Hoogsensitief, so what!

Ondanks yoga als vast agendapuntje, lukte het me de afgelopen maanden niet om de rust te vinden. Mijn hoofd zat vol en het welbekende emmertje begon langzaam over te lopen…

Hoogsensitief

Maar in deze mindere periode, ontdekte ik ook iets moois… In een gesprek met een lieve kennis, werd ik gewezen op mijn (hoog) sensitiviteit.

Natuurlijk wist ik al dat ik een gevoelig typetje was, maar ik had dit nog nooit in het licht van hoogsensitiviteit bekeken.

Getriggerd door deze nieuwe kijk naar mijn persoon, ben ik op onderzoek uit gegaan. Daarbij kon het boek van Elaine Aron* natuurlijk niet ontbreken. En wat sloeg zij de spijker op z’n kop!

Van de 27 vragen uit haar test, waren er 21 die ik volmondig met ja kon beantwoorden. De rest van haar boek deed echt letterlijk een last van mijn schouders vallen. Er viel zo ontzettend veel op zijn plek!

Zelfacceptatie

Ik zag mezelf altijd als overgevoelig en een drama Queen den top. Het lastige van dit zelf opgeplakte etiket was vooral dat ik dit deel van mezelf nooit heb geaccepteerd. Het was iets negatiefs en daar moest vooral tegen gevochten worden!

Niks is minder waar. In ieder geval in mijn ogen (en dat is ontzettend nieuw voor mij, deze zekerheid). Het is namelijk een erg mooie eigenschap. Mits je goed voor jezelf zorgt en stopt met steeds over je eigen grenzen heen te gaan.

Deze bewustwording heeft me in korte tijd al steeds ietsje meer veranderd in een relaxtere en assertievere versie van mezelf.

Ik ben trots op mijn nieuw ontdekte eigenschap! En ik zeg met opgeheven hoofd :

“Ik ben hoogsensitief, so what!”

Inmiddels ben ik aan de slag met het werkboek over hoogsensitiviteit van Elaine Aron. In mijn volgende blog zal ik jullie vertellen wat ik tof vind aan HSP (hoog sensitief persoon) en wat ik van het werkboek heb geleerd.

*Elaine N. Aron:
Hoog sensitieve personen
Het hoog sensitieve kind
Hoog sensitieve personen in de liefde
Het werkboek voor hoog sensitieve personen

Voorjezelfzorgen.1


Tags

Elaine N. Aron, hoog sensitief, hooggevoelig, hsp, sensitiviteit


Misschien vind je dit ook leuk:

Week van de HSP

Week van de HSP
 • Dank voor jullie reacties Janneke en Suzanne. Ik vind het bijzonder om herkenning bij anderen te vinden.

  Dat rust vinden herken ik hoor… Wat Marian zegt, jezelf rust gunnen, daar zou het zeker mee te maken kunnen hebben. En het is een kwestie van jezelf aanwennen denk ik, daar probeer ik ook nog m’n draai in te vinden hoor!

 • Zelf heb ik het ook en soms is het heel moeilijk om rust hierin te vinden. Verschrikkelijk af en toe maar het brengt ook mooie dingen met zich mee.

  • Denk ook dat het vaak te maken heeft met jezelf rust GUNNEN, denk je niet? Thanx voor je reactie Suzanne.

   Warme groet, Marian

 • janneke schreef:

  Wat mooi dat je dat zo openbaar kunt delen!

  • janneke schreef:

   Ik bedoel natuurlij……..mooi dat je dat zo open kunt delen!

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Download Gratis 17 Tips Van Jezelf Houden

  17 tips Van Jezelf Houden
  >