je niet te veel op eventuele risico’s.

#4 Je hebt veel geld nodig om voor jezelf te beginnen

Een onderneming start je niet zomaar en natuurlijk is het handig om na te denken over je investeringen om je toekomstplannen tot een succes te maken. En slimme ondernemer zoekt echter naar een zo hoog mogelijk rendement van zijn geld. Wanneer je geld, een lening, van anderen goed gebruikt heb je weinig tot geen eigen kapitaal nodig om je onderneming te starten. Met het succes en de opkomst van crowdfunding is het zelfs vaak helemaal niet eens nodig om een lening aan te gaan.

Denk ook eens na of je van een fijne hobby, zoals sieraden maken, baby-kaartjes ontwerpen, een eigen thee-lijn of een blog een winstgevende onderneming kunt maken. Een zogenoemde template om een webwinkel te starten huur je meestal voor een kleine vergoeding per maand en een blog kun je zelfs kosteloos in het leven roepen. Je kunt je eventueel ook verdiepen in deelname aan affiliate-programma’s; hierover komt later nog meer nieuws.

Het enige dat jij nu nodig hebt is een gezonde dosis financiële intelligentie en om te beginnen een stappenplan waarmee je ontdekt wat je werkelijk wilt bereiken als (online) ondernemer. Alleen al door je doelen op te schrijven kom je tot inzicht, overzicht en uiteindelijk tot uitzicht. Door de situatie te verhelderen, komt er ruimte en moed vrij om naar de werkelijk goede oplossing toe te werken. Zo zet je wensen, dromen om in hetgeen je daadwerkelijk wilt doen en ondernemen.

#5 Je hebt te veel dromen

Je hebt zoveel dromen dat je stuurloos raakt. En simpelweg niet weet waar te beginnen. Natuurlijk mag je veel dromen hebben en veel dingen leuk vinden, maar zo verlies je focus. Wat helpt dan wel? Koop een mooi notitieblok of maak gebruik van mijn boek ‘Gedachten en Mooie Momenten’ en schrijf hier zonder na te denken al je dromen in op. Vervolgens ga je kijken waar je dromen overlappen en krijg je stap voor stap meer overzicht op je doelen.

Stel, het lijkt je mooi om een online bedrijf te beginnen en tegelijkertijd wil je een blog, een florerende webwinkel, in de top tien staan van de best verkochte artikelen en er ook nog eens rijk van worden. En dat bij voorkeur binnen een half jaar. Is dat realistisch? Nog belangrijker, kun je in razend tempo van je de successen die je onderweg behaald genieten?

Begin eens met iedere dag je behaalde doelen af te vinken en bekijk aan het einde van iedere week of je doelen moet bijsturen. Of dat je dromen wellicht iets te hoog gegrepen zijn. Rome is immers ook niet in een dag gebouwd. Je droom waarmaken. Hier word je uiteindelijk gelukkig en voldaan van.

Ben jij nog geen (online) ondernemer? Maar zou je wél voor jezelf willen beginnen? Laat gerust hieronder een reactie achter. Natuurlijk kun je ook een e-mail sturen via info@justbeyou.nl, want ik help je graag bij het komen tot nieuwe inzichten, zodat jij uitzicht krijgt op nieuwe kansen. En je ook nog eens je wensen om kunt zetten doelen om te slagen als zelfstandig ondernemer.

With love,

leef jouw leven


Tags

online ondernemen, succesvoller als zzp, vooroordelen


Misschien vind je dit ook leuk:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Download Gratis 17 Tips Van Jezelf Houden

17 tips Van Jezelf Houden
>