Liefde voor jezelf – alles begint ermee

Liefde voor jezelf - alles begint ermee

Je hebt het vast vaker gehoord: eerst moet je van jezelf houden, voordat je van een ander kan houden. Het is een cliché. Toch zijn we geneigd om juist het omgekeerde na te streven: eerst die leuke man aan de haak slaan, dan ben ik gelukkig. Of eerst vijf kilo eraf, daarna ben ik het waard om geliefd te worden.

Het is niet voor niets een cliché, want alles begint met de liefde voor jezelf voelen. En zeg nou zelf, jij wilt toch ook een partner die zichzelf kan waarderen en die trots op zichzelf kan zijn?

Subscribe & Download

Je kunt je ook abonneren en luisteren op iTunes of maak gebruik van de Gratis Castbox FM App 

Liefde voor jezelf

Pas goed op jezelf

Je hoort mij vaak zeggen: pas goed op jezelf. Daarmee bedoel ik dat je jezelf niet vergeet. In een druk leven leg je de prioriteit namelijk al gauw buiten jezelf.

In hoeverre hou jij van jezelf? Jezelf niet vergeten, is liefde. Jezelf goed verzorgen, is liefde. Loyaal naar jezelf zijn, is liefde. Naar jezelf vergevingsgezind zijn, is liefde.
Liefde uit zich in oneindig veel variaties.

Zelfwaardering is makkelijk op het moment dat de dingen die je doet goed gaan. Je wordt pas op de proef gesteld als je kritiek krijgt, controle verliest of wanneer alles in de soep loopt. In hoeverre kun je dan jezelf liefhebben?

Koppel wat je dóet niet aan wat je bént. Je maakt misschien een fout, maar je bént niet fout. Je begaat een blunder door op het verkeerde moment iets te zeggen, maar je bent geen blunder. Je hebt een nieuwe zonnebril, maar je bent niet je zonnebril. Door een actie niet persoonlijk op te vatten, is de impact minder groot. Daardoor is het makkelijker om te kijken wat je van de situatie kunt leren.

Koppel wat je dóet niet aan wat en wie je bént

Koppel wat je dóet niet aan wat en wie je bént

Liefde voor jezelf is besmettelijk

Het mooie van (zelf)liefde, naast dat het supergoed voelt, is dat het besmettelijk is. Wanneer jij uitstraalt dat je oké bent (doordat je jezelf oké víndt), trigger je ook een goed gevoel bij degene met wie je contact hebt. Iedereen heeft liefde in zich, al kan niet iedereen het altijd evengoed toelaten.

Als jij negatief bent, klaagt of roddelt, belast je je gesprekspartner met een negatief, zwaar gevoel. Maar het werkt gelukkig ook de andere kant op. Zodra jij positief bent, neem je de ander ook mee in jouw positieve vibe. Als jij jouw liefde laat stromen, gaat het als vanzelf ook meer bij de ander stromen. Kleine kanttekening: de ontvanger kan hier voor openstaan of zich ervoor afsluiten.

Connect je met de liefde in jezelf

Vroeger was ik altijd bezig met wat andere mensen over mij dachten en of ze me wel aardig vonden. En ik ben jarenlang druk geweest met mezelf aanpassen aan iedereen. Simpelweg omdat ik niet wist hoe ik beter voor mezelf kon zorgen en hoe ik van mezelf moest houden. Het enige wat dit kan veranderen, is je zelfliefde vergroten. Ik heb echt moeten leren om mezelf aandacht en goedkeuring te geven.

Dat deed ik met journaling: in een bepaalde (korte) tijd alles opschrijven wat er in je opkomt en waar je mee zit. Daarnaast hield ik een geluksdagboek bij. Hierin schreef ik alle dingen op die goed of leuk waren, wat ik goed heb gedaan voor een ander etc. Zoals een compliment dat ik had gekregen of wanneer ik iemand had geholpen. Zo lukte het stapje voor stapje om mijn gedachten en de negatieve overtuigingen die ik over mezelf had te verbeteren.

Begin je dag met zelfliefde en je dag is gevuld met liefde. Dat komt doordat je uitstraling verandert, waardoor je meer liefde en positiviteit aantrekt. Het is natuurlijk geen garantie dat er niks meer zal misgaan, maar de kans is groter dat je er minder last van hebt en dat je de situatie sneller weet op te lossen.

Begin je dag met zelfliefde en je dag is gevuld met liefde.

Kies een vast moment in de ochtend om te connecten met de liefde in jezelf. Bijvoorbeeld onder de douche. Bedenk vervolgens één recente gebeurtenis waar je dankbaar voor bent. Voel wat deze gedachte met je gevoel doet en maak dit groter. Ook dit is zelfliefde, jezelf een goed gevoel gunnen.

als je een goudvis afrekent op zijn spierkracht, zal het zich altijd een slappeling en waardeloos voelen.

