Motivatie nodig? Tips om je doelen te bereiken

Waarschijnlijk zit je vol met ambities en goede plannen, je hoeft ze alleen nog maar uit te voeren. En daar blijft het vaak steken. Je kunt niet de juiste motivatie vinden om jouw doelen te realiseren. Waarom kan het zo’n uitdaging zijn om jezelf te motiveren, en hoe kun je dat veranderen? Motivatie nodig? Tips om je doelen te bereiken. Met deze tips zul jij de motivatie vinden om je doelen te bereiken!

Uitdaging: Lees dit hele artikel… 😉

Motivatie nodig? Tips om je doelen te bereiken

Laat je inspireren

Je kunt jezelf niet motiveren als je geen concrete doelen hebt. Laat je inspireren door de wereld om je heen. Observeer, let op zaken die jouw interesseren en geef er je eigen draai aan. Als je dingen aanpakt die leuk zijn is het ook veel eenvoudiger om jezelf te motiveren. Buig vervelende of saaie handelingen om tot succes acties. Een vuilniszak aan de straat zetten is niet leuk, een lege vuilnisbak en een schone keuken wel. Door de zak buiten te zetten bereik je dat de keuken mooi opgeruimd is. De keuken is de inspiratie, het doel, de vuilnis zak buiten zetten is niet het doel maar een middel om je doel te bereiken. Laat je inspireren met resultaatgerichte doelen.

Vertrouwen

Vaak is het geen kwestie van gebrek aan motivatie, maar angst voor falen. In dat geval is er een gebrek aan vertrouwen. In jezelf, in een ander of in een situatie. Waarom zou je iets aanpakken dat kan mislukken? Falen is geen optie maar een noodzaak. Kinderen leren door te falen, steeds opnieuw. Sta op, val om. Sta weer op en blijf het proberen tot het lukt. Omdat kleine kinderen geen faalangst hebben blijven ze gemotiveerd om te slagen. Als je vertrouwen hebt in jezelf hoef je geen angst te hebben om te falen. Als je niet bang bent om te falen is jezelf motiveren plotseling veel eenvoudiger. Kijk altijd naar de kans van slagen. Als je iets niet probeert is de slaagkans per definitie nul procent. Wel proberen is altijd hoger, dus ga ervoor!

Plan op de korte termijn

Over één jaar een slank en afgetraind lichaam hebben kan een heel mooi doel zijn, maar het is een groot project met een lange looptijd. Door grote plannen op te delen in kleine deelprojecten met duidelijke termijnen is het veel eenvoudiger om jezelf te motiveren. Bijvoorbeeld elke woensdag vegetarisch koken. Dat is een kleine en haalbare doelstelling. Als je op woensdag een smakelijke maaltijd kunt bereiden krijg je motivatie om meer te gaan koken, en je gaat meer rekening houden met jouw eetpatroon. Je neemt jezelf voor één keer per week te sporten buitenshuis. Elke dag een minimum aantal stappen te zetten. Allemaal micro-doelen waarmee je toewerkt naar één lange termijn doel. Elk positief resultaat motiveert je verder te gaan als een rij domino stenen. Een kleine tegenvaller is niet erg, je creëert een voorwaartse beweging die steeds sneller zal gaan.

Motiveren doe je niet alleen

Als je zelf terughoudend bent kies je vaak voor mensen in je omgeving die ook zo denken. Ga op zoek naar mensen die jou kunnen motiveren. Mensen in jouw omgeving zien vaak dingen die je zelf niet ziet. Ga op zoek naar mensen die altijd de positieve kant van zaken inzien en laat je daar door motiveren. Motivatie werkt aanstekelijk.

Je kunt meegaan in de motivatie van anderen, of je laten motiveren. In het eerste geval ben jij volgend, je gaat mee in de energiestroom van de andere persoon. In het tweede geval zal de persoon jou in de juiste richting sturen, je staat voorop. De eerste situatie is wat makkelijker dan de tweede, soms geeft een “voorganger” een stukje bescherming. Uiteindelijk wil je die tweede fase bereiken, waarbij je vanuit jezelf opereert met een duwtje in de rug. Het belangrijkste is dat je iemand vindt, of meerdere mensen in jouw omgeving, die jouw helpen die motivatie te vinden die al in je zit.

De basisprincipes van motivatie op een rij:

  1. Inspireren: Kijk om je heen en laat inspirerende zaken op je afkomen.
  2. Vertrouwen: De kans op slagen is altijd hoger als je het probeert.
  3. Opdelen: Maak van één doel vele kleine doelen die je op korte termijn kunt realiseren.
  4. Samenwerken: Laat je motiveren door anderen, en help anderen motivatie te vinden.

Uitdaging behaald! Je bent aan het einde van dit artikel aangekomen. Dat betekent dat je geslaagd bent in deze uitdaging! Stelt niets voor zeg je? Blijkbaar was je gemotiveerd genoeg om dit hele artikel te lezen. Dat geeft aan dat je iets wilt bereiken. Je wilt weten waar je motivatie uit kunt halen en dat toepassen op jouw situatie. Dat betekent dat je motivatie hebt, dat je iets kunt bereiken, en dat elke doelstelling een mijlpaal is. Een bouwsteen in een piramide die onbegrensd hoog kan zijn. Jij bent gemotiveerd, ga zo door!

Wil je meer tips die je helpen om je dromen en doelen waar te maken? Bekijk dan gerust eens mijn vier weekse programma. Ontdek wat je wilt, bereik stap voor stap je doelen en blijf gemotiveerd. Lees hier meer over het programma…

Gedachten en Mooie Momenten.

Over de auteur

Gepest op school, opgevoed zonder liefde met aan alcohol verslaafde ouders. Hierdoor was ik verlegen, onzeker, ik had totaal geen (zelf)vertrouwen. Ik was bang om ‘gezien’ te worden, ik had altijd het gevoel niet goed genoeg te zijn en sterk de goedkeuring van andere mensen nodig.
Mijn moeder is in mijn armen overleden en dat was de turning point in mijn leven. Lees meer >>>

Marian


Tags

angst voor falen, bereiken doel, doel, motivatie, zelfvertrouwen


Misschien vind je dit ook leuk:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Gratis Meditatie voor Loslaten Just Be You

Download Gratis Mediatie Loslaten van Angst,
Zorgen en Stress

>