Ontdek jouw passie

Iedereen is geboren met een talent. En in combinatie met je karakter en al jouw ervaringen wordt dit talent jouw unieke gave. Dit is een compleet artikel over het ontdekken van je passie en waarom het zo belangrijk is om dit te ontdekken.


Je kunt je ook abonneren en luisteren op iTunes of maak gebruik van de Gratis Castbox FM App Je passie als tool voor zelfliefde

Waarom is het zo belangrijk om je passie ontdekken? Met je passie bezig zijn, is een heerlijke manier om weer tot jezelf te komen en jezelf bliksemsnel op te laden. Je bloeit er helemaal van op. En vooral voor mensen die hoog gevoelig zijn (HSP-ers) is je passie ontdekken vergelijkbaar met het vinden van de heilige graal in jezelf. Het is een prachtige tool om meer zelfliefde te creëren.

Door een overload aan prikkels van buitenaf en heftige emoties (vaak van anderen), raak je van jezelf verwijderd. Dat komt omdat je met je aandacht naar de ander (de buitenwereld) wordt getrokken. Als HSP-er ben je hier extra gevoelig voor, omdat je geen filter hebt dat hoofd- en bijzaken van elkaar onderscheidt. Daardoor ervaar je elke indruk als even belangrijk. Het gevolg is dat je filter snel vol raakt en je batterij leeg.

Met je passie bezig zijn, is een effectieve manier om op moment van overprikkeling weer tot jezelf te komen. En dat is het punt waar je je optimaal kunt opladen. Als je gericht bent op de dingen die jij leuk vindt om te doen, ben je automatisch minder bezig met wat anderen over jou denken. 

Je passie herken je aan vier dingen:

  • Het zijn activiteiten die je moeiteloos afgaan (of je pakt het snel op).
  • Het kost je weinig energie. En als je ermee bezig bent, levert het je bakken met energie op.
  • Het geeft je een voldaan gevoel. Al binnen een paar minuten merk je dat je je lekkerder voelt.
  • Je vergeet de tijd (en je zorgen)...

De 7 sleutels tot jouw passie

Schrijf op wat je (niet) leuk vindt aan jezelf

Weet je wat er gebeurt als ik op een live event aan de mensen vraag om hun leuke eigenschappen of wat ze mooi aan zichzelf vinden op te schrijven? Bijna niemand begint ijverig te pennen. En wat gebeurt er als ik ze vraag om te noteren waar ze ontevreden over zijn in hunzelf? Dan wordt er als een dolle geschreven. Mensen kunnen feilloos vertellen waar ze ontevreden over zijn, maar weten amper wat hun kwaliteiten zijn.

De tip is dan ook: maak een lijstje met dingen waar je een hekel aan hebt, om erachter te komen wat je wél wilt. Maak van deze niet-leuk-lijst een love-lijst door het om te draaien. Krijg je het heen en weer van de hele dag binnen zitten? Dan is een kantoorbaan niks voor jou en past een afwisselende baan veel beter bij je. En je passie heeft waarschijnlijk met buitenactiviteiten te maken.

Wat is jouw favoriete buiten(speel)activiteit? Dit is honderd procent één van jouw passies. Soms moet je er eerst achter komen waar je niet gepassioneerd over bent om te ontdekken waar je passie wél ligt.

Soms moet je er eerst achter komen waar je niet gepassioneerd over bent om te ontdekken waar je passie wél ligt.

Wat gaat jou makkelijk af?

Je passie heeft alles te maken met jouw gave en gaat je dus moeiteloos af. Dat wil echter níet zeggen dat je er ook goed in bent. Het wil alleen zeggen dat je er een talent voor hebt en je er vrij snel beter in kunt worden. Misschien speel je met de gedachte om pianoles te nemen? Probeer het eens uit!

Je diepste passie is niet iets dat plotseling ontstaat,
het zit in je DNA

Wat deed je als kind graag?

Ook deze vraag kan je inzicht geven over je passie. Want je diepste passie is niet iets dat plotseling ontstaat, het zit als het ware in je DNA. Het kan wél zijn dat je pas op latere leeftijd ontdekt wat dit is. Dit was bij mij het geval. Ik was pas halverwege de dertig toen ik erachter kwam wat mijn passies waren. Nadat mijn moeder overleed, ging de knop om: vanaf nu ga ik van het leven genieten! Zo startte de zoektocht naar mijn passies.

Als kind was er geen gelegenheid, geen ruimte en geen geld om te ontdekken wat ik leuk vond om te doen. Met twee alcoholische ouders groeide ik op in de overlevingsmodus, zonder hobby’s. Toen ik op mezelf ging wonen, was ik nog compleet in de ban van wat anderen van mij vonden en paste ik me aan iedereen aan. Totdat ik me realiseerde dat ik daar eigenlijk helemaal niet gelukkig van werd. Al wist ik niet wat mij wél happy maakte.

Na het overlijden van mijn moeder ben ik rigoureus in de actiemodus gegaan. Ik was vastbesloten om de verantwoordelijkheid voor mijn eigen leven te nemen en mijn eigen koers te bepalen. Zo heb ik van alles uitgeprobeerd, om erachter te komen waar ik blij van werd. Tijdens bijvoorbeeld een training geven bij Vicotry For Life kwam ik er achter dat ik dit super leuk vond om te doen. 

