Hoezo overprikkeling, overspannen of burn out als hooggevoelig persoon?

Hoezo overprikkeling, overspannen of burn out als hooggevoelig persoon?


Je kunt je ook abonneren en luisteren op iTunes of maak gebruik van de Gratis Castbox FM App Niemand heeft gezegd dat het makkelijk is. Het heeft allemaal te maken met jezelf de moeite waard vinden om goed voor te zorgen.
Goed voor jezelf zorgen is de ultieme vorm van zelfliefde en jezelf op waarde schatten.
Door jouw licht te laten schijnen in deze wereld geef je het voorbeeld aan bijvoorbeeld jouw kinderen en sta je onbewust andere mensen toe om hetzelfde te doen.  

Reminder: Jij bent het allermooiste als jij jezelf bent!’

Overprikkeling, overspannen of burnout als hooggevoelig persoon. Daar wil ik je even in meenemen.

Superleuk dat je weer kijkt en/of luistert natuurlijk. De laatste tijd heb ik vaker een bericht op mijn Instagram story geplaatst en daar heb ik een aantal keren over hooggevoeligheid gehad, over HSP. En wat een reacties heb ik daarop ontvangen. Vooral van mensen die zich daarin zo herkennen.

Sinds ik weet dat ik hooggevoelig ben, of een HSP'er, ben ik zelf er naar gaan kijken wat voor mij werkt en hoe ik hiermee het beste om kan gaan.

Burn out

Veel HSP'ers ervaren overspannenheid, burnout, of overprikkelt zijn. Ik ben zelf twee keer in de valkuil burnout gestapt. En ik vind het zo'n zwart gat. Dat wil ik echt never en nooit meer meemaken. 

Iedereen kan overspannen raken. Dat is echt niet voor de watjes onder ons. Over watjes gesproken, daar ben ik juist zo vaak voor weggezet, omdat ik eigenlijk altijd te gevoelig was in de ogen van een ander.

Degene die steeds een tandje bijzetten zijn vaak vatbaar om uiteindelijk over de eigen grenzen heen te gaan en totaal overspannen te raken.

Je raakt overspannen als er te veel van je verwacht wordt, in een korte periode, zeg maar enkele maanden, waarbij allerlei voor jou stress gevende factoren of situaties zich eigenlijk opstapelen.

Wanneer er in een periode, denk daarbij aan een aantal maanden, te veel van je wordt verwacht, dan raak je overspannen, waarbij er zich te veel stress gevende factoren of situaties zich opstapelen.

Overspannenheid wordt vaak gerelateerd aan te veel werkdruk. Bij mij was het juist helemaal niet het geval, helemaal geen werkdruk. Dat hoeft ook zeker niet altijd zo te zijn. Iedereen kan er mee te maken krijgen.

Nu weet ik ook dat je als hooggevoelige vaker met overspannenheid te maken kan krijgen. Omdat je de nood van een ander zo goed aanvoelt. Dat je je angstig voelt om een ander teleur te stellen. Gevoelig bent voor de mening van een ander, of wat de ander denkt. Hoe de ander zal reageren als je voor jezelf kiest.

Misschien ben je wel net als ik opgevoed met dat voor jezelf kiezen egoïstisch is. Dat je niet moet lullen, maar poetsen, zeggen ze bij ons thuis. 

Overprikkeling

Overprikkeling, dus eigenlijk overweldigend zijn door alles, of door emoties, is vaak op te lossen door jezelf te resetten.

Even los te maken van alles en iedereen. En dat kan bijvoorbeeld zijn door even rust in te lassen. Je geeft je zenuwstelsel letterlijk rust door middel van stilte en beperkte zintuiglijke input.

Ik zeg altijd, je laadt je telefoon ook te pas en te onpas op. Waarom doe je het niet met jezelf? Jezelf even afsluiten door even te slapen, te mediteren, te douchen, of een wandeling te maken in de natuur.

Wanneer je het gevoel hebt dat je het te druk hebt, dan moet je het juist doen. Laat dat een alarmbel, of een trigger voor je zijn.

Als de ontspanning maar niet komt, raken alle zenuwen letterlijk te gespannen, met alle reacties van dien. Meestal voel je dat ook in je spieren. Er komt spanning op te staan en bekende plekken zijn je nek, je schouders en je onderrug. Maar ook, zoals bij mij, kunnen het je darmen zijn. En dan krijg je last ervan.

Mijn ervaring is dat wanneer je constant overprikkelt ben, dat dit eindelijk kan leiden tot overspannenheid.

