Omgaan met moeilijke mensen

Dankbaar zijn voor je lieve familieleden en dierbare vrienden is niet zo heel moeilijk. Maar dankbaar zijn voor de ‘lastige’ mensen in je leven valt niet altijd mee. Toch kun je ook van hen veel leren. Bijvoorbeeld hoe jij het in ieder geval niet wilt. Zo wordt het ook steeds duidelijker wat jij wel wilt. En onthoud ook: dat wat jou ergert aan een ander raakt iets in jou wat je liever niet ziet.

Door er toch eens naar te kijken kun je je eigen schaduwkanten aan het licht laten komen. Jij hoeft niets van jezelf te verstoppen. Ook jouw minder geslaagde karaktertrekken maken jou de mens die je bent.

Herinner je je de laatste keer dat je te maken had met een moeilijk en/of negatief persoon. Of de laatste keer dat iemand iets zei met de bedoeling om je pijn te doen? Hoe ben je daar toen mee om gegaan? Wat was het resultaat?

Hoe kan je omgaan met moeilijke mensen?

Het maakt niet uit wat we doen of waar we heen gaan, je kunt altijd geconfronteerd worden met mensen die negatief doen. Mensen die expres tegen je in gaan, mensen die jaloers zijn en/of mensen die gewoon niet zijn zoals jij.

Dit feit is niet de oorzaak van een conflict. Het is een trigger van je emoties. En door de emoties reageren we meestal met een tegenaanval om onszelf te verdedigen.

Ik krijg op een dag heel veel mailtjes. Mensen reageren makkelijker via mail. Mail is eenvoudig om je achter te verschuilen. Daarnaast komt het vaker voor dat een mail anders geïnterpreteerd wordt dan de bedoeling is van de schrijver.

Hoe ga ik om met negatieve opmerking?

Mijn antwoord is simpel. Ik maak vaak een gebaar. Dit gebaar is om mijn handen naar voren te duwen, zoals een stopteken en zeg dan: dit is niet van mij! En vaak vul ik het nog aan met: “Ik laat mij niet afleiden door negativiteit.”

Het is zeker niet zo makkelijk geweest als het nu lijkt en het heeft heel wat tijd gekost om het te overwinnen en niet de aanval terug te gaan beginnen.  Je hoeft niet perse sterk of moedig te zijn om conflicten en teleurstellingen te verwerken. Alles wat nodig is om gewoon gelukkig te kunnen zijn met wat er is, is vergeten en verder gaan met leven.

Tips voor het omgaan met lastige mensen

Het is de moeite waard om eens bewust te gaan kijken hoe jij met “lastige” mensen omgaat. Lastige mensen zullen er namelijk altijd zijn.

Wacht met reageren.

Reageer niet meteen maar laat het even rusten. Als ik een mail krijg, heb ik de neiging om meteen te reageren maar dan wordt het een mail geschreven uit emoties en ik heb geleerd dat emotionele mails nooit het resultaat hebben dat je wilt en kunnen zelfs `olie op het vuur`zijn. Wacht minimaal 24 uur met reageren (als je ervoor kiest om te reageren) en vaak kan je het dan ook weer vanaf een ander perspectief zien.

‘Omring je met positieve mensen’, is een advies wat steeds terug keert bij JBY. En dat is niet voor niets. Waar je mee omgaat daar raak je door ‘besmet’. Door steeds minder te reageren op mensen die overal een, negatieve, mening of commentaar op hebben, word je leven vanzelf een stuk rustiger en positiever.

Maakt het uit of je gelijk hebt?

We reageren vaak vanuit verdediging maar maakt het eigenlijk veel uit of je gelijk hebt?

Stop met erover te praten.

Vroeger probeerde ik altijd gelijk te krijgen van iedereen om mij heen door constant over een gebeurtenis te praten in de hoop dat ze dan vertelde dat ik gelijk had. Stop met je energie te stoppen in negatieve zaken en het maakt je nog eens veel krachtiger. Ga oefenen om het verhaal/gebeurtenis niet aan anderen te vertellen. Je zal ervaren dat dat nog best lastig is.

Vind de les.

In elke gebeurtenis zit een les. Probeer eens uit de situatie een les te halen. Ik ben opgevoed door een erg negatieve moeder en dat heeft mij jeugd erg beïnvloed, en nu doe ik het leukste werk wat er is! Als ik dit niet had meegemaakt en mijn leven niet had geleefd dan was ik nu niet geweest wie ik nu ben!

