Je hoeft niet altijd sterk te zijn

Je hoeft niet altijd sterk te zijn

Niet alles is wat het lijkt. Kijk eens op je heen. Ken jij sterke personen die alles lijken aan te kunnen, of misschien stille mensen die alles alleen lijken te willen doen?
Schijn bedriegt, want iedereen heeft momenten van zwakte, verdriet en misschien meer dan je denkt. Social media wordt ook vaak alleen maar de mooie momenten getoond en laat je hierdoor aub niet gek maken. 

Transcriptie van deze Podcast: Je hoeft niet altijd sterk te zijn

Hee welkom, ik wilde toch nog even een podcast voor je maken. Ik ben vaak druk bezig met de adventskalender. Maar ik voel ook vaak de zwaarte van de wereld en merk dat ik het even heerlijk vind om in mijn eigen holletje, in m'n bubbel te zijn, of hoe je het ook wilt noemen. En ik zie het ook als de jaargetijden. Het is nu winter, de dieren trekken zich ook terug en dat is nu ook echt een seizoen waar ik inzit, waar ik voel dat ik me kan terugtrekken en lekker mezelf te zijn, zeg maar.  


Waar ik me ook zo bewust van ben is waar mijn medemens mee te maken krijgt in deze wereld, met beslissingen waar ze niet om gevraagd hebben. Dat ze weer moeten omgaan met tegenslagen, met boosheid, frustratie, verdriet. Ik snap als je onderuit wordt geslagen en dat het even lekker is om te blijven liggen en dat dat een optie is.


Maar jouw kracht blijkt er uit dat je na een val weer op kunt staan. En dat is een keuze die niemand anders voor jou kan maken, maar welke bij jou ligt.  


Het is als een boom die schudt op zijn grondvesten. En er kan een tak afbreken, maar de boom blijft staan, diep geworteld en de takken wijd naar de hemel reikend en wetend dat de zon ook weer gaat schijnen.


Je kan niet altijd sterk zijn, dat ervaar ik zelf ook. Ik ga ook wel eens vroeg naar bed en trek de dekens om me heen, of huil om alles en iedereen. En dat is niet zwak. Soms is het even nodig om je kwetsbaar op te stellen of om juist niet sterk te zijn en verdriet en pijn toe te laten. Even dit aan te kijken, zodat je weer verder kan in het leven. 


Dat verdriet kan van alles zijn. Omarm het, laat het er zijn en duw het niet weg. En dan kun je je daarna jezelf weer bij de kladden pakken zeg maar. En dan heb je waarschijnlijk een beter inzicht en verwerk je de emoties of heb je de emoties verwerkt.


Want emoties die niet verwerkt zijn, komen vroeg of laat weer terug. Totdat je je les hebt geleerd, zeg ik altijd maar.


Met mijn hele website, positief denken, optimisme, zeg ik nooit dat het negatieve er niet mag zijn. Dat lees ik natuurlijk wel eens in de reacties, of dat zie ik bij de antwoorden om mijn e-mails. Alles heeft twee zijdes. Alles is polariteit. Zwart wit, eb-vloed, positief negatief. 


Als je alleen op zonnige dagen reist, zal je niet snel op je bestemming aankomen, zeg ik ook vaak. En kijk eens om je heen. Ken jij sterke personen, mensen die alles lijken aan te kunnen? Of misschien  stille mensen, die alles alleen lijken te willen doen.  


Ik zeg altijd met alles wat je ziet, niets is wat het lijkt. Schijn bedriegt. Want iedereen heeft momenten van zwakte, van verdriet. En misschien meer dan dat je denkt. En social media, vooral in deze tijd, wordt ook vaak gebruikt om alleen maar de mooie momenten te tonen. Maar laat je daardoor niet van de wijs brengen. Laat je daardoor niet gek maken. Al die mooie plaatjes en dat het zogenaamd bij iedereen wel goed gaat.


