Chia zaadjes, echt een wondermiddel?

Steeds meer kwam ik het tegen: chia zaad. Helemaal nadat ik in de community ben beland van BodieBoost. Als ik iets zo vaak tegen kom dan zal het wel op mijn pad horen.

Ik nam altijd lijnzaad maar dit heb ik nu vervangen door Chia zaad en wil graag mijn ervaring delen.

Ik ben op onderzoek uitgegaan en ik ben even naar de Tuinen gelopen en een pot aangeschaft. Je zal wel vele soorten hebben maar dit was voor mij op dat moment even het makkelijkst.

Chia zaden komt van de Salvia Hispanica; een familielid van de muntplant. De zaden van deze plant werd in het verre verleden al gebruikt in de voeding en als medicijn. De zaadjes hebben een grijsachtige kleur en zijn vrijwel smaakloos.

Voordelen van Chiazaad:

Chia zaad heet niet voor niets superfood. Het zijn maar kleine zaadjes maar zitten boordevol met calcium, ijzer, magnesium, omega 3, fosfor, kalium, koper, zink en vezels.

* helpt bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel

* geeft een vol gevoel. Helemaal als je de zaadjes even laten wellen in water.

* rijk aan omega 3-vetzuren

* verlaagt de bloeddruk

* vezelrijk, werkt goed voor je darmwerking

* goed voor je spieren ivm de eiwitten die het chiazaad bevat

* hulp bij het afvallen door het verzadigd gevoel

* volledig natuurlijk is

* geeft je meer energie

* vol met anti-oxidanten.

Een chia zaadje bevat per gram:

 • 1400% meer magnesium dan broccoli.
 • 800% meer fosfor dan verse melk.
 • 600% meer omega-3 vetten dan Atlantische zalm.
 • 500% meer calcium dan verse melk.
 • 500% meer eiwitten dan kidney bonen.
 • 300% meer selenium dan lijnzaad.
 • 300% meer ijzer dan verse spinazie.
 • 100% meer kalium dan bananen.
 • 100% meer vezels dan zemelen.
  ,

Hoe eet ik chia zaad?

Voor mij is het even proberen geweest. Je kunt de chia zaden laten weken in koud water, hierdoor wordt het een beetje gelachtig en dit vult goed. Ook doe ik het door mijn yoghurt, smoothie of havermout.

Voorzichtig met chia zaad

Chia zaden bezitten een bloedverdunnende werking. Voor mensen die bloedverdunners gebruiken wordt het afgeraden om gebruik te maken van Chiazaad.

Bouw het eten van chia zaad rustig op en kijk wat voor werking het voor jou heeft. Het belangrijkste is om te luisteren naar jezelf en je lichaam. Wat voor de één goed is hoeft voor de ander niet te werken.

Mijn reden om chia zaad te gaan gebruiken?

Ik heb een schommelde bloedsuiker spiegel en vaak last van verstoppingen. Ik heb ook altijd ‘lekkere’ trek en het idee om lekkere trek te voorkomen trok mij ook aan. Natuurlijk heeft ook de vele voordelen van de zaadjes aangezet tot het gebruik.

Mijn ervaring met chia zaad

Ik heb het nu even gebruikt en ik moet zeggen dat het voor mijn darmen heel goed werkt. Ik wil weer wat afvallen, door meer eiwitten en weinig koolhydraten te eten. Chia zaad is voor mijn bloedsuiker heel goed. Ik tril minder en ik merk dat het helpt bij het gewicht verliezen doordat het erg voedzaam is en ik langer verzadigd ben.

Heb jij wel eens chia zaad gebruikt? Hoe gebruik je ze?

