Het geluk van hooggevoeligheid

Het geluk van hooggevoeligheid

het geluk van hooggevoeligheidHet geluk van hooggevoeligheid
Voor jezelf en de wereld
Marian van den Beuken

Sinds ik ‘ontdekt’ heb dat ik zelf hoog gevoelig ben (nu zo’n 12 jaar geleden ongeveer), heb ik van alles gelezen op het gebied van Hoog sensitiviteit.

Nou was de keuze nog erg beperkt 12 jaar geleden, Elaine.N.Aron was dé expert op dat gebied. Ik heb al haar boeken in mijn boekenkast en ik heb er zeker veel aan gehad. Er was in die tijd nog niet zo heel veel over bekend, HSP was nog niet erg ‘hip’ en werd veelal nog gezien als een soort sneue ‘afwijking’.

Gelukkig is er sinds die tijd veel veranderd en zijn er steeds meer publicaties gekomen, meer mensen die erover gingen schrijven, meer coaches die zich ermee bezig gingen houden en meer aandacht bij hulpverleners en onderwijskrachten (al verbaasd mij het nog steeds hoe beperkt en moeizaam die kennis toename is).

Dit boek: ’Het geluk van hoog gevoeligheid’ is als het ware een boek voor de ‘gevorderde’ HSP-er.

Daarmee bedoel ik, dat het geschikt is voor diegenen die zelf al ruim ervaring hebben opgedaan met het hoog sensitief zijn, zelf al het nodige aan informatie achter de kiezen hebben en vooral hun hoog sensitiviteit geaccepteerd hebben en niet langer als iets ‘lastigs’ beschouwen maar klaar zijn voor de volgende stap, n.l. hun sensitiviteit in te gaan zetten voor meer geluk voor zichzelf en hun belangrijke positie en taak in de wereld op te eisen.

Het geluk van hooggevoeligheid

De achterflap van het boek zegt hier o.a. over:

“Zie de positieve kant van jouw hoog gevoeligheid en kom in contact met de helende energie diep van binnen. Je bent gewend die energie vooral te geven aan anderen. Nu si de tijd gekomen om in jezelf te investeren en je eigen kracht te eren. Zo zul je steeds meer sprankelende energie genereren en jezelf optimaal beschermen tegen negatieve prikkels en energieverlies.”

Marian schrijft met een vlotte schrijfstijl en refereert volop aan haar eigen ervaringen. Ook zij heeft met vallen en opstaan haar hoog gevoeligheid leren kennen op waarde leren schatten.

Vanaf de eerste bladzijde was ik geraakt door haar betoog. Alsof ik het zelf geschreven had. Zo ontzettend herkenbaar! Het boek zit dan ook volgeplakt met markeer stickertjes, er is bijna geen pagina zonder.

Een eyeopener vond ik dat ze als uitgangspunt stelt dat het continue energieverlies waar veel HSP-ers mee kampen, wordt omgedraaid. Er wordt gewerkt aan hoe hoog gevoeligheid juist energie genereert. Hoe je specifieke HSP eigenschappen ingezet kunnen worden om zelf krachtiger te worden. Niet alleen maar gericht op bescherming maar actief je kwaliteiten in te zetten, niet alleen voor anderen en de wereld, maar vooral ook voor jezelf.

Ook komt leiderschap en HSP aan bod, vaak een lastige combinatie. Maar ook daarvoor heeft Marian, puttend uit eigen ervaring, mooie antwoorden.

Het tweede gedeelte van het boek is wat meer spiritueel van aard. Voor sommigen zal het misschien wat zweverig aandoen, voor anderen is het misschien net wat ze nodig hebben.

Ik vind het boek een aanrader, juist ook door de schrijfstijl. Iedereen die bekend is met de boeken van Elaine.N.Aron, weet dat zij vooral ook wetenschapper is. En ondanks dat ze het heel helder en begrijpelijk weet te beschrijven, is de toon van Marian toegankelijker.

Het boek is vooral geschikt voor iedereen die verdieping zoekt en zijn/haar hoog gevoeligheid wil gebruiken i.p.v. leren hanteren. Voor iedereen die nog volop wil ontdekken op het gebied van HSP raad ik de andere boeken van Marian aan, die mooi tred houden met haar eigen ontwikkeling op dat gebied. Juist de persoonlijke stijl maakt het heel herkenbaar en goed leesbaar.

Leestip: 

Ben ik een HSP’er?

Hooggevoelig? Survival tips, deel I

Hooggevoelig? Survival tips, deel II

Ben jij ook hooggevoelig en vind je het lastig om je eigen energieniveau goed te beheren?