Iedereen krijgt te maken met hobbels op zijn of haar pad. Het is ook weer hoe je ermee omgaat. En ik geloof wel hoe lekkerder je in je vel zit, hoe beter je in je vel zit, hoe beter je ook met de hobbels op je pad om kan gaan. En daar krijgt iedereen mee te maken.  


Ook met de kerstdagen in het vooruitzicht zie je allemaal reclames met de perfecte kerstsfeer. Ik zei het nog tegen manlief, de lichtjes, de sfeer, de mensen om je heen, het gezellig samen eten; dat is ons ideaal plaatje voor de feestdagen. Maar voel je niet minder, voel je niet schuldig als het er bij jou wat minder "vredig" aan toe gaat. Want de echte wereld is gewoon wat diverser, dan de reclame, de bladen, ons willen doen geloven.


Blijf trouw aan jezelf

Je hoeft niet altijd sterk te zijn. Blijf trouw aan jezelf en maak je eigen sfeer

Blijf trouw aan wat goed voelt voor jou. Maak je eigen sfeer. En wat die sfeer is kan alleen jij bepalen. En tweede kerstdag is joggingpakkendag, zeg ik altijd. Heerlijk, dat is mijn sfeer.  


Vraag juist in deze tijden aan iemand, of aan een "sterk" persoon in jouw omgeving, hoe het met ze gaat. Hoe het echt met ze gaat. Check bijvoorbeeld of je iets voor ze kan doen, of ze ergens hulp bij nodig hebben. Of bied gewoon een luisterend oor of een schouder. Want het zal je misschien verbazen dat juist die persoon dat even nodig had en dat wellicht met beide handen aangrijpt.


Het gaat even om de aandacht en de connectie die we zo nodig hebben in deze tijd. En de aandacht is misschien wat de ander juist even nodig heeft. Ook de mensen die het allemaal voor elkaar lijken te hebben. Hierbij bedoel ik niet om een oplossing te geven, of iets te bedenken, of iets aan te bieden, wat de uitdaging kan oplossen. Want dat gaat vaak niet.  


Alles zit in jou, in jezelf. En vaak is het bieden van een oplossing niet wat nodig is. Zoals ik al zei, immers de antwoorden op alle vragen, uitdagingen, zitten in de persoon zelf. Maar de vraag stellen, wat aandacht geven, is soms precies wat de ander nodig heeft en juist ook de sterke personen.  


De beloning daarvoor is te zien dat de ander weer blij wordt. En al ga je maar even naar het winkelcentrum en zeg je maar iets, je ziet ook wel eens die video's op Facebook, dat ze zeggen: Hee, wat zie je er leuk uit! En gemeend zie je die mensen lachen. Maar doe wel iets wat je meent, wat vanuit de grond van je hart komt.


Dus de vraag stellen, wat aandacht geven, is soms precies wat de ander nodig heeft. Ook de sterke persoon.  


De beloning daarvoor is zien dat de ander weer blijer wordt, sterker wordt, het weer even ziet zitten, of dat het net iets is wat de ander nodig heeft. En kan genieten op zijn/haar unieke manier.  


Ik ben ook altijd onwijs dankbaar voor de lieve e-mails die ik krijg. Of dat diegene de moeite heeft genomen om mij dit te laten weten. Dat geeft mij ook kracht, energie en motivatie om door te gaan waar ik mee bezig ben. Dat is brandstof voor de ziel.  


Wanneer jij ziet dat het de ander goed doet, is de kans groot dat je daar weer door besmet wordt. Een positieve besmetting, in dit geval. Dat jij kan putten uit hun kracht en positiviteit.  


Wat ik eigenlijk wil zeggen dat iedereen zwakke momenten heeft. En iedereen heeft ook steun en lieve woorden nodig, een connectie, een verbinding. Het doet meer dan jij misschien wel denkt.  


Ik weet niet, maar misschien zit jij nu even in slecht weer. Misschien zit jij nu even in een donkere nacht, maar zelfs aan de donkerste nacht komt een einde. Zo is het ook in je leven, niets blijft voor altijd moeilijk of zwaar. Er komt altijd weer een lichtstraaltje. 


