Hoe voel je je rijk zonder geld

Ik ben in armoede opgevoed en daarom is het ook wel een lastig met de opvoeding van mijn kids. De kinderen, dat doe ik zelf, hebben zoveel meer dan vroeger en als er dan een respectloos gedrag of wat dan ook komt dan kan deze moeder wel eens op tilt slaan ;-).

Ik besef heel goed dat het leven niet gaat om het hebben van een grote bankrekening en als dit wel zo is dan maakt dit je niet perse een rijk persoon. Gelukkig zijn en voelen dat is het nieuwe rijk zijn. Natuurlijk hou ik van geld. Het maakt het leven makkelijker. Het zorgt voor een mate van luxe en comfort in het leven. Het kan zorgen voor minder zorgen en ook kan je dan weer meer doen voor anderen die het minder hebben.

Aan de andere kant, kan het het leven ook ingewikkelder maken. Het kan een overvloedige levensstijl veroorzaken en/of gebruikt worden voor dingen die niet zo goed voor je zijn.

Met geld kan je veel dingen kopen, maar er zijn ook genoeg dingen die niet met geld te koop zijn. Alleen geld is niet genoeg om je gelukkig(er) te maken.

Heidemarie Schwermer heeft sinds 1996 geld opgegeven en ze gaf aan dat ze gelukkiger was dan ze ooit was geweest. Zij heeft daar ook een boek over geschreven dat in het Nederlands is vertaald: “Rijk Leven Zonder Geld” is haar verhaal. Bij Bol.com hebben ze een inkijkexemplaar maar het boek is momenteel alleen tweedehands te verkrijgen.

Hoe voel je je rijk zonder geld

Als je je rijk wilt voelen, kijk dan eens naar alle dingen die je met geld niet kan kopen. Neem eens de tijd om dit te waarderen en ik weet zeker dat je meteen een stuk gelukkig zult voelen. Dankbaarheid = instant geluk.

Dankbaarheid is de kortste weg naar meer geluk en je zult zien dat het je vaker positiviteit in jouw leven brengt.

#1 Familie en vrienden

Mijn moeder kon haar liefde totaal niet tonen en mijn vader kon dit wel meer. Misschien hebben je ouders je wel liefde gegeven maar is deze liefde niet geweest zoals jij het liefst had gezien. Dan is het moeilijk om je rijk te voelen. Misschien had jij ook ouders die het niet konden laten zien.

Het maakt niet uit waar je vandaan komt, je kunt altijd zelf gaan bouwen aan liefde. Hou van je kinderen en toon dit op een manier zodat ze zich geliefd voelen.
Ik, die dit schrijf, nadat ik heel veel tijd heb gestoken om van mijn passie mijn werk te maken en daardoor wel te kort heb gedaan aan mijn sociale leven. Echter heb ik wel geleerd er daadwerkelijk te zijn als ik bijvoorbeeld met mijn kinderen om de tafel zit. Bewust te zijn van het hier en nu en vooral te vertellen dat ik ze waardeer en dat voelt rijk en goed.

Ik ben heel erg op mijn gezin gesteld en ik vind dit zo belangrijk omdat ik dit vroeger nooit heb gehad. Vaak maken we ons ook zo druk wat anderen mensen van ons denken in plaats van te genieten van de mensen die er wel zijn in je omgeving. Die je laten lachen, die ervoor je zijn en die je ‘omhoog liften’ in het leven.

Vul je leven met mensen die van je houden, met vrienden die ervoor je zijn, en je zal nooit arm zijn.

#2 Liefde + Vriendelijkheid

Mijn nieuwe slogan is: ‘Kill it with Love’. Liefde is zo breed. Vriendelijkheid is de smeerolie van de samenleving. Wees daarom ook vriendelijk en zelfs voor de mensen die dit het minst lijken te verdienen want dat zijn vaak de mensen die het het hardst nodig hebben. Als ik anderen help, voel ik me top. En het hoeft niet altijd groot te zijn, de kleinste dingen kunnen al een heel groot verschil maken.

Een cadeau dat het meeste waard is niet in geld uit te drukken.

Vriendelijkheid, waardering, dankbaarheid, vriendschap en liefde.

