Hoe ga je om met de negativiteit van anderen?

Geef tegenwicht aan negativiteit

Laat je niet meeslepen door de ellende en negativiteit van anderen. Laat anderen bij jou tot rust komen. Geef tegenwicht aan negativiteit, geef het goede voorbeeld. Daar hoef je niets voor te doen. Alleen maar stoppen met het ‘voeden’ van alles wat negatief is. Empathisch zijn is iets anders dan mee-lijden.

Dat klinkt makkelijk maar waar je je op richt dat groeit.

Hoe ga je om met de negativiteit van anderen?

Hoe kan je nu omgaan met negatieve mensen? Negatieve mensen zien altijd problemen, moeilijkheden en lijken geen actie te willen ondernemen. Ze richten zich vaak op wat er niet goed gaat in plaat van wat er WEL goed gaat. Mijn vader begon altijd over die 5 voor Frans op mijn rapport in plaats van de 9 voor Engels ;-).

Zelf heb ik jaren geleden afstand genomen van mensen die mij geen energie meer gaven. Lees eigelijk dat ik gestopt ben met de omgang met negatieve mensen. Dit is niet altijd mogelijk. Kijk eens in jouw omgeving. Ga je om met de mensen die je leuk vindt? Of is dit zo gegroeid?

Tijd is kostbaar. Je kunt deze maar één keer besteden. Eenmaal voorbij komt tijd nooit meer terug. Tijd besteden aan anderen is dus het meest kostbare wat je kunt schenken. Je geeft een stukje van jouw leven aan een ander. Sta af en toe eens stil bij hoe jij je tijd verdeelt en wees kritisch wat je met je tijd doet.

Tips om te reageren op negatieve mensen

Verschuif de focus

Mijn schoonmoeder was ook vaak negatief ingesteld en begon altijd over de mensen die overvallen waren, die dood waren gegaan, die ziek waren etc.. Ik vroeg dan altijd: ‘Ma, heb je ook nog wat leuks te vertellen?’ of ‘Heb je nog wat leuks meegemaakt?’. Dit geeft vaak een bewustwording dat ze alleen maar negatieve dingen vertellen en je legt de focus op een ander onderwerp.

Benoem het

Vaak heeft een ander het helemaal niet door dat hij of zij negatief is. Benoem het gewoon door bijvoorbeeld te zeggen; “Heb jezelf ook in de gaten dat je alleen maar aan het klagen bent?”, “Mij valt het op dat je alleen maar negatief praat”, “Kan ik je ergens meehelpen doordat ik je zo hoor mopperen?” etc.

Buig het om naar het positieve

Als iemand je iets verteld kan je bijvoorbeeld het ombuigen naar het positieve door te zeggen: “Als je het nu zo… en zo… bekijkt” of ‘misschien kan je het ook zo… bekijken’

Geef je grenzen aan

Wanneer iemand alleen maar negatief is en je merkt aan jezelf dat het teveel energie kost, zeg het dan ook gewoon. Zeg bijvoorbeeld ‘ik merk dat je negativiteit mij heel veel energie kost. Ik vind het vervelend en niet leuk maar ik heb mijn energie zo hard nodig’. Het vergt moed en oefening om eerlijk te zijn maar zo kom je wel op voor jezelf. Wat anderen ook van je vinden of van je verwachten, jij mag zijn wie jij bent. Het enige wat je van een ander kan vragen is het respect, de acceptatie om te zijn wie je bent. Ze hoeven het er niet mee eens te zijn.
Moed is doorgaan terwijl je daar eigenlijk de kracht niet voor hebt.

Ga niet in discussie

Eén van de belangrijkste dingen die ik geleerd heb is om niet in discussie te gaan met een negatief persoon. Een negatief persoon heeft vaak een vaste overtuiging. De discussie zal je naar beneden trekken en veel energie kosten. Je kunt opbouwende commentaar geven (kill it with love)en indien je merkt dat dit geen invloed heeft neem dan geen deel meer aan het gesprek.

Als je doet wat je altijd deed, blijf je krijgen wat je altijd kreeg. Kortom, als je wilt dat er iets verandert in je leven, zul je iets anders moeten doen.
En dat is lastig, want onbekend maakt onbemind, en verandering vraagt moed en inspanning. Toch is in beweging komen de enige optie die je hebt als je iets wilt veranderen. Als jij niet bereid bent om iets anders te doen blijf je dezelfde ervaringen aantrekken.
Verander jezelf, verander de wereld waarin je leeft.

Wil jezelf graag beginnen met je positief leren denken? Start dan vandaag nog met de 365 Dagen Positief en leer om je negatieve gedachten en negatieve denkpatronen te overwinnen. Je wordt niet langer gehinderd door negatieve denkpatronen en beperkende overtuigingen maar je gaat meer vertrouwen hebben en je minder zorgen maken.

Over de auteur

Gepest op school, opgevoed zonder liefde met aan alcohol verslaafde ouders. Hierdoor was ik verlegen, onzeker, ik had totaal geen (zelf)vertrouwen. Ik was bang om ‘gezien’ te worden, ik had altijd het gevoel niet goed genoeg te zijn en sterk de goedkeuring van andere mensen nodig.
Mijn moeder is in mijn armen overleden en dat was de turning point in mijn leven. Lees meer >>>

Marian


Tags

focus, negatieve mensen, positief denken, positiviteit


Misschien vind je dit ook leuk:

 • Tja, ik gebruik al deze tips maar word dan vaak een optimist genoemd en ze vinden mij dan naief en onbevangen. Hebben juilie deze ervaring ook? Hoe gaan jullie daarmee om?

 • Sylvia Puymbroeck schreef:

  Blijf positief denken en lachen elke dag.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  Gratis Meditatie voor Loslaten Just Be You

  Download Gratis Mediatie Loslaten van Angst,
  Zorgen en Stress

  >