Kost het dagelijks leven jou soms moeite en heb je het gevoel vooral te ‘overleven’ i.p.v. dat je zelf de controle hebt? Ik ken dat probleem, daarom heb ik een inspirerend programma uitgewerkt dat jou helpt om beter voor jezelf te gaan zorgen, zodat je helemaal tot bloei komt. Zodat jij je eigen energie kunt gaan gebruiken om eindelijk uit de knop te groeien. Ik heb alles zelf persoonlijk uitgeprobeerd. Dat gun ik jou ook. Check de door mij doorlopen stappen…

Over de auteur

Gepest op school, opgevoed zonder liefde met aan alcohol verslaafde ouders. Hierdoor was ik verlegen, onzeker, ik had totaal geen (zelf)vertrouwen. Ik was bang om ‘gezien’ te worden, ik had altijd het gevoel niet goed genoeg te zijn en sterk de goedkeuring van andere mensen nodig.
Mijn moeder is in mijn armen overleden en dat was de turning point in mijn leven. Lees meer >>>

Marian


Tags

hsp, survival tips


Misschien vind je dit ook leuk:

Week van de HSP

Week van de HSP
 • Lezend over dit boek, werd ik blij Vd zinnen ‘hoe HSP in te zetten zodat het energie creëert, krachtig maakt en leiderschapskwaliteiten kan vergroten’.
  Als HSP word ik gemakkelijk overgenomen door gevoelens van anderen, raak ik ‘in de war’, wanneer boodschappen niet congruent zijn (er met woorden iets anders gezegd wordt, dan in energie of gevoel geuit), wanneer familie of naasten zich rot voelen, maar hiervoor geen verantwoordelijkheid nemen (waarop ik ga voelen wat zij voelen, om me vervolgens af te vragen hoe ik aan dit gevoel kom). Om uiteindelijk een aantal dagen geen internet, tv, mensen, indrukken meer terug kunnen verdragen. Natuur en rust worden me dan gegeven.
  Kortom, HSP is een eigenschap waarmee ik geregeld worstel. Toch wil ik niet alleen bezig zijn met mezelf afschermen. En ervaar ik het ook als krachtig element. Een prachtig, intuïtief gereedschap, waardoor ik in mijn leven heldere (maar niet altijd logische) keuzes kan maken. Dit stuk wil ik graag verder ontwikkelen. Om zo steeds meer de voordelen van de hooggevoeligheid te kunnen leven.

 • Stiena Nienhuis schreef:

  Na enige twijfel ga ik toch een reactie geven want het gaat nu niet om mijzelf maar om mijn man en kind. Mijn man is hooggevoelig en ervaart dit zelf vaak als positief en handig maar de laatste tijd ook als lastig, zeker omdat hij ook kenmerken van hooggevoeligheid ziet bij onze zoon. Hij vind het lastig hoe hij daar mee om moet gaan. Daarom hoop ik dat ik nog niet te laat ben om mee te doen met de ‘prijsvraag’. Mijn man zou ontzetten blij zijn met het boek.

 • Hoe ervaar ik hooggevoeligheid? Hooggevoeligheid is voor mij een prachtig cadeautje dat ik iedere dag opnieuw met de mensen om mij heen verder uit mag pakken! Mijn leerpunt is om mijn grenzen te bewaken. Er is immers niets mooiers dan in jezelf te investeren en jezelf te eren!

 • Petra Brinksma schreef:

  Eigenlijk weet ik pas sinds een week dat ik hooggevoelig ben en wat geeft dit RUST!!! En ik ben ook niet eens de enige! Nu alleen nog weten hoe ik mezelf kan beschermen tegen de prikkels enzovoorts… Daarom zou ik graag willen meedoen aan deze verloting.

 • Hooggevoelig zijn is op zich een fijn iets. Ik ervaar de wereld, gevoelens etc heel anders dan vele mensen in mijn directe omgeving. De diepgang in mijn binnen wereld zou ik niet graag willen missen. Al hoewel het leven wel als zwaarder ervaar dan vele mensen om me heen. Vroeger twijfelde ik altijd aan wat ik voelde omdat de ander terug gaf dat het niet was zoals ik het voelde. Hierdoor verloor ik veel zelfvertrouwen en voelde me vaak onzeker. Door positieve ervaringen met andere HSP-ers heb ik leren vertrouwen op wat ik voel, los van de vraag wat een ander wel of niet terug geeft als reactie. Echter in de omgang met andere mensen put mij het vele voelen vaak wel uit. Beschermen (visualiseren, stenen dragen etc) heeft mij nooit geholpen, wel veel geld gekost. Hooggevoeligheid inzetten als een kracht en kwaliteit en hiervoor de handvatten ontdekken lijkt me een geweldige mooie ontdekkingstocht en dat per boek.
  Ik kom dan ook graag in aanmerking voor het meedoen aan de verloting van dit, voor mij, fascinerende boek.

