Maak van bewegen een gewoonte.

Yes, yes!  Ik ben helemaal zo trots op mezelf en helemaal blij. Gisteren heb ik met mijn vriendin 16,5 kilometer gelopen. Dit ter voorbereiding op de Dam tot Damloop van 19 september.

Wie had dat gedacht. Ik kon wel huilen toen ik de, door ons bedachte, eindstreep zag. Wat een heerlijk gevoel en wat was ik trots op mezelf en natuurlijk op mijn vriendin.

Ik ben nu nog in zo’n euforische bui dat ik jullie gewoon wil laten weten hoe fijn het is om lekker te gaan bewegen. Als je een klein doel stelt en je haalt dit, dan bouw je aan je zelfvertrouwen.

Ik had ook nooit gedacht dat ik zoveel zou gaan lopen. Als ik niet als doel had gesteld om de Dam tot Dam te gaan lopen dan was ik nooit de 16,5 kilometer gaan lopen. Dit is ook het leuke van doelen stellen en het is helemaal fijn als je het haalt.

Ik heb het dan ook wel even gevierd. Heel voorzichtig is het lopen van een halve marathon al ter sprake geweest… maar laten we eerst Amsterdam-Zaandam maar gaan doen. Je moet je doelen niet  in een keer veel te groot maken; ik schreef het al eerder: kleine stappen maken (in mijn geval niet letterlijk, maar figuurlijk!)

Toen ik begon met hardlopen, ben ik gestart met kleine, haalbare, doelen te stellen. Ik heb een super langzaam schema gedownload en ben elke keer voor een paar minuten naar buiten gegaan. Veel schema’s gaan te snel in de opbouw van het lopen. Echter als je moet wennen aan bewegen kan je dit snel opbreken en daardoor het hardlopen niet (meer) leuk gaan vinden. Dit heb ik twee keer eerder ervaren.

Natuurlijk ga ik je niet vertellen dat je 16,5 kilometer moet gaan hardlopen :-).

Maak van bewegen een gewoonte

Afgelopen week vertelde een cliënt dat ze zo moe was door het huishouden, werken en de kids. Al haar energie was op en ze had geen fut om maar iets te doen.  Het klinkt misschien saai en betweterig, maar daar is bewegen voor.
Mensen die meer bewegen hebben ook minder kans op depressies. Heb je een burn-out dan wordt er altijd geadviseerd om naar buiten te gaan en lekker te gaan wandelen.

Door te bewegen verbruik je energie en ervaar je minder stress. Ook leidt beweging je af van het eten en het bevordert je zelfbewustzijn.

Wist je dat huishoudelijke werkzaamheden ook beweegactiviteiten zijn? Als je een hekel aan het schoonmaken hebt is het goed om te weten dat je prima bezig bent.

Tips:

Ga eens kijken wat je echt leuk vindt om te doen. Ik heb het best druk en vaak spreek ik met een vriendin af om een stuk te gaan lopen. We zijn lekker buiten, bewegen en kunnen heerlijk weer bijpraten.

* Het kan ook helpen om bewegen in je agenda te plannen. Zo vind ik het ook belangrijk om rustpunten in je agenda te plannen. Gebruik je agenda niet alleen voor afspraken maar ook om tijd voor jezelf te maken. Een afspraak met jezelf dus!

* Ik loop altijd hard met een maatje. Zij heeft precies hetzelfde tempo en wij voelen elkaar goed aan, motiveren elkaar en het belangrijkste is we hebben plezier. Kijk eens wie jouw maatje zou kunnen zijn met het sporten. Jullie helpen elkaar.

*Maak een klein begin. Je hoeft niet meteen een half uur te gaan lopen. Hardlopers  zijn “doodlopers”. Als je nooit beweegt, begin dan met 10 minuten rustig wandelen.

*Begin NU. Stel niet uit tot maandag, tot het weer beter is, tot je 5 kilo bent afgevallen. Nee doe het NU. Alles gaat of staat met actie. Met een boek lezen “hoe leer ik piano spelen”, leer je niet daadwerkelijk te spelen als je niet gaat beginnen om achter een piano te zitten.

Over de auteur

Gepest op school, opgevoed zonder liefde met aan alcohol verslaafde ouders. Hierdoor was ik verlegen, onzeker, ik had totaal geen (zelf)vertrouwen. Ik was bang om ‘gezien’ te worden, ik had altijd het gevoel niet goed genoeg te zijn en sterk de goedkeuring van andere mensen nodig.
Mijn moeder is in mijn armen overleden en dat was de turning point in mijn leven. Lees meer >>>

Marian


Tags

bewegen, dam tot damloop 2010, doelen stellen, energie, tips voor gaan bewegen, zelfvertrouwen


Misschien vind je dit ook leuk:

 • Hoi Marian!!

  Ik zat vanmiddag aan je te denken, dus heb weer een kijkje op je site genomen.
  Je bent super goed bezig!
  Zowel zakelijk als sportief, knap hoor!!
  Zie ik je nog bij de Singelloop?
  We moeten ook snel weer afspreken, het was leuk om met je op pad te gaan.

  Groetjes,
  Renate

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  Gratis Meditatie voor Loslaten Just Be You

  Download Gratis Mediatie Loslaten van Angst,
  Zorgen en Stress

  >