Je passie vinden, hoe doe je dat?

Hey welkom bij weer een nieuwe podcast aflevering in het nieuwe jaar! Eigenlijk video podcast. Ik dacht, ik schiet ook weer een keer een video. Ook laat ik deze podcast uitschrijven en zal snel online komen. 

Je passie vinden, hoe doet je dat?

Een mooie ontwerp voor het nieuwe jaar, dacht ik zo. Heel veel e-mails krijg ik van mensen die niet weten wat hun passie is en waar te starten. Het allereerste wat ik wil zeggen is: heb vertrouwen en weet dat je passie tot je komt. 

Transcriptie van deze Podcast: Je passie vinden, hoe doe je dat

Je passie vinden, hoe doe je dat nu? Welkom bij weer een nieuwe podcast aflevering in het nieuwe jaar. Voor de eerste podcast van het nieuwe jaar dacht ik dat het wel een mooi onderwerp is om het over passie te hebben. Wat drijft jou? Want heel veel berichten of
e-mails krijg ik van mensen die niet weten wat ze leuk vinden, die niet weten wat hun passie is en waar te starten.


Het allereerste wat ik wil zeggen is, heb vertrouwen en weet dat de passie tot je komt. Heb daar vertrouwen bij. Het is niet iets wat je 1, 2, 3, te weten hoeft te komen.


Sommigen weten meteen vanaf hun prille begin, vanaf hun prille jeugd en gaan daarmee door. Super als dat zo is natuurlijk.


Maar passie kan ook gedurende de tijd veranderen. Wat je toen superleuk vond, als je iets start, hoeft nu niet meer zo te zijn. En je bent en blijft altijd goed genoeg. Ook al heb je je passie nog niet gevonden. Laten we dat dus heel even duidelijk hebben.  


Het is geen voorwaarde, passie hebben voor een happy life. Het is wel een fijn onderdeel. Het is iets super, als je iets hebt waar je je bed voor uit springt en waar je heel veel plezier aan kan beleven.


Mijn werk is mijn passie. Dat kan ik nu zeggen. Dat is niet altijd zo geweest. Wist ik dan al snel wat ik wilde? Helemaal niet. Ik heb er jarenlang over gedaan, trial and error. Ontdekken en opnieuw voelen. Geluisterd naar anderen. Gevallen, even blijven liggen en dan weer doorgaan. 


Veel mensen vragen zich af wat past er bij mij? En ze zeggen, typen of schrijven: "Er past niets bij mij, het lukt me niet". En zelf heb ik ook wel eens gedacht dat iets niet klopte bij mij, dat er iets mis was met mij.


Het vinden van je 'Wow' is proberen de stappen te nemen en dan ervaren. Gaandeweg kan je veranderen. Gaandeweg zie je het pas. Ik heb zoveel geleerd onderweg, maar ook steeds weer en nog steeds, m'n koers aangepast, of zelfs gewijzigd. 


Je bent altijd waar je moet zijn, zeg ik. Uiteindelijk blijkt dat vrijheid mijn grootste verlangen is en dat is het altijd geweest. Ik heb al zoveel dingen gedaan, maar wat ik wel weet, is dat wanneer je het in je hoofd gaat proberen te bedenken, dat dat niet gaat werken.


Je moet wel je energie in beweging zetten. Je moet de eerste stap gaan nemen om iets te gaan doen en dan te gaan ervaren. Je neemt ook de eerste trede van een stap om boven te komen, terwijl je vaak niet de gehele trap ziet.


Of zie het als autorijden in het donker. De koplampen verlichten de weg, maar je ziet niet de gehele weg. Je ziet alleen waar je rijdt.


Kom in ieder geval in beweging. Dat is wat ik wil zeggen. En ik wilde wel graag, maar mijn innerlijke criticus hield mij tegen, dat stemmetje, dat ken je vast wel. Dat heel de dag tegen je aan zeurt, tegen je aan babbelt. 


Hoor het stemmetje. Bedank het stemmetje en zeg dat je gaat voor wat goed voelt.