Maak je niet druk wat anderen van je denken.

Ga je waardigheid zien. Maak jezelf eens groot in plaats van de ander. Vaak doe je zo wanhopig je best om aardig, lief, sociaal gevonden wil worden maar je bent al aardig, lief en sociaal!

Vermijd negatieve mensen.

Ik weet dat dat niet altijd mogelijk is maar zodra het kan, doe het! Maak de keuze om geen of minimaal contact te hebben met negatieve mensen. Ga om met mensen die kwaliteiten hebben die je bewondert.

Begrijpen.

Stel jezelf eens de vraag: “Wat is er aan deze persoon/situatie dat ik kan begrijpen?”

Wat is voor jou het belangrijkste?

Ik heb zelf een lijstje wat ik wil bereiken in mijn leven en wat belangrijk voor me is. Je kan jezelf afvragen: “zal een reactie op deze persoon bij dragen aan de dingen die voor mij belangrijk zijn?”

Niet reageren.

Vaak willen mensen je triggeren met een negatieve boodschap of moeilijke houding. Op deze manier willen ze graag een antwoord van je krijgen. Als je reageert dan geef je eigenlijk wat deze mensen graag willen.

Maak een wandeling.

Beweging kan helpen om negatieve energie weer om te zetten in positieve en de situatie los te laten.

Besef dat je jezelf kwetst.

“Wrok houden tegen iemand is als het drinken van gif en verwachten dat de andere persoon eraan zal sterven”. De enige persoon die je pijn doet is jezelf.

Het gaat niet om jou, maar om hen.

Ik heb geleerd dat het een weerspiegeling is van de innerlijke toestand. Het is niet persoonlijk. Veel mensen zijn niet gelukkig met hun eigen leven en willen niet dat anderen wel gelukkig zijn en/of ervaren. Ze willen deze personen naar beneden halen. Ik heb altijd gedacht dat dit op onbewust niveau gebeurde bij andere mensen maar hier ben ik wel van terug gekomen.

Maak een brain-dump.

Pak een stuk papier en schrijf alle negatieve gedachten of emoties op. Daar hoeft geen volgorde in te zitten maar ga beginnen met schrijven en ga net zolang door totdat er niets meer komt. Pak je papier op en maak er een mooie prop van. Sluit je ogen en visualiseer dat alle negatieve energie in je bal papier zit. Gooi je bal weg! Gooi het in de prullenbak, verschuur of verbrand het. Laat het gaan!

Denk niet voor een ander

Laat je niet verleiden tot ‘denken’ voor een ander of ‘doen’ voor een ander. Vul niets in. Wees puur in je bedoelingen en gedragingen.
Blijf ook niet te lang in relaties met alleen maar eenrichtingsverkeer, van jouw kant wel te verstaan. Als ze je missen, als ze om je geven maken ze wel ruimte voor jou in hun leven.
Zo niet, zijn ze ook jouw tijd en investeringen niet waard. Een relatie is gebaseerd op wederkerigheid.

Als je meer vreugde in leven wilt, zul je daar meer aandacht aan moeten besteden. Gek genoeg blijven we vaak alle problemen en alles wat er misging maar herhalen en herhalen. Door juist meer aandacht te geven, te praten over alles wat wel goed ging, waar je blij mee bent verspreidt je in ieder geval positievere energie. En energie van gelijk niveau trekt elkaar aan!

Hoe ga jij om met moeilijke mensen? Wat heeft voor jou goed gewerkt in het verleden? Help ook anderen door je verhaal te delen door hieronder een reactie te plaatsen.

Als je dit een goed artikel vond, wil je het dan delen op twitter en/of facebook? En ik zal het leuk vinden als je de “vind ik leuk” button gebruikt :-).

Over de auteur

Gepest op school, opgevoed zonder liefde met aan alcohol verslaafde ouders. Hierdoor was ik verlegen, onzeker, ik had totaal geen (zelf)vertrouwen. Ik was bang om ‘gezien’ te worden, ik had altijd het gevoel niet goed genoeg te zijn en sterk de goedkeuring van andere mensen nodig.
Mijn moeder is in mijn armen overleden en dat was de turning point in mijn leven. Lees meer >>>

Marian


Tags

jaloers, negatief, negatieve mensen, negatieve opmerkingen, Omgaan met .....


Misschien vind je dit ook leuk:

Denk Positief – hoe doe je dat?