Je ervaart het misschien zelf wel eens dat je het veel te druk vindt, als er veel mensen bij elkaar zijn. Of dat je er slecht tegen kunt, tegen harde geluiden. Of lichtflitsen. 

Overprikkeling kan ontstaan door zoveel interne factoren. Denk daarbij ook aan piekeren, lichamelijke klachten, vermoeidheid. Factoren die ik eigenlijk net heb genoemd; geluid, een mensen menigte, te veel emoties van een ander.

Gevarenzone

Ik was er een kei in om de waarschuwingslampjes bij mezelf niet te zien. Als er op de dashboard in je auto een lampje gaat knipperen, ga je ook in het boekje kijken waar deze vandaan komt. Of je belt de garage. Of als de benzinemeter leegstaat, rij je naar de dichtstbijzijnde tankstation, om je tank vol te gooien.

Dan heb ik het er nog niet over dat je ook niet tankt met diesel, als je een benzineauto hebt. Vaak gooien we bij onszelf misschien een partij suiker naar binnen, omdat dat een snelle energiestoot zou moeten geven. Maar daar rijden we niet lang op.

Dus tanken we bij onszelf eigenlijk ook verkeerd. En dat is eigenlijk weer een heel ander onderwerp, een ander topic waar ik nog eens een video, of een podcast over zal maken. 

Wanneer de balans tussen prikkels en ontspanning langdurig ontspoort is, kom je in de gevarenzone terecht.

Dan gaan er lampjes op je dashboard branden. Je lichaam probeert je heus wel te beschermen, maar herken jij de signalen? 

Klachten in het begin zijn onder andere misschien een gejaagd gevoel, je futloos voelen, geen zin, leeg voelen, snel geïrriteerd, sneller misschien ruzie maken, moeite met concentreren. 

Als de situatie voortduurt ontstaan vaak ook lichamelijke klachten. Hoofdpijn, vermoeidheid, zoals bij mij, met m'n darmen, gespannen spieren, nekklachten, spijsverteringsproblemen, noem maar op.

 • Heb jij vaak lichamelijke klachten? Luister eens wat het je vertelt.
 • Doe je de dingen die je wilt doen in het leven?
 • Doe je wat goed voelt voor jou?

Je hoort namelijk geen lichamelijke klachten te hebben. Als jij in één lijn bent met jezelf en naar jezelf luistert, dan moet je energie hebben en in balans zijn.

En ik vertel je ook veel meer over energie op mijn inspiratiemiddag: Verhoog je energie, die ik geef op 25 mei in Breda. Ik ga het over energie hebben, over het in lijn zijn met jezelf.  Klik hier voor mijn agenda.

De energie die ik nu heb, had ik vroeger bij lange na niet. Ik kwam op een punt waarop ik dacht, dit moet anders. En daar ga ik je in real life meer over vertellen en wat jij kan doen om dit te veranderen. 

Natuurlijk ook superleuk om je te ontmoeten en check gerust even www.justbeyou.nl/agenda

Ik ben ook niet perfect en als ik uit balans ben, dan ervaar ik buikpijn. Je lichaam geeft het echt aan, als je niet luistert naar jezelf. 

Ontwijk de signalen niet en wees geen struisvogel. Het zwarte gat van burnout, dat wil je niet.

Ook allerlei psychische klachten kunnen ontstaan als de situatie voortduurt. Niet kunnen slapen. Veelvuldig piekeren. Depressief zijn, depressieve gedachten. Huilbuien. Moeite met het juiste perspectief. 

Ik ben geen arts, ik adviseer alleen om altijd met klachten naar de huisarts te gaan. Ik vertel je alleen over mijn ervaringen, mijn gedachtes daarover, mijn waarheid. 

Als er symptomen zijn, ga naar je huisarts. Als de overspannenheid, bij het gevoel, bij jou blijft duren, als je daar niks mee doet, ontstaat er een burnout.

Dan geeft je lichaam het ultieme noodsignaal en geeft er letterlijk de brui aan. Totaal opgebrand, alle reserves zijn uitgeput. 

Dat gebeurde bij mij. Alles werd uitgeschakeld in mijn lichaam. Ik werd wakker en ik kon niet meer lopen. Je lichaam schakelt uit, omdat het energie nodig heeft voor andere dingen. Bam, het was gebeurd.

Niet goedschiks, dan maar kwaadschiks. Wil je niet luisteren, dan maar voelen, dat soort signaal. En daar zit je dan. Niet meer kunnen lopen en met twee kleine kinderen. Ik was een huilend hoopje ellende.

Een burnout kan het gevolg zijn van jarenlang overbelasting. Maar in heftige gevallen kan zoiets ook in enkele maanden ontstaan, afhankelijk van de mate van negeren van jouw signalen.