 • Margje schreef:

  Ik zou heel graag mee willen doen met de actie omdat ik al enige jaren zelf actief bezig ben met informatie lezen over hooggevoeligheid. Ik heb al veel gelezen en heb verschillende cursussen gevolgd om mezelf te begrijpen en er positief mee om te gaan. En dat is gelukt! Ik zit lekker in mijn vel, hou van mezelf en weet mijn grenzen beter aan te geven. Ik word ook nookt meer boos op mezelf als het even te veel geworden is en heb mijn nare jeugd een plekje kunnen geven. Ik durf nu de stappen te gaan nemen om hier anderen bij te helpen. Het boek komt als geroepen om mij hierbij hopelijk meer verdieping en handvatten voor te geven.

 • Voor mij is hooggevoeligheid extreem. Ik voel alles meer en intenser, soms is dat prettig. ik zie dingen die door anderen niet worden opgemerkt. Maar vaak is het lastig. ik ben sneller moe, ben erg prikkelbaar en anderen zeggen vaak stel je niet zo aan, maar ik stel me niet aan ik ben veel gevoeliger dan anderen.
  Ik hoop dat dit boek mij kan helpen zodat ik er makkelijker mee om kan gaan.

 • Ramona schreef:

  Nog een paar goede tips..
  Deze website zoekt heel veel dingen , nieuwtjes uit voor mensen met ADHD, ADD en hoogevoeligheid..
  Ik ben nu bv bezig om een homeopathisch middel uit te proberen LTO3..
  In Canada werken ze er al een jaar of 10 mee en de positieve resultaten zijn erg hoog.. Zo’n 70%..
  Hier is de site waar je er meer over kunt lezen en als je je hier inschrijft op de nieuwsbrief word je ook over allerlei zaken over hooggevoeligheid op de hoogte gehouden..
  http://www.addkenmerken.net/lto3/

  Groetjess Ramona

 • Hooggevoeligheid was voor mij het sluitende puzzelstukje….alles klopt nu !!!

  En daarom zou ik heel erg graag het boek willen lezen 🙂

 • marjoleine schreef:

  Mijn hooggevoeligheid, Als kind altijd anderen aan het ‘redden’, waarbij ikzelf op de laatste plaats kwam en volledig uitgeput raakte, Als volwassene ook nog tot ik volledig instortte. Sindsdien kennis gemaakt met de fijnere kanten en mezelf beter leren afschermen/in het licht zetten. Het fijnste vond ik dat ik me bewust werd dat veel van wat ik voelde niet van mij was.
  Als ik wat minder in mijn vel zit kan ik nog steeds de grens uit het oog verliezen en soms kies ik daar bewust voor. Wat ik super vind is de bijzondere ervaringen die ik mag meemaken en de inzichten die ik daardoor krijg. Vooral als ik door te delen daar anderen ook dichter bij zichzelf door komen

 • Anneke Vandenbroucke schreef:

  Lieve mede hooggevoelige medemensen,

  Ik ben 48, heb 2 zonen met autisme en adhd, ook super hooggevoelig alleen opgevoed.
  Ben reeds 6 jaar thuis met oa Parkinson, fybro, cvs en 3 weken geleden kreeg ik nog de diagnose van bi-polair bij! Terwijl ik enkel hooggevoelig ben, maar de symptomen van al die ziektes ervaar.
  Ramona, ik herken me helemaal in jou gevoel. Maar spijtig genoeg heb ik het zo moeilijk met het alleen zijn.
  Ik word er meer en meer depressief van. Het sociale contact is bijna helemaal weggevallen met ‘ziek’ te zijn.
  Ik verlang zo naar een partner in mijn leven, om dingen te delen, en samen iets te kunnen maken van het leven.
  Ik weet dat je daar zelf voor moet gaan, en dat doe ik. Ik ben in een meditatie groep, maar als ik thuis ben(wat heel veel is, word ik zot en kan ik niets meer voor mezelf doen. Zorgen voor andere gaat van zelf, maar voor mezelf, ho maar.
  Moest ik via dit boek een stukje levensenergie vinden zou dat het mooiste cado zijn.
  Ik hou vol voor de kinderen, nu 20 en 22, maar het is ontzettend hard.
  Elke hulp is daarom zo welkom.
  Veel liefde en respect aan alle lotgenoten.
  Anneke

  • Ramona schreef:

   Hai Anneke,

   Ja die gevoelens ken ik ook heel goed.. En alleen zijn moet je vaak wel leren..
   Maar als je het kunt geeft het veel vrijheid.. Je hebt geen man meer nodig , maar het is een aanvulling op je leven.. Dan kan je ook een echte gezonde relatie aan gaan.. (Niet dat je het daarvoor niet gewoon lekker moet proberen, maar hou er rekening mee dat als je gekwetst word het veel harder dan aan komt dan als je helemaal goed zit in je vel..
   Niet elke keer werkt dezelfde oplossing..
   Wat mij deze keer heel erg heeft geholpen is me inschrijven op datingsites.. Heb ik nog nooit eerder gedaan..
   Lekker kletsen met mannen die je leuk lijkt en evt een date hier en daar.. Kijk wel uit voor de rare mannen, want die zitten hiet ook genoeg.. 😉
   Dan heb je iig aandacht en ben je met de liefde dat is al heel fijn.. Je kan er achter komen wat het nou precies is wat je zoekt en wat je in een man zoekt.. 🙂 Zoek een datingsite die bij je past en merk je na een tijd dat je daar geen leuke mannen vind zoek dan een ander die nog beter bij je past 😉 Ik heb ook meerdere gehad voor ik echt 1 vond waar ik de mannen leuk vond.. 🙂
   Verder helpt Facebook mij heel erg..
   Als ik echt het op m’n heupen krijg en ik wil eruit en niemand van mijn closes friends kunnen dan zet ik een oproepje op FB wie zin heeft om met mij een filmpje te pakken bv.. Zo spreek je oude vrienden ook weer vaker..
   Sowieso vind ik het fijn om in contact te zijn met al mijn vrienden op deze manier.. Ik kan energie en aandacht geven waneer ik energie en aandacht heb.. En Ik krijg steun als ik me wat k(7t*^r voel.. Ik zet t op FB en binnen de kortste keren krijg ik lieve berichtjes , steun ed.. En zie je ook dat je niet de enige bent die zich zo voelt..
   Skypen is ook een goede manier om contact te hebben.. Evt ook voor je met iemand op date gaat.. Zo leer je iemand al heel goed kennen.. Lexa heeft veel singles nights, maar ook in veel steden worden die gewoon georganiseerd.. Pepper lijkt mij ook leuk, omdat ze een just coffee knop hebben.. Met beide heb ik geen ervaring.. Maar kijk wat jouw leuk lijkt.. 🙂

   Wat ik iig ook zou doen is jezelf testen op gluten allergie.. Daar krijg je ook allerlei psychische en lichamelijke klachten van.. Volgens mij hebben heel veel hooggevoelige mensen (maar ook niet hoogevoelige mensen) last van.. Ik kwam er een jaar geleden achter en nu begin ik me echt weer sterker lichamelijk te voelen.. Geestelijk ging het veel sneller.. Na een maand merkte ik wat het met mijn emoties en gedachten deed..
   De beste manier om dat te testen is om het een tijd niet meer te eten.. Er zijn nl wel testen voor maar heel vaak komt daar ook niets uit terwijl je het wel hebt..
   Ook suikers en soya hebben dezelfde uitwerking en tis slim om die meteen niet meer te eten..
   Als het dit is zul je heel snel dat stukje levensenergie terug krijgen en is het leven niet meer zo zwaar en donker.. Het gaat heel duur worden als je dit dieet moet aanhouden, maar het is het allemaal waard met hoe je je gaat voelen.. Op de site http://missnatural.nl kan je cursussen vinden die je daar bij kunnen helpen.. Daar leer je labels lezen ed.. Verder mag je mij ook alles vragen.. Ik weet alle voeding zonder gluten, suiker en soya nu wel te vinden.. Ook zonder lactose btw.. Dat eet ik ook bijna niet.. Alleen vega kaas en af en toe slagroom op een toetje.. 😉 Je kan me op fb wel vinden.. Ramona Reessink, Arnhem.

   Verder is het goed te accepteren dat je je nu zo voelt.. Vertrouw erop dat deze gevoelens net als hele gelukkige gevoelens ook weer weg gaan.. Het leven gaat met golven en zou gauw je dat accepteert zullen de golven handelbaar en zelfs fijn worden.. Want het kan ook fijn zijn je verdriet en eenzaamheid te voelen.. Echt waar.. 🙂

   Ik hoop dat je aan deze dingen even wat hebt.. Het allerbelangrijkste is denk ik weten dat je er niet alleen voor staat.. Ik hoop dat dat voor jouw ook een beetje zo voelt nu.. Dat is dan ook wel weer het mooie van zo’n actie dat mensen met elkaar in gesprek komen die anders elkaar misschien nooit hadden gevonden.. 😀 😀 😀 Heel veel succes en je weet me te vinden.. 😉

   • Ramona schreef:

    O en ga vooral dingen doen die je leuk vind..
    Zoals een kind.. Zoek naar dingen waar je zin in hebt..
    In eten, spelen uitgaan..
    Ga Spaans leren als je dat altijd al hebt willen leren of ga bij een kookclubje die 1 keer per week of maand wat kookt .. Boekenclub, handwerkclubje.. Breien , schilderen.. Maar ook misschien spiritualiteit.. Tarot leggen, numerologie, engelen, pendelen, enz.. Daar ontmoet je ook weer fijne zachtmoedige, hoogevoelige mensen en wat heerlijk voelt om daar onderdeel van te zijn (heb ik ook nog een mooi adresje voor.. Weet niet waar je woont maar zij is erg goed en anders weet zij misschien wel iemand in jouw buurt.. http://tanjaboeve.nl ) En als je het niet meer leuk vind stop er gewoon mee en ga wat anders doen.. 🙂
    Zo bouw je ook weer nieuwe contacten op..
    Werk ook aan jezelf als het nodig is.. Zorg dat je van jezelf houd, dat je een positief zelfbeeld hebt.Assertief zijn, enz . Dat maakt het alleen zijn fijn.. Lekker, in goed gezelschap van jezelf.. 🙂
    Misschien is het ook goed om eens te kijken naar een lotgenoten groep..
    Daar word je vast helemaal begrepen en kan je je frustraties, boosheid en verdriet delen met mensen die dezelfde ziektes als jij hebben.. Kan me zo voorstellen dat dat ook lekker is om dat eens lekker van je af te praten..
    Vrijwilligerswerk in een organisatie is ook heel bevredigend.. Probeer en kijk wat bij je past.. Het voordeel aan vrijwilligerswerk is dat je je hooggevoeligheid en beperkingen heel goed bespreekbaar kan maken.. Ze willlen je hulp heel graag en staan veel meer open voor je chaos, onzekerheid( en als het echt niet gaat als je veel pijn hebt ofzo.. Maak het bespreekbaar.. ) dan een betalende baas zou doen.. Logisch ook.. 🙂 Maar als je je daar niet fijn bij voelt hou je het gewoon voor jezelf. Het werk zelf is ook al bevredigend.. Er zitten vrijwilligerscentrales in elke stad wel denk ik.. Zij kunnen je ook helpen om een goede passende baan voor je te vinden.. Iets wat jij aan kunt en blij van word.. 🙂 Google het maar eens..

 • Ik wil graag meer weten over hooggevoeligheid,ik ben nieuwsgierig naar het boek.

 • Ramona schreef:

  Hoe ervaar ik hooggevoeligheid..??
  Grotendeels als een blessing..
  Wat kan ik genieten van de kleine dingen in het leven..
  Een boek, een lied , een ijsje, uiteten..
  Alles wat mooi, lekker of fijn is is ook heeeeeeeel mooi , lekker of fijn..
  Kippenvel, rillingen door m’n lichaam en een staat van opgewondenheid die vanuit m’n tenen naar boven borrelt is daar een vast en dagelijks onderdeel van..

  Maar ook de verwarring.. De 1000000 verschillende gevoelens die tegelijk door m’n lichaam gaan..
  Zijn ze van mij..?? Als ze niet van mij zijn van wie wel..?? Hoe kom ik daar achter..?? Hoe weet ik het zeker..?? Verzin ik het niet zelf alles..?? Want hoe kan je iemand anders gevoel voelen..?? Als je er logisch over nadenkt is het niet mogelijk.. Maar toch voel ik het.. Hoe kom ik hier uit..?? Hoe krijg ik orde in deze chaos..??

  Mezelf makkelijk kwijt raken.. Diegene wil dat ik dit doe, dus doe ik dat want hij heeft het nodig..
  Die heeft dat nodig en die dat, die staat daar alleen voor en die moet een rit hebben.. Aan het eind van de dag teveel afspraken met mensen voor wie ik er wil zijn, die ik eigenlijk niet kan nakomen omdat ik meer rust voor mezelf moet inplannen om te kunnen ontprikkelen.. Omdat ik er ook, of misschien wel juist, voor mij moet zijn.. Waar is de balans..?? Hoe vind ik die..?? En als ik m kwijt ben hoe vind ik ‘m terug..??

  Dan is het toch gebeurd en sta ik op z’n kop.. 3 dagen langen tv , radio, mensen, internet of telefoon kunnen verdragen.. Alleen maar thuis op de bank zitten voor je uit staren.. De wervelstorm aan prikkels in je hoofd stil krijgen, filteren.. Wat is wel belangrijk wat niet..?? Dit lijkt belangrijk , maar is dat het ook daadwerkelijk..?? Wat heeft prio.. Ik weet het niet.. Alles lijkt nl op dit moment belangrijk..

  Overspoeld raken met emoties..
  Ik weet dat het zover is omdat ik dan niks meer voel en op elke vraag “ik weet het niet” moet zeggen..

