8 Stappen om negatieve energie uit je leven te verwijderen

8 Stappen om negatieve energie uit je leven te verwijderen

Er bestaat helaas geen vaccinatie tegen negatieve energie mensen en tegenvallende prestaties en/of situaties. Maar je kunt er wél voor zorgen dat negativiteit minder bij je binnenkomt of dat je er niet onnodig lang mee blijft rondlopen. In deze blog / podcast vertel ik je graag hoe je jezelf weerbaarder kunt maken tegen negativiteit.

Het effect van negatieve energie

Hoe graag ik het ook zou willen maar helaas is het niet altijd te voorkomen dat een negatief geladen opmerking van een ander bij jou binnenkomt. Want dat is nou eenmaal hoe energie werkt: de energiestroom binnenin jou wordt beïnvloed door de energie buiten je, en andersom. Wat je wél kunt doen, is ervoor zorgen dat de externe negativiteit niet te veel bij je binnenkomt, zodat het je humeur, energie en creativiteit minder aantast.

Het hoeft niet alleen externe negativiteit te zijn waar je last van hebt. Ook intern kun je behoorlijk last hebben van negativiteit. Ik weet niet hoe het met jouw mate van zelfliefde is gesteld. Het start allemaal bij het houden van jezelf. Dat is de basis. Echter het kunnen ook bijvoorbeeld je hormonen zijn die weer eens dwarsliggen, als je sombere gedachten hebt, teleurgesteld bent of gewoon weinig energie hebt. Ook dit maakt je vatbaarder voor negativiteit uit je omgeving. Maar… als je de zwaarte eenmaal van je af hebt geschud, voel je je tien kilo lichter! 

Ik heb een stappenplan voor je gemaakt. 

Het stappenplan

STAP 1: Kom in actie 

De onnodige hoeveelheid negativiteit uit je leven bannen, begint bij je bewust worden waar je je aan ergert en wanneer of hoe vaak dit gebeurt. Dit kunnen externe dingen zijn, zoals te luidruchtige buren, een chagrijnige partner, kind of vriendin of een situatie die tegenvalt. Of door interne prikkels, zoals negatieve gedachten, overtuigingen, emoties en lage energie of een verminderde weerstand. 

De beste en snelste manier om met negativiteit af te rekenen, is door er meteen actie op te nemen. Stel dat je de koelkast opendoet en het lampje blijkt kapot. Simpel gezegd kun je dan twee dingen doen: het lampje vervangen of het zo laten. Als je je niet irriteert aan het kapotte lampje (en je huisgenoot ook niet), dan is het geen noodzaak om deze te vervangen. Het levert immers geen negativiteit op. 

Dat is anders als je je iedere keer bij het opentrekken van de koelkastdeur irriteert dat het lampje het niet doet en je mopperend op zoek gaat wat je nodig hebt. Dan is het handig om deze bron van irritatie snel aan te pakken en op te lossen want iedere keer doet het afbreuk aan hoe je je voelt. 

Kleine ergernissen meteen oplossen 
voorkomt groot leed

Wat kun je met dit voorbeeld? Let bij jezelf op wanneer je kleine ergernissen hebt. Schrijf deze op en bedenk een oplossing om de ergernis te verhelpen. Waarom? Elke vorm van ergernis, groot en klein, zorgt voor een vermindering van je stemming en energieniveau. 

Denk dus aan het kapotte koelkast lampje, een gescheurde tegel, een haakje die ontbreekt, een stukje af van een bord/servies etc… Ik noem maar even wat op. Het hoeft niet altijd groot te zijn maar juist die kleine dingen die (onbewust( je irriteren. Dus kom in actie wanneer je kan.

Nog een voorbeeld: merk je dat je steeds vergeet om de vuilnis op dinsdagavond aan de straat te zetten, waardoor je regelmatig met een stinkende vuilniszak blijft zitten? Merk de ergernis op en bedenk wat je kunt doen om het op te lossen. Ga er echt even voor zitten en brainstorm met jezelf naar de mogelijke oplossingen wat voor jou werkt. Want wat voor de één werkt hoeft niet voor jou te werken. Zet bijvoorbeeld de wekker op het tijdstip dat je de vuilnis aan de straat zet als reminder. 