Ik ben eerder aan mijn tax

Ikzelf had al zo lang gevochten voor goedkeuring van anderen. Ik gaf mijn grenzen niet aan. Ik bleef te lang hangen in gebeurtenissen, wilde zo graag de liefde hebben van m'n ouders, die ik thuis niet heb gekregen en waarvan ik toen nog niet wist dat ik het eigenlijk aan mezelf moest geven.

Ik was echt een superster, ik was echt een kei in het negeren van signalen en doordouwen, maar waar er eigenlijk al lang geen reserves meer waren. Er was geen reserve tank of potje, zeg maar. Alle stadia van overspannen zijn en burnout meerdere keren, die ken ik persoonlijk. Ondanks dat ik mijn hooggevoeligheid kan waarderen en het zie als een onwijze gave, want ik heb er mijn werk ook van gemaakt, waar ik alles in kwijt kan. En wat echt mijn passie is. Toch moet ik blijven waken voor m'n grenzen.

Want ik ben eerder aan mijn tax. Ik heb veel meer rust en regelmaat nodig dan een gemiddeld iemand. Ja, ik kan slecht met druk omgaan. Ik raak van slag in een grote menigte en van volle agenda's. Dat levert bij mij  bijvoorbeeld al stress op.

Ik block altijd de volgende dag, als ik een dag van alles heb gedaan. Dit om overspannenheid te voorkomen.

Allemaal dingen waar ik soms ontzettend van kan balen en het als heel beperkend ervaart. Maar daar ben ik een mens voor. 

Ondanks dat ik heel goed weet wat ik nodig heb, om er  voor te zorgen dat er geen overprikkeling optreedt, gebeurt het mij ook nog regelmatig. Dat het me niet lukt om goed voor mezelf te zorgen en dat er uiteindelijk toch overprikkeling ontstaat.

Natuurlijk is een keer helemaal niet erg. Zie het als een ketting. Deze zal echt niet breken als er een keer spanning op komt te staan. Maar blijft er constant spanning op staan, dan knapt het. En een keer is niet erg, maar als het te lang duurt komen de signalen.

Gelukkig heb ik ondertussen wel geleerd om naar de signalen te kijken en dat het de hoogste tijd was om mezelf op nummer 1 te zetten.

Voor mij is de vraag aan jou:

 • Herken jij de signalen?
 • Luister je er naar?
 • Zeg je nee tegen een ander? Zodat je ja zegt tegen jezelf?

Weet dat je een veel leuker mens bent als je blij bent met jezelf. Besef je dat de mensen het heerlijk vinden om bij je in de buurt te zijn als je positief bent, als je positieve energie uitstraalt.

Stilte

Wat helpt bij overprikkeling; de stilte opzoeken, in bijvoorbeeld de natuur. Zodat je even alleen bent en de frisse lucht en beweging is ook nog goed voor je.

Mijn horloge geeft bijvoorbeeld ook een signaal dat het tijd is om goed en diep adem te halen. Adem bewust eens diep in en uit. En start met een dag, middag, avond offline. Zet je telefoon uit, de tv uit. Want al die piepjes en dingetjes, daar word je ook niet rustig van.

Neem een uitgebreide douche en visualiseer dat alle zorgen, of waar je mee zit, spanningen, dat die van je afglijden en zo in het doucheputje wegglijden.

Bij mij werkt het heel goed om even te gaan slapen, om een dutje te doen. Even te resetten. Dan zakt de energie stroom, waar je op dat moment in zit. Je verbreekt dan even het moment waar je in zit. Wanneer je dan wakker wordt, kies dan voor positieve gedachten.

Wanneer je overspannenheid voelt, neem dan acuut rust. Weet dat je het moet doen om niet verder van jezelf af te glijden. Maak het bespreekbaar bijvoorbeeld, met de mensen om je heen. Maar ook bijvoorbeeld met je werkgever. 

Geef dan aan dat je het nu signaleert en dat je  eigenlijk erger wilt voorkomen.

Ga elke dag naar buiten om lekker te wandelen. Het brengt je geest tot rust. Kijk naar wat jij leuk vindt om te doen en doe de dingen die je energie geven. Dit allemaal om weer in de positieve flow te komen.

Stel prioriteiten in je agenda

Wat voor velen lastig is en daar herken ik mezelf onwijs in, is hulp te vragen aan andere mensen. Maar een ander wil jou ook best graag helpen.

Er zijn zoveel mensen die je willen helpen. Maar vaak maak je er je eigen verhaal van. Of vind jezelf een last.