  Dat is nu..
  De eerste keer dat ik hiermee in aanraking kwam was op de volksuniversiteit Arnhem waar Marian een lezing gaf over hoogevoeligheid..
  Ze begon met “jullie zijn hier omdat jullie hooggevoelig zijn”.. Allemaal.. (tenminste zo is het in mijn hoofd blijven hangen) En ik dacht “yeah right” , want het klinkt zo mooi hooggevoelig zijn.. Net zo als hoogbegaafd.. Je bent speciaal.. 🙂
  Toen vertelde ze hoe zij daar mee om ging.. Dat ze zich ook wel eens dagen moet afsluiten en in de natuur wil zijn om te ontprikkelen.. Ik werd er letterlijk heel depressief van dat verhaal en dat is me nog jaren daarna bij gebleven.. Want wat een eenzaam leven klinkt dat zo.. Geen andere mensen kunnen zien.. Dagen alleen zijn om bij te komen van het leven dat je leeft.. Ik was toen net in de 20 en een sociaal leven was heel belangrijk voor me..

  Nu ben ik dik in de 30 en leef ik idd het leven die Marian toen schetste en voel me er super bij.. Want ik ben niet alleen als ik alleen ben.. Ik zit vol met mooie gedachten, gevoelens.. Ik heb mijn beestjes 2 honden en een kat op wie ik me heel nauw kan afstemmen en die ik zo veel kan geven wat ze willen/nodig hebben.. Het zal heus niet alles zijn, maar meer dan als ik me niet zo in ze kon inleven..

  Als ik val, val ik hard, want ik kom van hoog.. Maar het uitzicht daar maakt het meer dan waard..
  En het is echt niet zo eenzaam als het lijkt, vind ik nu.. Ik waardeer mijn tijd alleen heel erg.. Lekker mediteren, yoga, huis schoon houden, nadenken, filosoferen, schilderen , creatief zijn, in de tuin bezig, met de honden wandelen, enz.. Ik woon nu ook in een buitengebied en merk dat ik meer tot rust kom dan ik ooit in de stad kon..

  Tja en dan heb ik nog wel 100.000 meer gevoelens, gedachten die ik kan opschrijven, maar dan word het zo lang 😉 ..

  Ik hoop dat dit een mooie greep is waar een ander ook wat aan kan hebben..

  Wat ik nog wel wil zeggen en dit is niet om te promoten of iets.. Maar hoe meer ik mezelf accepteer en waardeer hoe minder last ik van de prikkels en het overlopen van prikkels heb..
  Ik merk een wereld van verschil tussen nu en een 10 maanden geleden toen ik aan de cursus “houden van jezelf” begon. Ik ben pas bij hoofdstuk 19 maar laat het heel diep binnen komen zodat ik echt dit punt goed aan kan pakken.. En voor mij werkt het super.. Ik ben 100 x rustiger en stabieler..

  • Margaret schreef:

   Herkenbaar verhaal Ramona…maar wat ik me nog afvraag: Heb je werk en zo ja, wat doe je precies en hoe ervaar je dat met jouw hooggevoeligheid. Ik werk zelf in de gehandicaptenzorg (begeleider in opleiding dagbesteding) en merk dat ik na een dienst emotioneel helemaal ‘vol’ zit. Ik praat het grootste deel van me af, maar mijn man moet me af en toe afremmen, anders sla ik door… Hij hoeft en wil het niet allemaal horen. Begrijpelijk, maar ik vind dat wel lastig. Houd mijn mond dan en probeer mezelf te kalmeren. Soms denk ik, waar ben ik aan begonnen, wat doe ik mezelf aan?! Van de andere kant vind ik het heerlijk iets voor een ander te kunnen betekenen. De balans zoeken (en vinden!) blijft een moeilijk ding.
   Ik wens jou en andere HSP’ers alle geluk!

   • Ramona schreef:

    Tja werken is nog wel een ding waar ik mee aan het werk ben.. 🙂
    Ben wel bezig om wat op de bouwen voor de toekomst om weer aan het werk te kunnen, maar voor nu kan het nog even niet.. 🙁

    Wat kan helpen is als je terug komt uit je werk eerst een meditatie te doen en evt wat yoga oefeningen.. Even een half uurtje voor jezelf op een plek die je gemaakt hebt voor deze dingen.. Een altaartje, stukje slaapkamer of iets dergelijks.. Waar je niet gestoord kan worden.. Wat wierook en dingen die jouw rustig maken.. Je zult merken dat je steeds sneller bij jezelf kunt komen als je dit doet.. en steeds makkelijker andermans of werkproblemen los kunt laten.. Het is maar werk tenslotte.. 🙂 Op een gegeven moment wil je ook je zo weer voelen en gaat het steeds meer vanzelf.. En juist als je geen tijd hebt om het te doen, moet je het doen.. 🙂 Blijf vol houden dit gaat je echt helpen..

    Heel veel succes..