Je bent groter dan je angst.

Je bent sterker dan je angst.

Daag jezelf uit en kom in beweging. Alles valt of staat met jou.


Je vraagt jezelf af: "Ben ik waardevol? Zitten ze op mij te wachten? Is dat het verhaal wat je jezelf verteld, is dat wat je jezelf omhoog lift? Zo niet, en je blijft jezelf dat verhaal maar vertellen, voeden en geloven, dan zal je geen stappen ondernemen. 


Vaak is het ook zo dat je wel weet wat je wilt, maar dat je het niet durft. Wil jij bijvoorbeeld je bedrijf naar een hoger level tillen? Of een bedrijf starten? Of wil je van je passie je bedrijf maken? Slinger je boodschap de wereld in.


Alles valt of staat met jou, hoe jij erin staat. Hoe jij naar jezelf kijkt. Hoe jij jezelf waardeert. Welk verhaal jij jezelf vertelt. Hoe jij met je verlangens omgaat. Hoe jij je je ziel voedt. Wat jij gelooft. Wat jij verwacht. Waarop jij vertrouwt. Het draait om jou. Just be you. En jij bent het begin van alles wat je doet. Daarom is de verbinding met jezelf zo ontzettend belangrijk.


Ikzelf zie geen beperkingen en ben gezegend met heel veel creatieve ideeën, wat ook weer vaak tot chaos kan leiden. Wat je kracht is, dat kan ook zeker je valkuil zijn. 


Ik had bijvoorbeeld eens een business gesprek met een vrouw die boerderij dieren knutselde. "Ja hoor", zei ze. "Marian, jij kan makkelijk kletsen, maar hier kan je niet je werk van maken, van m'n passie". En dan heb je mij en ik zie dan mogelijkheden. Dus ik vroeg aan haar: "Waarom niet?"


Het is namelijk zo, als je het nog niet ziet, dan hoeft het niet mogelijk te zijn. Want dat is ook een aanname, een overtuiging, of een verhaal wat je jezelf verteld. En ik vroeg aan haar wat ze precies deed en ik zei: "Je kunt er over gaan vertellen. Je kunt er een blog over gaan starten. Je kunt gratis patronen gaan delen. Je kunt patronen gaan maken en verkopen. Je kunt mensen verwijzen naar een winkel waar jij je spullen verkoopt en dan een bepaalde commissie vragen voor de mensen die je doorstuurt. Of noem maar op.


Genoeg dingen die je kunt doen, mits het bij je past en je denkt in mogelijkheden, in plaats van in beperkingen.


Er zijn zoveel mensen, business coaches, die strategieën met je willen delen. Er is niet één manier. Jij bent jij en de meest succesvolle mensen hebben hun eigen pad gemaakt en bewandeld. Uit ervaring kan ik wel zeggen dat dat een succes sleutel is, je eigen pad, jouw energie. 


Even terug op het ontdekken wat je graag wilt, het is belangrijk om in beweging te komen. Met mijn enthousiasme heb ik zoveel dingen gedaan en pak ik veel dingen op. En dan blijkt het onderweg niet van wat het is. Of kom ik achter dingen waar ik uiteindelijk niet blij van word. Dan kun je bijsturen. 


Anderen kunnen daarover misschien wel dingen zeggen, als: "Jij weet ook niet wat je wilt." Maar laat je niet gek maken en helemaal niet door anderen. Blijf op jouw pad. Of maak je eigen pad. Dat zie je ook vaak in de natuur, dat er gewoon een pad is gecreëerd door iemand die daar vaak heeft gelopen.


Maak bijvoorbeeld een lijst met dingen die jou leuk lijken. Weet je niet zo goed wat je leuk lijkt? Maak dan een lijst met dingen die je niet leuk vindt en ga dit ombuigen.


Schrijf op wat je niet wilt en dat blijkt in de praktijk vaak veel makkelijker. Wat vind je mooi aan jezelf? Wat vind je niet mooi aan jezelf? Dus dat schrijf je veel makkelijker.