Zeg ook vaker ja tegen jezelf, door nee te zeggen tegen de ander. Reflecteer en kijk waar je kunt verbeteren. En wat je anders kunt doen om dit in de toekomst te voorkomen. 

Het zijn echt niet de nieuwe gouden tips die ik nu met je deel. Deze hoor, lees en zie je overal. Het zijn eigenlijk gewoon de alledaagse dingen, maar waar het om gaat is dat je jezelf het moet gunnen. Jij bent belangrijk!

Ik roep het nog maar een keer: Jij bent belangrijk! Zorg voor jezelf. Zorg dat je op één lijn komt met wie je werkelijk bent, waarom jij hier bent. 

Doe de dingen die je energie geven, wat een goed gevoel geeft. En zo voorkom je uiteindelijk dat je overprikkelt raakt, of in een overspannen toestand raakt.

Ik hoor je misschien al weer zeggen, makkelijker gezegd dan gedaan Marian. Of: als het zo makkelijk is... En dat zijn namelijk de meest gehoorde reacties op mijn social media.

Welke energie ga jij uitzenden? Ga jij je aandacht richten op het lastig vinden, het moeilijk vinden, of ga jij je aandacht richten op dat het je gaat lukken?

Misschien denk je, zoals vele mensen meteen van: wat als het niet werkt? Maar denk eens andersom, omdenken en zet een intentie; het gaat werken, omdat ik daarvoor zal zorgen. 

Zie de mogelijkheden. Richt je op waar je naartoe wilt gaan. Waar je op richt bepaalt wat je zult vinden in het leven.

Het Universum zal je ondersteunen. Omdat je de moed en toewijding hebt om ervoor te gaan. 

Niemand heeft gezegd dat het makkelijk is. Het heeft allemaal te maken met jezelf de moeite waard te vinden en goed voor jezelf te zorgen. En niet steeds het belang van de ander voor jou laten gaan op jouw eigenbelang, op jouw eigen gezondheid en vitaliteit. 

Goed voor jezelf zorgen is de ultieme vorm van zelf liefde en jezelf op waarde schatten.

Maar andersom werkt het ook. Als jij beter voor jezelf gaat zorgen, ga je vanzelf meer van jezelf houden. En zo is het cirkeltje weer rond.

Je kunt ervoor kiezen om te denken op de manieren die je zullen ondersteunen in jouw pad naar gezondheid, naar succes, naar liefde. In plaats van op manieren die dat niet doen.

Kies er bewust voor. Het belangrijkste daarbij is dat jij je goed voelt.

Door jouw licht te laten schijnen in deze wereld, geef je het voorbeeld aan bijvoorbeeld jouw kinderen. En sta je onbewust andere mensen toe om hetzelfde te doen.  

Nog even een reminder. Jij bent het allermooiste als jij jezelf bent. Jij bent het allermooiste als je jezelf bent.

Superleuk als je natuurlijk komt naar mijn real live event.

Ik hoop dat ik een zaadje heb kunnen planten, want het begint allemaal met bewustzijn, zodat je kan accepteren en kan veranderen, als je dat wilt.

Ik sluit graag af met mijn slogan: Accepteer dat wat er is. Laat los wat is geweest, maar vooral heel belangrijk, heb vertrouwen in wat kan zijn.

Vind je de video leuk? Zie hieronder. Leuk als je een duimpje opgeeft, een reactie achterlaat en abonneer je gerust op mijn kanaal, zodat je meteen op de hoogte wordt gehouden als er weer een nieuwe video online staat. 


Over de auteur

Gepest op school, opgevoed zonder liefde met aan alcohol verslaafde ouders. Hierdoor was ik verlegen, onzeker, ik had totaal geen (zelf)vertrouwen. Ik was bang om ‘gezien’ te worden, ik had altijd het gevoel niet goed genoeg te zijn en sterk de goedkeuring van andere mensen nodig.
Mijn moeder is in mijn armen overleden en dat was de turning point in mijn leven. Lees meer >>>

Marian


Tags


Misschien vind je dit ook leuk:

 • Hallo Marian,
  Met dank voor je podcast(022).Ik had het bijna weggeklikt vanwege het irritante start plingeltje. Ik heb PTSS en ben volgens mij hsp-er. Mag het plingeltje van de podcast af?

  • Marian schreef:

   Geen dank, heel graag gedaan!! Het irritante plingeltje daar kun je ook voorbij scrollen hoor

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  Gratis Meditatie voor Loslaten Just Be You

  Download Gratis Mediatie Loslaten van Angst,
  Zorgen en Stress

  >