Kleine ergernissen meteen oplossen voorkomt groot leed uit 8 stappen om negatieve energie uit je leven te verwijderen.jpg

STAP 2: Je bent geen afvalbak

Met de juiste intentie en affirmatie kun je een groot deel van de negativiteit buiten je houden, dus zonder dat je het gaat overnemen. Neem het besluit dat je meer waard bent dan iemand bij wie anderen hun onvrede kunnen dumpen. Zo simpel is het. Affirmaties die je bij deze intentie kunnen helpen, zijn bijvoorbeeld: 

 • Ik ben beschermd tegen de negatieve energie van anderen
 • Angst is gebaseerd op een verhaal dat ik mezelf vertel, niet op mijn realiteit
 • Elke dag word ik sterker en positiever

Leestip: Zo gebruik je affirmaties als superpower


44 Zelfliefde Affirmatie Kaarten:
Door je te herinneren aan simpele maar krachtige (nieuwe) gedachten, ontdek je de liefde in jezelf en leer je te stralen! De energie die je uitstraalt, is de energie die je terug zal ontvangen.
Check het hier >>>

Ik ben beschermd tegen de negatieve energie van anderen

STAP 3: Stel gezonde grenzen

Bestel je een koffie maar zit de barista middenin een klaagverhaal? Je hoeft natuurlijk niet te zeggen dat je niet op zijn negativiteit zit te wachten, maar hou het gesprek kort door er niet teveel op in te gaan. Je kunt ook vragen: ‘Heb je nog wat leuks mee gemaakt en/of te vertellen?’ Beetje gewaagd misschien maar kan de ander ook weer bewust laten worden. Ik deed dit altijd bij mijn schoonmoeder als ze weer aan het vertellen was wie er dood was gegaan, wie er beroofd was, wie naar het ziekenhuis was vervoerd etc. Elke keer werkte het. 

Je kunt ook via je lichaamstaal laten merken dat je weg wilt. Wordt de hint niet opgepakt? Vaak is het dan al voldoende om te zeggen dat je er zo weer vandoor moet en knik met je hoofd naar de deur.

Ook naar kennissen, vrienden en familie hoef je niet mee in hun klaagzang en mag je je grenzen stellen. De reden dat dit soms lastig kan zijn, is omdat het persoonlijk is: een vriendin die je goed kent, komt met haar energie dichterbij dan de barrista. Hoewel je bij bekenden misschien juist makkelijker eerlijk durft te zijn. De oefening blijft hetzelfde: stel je grenzen via lichaamstaal en met woorden. 

Twee voorbeelden:

 • De indirecte aanpak  Ik voel dat er negatieve energie in de lucht hangt, kan dat kloppen? (Op deze manier maak je het onuitgesproken negatieve element bespreekbaar, waardoor vaak de lucht al grotendeels opklaart.)
 • De directe aanpak  Op deze toon vind ik het niet prettig en beëindig ik liever ons gesprek.

Over energie gesproken… weet je dat ik een Gratis Online Masterclass Reset je Energie online hebt gezet? Wil je graag meer energie te krijgen en je leven in een flow te gaan ervaren?

Ik heb het heel vaak gehoord dat mensen gek zijn op mijn energie en deze graag willen hebben. En dat is ook waarmee ik inspireer en creëer. Mijn energie is belangrijk helemaal als een hooggevoelig persoon! In deze online Masterclass Reset je Energie vertel ik je:  hoe je een 'energielek' kunt voorkomen , over split-energy en waarom jij bijvoorbeeld niet je droomman/vrouw aantrekt, afvalt etc.. Ook vertel ik een klein stukje van mijn verhaal, mijn energie, mijn twee burn outs en hoe ik mijn droom ben gaan leven door het resetten van mijn energie. Natuurlijk heb ik over wat er nodig is om in jouw energie te blijven en dat je meer balans krijgt over wat jouw energie beïnvloed en hoe je jouw energie kunt gebruiken en veranderen om dat te creëren wat jou gelukkig maakt. Klik hier om deze Gratis Online Masterclass te volgen

STAP 4: Ben jij kritisch met wie je omgaat?

