Hoe synchroniciteit je leven kan verrijken

Hoe synchroniciteit je leven kan verrijken

Je kent het vast wel? Situaties waarvan je denkt ‘dat is toevallig!’ Je denkt aan een vriendin en precies op dat moment belt of appt ze. Dat noem je ook wel synchroniciteit. Als je paralellen kunt trekken tussen twee afzonderlijke dingen die gebeuren, wordt synchroniciteit een waardevolle uitbreiding van je intuïtie. Hier lees je er meer over.

Inschrijven & Download

Abonneer of luister naar de podcast via:

Wat is synchroniciteit?

Het begrip synchroniciteit werd lang geleden bedacht door psycholoog Carl G. Jung (geboren in 1875). Kort door de bocht betekent het; een samenloop (coïncidentie) van twee gebeurtenissen met wederzijdse betekenis, die meestal op vrijwel hetzelfde moment plaatsvinden.

Je hebt bijvoorbeeld een liedje in je hoofd en als je de radio aanzet, wordt juist dát nummer gedraaid. Maar synchroniciteit kan zich ook voordoen in de vorm van een dubbel getal, de naam zien van degene aan wie je dacht, een tekst op een reclamebord, muziek, een opmerking van een voorbijganger. Zodra synchroniciteit zich voordoet, weet je dat je op de goede weg bent.

Veel mensen scharen dit soort overeenkomstige situaties onder de noemer toeval. Dat is natuurlijk ook goed. Alleen gaat de magie van synchroniciteit dan aan ze voorbij. Synchroniciteit staat of valt met de betekenis die jij eraan geeft. Ik zie het als een teken van het Universum om me te laten weten dat wat ik dacht of deed goed is. Je kunt synchroniciteit niet afdwingen. Het is iets wat je onverwachts toe komt en wat je opvalt.

Als je ervoor openstaat, is het er elke dag en zelfs vaker dan één keer. Als je aan de toevalligheden die samenkomen een betekenis geeft, krijgen ze een extra waarde en kan het je een steuntje in de rug geven of een glimlach op je gezicht toveren. Ik zie synchroniciteit als een liefdevol binnenpretje met het Universum. En ik kan je verklappen: de timing is altijd perfect!

Zo leerde ik synchroniciteit zien

Ik liep al een tijdje met het idee in mijn hoofd om een oude kennis (ondertussen vriendin) te bellen waarmee ik jaren geleden een kortstondig project had gedaan. Mijn twijfel was dat ik geen concrete reden had om met haar af te spreken, alleen een sterk gevoel vanuit mijn intuïtie. En dus nam ik contact met haar op, ondanks dat ik niet wist wat het doel van de afspraak was. Twee weken later zaten we op een terras in de zon in Amsterdam.

Pas tijdens het bijkletsen, verdwenen al mijn twijfels en werd duidelijk waarom we elkaar per se weer moesten ontmoeten. Als we een tweede kop koffie bestellen, vertel ik welke nieuwe richting ik misschien wil opgaan met mijn bedrijf. Mijn vriendin wijst me meteen op de muziek die begint te spelen. Ze legt uit dat de muziek een positief signaal is om iets nieuws op te zetten. En dus begon ik niet lang daarna met het maken van podcasts. Iets wat ik ontzettend leuk vind om te doen. Klik hier voor een overzicht van de podcasts >>

Met het tweede bakkie koffie voor onze neus, valt mijn oog op een vlinder. Ik vertel dat vlinders voor mij symbool staan voor mijn overleden moeder. Ik heb het nog niet gezegd of mijn vriendin wijst me op een vrachtwagen die voorbij rijdt. Op de zijkant staat een groot hart. Ik had de link niet gezien en zeker niet gelegd, maar zij maakt de koppeling naar de liefde voor mijn moeder. Die was, toen ze nog leefde, moeizaam. Maar inmiddels voelt het goed, zelfs liefdevol.

Ik leerde hoe deze afzonderlijke situaties die nagenoeg tegelijkertijd gebeurden elkaar versterken of aanvullen als je ze aan elkaar verbindt. Waarom heb ik dit nooit eerder gezien? Het is ontzettend mooi om die ‘toevalligheden’ als betekenisvolle symbolen te gaan zien. Als een knipoog van het Universum. Sinds onze gezellige koffie-reünie hebben we regelmatig contact, niet als werkrelatie maar als vriendinnen.

Als je je ervoor openstelt, zie je de ‘magie van toevalligheden’ – synchroniciteit – steeds vaker

Als je je ervoor openstelt,
zie je de ‘magie van toevalligheden’ – synchroniciteit – steeds vaker

De taal van symbolen

Stel je open voor de parallellen die er zijn in een situatie. Wanneer je bijvoorbeeld met de hond een blokje om loopt, twijfel je of je straks nog even zal gaan sporten. Op dat moment passeer je iemand die aan de telefoon zit en heel overtuigd ja roept. Diegene aan de telefoon zegt dit tegen de persoon aan de andere kant van de lijn, maar je zou het ook kunnen zien als synchroniciteit: ja, ik ga sporten!

