Het mooiste wat je kunt zijn is jezelf.

Ik kan me soms ergeren aan de media omdat we daardoor zo’n verkeerd (zelf)beeld voorgespiegeld en opgelegd krijgen wat ‘mooi’ is. Op televisie en in tijdschriften zie je alleen maar ‘perfecte’ mensen. Maar vergeet niet dat veel foto’s zijn gefotoshopt. Ik heb wel eens iemand ontmoet die op haar website geweldige foto’s van zichzelf had staan. Toen ik haar in het echt ontmoette, leek ze helemaal niet op die ‘mooie vrouw op de foto’s’.

Het mooiste wat je kunt zijn is jezelf

In het echt was ze ook prachtig om te zien, maar heel anders dan ze was neergezet. Ik heb verschillende redenen bedacht waarom ze hiervoor heeft gekozen, maar dit zijn aannames omdat ik het haar niet heb gevraagd!

Niet realistisch

Hoeveel jonge meisjes raken gefrustreerd omdat het schoonheidsbeeld onhaalbaar blijkt? Ik zelf denk heel veel. Vroeger was ik een dik meisje en verzamelde plaatjes van ‘sterren’. Ik wilde ook slank en dus mooi zijn… Ik ben nog steeds dankbaar dat ik in die tijd geen eetstoornis heb ontwikkeld. Anorexia kan hier makkelijk uit voortvloeien. Mijn dochters vertel ik vaak dat ze mooi zijn zoals ze zijn en dat het een ideaalbeeld is wat ons wordt voorgespiegeld.

Geschiedenis

In vroeger tijden waren blanke en dikke mensen populair. Hieraan kon je zien dat ze welgesteld waren. De blanke huid stond voor niet te hoeven werken op het land en mollig en gezet stond voor genoeg geld hebben om genoeg eten te kunnen kopen. In andere landen heersen ook weer andere schoonheidsidealen. Denk maar eens aan zo’n hele serie halsringen die veel vrouwen in Afrika en Azië dragen. Deze ringen staan voor vrouwelijkheid. In Afrika komen ook lippiercings bij de vrouw in verschillend formaat voor, dit geeft aan dat ze gehuwd zijn. Hoe groter het sieraad hoe groter hun schoonheid.

Wat denk jij van het huidige schoonheidsideaal? Heb je zelf tips of vragen?


Tags

anorexia, jezelf zijn, mooi, mooi zoals je bent, slank zijn, zelfbeeld


Misschien vind je dit ook leuk:

 • Anastasia schreef:

  Ik vind het vreselijk wat er gebeurt .. Ik ben zelf ook begin twintig en ik moet eerlijk zeggen dat ik zelf ook een druk voel om mooi/ mooier te blijven .. Ik zie deze dingen niet alleen van de bladen of media , het is letterlijk overal ook op internet zoals fb .. Veel meiden en jongens om me heen zijn heel erg met hun uiterlijk bezig al meer dan 8van hun hebben een niet medich chirurgisch operatie ondergaan . Ik blijf versteld zijn van de keuzes die maken rond dat gebied … Ik krijg hierdoor het gevoel dat ik zelf erg onverantwoord bezig ben als ik bijvoorbeeld junkfood heb gegeten of veel heb gerookt of een week lang niet hb gesport (wat Indd niet goed is) maar krijg wel het gevoel dat het allemaal beter kan en mooier . Soms denk ik dan weer na en dan merkt ik dat deze “kids” een minderwaardigheids complex hebben ontwikkeld door verschillende factoren en kan me hierdoor de hoofd koel houden . Maar toch jij gaat niet mee met de wind en iedereen is zichzelf maar aan het “verbeteren” terwijl jij op een
  Zaterdag avond besluit voor de buis te zitten met een zak chips And Some caramel fudge.. Kortom het is moeilijk om de hoofd koel te houden ..

 • Barbara schreef:

  Op die manier geven ze het meisje van 13 een fout beeld mee.Dat kan ze gewoon nog niet relativeren op die leeftijd…en wat een vreemd figuur die
  chirurg,jemig!

 • Barbara schreef:

  Ik vind cosmetische chirurgie prima als
  je het voor jezelf doet en niet vanwege een ideaalbeeld.Als je geen borsten hebt
  dan kan ik me dat goed voorstellen of als
  je uit proportie bent.Maar je mag voor niemand bepalen of je iets wel of niet mag laten doen.Ik vind het wel treurig dat er in de docu een meisje van 13 is die het gevoel krijgt dat haar vagina niet is zoals ze hoort te zijn.Een meisje dat nog in de grooei is.Dat vind ik dus niet
  normaal.En je hoef ook niet op een vrouw à la Lola Ferrari te lijken zoals in de Play-Boy.Dan klopt er iets ook niet.

 • Ik denk dat iedere vrouw hier wel een beetje gevoelig voor is (of heb ik het mis?). Als je in een tijschrift al die mooie mensen ziet; met mooie lichamen en mooie haren, krijg je toch een gevoel van “dit zou ik ook wel willen…”. Ook al weet je dat het niet altijd realistisch is. Ik ben geen jong meisje meer (ben 28), maar toch heb ik dit ook altijd nog wel een beetje… In die documentaire is het natuurlijk in het extreme! Erg he!

 • marian schreef:

  Beste Inge,

  Bedankt voor het delen! Je kan er meteen op komen met deze link:
  http://www.beperkthoudbaar.info/docu/

  Het is echt onvoorstelbaar wat er allemaal gedaan wordt. In de documentaire verteld iemand over haar man/vriend die in de playboy zit te bladeren en dat ze wil lijken op iemand uit de playboy. Duidelijker voorbeeld van onzekerheid en geen eigenwaarde.

  Nogmaals bedankt voor het delen.

  Warme groet,
  Marian

 • Reactie: Het mooiste wat je kunt zijn is jezelf…

  Iedereen die interesse heeft in dit onderwerp, kan ik de documentaire Beperkt houdbaar van Sunny Bergman van harte aanbevelen. In 2007 maakte de in 1973 geboren documentairemaakster een spectaculaire film over het schoonheidsideaal en hoe wij ons laten beïnvloeden door de media om aan dat beeld te kunnen en willen voldoen. Het kijken is meer dan de moeite waard. Bij sommige fragmenten viel mijn mond van verbazing open.

  Citaat uit de documentaire:
  “Uit Amerikaans onderzoek bleek dat de hoeveelheid aan schoonheid gerelateerde beelden die 17 jarige meiden vanaf hun geboorte op hun netvlies kregen op 250.000 kwam. Dat is een bombardement. Hoe kun je daar niet door beïnvloed worden?“

  Ik was perplex toen ik zag hoe twee jonge Amerikaanse vrouwen vertelden dat ze inmiddels een borstvergroting, liposuctie, buikcorrectie, schaamlipcorrectie en een Braziliaanse bilversteviging (!) en een laser vaginaverjonging hadden doorgemaakt, dit alles om genoeg zelfvertrouwen te krijgen om met deze ‘playboylook’ verder te kunnen met hun carrière en relatie.

  Zie http://www.beperkthoudbaar.info onder documentaire.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  Gratis Meditatie voor Loslaten Just Be You

  Download Gratis Mediatie Loslaten van Angst,
  Zorgen en Stress

  >