Als je bent zoals ik, dan wil ik alles nu en meteen, ik wil het opgelost hebben. Maar dat gaat niet altijd. Het gaat niet altijd snel genoeg. Maar er komt altijd wel weer iets moois op je pad. Ik geloof wel dat het sneller op je pad komt als je er vertrouwen in hebt.


Toen ik in mijn burn out zat, dan zag ik de wereld zwart, zag ik geen licht aan het einde van de tunnel. Maar ik was me er ook helemaal niet van bewust, dat ik zelf ook een intentie kan zetten. Of dat ik daar zelf iets aan kan doen, ik zat gewoon in het gevoel. En ik heb nog wel een paar tips voor je, welke mij helpen. Dat is bijvoorbeeld 's ochtends schrijven, je hebt het mij vaker horen zeggen. Creëer een 'Go-to geluksroutine'. 


Voor mij is dat in de ochtends meestal het beste. En ik ga ook vaak lopen met mijn hondje. Hoewel ik nu de mooiste tijd vindt, in deze tijd, in de decembermaand, om het om 4 uur te doen. Ik ga meestal een uur lopen en dan ga ik om 4 uur, dan is het nog licht in het park. En dan om 5 uur, dan wordt het donker. Dan gaan alle lichtjes aan en ik kan zo genieten van alle lichtjes en van die sfeer. Dus dan loop ik weer door de wijk en zie ik alle lichtjes en dan heb ik het dubbele. Ik heb de natuur en ik heb ook de lichtjes. Dus op dit moment is niet de ochtend, maar de middag voor mij. Dus ja, lopen, bewegen, een dagboek bij te houden, intenties zetten, maar ook uiting van waardering en een heerlijke swing nummer opzetten. Of een beetje gek te doen.  


Nummer 2 is draai je perspectief om. Als je merkt dat je een beetje in een negatieve spiraal terecht komt. Kijk naar wat er allemaal wel goed gaat. Weer een beetje die dankbaarheid. Er is namelijk altijd iets om dankbaar voor te zijn. En het kleinst is al goed. En merk dan eens die verschuiving in energie die dat geeft.


Het lijkt zoiets kleins, maar die kleine verschuivingen naar positiviteit hebben mijn hele leven veranderd.


Heb een visie. Het creëren van een visie voor de toekomst is waar je je bed voor uitspringt, wat je prikkelt. Dat geeft je ook vervulling. En daar is natuurlijk ook deze tijd een hele mooie kans voor.


Wat wil ik achter me laten?

Waar wil ik naartoe?

Wat wil ik gaan doen?

Wat wil je graag?  


Laat je niet tegenhouden door je eigen mind. Merk het op en buig het om naar het positieve als je merkt dat je in je mind denkt van: "dat lukt me toch niet, dat kan toch niet? 


Buig het om naar het positieve. Het is even werk, maar je hebt er heel veel aan.  


Tot slot: geniet

We zijn allemaal gewone zielen. We hebben allemaal totaal verschillende denkbeelden, realiteiten en ervaringen. Gaat het niet allemaal om zoveel mogelijk genieten, groeien en ervaren. Lief te hebben, te verbinden met liefde en liefde te verspreiden.


Ga nu bijvoorbeeld eens goed lachen en geniet van wat geluksgevoelens. En laat je niet gek maken met deze dagen. Geniet van dat wat er is, van de lichtjes, van de hoop, van vertrouwen.


Maak tijd en aandacht en contacten met de mensen die je lief zijn. Op welke manier dan ook.  


Het gaat niet om het perfecte kerstdiner, of de perfecte kerst setting. Maar wees het licht en mensen warmen zich graag aan het licht. En licht verheft de duisternis zeg ik ook altijd.


Nou, ik voel me helemaal tetteren en preken, dat is niet de bedoeling. Maar ik wens je een hele fijne, stressvrije, ontspannen, liefdevolle, gezellige feestdagen. Wees trots op jezelf, hou van jezelf, vind jezelf goed genoeg en ervaar de vreugde, liefde en lichtheid die dat losmaakt in jezelf.