Je wilt bijvoorbeeld geen baan van 9 tot 5. Dus je wilt afwisselend werk. Richt je altijd op je interesse en wat je leuk vindt. Ik wilde graag een blog starten, maar ik had 0,000 technische kennis. En dat heb ik in de loop van de jaren ontwikkeld. Ik kan nu websites bouwen, ik maak zelf mijn eigen membership site. Ik maak grafische ontwerpen. Ik maak m'n eigen werkboeken. Ik bewerk mijn podcast zelf, online zetten en neem zelfs mijn meditatie op. Ik plak er muziek onder. Noem maar op. 


Allemaal ontwikkeld aan interesses, door interesses, wat ik leuk vind, wat ik ben gaan doen. Actie gaan ondernemen. Voor hetzelfde geld had ik het niet leuk gevonden. Dan had ik weer een andere manier gevonden.


Er is altijd een weg. Door te doen, door stappen te zetten, krijg je inzicht. 


Wees niet bang om bij te sturen onderweg. Dat doe ik ook nog, elke keer weer. En ik drive even heel erg. Ik ga heel erg op mijn gevoel. En ja, soms ben ik te enthousiast en blijkt dit in de praktijk toch niet wat ik wil, want mijn kernwaarden is vrijheid. En vrijheid is voor mij zo belangrijk.


Je hoeft natuurlijk niet je werk te maken van je passie. Alles is goed, zolang het goed voelt voor jou, want dat is het aller-, aller belangrijkste. 


Als ik het kan, kan jij het ook. Boost je energie. Doe wat goed voelt. Hou jezelf niet klein. 


Weet je wel wat je passie is?
Durf dan te dromen, want jouw dromen zijn helemaal van jou. Maak ze lekker groot. Maak ze helemaal af in je hoofd, in de juiste energie. Ga in die energie zitten. Deel ze met het Universum en laat je niet afleiden door allerlei verhalen, tegenwerpingen, excuses, noem maar op.


Droom en ga er voor, ook al vind je het spannend. Want buiten je comfort zone begint het leven dat voor jou bedoeld is. 


Jij mag jouw leven leven zoals dat voor jou bedoeld is en wat goed voelt voor jou. Daar is niets egoïstisch aan.


Wees de mooiste versie van jezelf. Shine, wees het licht, maak het niet zwaarder dan het is en geniet van dat wat er wel is. Wat er allemaal op je pad is. En ga voor wat jij wilt.


Vertrouw dat al het goede al naar je toe komt. Dat het naar je onderweg is. En dan sluit ik deze graag af met mijn slogan: Accepteer dat wat er is. Laat los wat is geweest. Geniet, geniet, geniet en heb vertrouwen in wat kan zijn.

Uitgelicht in deze aflevering:

Over de auteur

Gepest op school, opgevoed zonder liefde met aan alcohol verslaafde ouders. Hierdoor was ik verlegen, onzeker, ik had totaal geen (zelf)vertrouwen. Ik was bang om ‘gezien’ te worden, ik had altijd het gevoel niet goed genoeg te zijn en sterk de goedkeuring van andere mensen nodig.
Mijn moeder is in mijn armen overleden en dat was de turning point in mijn leven. Lees meer >>>

Marian


Tags

enthousiasme, ontdekken van je passie, passie, weten wat je wilt


Misschien vind je dit ook leuk:

Je passie vinden, hoe doe je dat?

Je passie vinden, hoe doe je dat?

Ontdek jouw passie

Ontdek jouw passie
 • Moniek schreef:

  Weer een hele mooie podcast die mij weer een boost geeft. Dank je wel Marian

  • Marian schreef:

   Dankjewel voor je lieve reactie, Moniek. Geen dank, heel graag gedaan! Denk goed om jezelf.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  Gratis Meditatie voor Loslaten Just Be You

  Download Gratis Mediatie Loslaten van Angst,
  Zorgen en Stress

  >