Denk Positief – hoe doe je dat?
 • Jeremy schreef:

  Goede avond Marian,

  Ik probeer zoveel mogelijk artikelen te lezen, zoals die van jou.
  Vanaf mijn 11de, ben ik al bezig om mijzelf te verdedigen tegen roddelen, praatjes en dergelijke andere dingen. Ook continue opzoek met vragen waarom mensen zo doen zoals ze doen. Ik heb nu zoveel geleerd, dat ik eigenlijk een product ben geworden, van beelden en situaties van anderen. Het probleem hier, ligt dat ik daarna de schuld krijg dat ik het als waarheid aanneem.
  Ik ben er nog niet achter hoe ik hier mee om moet gaan…
  Het is een vorm van chantage of iets, geen idee…

  Dank u wel dat ik uw artikel mag lezen, want in uw artikel lees ik respect en dergelijke andere emotionele vaardigheden, die ik heel hard nodig heb momenteel.

  Ik hoop dat ik uw artikelen vaker kan en mag lezen, zodat ik zelf niet neerval en nog enigszins in balans blijf…

  Hartstikke bedankt voor het delen en ik hoop dat het goed gaat met U! 🙂

 • Annoniem schreef:

  Ik heb pesterijen op mijn werk. Ik negeer het en doe alsof het me niets doet. Lach en ga gezellig met andere collega’s om. Maar toch heb ik er last van. Nu na de vakantie weer aan het werk, is toch weer even een grote stap. Maar probeert met zin te gaan en er een mooie dag van te maken. Ze zijn het niet waard. Pure jaloezie. Morgen ochtend kijk ik in de spiegel en zeg ik tegen mezelf ‘ je bent het waard’. #Positiefblijven

  • marian schreef:

   Kan je het niet benoemen, Anoniem? Kan je dit zeggen bijvoorbeeld: kan je met uitleggen waarom…. of dit…? Vaak zijn de mensen zich er ook niet van bewust. Heel goed dat je blijft affirmeren en positief blijft. You can do it! With love, Marian

 • Dank je voor het zo duidelijk verwoorden hoe omgaan met mensen die je in mootjes hakken uit haat en jaloezie. Kan ik mij wat wapenen.

 • Lawrence schreef:

  Negatieve en jaloerse mensen krijgen vroeg of laat alleen maar lichamelijke en psychische klachten ze nemen hun eigen gif in . Ik ben haast mijn hele leven lief geweest en mensen geholpen met mijn talenten en gaven en toch ben je niet goed in sommigen hun ogen .Hoe lief en sociaal moet je dan nog zijn .En als voor jezelf opkomt assertief bent dan is het ook niet goed .
  en je krijgt er stank voor dank .Ik heb als man een goed bedeeld uiterlijk uitstraling en daar kunnen sommige mensen niet tegen zijn zo jaloers dat merk en zie ik als je bv naar en supermarkt gaat of naar een film in mijn werk valt het mee . Ik heb er in het verleden erg moeite mee gehad en ben er zelf onzeker in geweest en ben in mijn waarde aangetast .Maar nu neem ik de zoete wraak en laat ik zulke mensen in hun eigen sop gaarkoken .Ik leef mijn eigen leven op mijn eigen manier , laat niemand meer mij van mijn pad afslaan , Ik heb veel getraind en trainingen gegeven omdat ik ook Hsp ben gevoelig voor teveel aan prikkels ik zie ook veel dat veel mensen niet gelukkig zijn en dat ze hun pijn op jou willen projecteren ik stuur nu alle negatieve energie terug naar hen waar het hoort en niet bij mij , Want ik ben goed zoals ik ben , je bent nooit goed genoeg kan mij herinneren dat Rene Froger dat het in het verleden een keer zei in een televisie programma en dat heb ik onthouden .Dus ik leef mijn leven zoals ik dat wil en invul .Een ieder is verantwoordelijk voor zijn of haar leven .Ik geef mijn grenzen nu beter aan .En krijg ik een slechte oog of ik negeer dat of ik visualiseer dat alle narigheid van die persoon is en blijft met alle gevolgen van dien .Ik heb ook veel geleerd van mijn leermeester Freddy Kaak Bert Back Gina kom voor jezelf op laat je niet meer domineren en geef jaloerse en negatieve mensen geen kans in jou leven . Hartelijk Dank Groetjes Lawrence

 • Goed artikel! Ik vind het erg moeilijk als iemand mij afkraakt terwijl ik juist erg mijn best doe om alles zo goed mogelijk te doen of juist diegene probeer te helpen. Het is meestal onterecht. Ik wil dan graag mijn gelijk halen en ga ik er vaak tegenin. Ik wil er boven staan, want het ligt echt niet aan mij dat iemand mij afkraakt. Meestal ligt het aan de ander, omdat diegene in een moeilijke situatie zelf zit of jaloers is. Bedankt voor tips!