 • Natascha schreef:

  Ik denk dat ik hooggevoelig ben maar weet dat niet zeker ik ervaar dingen vaak anders dan anderen en ik vind het niet altijd leuk om gevoelig te zijn er wordt altijd misbruik van je gemaakt .
  Vooral op het gebied van werk en ik heb een gezin en ook dan kom je jezelf tegen met je kind nee zeggen is moeilijk en gelukkig wordt je vanzelf sterker in het nee zeggen je moet wel anders houd je het niet vol maar dat is de keerzijde van gevoeligheid.
  Vaak zonder je jezelf af omdat je niet tegen dominante mensen op kunt.
  Gelukkig heb ik een lieve man die mij begrijpt dat scheelt enorm veel.
  Het grappige is dat ik dat nu pas ben gaan inzien terwijl ik dat natuurlijk altijd in mijn hart al geweten hebt.

 • Dineke schreef:

  Ik zou dit boek graag willen winnen, maar lees de andere reactie’s en gun het hun ook van harte!! Ik heb gemerkt dat ik me in veel van de hsp kenmerken herken. En zou er graag meer over lezen. Mijn lieve buuf is sowieso hsp en haar zou ik het dan ook graag laten lezen.

 • Hoe is het ervaar… als een gevecht, continue de balans zoeken tussen denken en voelen. Soms zo vermoeiend, soms zo dankbaar voor alles. Ik hoop dat het boek me kan helpen om iets meer aan mezelf te kunnen denken. Dank je voor deze kans.

 • Met interesse kijk ik uit naar dit waardevolle boek. Al was het maar om begrip te kweken voor een bijzondere ‘gave’ van mensen met hooggevoeligheid.

 • Marloes Peters schreef:

  Ik ervaar het als zeer positief en zou graag het boek willen winnen!
  Het maakt me tot wie ik ben .

 • jorine schreef:

  Ik ervaar mijn hooggevoeligheid als mijzelf…in het verleden toen ik hier nog nooit van gehoord had, dacht ik dat ik mezelf aan heb verliezen was, ik voelde me het prettigst alleen, het enige voordeel wat ik erin zag was dat ik eigenlijk met iedereen op kon schieten en iedereen mocht mij. Ik wist niet hoe dat kwam. Nu ik weet hoe dat komt maak ik er gebruik van in mijn prive-leven en met mijn werk, het is vaak ook handig om dingen en behoeften van anderen instinctief aan te voelen. Maar ik moet nog veel leren, vertrouwen op dat gevoel, me afsluiten als gevoelens te heftig worden dat is iets wat altijd lastig is, maar ik doe mijn best. Dus nu zie ik de hsp niet meer als mezelf kwijtraken, maar juist als mezelf zijn, xxx

 • Hoe ervaar ik hooggevoeligheid..

  Ik ervaar het als een dubbel iets.. Ik vind het heel fijn dat ik al snel in de gaten heb hoe mensen zich voelen zodat ik daarop kan inspelen. Mensen toch op een bepaalde manier kan helpen ondanks dat ze zelf niet hebben verteld hoe en wat.
  Maar aan de andere kant, het belemmert mij ook wel eens in mijn leven.. Doordat ik alles zo aanvoel en aantrek overheerst dat wel eens mijn eigen gevoel en gedachten.. Deze zijn dan niet belangrijk meer..

  En mocht ik dan een keer niet alles van andere mensen over nemen qua gevoel dan kan ik echt helemaal gek worden van al het geluid, de drukte in winkels en dan weet ik me ook geen raad meer.. Dan hoor ik zoveel verschillende dingen tegelijk, alle kleuren draaien voor m’n ogen en het enige wat ik dan nog kan doen is naar buiten gaan en tot rust komen..
  Maar dat is zo moeilijk om te accepteren en daadwerkelijk te doen.. Want een vrouw van 26 hoort niet zo te leven.. Die hoort tegen alles te kunnen en ik.. Ik kan onderhand tegen niks meer.. Heel frustrerend..

 • Wil Kramer schreef:

  Hoog gevoeligheid ervaar ik zowel positief als negatief. Het is fijn om aan te voelen en te “weten” hoe bepaalde mensen en situaties zijn en daar dan je voordeel mee doen. Het komt ook voor dat je door de hoog gevoeligheid belast wordt met de problemen van anderen zonder jezelf daar tegen te kunnen verweren en dat kost dan heel veel energie. Daarna ben ik echt zo moe dat ik niets anders kan dan alleen rust nemen totdat ik weer “opgeladen” ben. Het zou heel fijn zijn als ik een manier kon bedenken waardoor ik me beter af kan schermen voor negatieve invloeden van anderen zonder dat ik die mensen hoeft te gaan ontlopen want zij kunnen er ook niets aan doen dat ik hoog gevoelig ben.

 • Sinds ik vorig jaar in een Burnout terecht ben gekomen, ervaar ik heel veel gevoeligheid.
  Geluiden kunnen soms zo vreselijk binnen komen.
  Of een Sombere dag dan loop ik met een zonnebril omdat het licht zo scherp is.
  weet ook echt niet of dit thuis hoort bij HSP
  Ik zou graag mee willen loten om zo verder te ontdekken of het HSP is.
  En om door te geven aan mijn vriendin die ook hier mee worstelt.