#3 Passie

Als je een leven zonder passie leeft, voel je je nooit dat je het leven leeft dat je bedoeld was om te leven. Het geeft je een goed gevoel, voldoening en tevredenheid. Ik wist in het begin ook mijn passie niet zo goed te vinden maar tegenwoordig is mijn passie, mijn werk!

Vraag jij je ook wel eens af; ‘wat is de bedoeling van mijn bestaan?’ Denk niet al te moeilijk . Ook jij hebt talenten die de wereld nodig heeft.

Wat zijn jouw taleneten? Waar word je blij van? Waar spring je je bed voor uit? Wat doe je als je de tijd vergeet of voorbij is voordat je het weet? Vraag jezelf dan jezelf eens af of je er voldoende tijd aan besteed.

Het is niet voor niets jouw passie, dat waar jij blij van wordt en waar je hart naar uit gaat. Neem die passie serieus, zelfs al doe je er niets ‘beroepsmatigs’ mee, gebruik je passie om jezelf vorm te geven, om jouw leven zin te en vreugde te geven.

#4 Tijd en Herinneringen

Je kunt meer geld verdienen maar je kan er niet meer tijd voor krijgen. Je kan werken, werken en nog eens werken en uiteindelijk je tijd opofferen of denken dat je later ga geniet met je geliefden. Maar de tijd is nu. Vandaag is ons gegeven en we weten niet wat morgen ons brengt. Het leven gaat erom om herinneringen te maken en tijd doorbrengen!

Herinneringen zijn en maken ons leven. De dingen die we deden, de momenten van lachen, de tranen die zijn gevallen dat maakt allemaal jouw verhaal. Er zijn veel verschillende manieren om ‘rijk’ te definiëren, maar er is maar één definitie die je meer rijkdom garandeert dan alles wat je misschien zou kunnen doen: dat je leeft.

[code]Als je gezond bent heb je 1000 wensen als je ziek bent heb je maar één wens[/code]

Haal het maximale eruit, pak de kansen die je ziet dan ben je rijker dan je weet. Doe meer, maak meer fouten, leer meer en heb geen spijt van dingen die je gedaan hebt.

Ik zal ook nog een artikel schrijven over mijn verandering van kijk op geld. Zodra je namelijk je perspectief op geld verandert, kan het een ontzettend positief effect hebben op je leven. Zelf ben ik opgevoed met ‘als je voor een dubbeltje bent geboren, zal je nooit een kwartje worden’. Deze overtuigingen kun je veranderen en je zult zien dat je leven verandert. Dit een andere een keer.

Happy is the new rich

.


Tags

geen geld, liefde, passie, rijk, rijk voelen


Misschien vind je dit ook leuk:

 • […] Dit is de categorie waar ik mezelf eerder en liever toe reken. Ik ben in staat te voelen, te genieten van kleine dingen en me te verwonderen . Ik heb niet veel, maar wel heel lieve, vrienden. En ik ben steeds meer in staat van mezelf te houden. Ik ben enorm gegroeid de laatste tijd en heb meer zelfvertrouwen gekregen. Wanneer ik iets doe wat goed gaat of wat ik spannend vond, voel ik me trots. Ik ben in staat om te groeien als persoon, te genieten en te ontspannen. Mijn grenzen aan te geven wanneer ik dat nodig acht. Kortom, ik sta steeds meer in verbinding met mezelf en mijn gevoel. En daardoor voel ik me ontzettend rijk en gelukkig! […]

 • Mikkie schreef:

  Ik heb mijn kids altijd weinig zakgeld gegeven. Ik hoor van anderen dat “het toch altijd te weinig is”. Daarentegen kregen ze in de vakanties een 10-tje extra voor evt een bioscoopje of de jaarlijkse kermis. Het is altijd prima gegaan. Ze hebben al snel ( va 13 jaar) initiatief getoond om zelf baantjes te zoeken.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Download Gratis 17 Tips Van Jezelf Houden

  17 tips Van Jezelf Houden
  >

  Deze website gebruikt geanonimiseerde analytische cookies. Mag ik ook mijn marketing cookies in je browser opslaan om de website en mijn aanbod nog beter te maken? Klik dan op 'Natuurlijk, Marian'. Meer over de cookies kun je lezen in mijn privacy.