Zelfacceptatie

Zelfacceptatie is de overtuiging dat je goed genoeg bent als persoon. Zonder deze overtuiging zoek je bevestiging bij anderen. Dit heb ik jarenlang gedaan. Ik wilde het iedereen naar de zin maken. Geen nee zeggen om maar aardig gevonden te worden. Ik leefde mijn leven door wat anderen van me vonden.

Echter laat je dan jouw geluk afhangen van anderen. En de afhankelijkheid zorgt weer voor ongelijkwaardige relaties. Hoe beter je naar jezelf luistert, hoe beter je voor jezelf kunt zorgen en hoe meer (zelf)liefde je creëert.

Het gevolg? Een betere, gelijkwaardige relatie met anderen en misschien ook wel met je toekomstige ware Jacob. Bovendien heb je met zelfacceptatie meer zelfcompassie (lief zijn voor jezelf). En met meer zelfcompassie heb je ook minder last van schuldgevoelens, schaamte en de drang om je aan anderen aan te passen uit angst dat je anders niet goed, leuk of aardig genoeg zou zijn.

Nog een goede reden om je zelfliefde en zelfacceptatie te vergroten: het maakt je weerbaarder en het versterkt je geluksgevoel. Uit onderzoek van de universiteit van Texas (Austin) blijkt dat mensen die hun imperfecties accepteren beter bestand zijn tegen tegenslagen en zich minder met anderen vergelijken.

Meer zelfliefde

Als je het gevoel hebt dat je geen liefde verdient, ben je ook niet in staat om liefde te ontvangen.
Het is je overtuiging die ervoor zorgt dat je blijft zitten waar je zit. Je mind zal altijd geloven wat je jezelf verteld en je excuses rechtvaardigen. 

'Door onze licht te laten schijnen, staan we onbewust andere mensen toe hetzelfde te doen. '

Marianne Williamson

Je hoeft jezelf niet meteen te overladen met complimenten als je dat lastig vindt (maar mag natuurlijk wel). Stop in ieder geval om negatieve dingen tegen jezelf te zeggen. Als je een bepaalde opmerking niet tegen iemand anders zou maken, zeg deze dan ook niet tegen jezelf.

Wil je een stap verder? Bekijk en benoem dan in de spiegel zoveel mogelijk pluspunten van jezelf. Of vraag aan een goede vriend(in) wat jouw 3 beste karaktereigenschappen zijn. Neem deze gekregen informatie voor waarheid aan en stel het niet ter discussie. Dan zou het zomaar eens een mooi en waardevol gesprek kunnen opleveren.

Wees niet te streng voor jezelf, want daarmee bouw je spanning in jezelf op. Deze negatief geladen emoties ondermijnen je wilskracht. Terwijl je dat juist nodig hebt om je goed over jezelf te voelen.

Een mildere blik op jezelf krijg je door je te focussen op de dingen die je goed hebt gedaan of waar je trots op bent. En ja, ook daarmee vul je als het ware het potje met zelfliefde. Hier kun je vervolgens uit putten op de momenten dat je je even wat minder goed voelt. Je weet dan immers hoe je erachter komt wat je nodig hebt om je beter te voelen.

Je trekt in je leven gebeurtenissen en omstandigheden aan die niet alleen zijn gebaseerd op je gedachten en houding maar ook door wie je bent. Dat betekent dat hoe meer je jezelf liefhebt, waardeert en ziet dat je het waard bent en verdient, des te meer je leven dit zal weerspiegelen. #wetvanaantrekking

Je affirmatie kan zijn: 'Elke dag word ik meer en meer de persoon die ik wil zijn'

Zie het leven als een spiegel. Als jij erin lacht, dan lacht het terug.
Zie jezelf als een uniek en waardevol persoon.
Vergelijk jezelf niet met anderen, want dat is appels met peren vergelijken. Neem je nu voor om meer van jezelf te tolereren, te accepteren en te houden. Dat maakt je mega aantrekkelijk.

Leer van jezelf te houden en dat je het waard bent! Vind je het moeilijk? Laat los wat is geweest. Accepteer waar je nu bent op de reis. Wees dankbaar voor wat er nu is. Als je vanuit je hart vertrouwt zul je mogelijkheden en oplossingen zien.

Veel succes en plezier.

Je kan het!

Accepteer dat wat er is. Laat los wat is geweest. Heb vertrouwen in wat kan zijn. 

With love,

Een mildere blik op jezelf krijg je door je te focussen op de dingen die je goed hebt gedaan of waar je trots op bent.


44 Zelfliefde Affirmatie Kaarten:
Door je te herinneren aan simpele maar krachtige (nieuwe) gedachten, ontdek je de liefde in jezelf en leer je te stralen! De energie die je uitstraalt, is de energie die je terug zal ontvangen.
Check het hier >>>


Tags


Dit vind je misschien ook leuk:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ontdek de shop met producten voor een gezonde dosis

optimisme en geloof in jezelf

>