 • Samantha schreef:

  Ik ervaar het zeker als zeer positief,maar ook als zeer moeilijk aangezien mijn zoontje hier erg mee kampt.
  Hij wordt gepest door t anders zijn en ik merk dat hij het anders zijn niet erg,maar juist als voordeel ervaart,alleen is het wel moeilijk om gepest te worden.
  Ook moet ik met mijn eigen gevoeligheid letten op mijn reacties en ben daar erg bewuster mee bezig tegenwoordig.
  Ik probeer te denken voor ik zeg bij hem

 • Hizkia schreef:

  Mijn hooggevoeligheid heeft me veel gebracht toen ik er mijn talent van kon inzien en ging gebruiken op een constructieve manier.Helaas in mijn valkuil weer in mijn verstand geschoten en hierdoor weer gaan denken ipv voelen,….ook mijn twee kinderen zijn HSP, ben eg nieuwsgierig naar dit inspirerende boek…<3<3

 • Marianne schreef:

  Ik ben hooggevoelig en merk vooral dat ik heel moe word van prikkels van buitenaf (geluiden, veel mensen om me heen, etc.) en van binnenuit (piekeren, snel in de stress). Ik weet niet of dat bij hsp hoort, maar ik heb grote moeite met keuzes maken omdat ik altijd alle kanten van de zaak wil kennen. Dit kan me twijfelachtig en onzeker maken. Daarentegen kan (bv.) een gezellige avond met vrienden me weer een intens warm en fijn gevoel bezorgen. En als iets goed voelt ben ik ook erg enthousiast.

 • sasja bakker schreef:

  Ik ervaar hooggevoeligheid als steeds de balans vinden om niet overprikkeld te raken. Ik kan heel erg genieten van de natuur en muziek. In mijn werk help ik anderen graag. Graag zou ik dit boek willen lezen om nog beter met mijn hooggevoeligheid om te gaan. Groetjes sasja bakker

 • Esmee Cooiman schreef:

  Ik zou het boek graag willen winnen. Zelf ben ik er sinds een jaartje achter dat ik hsp ben. Ik vond t vooral lastig,maar ben aan het leren het als iets heel moois te zien. Dat ik mensen aanvoel en daarmee hen kan helpen ennsteunen is juist een bijzondere gave. Ik leer me ook iets beter afsluiten voor de emoties zodat ik er geen “last” van heb omdat ik heelnerg andermans verdriet en onmacht enz kan voelen. Langzaamaan leer ik me daarvoor afsluiten,ik leer ermee om te gaan met de juiste begeleiding. Ook mijn jonge dochtertje is hsp,en ik wil haar zo goed mogelijk begeleiden zodat zij er niet dezelfde problemen en pijn door krijgt zoals ik zelf wel heb….ik wil haar er zo graag voor behoeden en er gelijk mee om leren gaan zodat zij het als iets moois kan zien..iets bijzonders…maar ik weet nogniet precies hoe ik dat kan doen behalve mijn eigen voorbeelden benoemen…mede hiervoor zou ik heel graag dit boek winnen.zodat ikzelf ,maar vooral mijn lieve enige meisje een beetje beter door het leven heen kan gaan…..

 • Ik zou graag het geluk v hooggevoeligheid willen ontdekken. Sinds ik weet dat ik hsp ben vind ik t nl steeds lastiger 😉

 • Ik ervaar hooggevoeligheid als een zegen maar vaak ook als een nadeel. Ik ben vaak te moe en te uitgeput waardoor ik niet meer helder naar de wereld kan kijken. Het boek ‘Het geluk van hooggevoeligheid’ zal ik ook graag winnen om te kijken wat het geluk dan precies is en hoe ik dit eruit kan halen.

 • Ik ervaar het grotendeels als positief in mijn werk met psychiatrisch/tbs patiënten. Soms word ik er door overweldigd. Ik probeer het zoveel mogelijk te balanceren, soms erg moeilijk en op mijn vrije dagen lig ik uitgeput in bed.

 • Corinne schreef:

  Ik wil graag meeloten, zeker omdat ik zelf zeer gevoelig ben, maar meer nog voor mijn vriendin, die sinds zij in de overgang zit, juist door deze hooggevoeligheid tegen zoveel muren oploopt dat het voor verlichting zou kunnen zorgen als zij het zou leren omarmen.
  En tenslotte is winnen heel fijn maar maakt het het nog mooier als je dit kunt delen, want het motto is niet voor niets: Inspiratie moet je delen! 😀

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  Gratis Meditatie voor Loslaten Just Be You

  Download Gratis Mediatie Loslaten van Angst,
  Zorgen en Stress

  >