De reden waarom het goed is om kritisch te zijn met wie je regelmatig contact hebt, is omdat je het meest door hen wordt beïnvloed. Dit geldt met name voor de vijf personen met wie je het meeste omgaat. Hun ideeën, meningen en overtuigingen beïnvloeden ongemerkt jouw ideeën, meningen en overtuigingen.

Word je de komende tijd eens extra bewust in welke omgeving je zit en met wie. Wat wordt er tegen je gezegd? Wat voel je? Wat doet de omgeving met jou? Maar ook: hoe ziet jouw eetpatroon eruit? Ook voeding beïnvloedt jouw energielevel positief of negatief. Andere dingen waar je op kunt letten: hoeveel stress ervaar je? Welke gedachten heb je over anderen en over jezelf? Dit alles beïnvloedt jou.

STAP 5: Bescherm jezelf 

Fysieke bescherming > Met een gesloten lichaamshouding kun je je gedeeltelijk afsluiten voor de energieën van buitenaf. Kruis bijvoorbeeld je benen en armen over elkaar.

Energetische bescherming > Je kunt jezelf ook beschermen met affirmaties, intenties, edelstenen, visualisaties en door jezelf goed te aarden. 

 • Smithsoniet > werkt kalmerend na een dag vol prikkels.
 • Kwarts > weert negatieve energie en trekt positiviteit aan.
 • Toermalijn > een krachtige beschermer voor negatieve energie.
 • Zwarte obsidiaan > heeft een unieke kalmerende energie. Deze kristal helpt je bij een positieve mindset.

Affirmaties de helpen om je energie te beschermen:

 • Ik word omringd door positieve energie en schoonheid
 • Ik zit vol positieve energie
 • Ik laat angst, zorgen en spanning los
 • Ik ben dankbaar voor alles wat goed gaat
 • Ik ben vrij van negatieve gedachten

Visualisaties die helpen om je energie te beschermen:

 • Zet een spiegel tussen jou en de ander, waardoor alle negativiteit naar de ander terugkaatst
 • Trek een muurtje op die alle ongewenste energie (en het teveel aan prikkels) op gezonde afstand houdt.
 • Zet jezelf in een ballon van wit of goud licht (of welke kleur jij mooi vindt).

Ik heb ook het boek 5 stappen - editie Hooggevoeligheid uitgegeven waar ik heel veel tips deel. Voorbeelden van affirmaties geef. Je kunt hierin elke dag een inspirerende tekst, lezen, een tip een strategie wat mij zo ontzettend heeft geholpen maar ook het invullen van je dankbaarheid. Check het op www.justbeyou.nl/5stappenhooggevoeligheid.

STAP 6: Herken de alarmsignalen van je lichaam

Je gevoel vertelt je haarfijn wanneer je de negatieve energie van een ander overneemt. Soms voel je ergens een vervelend gevoel in je lichaam. Soms voelt het zwaar op de maag of krijg je een weeïg gevoel in je darmen. Let ook op signalen zoals: verminderde energie (ineens voel je je moe), niezen of plotselinge pijntjes (een steek, kriebel of prik) in je lichaam. Zie dit als een alarmsignaal om je bewust te worden van de energie en sfeer in de kamer.

STAP 7: Bedenk een back-up plan

Als dingen verkeerd lopen, schakel dan bijtijds over naar plan B. Dit om geen slachtoffer van de tegenvallende situatie te worden. Vraag jezelf dan eerst af welke les je eruit kunt halen. Niets gebeurt voor niets. En uit iets negatiefs kun je ook altijd iets positiefs halen. Misschien is de les dat je ineens een waardevolle eye-opener krijgt of het besef dat je een heel positieve inborst hebt.