 


Tags

chia zaad, chiazaad, chiazaadjes, voordelen van chiazaad


Misschien vind je dit ook leuk:

Chocoballen a la Rens Kroes

Chocoballen a la Rens Kroes
 • daisy de kock schreef:

  hallo, ik had al een paar dagen geprobeerd om een koffielepel chiazaad smorgens in te nemen met een halve liter water. Het helpt wel goed tegen mijn verstopping moet ik zeggen. Maar omdat die zaadjes zo tussen mijn tanden verzeild geraken en ik deze morgend moest werken, dacht ik : “anders moet ik een koffielepel in mijn drinkbus met mijn liter water doen die ik tussendoor op mijn werk drink” , wel dit is best goed meegevallen, is leuk om te drinken eigenlijk, en ben als over mijn liter water heen, heb toen ik thuis kwam nog een halve liter water met chiazaad klaargezet om de rest van de dag op te drinken. Vanaf morgen ga ik dit zeker terug doen. Of moet je die chiazaden echt bij het ontbijt nemen?

 • Marika schreef:

  Hallo Marian,

  Dank je wel voor je bericht.
  Bedoel je dat je een handje vol noten, cranberry’s en chiazaadjes toevoegt aan de yoghurt?

  Gr. Marika

 • Marika schreef:

  Hallo Marian,

  Even een vraag. Kun je chiazaadjes in de yoghurt doen waaraan vers fruit is toegevoegd? Of zijn er betere combinaties te bedenken waar je ‘s-ochtends chiazaadjes in kunt doen als een goede start van de dag wat niet veel werk is? Recepten zijn altijd welkom!

  Groetjes,
  MK

  • Hoi Marika,

   Ik voeg chiazaadje eigenlijk overal aan toe in mijn yoghurt en/of kwark. Vaak neem ik een handje noten, verse cranberry’s en chiazaadjes. Je proeft de zaadjes bijna niet.

 • Mirella schreef:

  Hoi Marian,

  Als je de chiazaad in een versgeperste groentesap of smoothie doet, week je het zaad dan ook
  eerst in water, en voeg je het dan toe aan je smoothie? Of gooi je direct de zaadjes in de smoothie
  en hoeveel chiazaad doe je dan in je smoothie? Indien je de zaadjes direct in de smoothie gooit,
  moet je dan eerst wachten tot ze voldoende geweld zijn, of kun je het gelijk opdrinken, zonder
  dat de zaadjes eerst zijn gaan wellen?

  Hoop van je te horen.

  Groetjes Mirella uit het mooie Bellingwolde

  • Hoi Mirella,

   Ik laat de chiazaadjes eigenlijk nooit weken. Ik doe meteen een eetlepel door mijn smoothie of door mijn yoghurt.

   Warme groet, Marian

 • Hennie schreef:

  Mijn man en ik gebruiken chiazaad elke ochtend in onze groene smoothie. Een dikke eetlepel per dag. Wij zijn senioren 70+ . We voelen ons er goed bij en verder proberen we zo gezond mogelijk te leven. Veel bewegen en een bijna vegetarische leefstijl…….. Een aanrader voor alle 70 + ers!!!!!!!!

  • Hoi Hennie,
   Wauw dat vind ik mooi om te lezen! Er kan zoveel geschreven en gezegd worden maar ervaringen door anderen is zo belangrijk. Echt goed!

   Dank je wel voor je leuke reactie en keep up the good work.

   Warme groet,
   Marian

 • Lindsey schreef:

  Ik heb van de week ook een pot aangeschaft en lijk meer energie te hebben. Ik weet niet of dat al zo snel kan?! Maar tot nu toe bevalt het goed!

  • Hoi Lindsey,

   Zelf heb ik ook het idee van meer energie en dat komt nu niet echt omdat het zonnetje schijnt ;-). Ik denk dat het wel kan en stoelgang werkt idd beter.
   Ik ben benieuwd naar je verdere bevindingen. Leuk dat je een reactie hebt achtergelaten. Dank je wel.

   Warme groet, Marian

 • Ik heb het ook van het weekend gekocht en ben er erg positief overr, meer energie en min der eetlust en doe het door mijn smoothie. Echt een aanrader/

  • Hoi Els,

   Wauw leuk om te lezen dat je er positief over bent. Die ervaring heb ik zelf namelijk ook.

   Dank je wel voor je bericht.

   Warme groet, Marian

 • yolanda schreef:

  Ik kom het ook steeds vaker tegen, toch maar eens gaan proberen.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Download Gratis 17 Tips Van Jezelf Houden

  17 tips Van Jezelf Houden
  >