Neem de verantwoordelijkheid voor je eigen leven

Natuurlijk vond ik het in het begin doodeng maar wel super leuk…

De grote glijbaan vond ik vroeger ook doodeng totdat ik er eindelijk een keer van af durfde te gaan en daarna was ik niet meer te stoppen. 

Je passie ontdekken, doe je niet door er alleen over na te denken. Daar kom je achter als je ook echt in beweging komt en actie onderneemt. Je zal letterlijk stappen moeten zetten om verder te komen. Tijdens de zoektocht naar mijn passies, kwam ik er bijvoorbeeld ook achter dat ik een enorme doener ben. Ik ben creatief en weet een idee goed om te zetten in een actieplan.

Gebruik je passie-graadmeter

Bij jezelf blijven, heeft voor mij alles te maken met me-time. Dat je de tijd neemt om te luisteren naar jezelf in plaats van alleen te luisteren naar anderen. En dat je bij jezelf polst hoe je je voelt. Want je gevoel is je passie-graadmeter: doe je iets waar je blij van wordt? Hallo passie!

Stel je bent op vakantie en staat in een prachtig meer tussen de bergen. Wanneer je stilstaat kan het water om je heen helder worden, doordat de klei en het zand van de bodem neerdaalt. Hoe rustiger het water is, hoe beter je kunt zien wat er op de bodem te zien is. Stem je te weinig af op je eigen gevoel? Dan gaat dat uiteindelijk ten koste van het plezier en het genieten van jouw (vakantie)dag.

Sinds kort hebben we gezinsuitbreiding van de allerliefste pup die we ons maar kunnen wensen. Op sommige momenten wil ze geen stap meer zetten. Onze hondentrainster legde uit dat dit komt omdat ze dan even genoeg nieuwe indrukken heeft opgedaan en moet uitrusten. Ofwel, haar filter zit dan vol. En hondstrouw als onze puppy aan zichzelf is, weigert ze om op zo’n moment in actie te komen. En groot gelijk heeft ze!

Geef jezelf de ruimte om te worden wie je bent

Over welk onderwerp kun jij veel vertellen?

Jouw passie is helemaal ‘je ding’. Dus zeg het maar: over welke leuke onderwerpen raak jij niet uitgepraat?

Challenge je blinde vlek

Vaak hebben we niet door wat onze passie is, omdat we er een blinde vlek voor hebben. Een vriendin van mij organiseerde in het jaar dat haar vriend vijftig werd elke maand iets leuks voor hem. Met respect heb ik zitten kijken hoe ze de leukste uitjes voor hem regelde: zoals een avond meedraaien in de keuken van hun lievelingsrestaurant.

Toen ik haar zei dat ze organisatietalent had, keek ze me met grote ogen aan. Kennelijk was ze zich hier niet van bewust en deed ze het gewoon omdat ze het leuk vond. Zo is het vaak met passies, je doet het zonder dat je erbij stilstaat hoe bijzonder het is. Als ik deze verjaardags-challenge zou doen, zou ik er elke maand wakker van liggen. Gelukkig heeft iedereen zijn eigen passie ;-).

Tackel jouw blinde vlek door aan een paar vrienden en/of familieleden te vragen wat jouw drie beste eigenschappen of talenten zijn. Let op: dit is hún mening. Onderdeel van deze oefening is dat je er níet over in discussie gaat. Je neemt het als hun waarheid aan.

Welke overeenkomsten zie je terug in de antwoorden? En herken je jezelf hierin of was het een blinde vlek?

Waar ben jij nieuwsgierig naar?

Jouw nieuwsgierigheid is de sleutel tot je passie. Tijd voor nog een lijstjes-oefening.

Stap 1: Schrijf in een paar minuten zoveel mogelijk dingen op waar jij nieuwsgierig naar bent. Bijvoorbeeld hoe je betere selfies maakt of hoe je een podcast opneemt. Het mag van alles zijn.

Stap 2: Rangschik al deze punten in drie categorieën die je zelf een titel geeft.

Stap 3: Wat hebben deze drie categorieën met elkaar gemeen? Het woord of de zin die hier uitrolt, is jouw passie.

Tot slot nog een paar andere vragen waarmee je jouw passie kunt ontdekken:

  • Welke gelijkenissen zie je in jouw grootste prestaties?
  • Wanneer ervaar je momenten van flow op de dag?
  • Wat vind je (bijna) altijd leuk om te doen, ook als je moe bent?
  • Over welke dingen die je doet, krijg je complimenten?

Ik ben heel benieuwd of jij jouw passie hebt kunnen ontdekken. En vergeet niet om je passie als tool te gebruiken om je even van de buitenwereld af te sluiten, zodat je je weer kunt opladen, hé?!

Accepteer dat wat er is. Laat los wat is geweest. Heb vertrouwen in wat kan zijn.

With love, 

Ontdek jouw passie

Tags

hoe vind ik mijn passie, passie, passie ontdekken, passie vinden, passie zoeken, wat is mijn passie, wat wil ik


Dit vind je misschien ook leuk:

Blue Monday

Blue Monday
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ontdek de shop met producten voor een gezonde dosis

optimisme en geloof in jezelf

>