En soms moet je – om de les te kunnen zien – eerst door een lading heftige emoties heen. Weet dat aan het einde van de tunnel altijd licht is. Daar ligt het antwoord op de vraag: wat brengt deze situatie mij voor positiefs? Ik zeg het wel eens vaker: het Universum is niet tegen je, het is er om jou te helpen in je ontwikkeling. En soms is het leerzaam om niet (of niet meteen) te krijgen wat je denkt nodig te hebben. 

STAP 8: Verhoog je energiefrequentie 

Hoe beter jij in je vel zit, hoe beter je bestand bent tegen het pesthumeur van je partner, kind of vriendin. Een goed humeur en gezond zelfvertrouwen hangt samen met een hoge energiefrequentie. Wanneer je last hebt van sombere gedachten of je vriend(in) stort zijn/haar hart bij je uit, dan helpt het als je je eigen energiefrequentie verhoogt. 

Nu kun je moeilijk een paar squats doen om je energielevel een boost te geven, als je vriendin net middenin haar verhaal zit. Maar je kunt wel voor jezelf bedenken waar je dankbaar voor bent. Ook dan verhoog je automatisch je energielevel. 

Tip: hou het bij het moment zelf zodat je je aandacht wel bij het gesprek kunt houden. Bijvoorbeeld: 

 • Ik ben dankbaar dat de zon schijnt
 • Ik ben dankbaar dat ik er voor mijn vriendin kan zijn
 • Ik ben dankbaar voor de lekkere thee die ik nu drink
 • Ik ben dankbaar dat ik net mijn telefoon helemaal heb opgeladen
 • Ik ben dankbaar dat mijn vriend(in) haar kwetsbaarheid met mij deelt

Verhoog je Energiefrequentie met Essentiële Oliën

Essentiële oliën zijn krachtige natuurlijke hulpmiddelen die kunnen helpen om je energiefrequentie te verhogen. Dit concept is geworteld in de wetenschap van energie frequentie, vibratie en energetica, waaruit blijkt dat alles in het universum, inclusief ons lichaam, trilt op een bepaalde frequentie. Ik vertel hier meer over in mijn Gratis Online Workshop: Verhoog je EnergieNiveau. Klik hier voor data

Hoe Essentiële Oliën je Energiefrequentie Verhogen

1. Elke essentiële olie heeft een unieke energie oftewel vibratiefrequentie. Deze frequenties kunnen variëren van 52 MHz (zoals lavendel) tot 320 MHz (zoals roosolie). Wanneer je essentiële oliën gebruikt, komen hun hoge vibraties in contact met jouw energetisch veld, wat helpt om jouw persoonlijke frequentie te verhogen.

2. Essentiële oliën staan bekend om hun zuiverende en helende eigenschappen. Door gebruik te maken van 100% natuurlijke essentiële oliën (!!!), elimineer je negatieve energieën en toxines die je energetisch veld kunnen verstoren. Dit helpt om een zuiverdere en hogere vibratie te behouden.

3. Veel essentiële oliën, zoals lavendel, bergamot en ylang ylang, hebben eigenschappen die helpen bij het balanceren van emoties en het bevorderen van een positieve stemming. Wanneer je in een staat van geluk, liefde en vrede bent, verhoogt je vibratie natuurlijk. Deze oliën ondersteunen je in het loslaten van negatieve emoties zoals angst, woede en verdriet, wat bijdraagt aan een hogere energetische frequentie.

4. Oliën zoals eucalyptus en pepermunt hebben reinigende en ontgiftende eigenschappen die je lichaam helpen te ontspannen en te herstellen. Een ontspannen lichaam en geest zijn beter in staat om op een hogere frequentie te trillen, omdat stress en spanning lage vibraties veroorzaken.

5. Essentiële oliën zoals wierook (oftewel Frankinsence) en sandelhout worden vaak gebruikt in meditatie en spirituele praktijken vanwege hun aardende en centrerende effecten. Deze oliën helpen je om dieper te mediteren, wat je helpt om een hogere staat van bewustzijn en vibratie te bereiken.

