Blue Monday

Wat Nu.. Blue Monday?
Omarm licht, liefde en positiviteit in de donkere dagen

Het leven is vol contrasten. Donker en licht. Eb en vloed. Uitdagingen en overwinningen.
Blue Monday is zo'n contrast dat je herinnert aan de kracht die je hebt om licht te brengen in jouw eigen dagen.

Ik geloof sterk dat wij onze eigen realiteit creëren, en op dagen als vandaag, is het des te belangrijker om jouw eigen licht te omarmen.

De feestdagen zitten er weer op en daarmee is officieel het eet- en drankfestijn van de afgelopen weken beëindigd. We hebben allemaal mooie voornemens geformuleerd voor het nieuwe jaar. Weer prachtige nieuwe kansen en mogelijkheden voor iedereen. Ik hoorde laatst dat januari ook wel wordt gezien als de maandag van het jaar.

De maand in het jaar waar mensen het meest tegenop kijken. Een mooie vergelijking. De meesten starten het nieuwe jaar fris met goede voornemens. Afvallen, meer bewegen, stoppen met roken, efficiënter met geld omgaan, meer tijd doorbrengen met familie en vrienden, en ga zo maar door. Mensen hebben zo aan het begin van het jaar hoge verwachtingen van zichzelf.

Blue Monday

Het is dan ook niet meer dan logisch dat de zogenaamde ‘Blue Monday’ ergens aan het einde van januari valt, en wel op de derde maandag van januari. Blue Monday wordt omschreven als de meest deprimerende dag van het jaar. En dan is het jaar nog maar net begonnen.

Mensen voelen zich op Blue Monday vaak treurig en neerslachtig. De feestdagen zijn voorbij, goede voornemens zijn vaak mislukt, de dagen zijn donker en vooral koud, de lente lijkt nog erg ver weg, het geld is op door de dure feestdagen (zelfs het extraatje dat je in december hebt mogen ontvangen) en dan is het ook nog eens maandag!

Maar hoe ‘blue’ is deze ‘Blue Monday’ nou eigenlijk?

Het gerucht gaat dat ‘Blue Monday’ officieel in 2005 in het leven is geroepen op initiatief van een reclamebureau, maar met medewerking van een psycholoog, die zelfs een rekenkundige formule heeft bedacht om de ‘Blue Monday’ te kunnen berekenen. Het reclamebureau werkte in opdracht van een reisorganisatie, want de beste remedie tegen ‘Blue Monday’ is uiteraard het boeken van een vakantie. Ook, psychologisch gezien, een goede stunt, maar laten we hier nog wat psychologie tegenaan gooien!

Hoe overleven we Blue Monday zonder een vakantie te boeken?

Het geld is immers op, dus erg ver zullen we niet gaan. Bovendien zal in het laatste kwartaal van het jaar blijken dat je je vrije dagen eigenlijk best wel hard nodig hebt zo aan het einde van het jaar. Belangrijk in de aanloop naar ‘Blue Monday’ is vooral positieve energie.

En waar halen we dit vandaan? Uit de dingen die jij leuk vindt! Vind je het leuk om de hele dag in bed te liggen en TV te kijken? DOEN! Vind je het leuk om eindelijk eens dat ingewikkelde recept uit te proberen? DOEN!

Maar vooral ook positieve gedachten zijn belangrijk om je energie op een positieve wijze te stimuleren. Hierbij komt de theorie van de ‘self-fulfilling prophecy’ om de hoek kijken, de theorie dat je gedachten je handelwijze sturen. Positief denken, doet positief handelen. Vaak wordt deze theorie negatief gebruikt, waarbij mensen in een vicieuze cirkel van allerlei belemmerende gedachten en gedragingen belanden en deze willen doorbreken, maar het niet lukt.

Wat nou Blue Monday?

Ik geloof niet in Blue Monday. Helaas werkt het brein van de mens niet zo simpel. Het is net als 'de roze olifant'. Vraag mensen om niet te denken aan de roze olifant en het resultaat is dat ze continu aan de roze olifant denken.

Creëer je eigen licht

Omarm positiviteit:
Begin de dag met een positieve affirmatie. Vertel jezelf iets bemoedigends, zoals "Ik heb de kracht om mijn dag mooi te maken."

Dankbaarheidsoefening:
Maak een lijstje van dingen waarvoor je dankbaar bent. Dit verschuift je focus van wat je mist naar wat je hebt. Maak deze bijvoorbeeld in de ochtend en avond.

Natuurlijk licht is ook belangrijke omdat het al zo vroeg donker is en vaak somber.  Maak een wandeling buiten. Zelfs op een bewolkte dag, kan je humeur aanzienlijk verbeteren.

Connectie zoeken:
Spreek af met vrienden of collega’s. Sociale interactie kan een krachtige boost geven aan je stemming.