Ik sluit heel graag af met mijn slogan: Accepteer dat wat er is. Laat los wat is geweest. Geniet en heb vertrouwen in wat kan zijn.

Super lief als je een review wilt achterlaten op iTunes en/of Spotify, dat waardeer ik zeer, daar help je me mee. Doe altijd wat goed voelt voor jou en ik spreek je heel snel weer bij een volgende podcast aflevering. 

"

Je hoeft niet altijd sterk te zijn. Blijf trouw aan jezelf en maak je eigen sfeer.

De lichtjes, de sfeer, de mensen om je heen, het gezellig samen eten. Dat is ons ideaal plaatje van de feestdagen. Voel je niet minder, voel je niet schuldig als het er bij jouw wat minder 'vredig' aan toe gaat. De 'echte' wereld is wat diverser dan de reclame en de bladen ons willen doen geloven.


Over de auteur

Gepest op school, opgevoed zonder liefde met aan alcohol verslaafde ouders. Hierdoor was ik verlegen, onzeker, ik had totaal geen (zelf)vertrouwen. Ik was bang om ‘gezien’ te worden, ik had altijd het gevoel niet goed genoeg te zijn en sterk de goedkeuring van andere mensen nodig.
Mijn moeder is in mijn armen overleden en dat was de turning point in mijn leven. Lees meer >>>

Marian


Tags

keuze, kracht, positiviteit, schuldig voelen, sterk zijn


Misschien vind je dit ook leuk:

Kerstboodschap

Kerstboodschap
 • Elisabeth schreef:

  Lieve Marian,
  Wat een mooie podcast!!! Je weet op een empathische manier alles zo mooi aan te raken! De situaties die nou eenmaal bij het leven horen kun je op een duidelijke manier benoemen . Zodat ze herkenbaar zijn voor ons! Dank voor je lieve raadgevingen! Wat ik al eerder zei, Marian. Je bent van grote waarde ! Dank dat je er bent!
  Voor nu wens ik je een mooi en liefdevol jaar en dit samen met jouw gezin!
  Veel liefs, Elisabeth

 • Toos v d Maden schreef:

  dank je wel voor deze podcast.
  Ik wens jou en je gezin/ familie n gezond en mooi 2022 toe

 • Marian, bedankt. Het voelt voor mij heel goed wat je vertelt. Ook fijne dagen toegewenst, zoals ik trouwens iedereen op deze wereld toewens.

 • Dank je wel Marian. Deze podcast is op dit moment echt hetgeen ik nodig heb .doet mij enorm veel deugt deze te horen .ik wens jouw en je familie hele mooie gezellige kerstdagen .

 • Sabrina schreef:

  Lieve Marian, dank je wel voor je mooie woorden en weer een mooie adventkalender. Wij wensen jou en jouw gezin ook hele mooie dagen toe en natuurlijk een gezegend en gelukkig 2022!

  • Marian schreef:

   Geen dank, Sabrina. Heel graag gedaan! Je woorden zijn goed ontvangen. ❤️

 • Yousra schreef:

  Dankjewel voor de mooie woorden Marian. Je motiveert me altijd om verder te gaan. Dank je wel voor al deze wijsheid, wat mij betreft onbetaalbaar. Ik hoop nog een lange tijd van je positiviteit te kunnen genieten.

  • Marian schreef:

   Wat lief, Yousra. Je mag trots zijn op jezelf want JIJ bent degene die het doet. Dankjewel dat je een reactie hebt achter gelaten. ❤️

 • Dankjewel voor je lieve en mooie woorden, Marian. Ik ben altijd zo blij met jouw stem en podcast. Blij ook dat je er weer 1 hebt gemaakt.

  • Marian schreef:

   Dankjewel, Els. Lief dat je een reactie plaatst. Waardeer ik zeer. ❤️

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Download Gratis 17 Tips Van Jezelf Houden

  17 tips Van Jezelf Houden
  >