Twijfel je of je een nieuwe klus op je werk wel of niet moet aannemen? Terwijl je de voor- en nadelen afweegt, zie je op een bestelbusje de tekst: Just do it. Dit wil niet zeggen dat je er blind voor moet gaan, maar het kan wel je gedachtegang in een bepaalde richting sturen: Wat als ik het wél doe? Wat zijn de voordelen? Hoe zou ik het kunnen inplannen?

Neem altijd je gevoel, verstand en intuïtie mee in je beslissingen. Kijken naar de synchroniciteit in je leven is zeker ook een graadmeter die goed in dit rijtje past.

Net zoals je leert te luisteren naar je intuïtie en je gevoel, zo kun je ook leren kijken naar de synchroniciteit in je leven. Maak er bijvoorbeeld een affirmatie van: ‘ik omarm de synchroniciteit in mijn leven als support van het Universum’. Kies de zin die jou aanspreekt en die goed VOELT. 

Als je je ervan bewust bent en je je ervoor open stelt, ga je de magie van toevalligheden steeds vaker zien. Die fijne support van het Universum is ontzettend leuk. En soms is het nét dat liefdevolle zetje in de rug die je nodig had om een knoop door te hakken of ergens voor te gaan.

Synchroniciteit is… humor, liefde en support van het Universum

Synchroniciteit is…
humor, liefde en support van het Universum

Ik sluit graag af met mijn slogan, waar ik vandaag iets aan toevoeg: accepteer dat wat er is. Laat los wat is geweest. Heb vertrouwen in wat kan zijn én… wees alert op alle mooie en betekenisvolle toevalligheden die op je pad komen.

Herken jij synchroniciteit als het zich voordoet in je leven? Ik ben heel benieuwd. Laat gerust hieronder een reactie achter. 

With love, 

Over de auteur

Gepest op school, opgevoed zonder liefde met aan alcohol verslaafde ouders. Hierdoor was ik verlegen, onzeker, ik had totaal geen (zelf)vertrouwen. Ik was bang om ‘gezien’ te worden, ik had altijd het gevoel niet goed genoeg te zijn en sterk de goedkeuring van andere mensen nodig.
Mijn moeder is in mijn armen overleden en dat was de turning point in mijn leven. Lees meer >>>

Marian


Tags

intuïtie, universum


Misschien vind je dit ook leuk:

 • Rianne schreef:

  Wat mooi zo net voor t slapen gaan. Met een BIG Smile ga ik slapen. Thanks

  • Marian schreef:

   Hopelijk heerlijk geslapen ❤️ Dankjewel voor je lieve reactie, waardeer ik zeer.

 • Wat een mooi artikel, Marian! Dank u wel!

  Ik herken zelf vaker synchroniciteit in mijn leven. Vorige maand heb ik een examen gehad en op de terugweg naar huis twijfelde ik of ik hem heb gehaald. In de metro stond een vrouw met iemand te bellen en ik hoorde haar duidelijk zeggen: “Je bent geslaagd.” Ze zei dat haar directeur haar dit had verteld. Toen dacht ik dat het misschien een teken van het Universum was. En ja, ik heb het examen gehaald! 🙂

  Met uw mooie woorden “Ik omarm de synchroniciteit in mijn leven als support van het Universum’” heb ik een achtergrond voor mijn smartphone gemaakt. <3

  Nog een fijne dag!

  Liza

  • Marian schreef:

   Wat super gaaf om te lezen! Het is zo mooi als je op de ’tekens’ gaat letten. Gefeliciteerd met het behalen van je examen.

 • Hoi Marian,
  Ik lees al jouw berichtjes met veel plezier. Net ook zo’n mooie “toevalligheid” meegemaakt. Ik pas op bij m’n kleinzonen omdat m’n dochter met haar man naar het ziekenhuis moest voor de keizersnede.
  Opeens zegt m’n kleinzoon van 1,5, “hoera” en steekt z’n armpjes de lucht in (terwijl hij nog geen andere woordjes zegt dan papa en dideldie) ik maak nog een grapje over dat hij misschien al weet dat z’n zusje geboren is en op dat moment gaat de telefoon met m’n dochter en schoonzoon aan de andere kant. Hun dochter is geboren, zo gaaf!

  • Marian schreef:

   Wauw ik krijg helemaal kippenvel bij het lezen! Kinderen zijn zo mooi, puur en kunnen zoveel oppikken! Dankjewel voor het delen. Gefeliciteerd met je kleindochter en geniet er lekker van ❤️

 • Alexandra schreef:

  Mooi Marian, ja herken de laatste tijd heel veel synchroniciteit. Ik stel mezelf dan de vraag hoe dan? hoe is dit mogelijk? Inmiddels weet ik ook dat dit niet met ons verstand te verklaren is. Het is prachtig om te zien en te ervaren en het lijkt wel wanneer je je overgeeft, er nog meer synchroniciteit voorbij komt.

  • Marian schreef:

   Idd vaak niet met ons verstand te verklaren en dat heb ik ook maar losgelaten.

 • Michelle schreef:

  Wat een mooi artikel, dankjewel.

  • Marian schreef:

   Geen dank, heel graag gedaan ❤️

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  Gratis Meditatie voor Loslaten Just Be You

  Download Gratis Mediatie Loslaten van Angst,
  Zorgen en Stress

  >