Doe iets creatiefs:
Dit kan variëren van schrijven tot schilderen, of zelfs tuinieren. Creativiteit is een krachtig middel om innerlijke vreugde en tevredenheid te vinden. Wat je ook in een positieve mood kan brengen is

Visualisatie:
Begin de dag met een visualisatie-oefening. Stel je voor hoe jouw ideale dag eruitziet, voel de emoties die gepaard gaan met deze positieve ervaringen. Dit helpt om je energiefrequentie te verhogen en positieve ervaringen aan te trekken.

Connectie met het grotere geheel:
Neem ook even de tijd om je verbonden te voelen met het grotere geheel. Dit kan door meditatie, tijd in de natuur doorbrengen, of simpelweg door stil te staan bij het wonder van het leven. Deze connectie herinnert je eraan dat je niet alleen bent in je reis. Wat ook kan helpen zijn

Kleine en/of grote daden van Vriendelijkheid:
Voer kleine, willekeurige daden van vriendelijkheid uit. Dit kan een glimlach zijn naar een vreemde, een helpende hand aan een collega, of een compliment aan een vriend(in). Deze daden verhogen niet alleen jouw energie, maar ook die van anderen.

Weet dat licht altijd het donker opheft. Dit is niet alleen een fysiek feit, maar ook een metafoor voor onze mentale en emotionele gesteldheid. Door actief te kiezen voor positiviteit, liefde en dankbaarheid, verhelderen we niet alleen je eigen dag, maar ook die van de mensen om ons heen.

De enige remedie voor ‘Blue Monday’ ben jij zelf! 

Laat je niet (ver)leiden tot sociaal wenselijk gedrag op Blue Monday, maar wees je eigen regisseur van je gedachten en acties.

Blue Monday hoeft niet de meest deprimerende dag van het jaar te zijn. Het kan juist een herinnering zijn aan jouw kracht om je eigen realiteit te vormen door middel van jouw gedachten en acties.

Door bewust te kiezen voor positiviteit, dankbaarheid en liefde, creëren je een krachtig tegenwicht tegen elke somberheid. Laat deze Blue Monday het begin zijn van een jaar vol licht, liefde, hoop en vertrouwen.

Als je meer vreugde in leven wilt, zul je daar meer aandacht aan moeten besteden. Gek genoeg blijven we vaak alle problemen en alles wat er misging maar herhalen en herhalen. Door juist meer aandacht te geven, te praten over alles wat wel goed ging, waar je blij mee bent verspreid je in ieder geval positievere energie. En energie van gelijk niveau trekt elkaar aan!

Weet dat jij je de kracht hebt om je eigen realiteit te vormen, niet alleen op Blue Monday, maar elke dag.

Elke dag is een nieuwe kans om je licht te laten schijnen en de wereld een beetje helderder te maken. Doe gewoon wat je altijd doet en aan het eind van de dag zul je zeggen: ‘Was het vandaag Blue Monday?’

Super om te horen hoe jou dag is en/of was. Laat gerust een reactie achter.  

Ik sluit graag af met mijn slogan: accepteer dat wat er is. Laat los wat is geweest. Geniet en heb vertrouwen in wat kan zijn.

Over de auteur

Gepest op school, opgevoed zonder liefde met aan alcohol verslaafde ouders. Hierdoor was ik verlegen, onzeker, ik had totaal geen (zelf)vertrouwen. Ik was bang om ‘gezien’ te worden, ik had altijd het gevoel niet goed genoeg te zijn en sterk de goedkeuring van andere mensen nodig.
Mijn moeder is in mijn armen overleden en dat was de turning point in mijn leven. Lees meer >>>

Marian


Tags

blue monday, deprimerende dag van het jaar, jezelf, jij, neerslachtig, positieve energie, positieve gedachten, treurig


Misschien vind je dit ook leuk:

Blue Monday

Blue Monday

Kerstboodschap

Kerstboodschap
 • jacqueline schreef:

  Ik vind januari heerlijk!! De ergste piek van onze tuinderij is weg, De drukke feestdagen voorbij.
  Lekker je huis,kasten weer eens ordenen. Afspraken maken, waar je de rest van het jaar niet aan komt. Met een vriendin naar de sauna. En mijn verjaardag vieren!!

  • Hoi Jacqueline,

   Dat is fijn om te lezen. Lekker positiviteit. Geniet van je verjaardag en alvast gefeliciteerd.

   Warme groet, Marian

 • 20 januari wordt bij mij geen blue monday! Mijn dochtertje is dan jarig en die dag is een feest!
  Dus ik ga daar die dag zeker verandering in brengen.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  Gratis Meditatie voor Loslaten Just Be You

  Download Gratis Mediatie Loslaten van Angst,
  Zorgen en Stress

  >