 • Maar wat doe je als je zus continu over je grenzen heengaat omdat ze borderline heeft? En je moeder wordt er verdrietig van als jij geen contact meer wilt met die zus?

  • zeker dat je zelf geen aandeel hebt? leer je eigen grenzen trekken, misschien ben jij wel te gevoelig als jij dit ervaart als “continu over je grenzen heengaan”? projecteer zelf niet te snel…

 • Nee weet niet zeker of ze een antwoordt verwachten maar ze blijven je wel aankijken en om dan gewoon niks terug te zeggen is niet makkelijk want je wilt toch ook weer aardig zijn ! en wat ik ook vaak denk is dat ze het heus niet zo bedoelen maar daar vergoedelijk iemand zijn gedrag mee terwijl dat soms niet hoeft .
  Ik ga jou antwoordt eens gebruiken .

 • Bedankt voor jullie reacties en aanvullingen!

  @Diana: een mooie quote en die kan je elke keer als affirmatie zeggen om je bewust te blijven dat er moeilijke mensen zijn.

  @Margreet wat leuk dat je een voorbeeld beschrijft. Een hele mooie!

  @Paola, hoe weet je dat iemand een antwoord van je verwacht? Ik zeg het daadwerkelijk hardop en maak ook het gebaar erbij! En idd vragen is altijd goed!

  Warme groet, Marian

 • Goed artikel ,niet reageren is vaak het beste maar doe je dat ook als iemand een rare opmerking doet en daarbij wel een antwoord van je verwacht en het is familie ? En heb nog een vraag die zin die jij schrijft van dit is niet van mij en ik wil geen negatieviteit zeg je die in je hoofd of echt tegen die persoon ?

  Wat ik ook soms doe met als iemand die erg kritisch is vragen wat de reden is en steeds doorvragen ipv van verdedigen en dan merk je dat op een gegeven moment wel stoppen .

 • Dit is inderdaad een goede methode: je maakt dat wat in je leeft zichtbaar, en daarmee zet je het kracht bij. Leuk stukj, Marian!

 • Margreet schreef:

  goed artikel zoals ze allemaal zijn.Je houd het zo lekker dichtbij! Zelf heb ik een mooie ervaring gehad door de persoon die erg jaloers was en zodanig op mij reageerde – wat lastig was, ook al wist ik dat het veel over die ander vertelde- Ik ben gaan zitten in ontspanning, heb de situatie opnieuw weer voor me gehaald, vooral ook het gevoel dat ik er zelf bij ervaarde,wat varieerde van verbazing tot een soort van pijn.. en stuurde toen liefde toe naar die persoon.. dat duurde een tijd, enkel liefde sturen vanuit mijn eigen positieve gevoel… toen, na een tijdje… wow, ik merkte dat het weg was.. weg de verbazing, weg de pijn.. weg .. wat er over bleef? BLIJDSCHAP. wat een bevrijding. Als er nu iets”negatiefs” gebeurd of gezegd wordt kijk ik ook : wat zegt het over mij/ en vervolgens doe ik of wat aan mijzelf of ik stuur onvoorwaardelijke liefde toe.

 • Ik onthoud een prachtige quote in dit soort situaties:
  ” What you think of me is none of my business”.
  Soms kunnen moeilijke en bekritiserende mensen je zelfs een stap vooruit helpen. Dus als je ook het positieve eruit kunt filteren ben je op de goede weg.

 • Perihan schreef:

  Heel herkenbaar artikel ben zelf iemand die nogal kan piekeren dus deze tips ga ik zeker proberen bedankt

 • Theoretisch is dit allemaal waar en als de trigger niet te diep zit werkt dit zeker, mij heeft het geholpen om de afwijzing/negativiteit bij een vertrouwd persoon neer te leggen maar los komen van de gevolgen van negativiteit of afwijzing is een lange weg.
  Heel goed Marian je zin over het kwetsen van jezelf. Daar ga ik wat mee doen.

 • Heel goed artikel marian! Erg nuttig! Iedereen komt weleens in zo’n situatie. Dan ga ik dit zeker onthouden.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Download Gratis 17 Tips Van Jezelf Houden

  17 tips Van Jezelf Houden
  >