Waarom het Belangrijk is om 100% Natuurlijke Essentiële Oliën te Gebruiken

Zuiverheid en Potentie: 100% natuurlijke essentiële oliën behouden alle oorspronkelijke eigenschappen van de plant, zonder toevoeging van synthetische stoffen. Dit zorgt voor maximale effectiviteit en veiligheid.

Afwezigheid van Toxines: Synthetische oliën kunnen chemische stoffen bevatten die je energetisch veld kunnen verstoren en je gezondheid kunnen schaden. Natuurlijke oliën zijn vrij van deze schadelijke toevoegingen en ondersteunen een gezonde energetische balans.

Ethische en Duurzame Productie: Het gebruik van natuurlijke oliën (biologische waar ik voor kies) bevordert duurzame landbouw en milieuvriendelijke aanpak, wat bijdraagt aan een positieve impact op de planeet.

Conclusie

Het integreren van essentiële oliën in je dagelijks leven kan je helpen om je energiefrequentie te verhogen, je emotionele balans te verbeteren en je fysieke welzijn te ondersteunen. Door bewust te kiezen voor 100% natuurlijke essentiële oliën, zorg je ervoor dat je lichaam en geest de zuiverste en meest effectieve vormen van heling en ondersteuning ontvangen.

Voel altijd wat goed voelt voor jou. Ik zelf importeer uit Amerika van het merk Plant Therapy. Dit na lang zoeken nadat ik gestopt ben met MLM Young Living. Geweldige oliën hoor, dat wel! Ik vertel hier alles weer in mijn Gratis Online Masterclass.

Doe altijd je eigen onderzoek en neem mijn verhaal niet voor waarheid aan! Je wilt geen synthetische stoffen snuiven en/of smeren, want dan denk je dat je goed bezig bent en dat is toch niet het geval.

Plant Therapy biedt volledige transparantie over de herkomst en kwaliteit van hun oliën. Elke batch is inzichtelijk, zodat je precies weet wat je koopt. Ze streven ernaar om hoogwaardige essentiële oliën betaalbaar te houden, zodat iedereen kan profiteren van hun heilzame eigenschappen zonder zoveel geld te betalen. 

Plant Therapy heeft talloze positieve reviews van tevreden klanten die hun ervaringen delen. Deze getuigenissen benadrukken de effectiviteit en kwaliteit van de producten.

Koop jij een essentiële olie bij mij dan krijg je automatisch toegang tot de Essential Oil Academy met oa het programma: Essentiele Olien & Emoties maar nog veel meer en wordt nog aangevuld! Check hier de shop >>

Laat het mij gerust weten of je er wat aan hebt gehad door een review achter te laten of tag mij op @justbeyounl en ik deel het weer. 

Accepteer dat wat er is. Laat los wat is geweest. Geniet en heb vertrouwen in wat kan zijn. 

With love, 

Uitgelicht in deze aflevering: 

8 stappen om negatieve energie uit je leven te verwijderen

Over de auteur

Gepest op school, opgevoed zonder liefde met aan alcohol verslaafde ouders. Hierdoor was ik verlegen, onzeker, ik had totaal geen (zelf)vertrouwen. Ik was bang om ‘gezien’ te worden, ik had altijd het gevoel niet goed genoeg te zijn en sterk de goedkeuring van andere mensen nodig.
Mijn moeder is in mijn armen overleden en dat was de turning point in mijn leven. Lees meer >>>

Marian


Tags

affirmaties, bescherm jezelf, hooggevoelig persoon, negatieve energie, verhoog je energie, zelfbeeld, zelfliefde


Misschien vind je dit ook leuk:

 • “Er bestaat helaas geen vaccinatie tegen negatieve energie mensen en tegenvallende prestaties en/of situaties.”

  Ik vraag me oprecht af, hoe iemand dit artikel nog serieus kan lezen, na deze eerste zin

 • Astrid schreef:

  Heerlijk. Zo waar in klare taal. Bemoedigend

 • Bedankt voor dit leuke artikel!

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  Gratis Meditatie voor Loslaten Just Be You

  Download Gratis Mediatie Loslaten van Angst,
  Zorgen en Stress

  >