Jouw waarheid of mijn waarheid?

jouw waarheid of mijn waarheid

Nadat we gezellig en ontspannen met vrienden aan het natafelen waren kwam het onderwerp ‘verwerking’ ter sprake.

De één vertelde hoe hij vervelende traumatische ervaringen los liet en de ander vertelde hoe zij gebeurtenissen die ze niet als plezierig had ervaren, verwerkte.

Het gesprek ging tussen een aantal mensen heen en weer en ik zat ontspannen mee te luisteren.

Na ongeveer 10 minuten werd het gesprek opeens fanatieker. Het ging niet meer over hoe we onze hobbels in ons leven kunnen verwerken, een plaatsje kunnen geven of los kunnen laten, maar het ging over de woorden die we daarvoor gebruiken.

De één had geleerd dat je nooit iets kon loslaten want waar bleef het dan :-)De ander had de mening dat je eerst moest verwerken alvorens te kunnen loslaten. Weer een ander had het erover dat je eerst de persoon of gebeurtenis moet accepteren en vergeven voordat je het een plek kan geven.

Het ontspannen gesprek waar we mee waren begonnen was nergens meer te bekennen.

Op het puntje van hun stoel zaten de gesprekspartners hun mening, hun waardheid te verdedigen.

Het ontspannen gesprek van uitwisseling over hoe we kunnen omgaan met minder prettige ervaringen in ons het leven veranderde in een slagveld om iemands gelijk. De één had nog meer gelijk dan de ander.

Is het zo belangrijk dat jouw waarheid ook de waarheid van een ander wordt? Dat je deze zonder dat je goed luistert bij de ander door zijn strot wilt duwen?

Wellicht als je goed luistert, heb je allemaal hetzelfde bereikt of hetzelfde doel voor ogen in het proces maar benoem je het anders.

Zou het niet heel mooi zijn als je kan accepteren dat de één zich lekkerder voelt bij de ene benaming of techniek en de ander bij een andere manier?

Is er een specifieke manier waarop iedereen het moet doen? Laten we eerlijk zijn en bedenken dat het resultaat toch veel belangrijker is dan de naam die we aan de actie geven.

Begin bij jezelf en luister hoe een ander zijn verwerking noemt en welke actie degene hieraan koppelt. Je weet maar nooit of je het ook zou kunnen gebruiken in de toekomst en dan is het een waardevol cadeautje.

Veel succes en inspiratie gewenst in het loslaten, verwerken en plaatsje geven van onplezierige gebeurtenissen 🙂

Is het voor jouw belangrijk dat jouw waarheid ook de waarheid van een ander wordt?

Als je dit artikel waardevol vindt voor inspiratie en/of motivatie dan zal ik waarderen als je dit artikel wilt verspreiden door het te delen met anderen mensen.Dit kan door middel van de socialmedia knoppen hieronder. Ik vind het ook altijd leuk als je een reactie achterlaat.


Tags

bommel van oosterum, discussie, loslaten, waarheid


Misschien vind je dit ook leuk:

 • Zelf denk ik dat er in alle drie de manieren wel waarheid zit.
  In die drie manieren in een!

 • yolanda schreef:

  Mooi stuk Bommel
  Er zijn meerdere wegen naar Rome, en ik heb geleerd dat ‘de waarheid’ een heel subjectief begrip is, gewoon een kwestie van perspectief.
  Liefs, y

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  Gratis Meditatie voor Loslaten Just Be You

  Download Gratis Mediatie Loslaten van Angst,
  Zorgen en Stress

  >