Gebruik jij de kracht van de volle maan?

Gebruik jij de kracht van de volle maan?

Leven met de maancyclus is alsof je de wind in de rug hebt en in flow leeft. Alles gaat net een beetje makkelijker en kost minder energie. Natuurlijk is het niet elke dag feest en zullen er uitdagingen op je pad komen, maar de energie van de maan kan je daarbij helpen. In deze blog/podcast vertel ik je hoe jij de energie van de volle maan in jouw leven kunt gebruiken.

De verschillende fases van de maan

In grote lijnen is het als volgt: twee weken na de nieuwe maan is het volle maan. Over de nieuwe maan heb ik eerder een podcast/blog over gemaakt. Dit is halverwege de maancyclus. Als de aarde tussen de zon en de maan staat, is het volle maan, en als de maan het dichtst bij de zon staat, is het nieuwe maan. De periode tussen nieuwe en volle maan wordt de wassende maan genoemd (wassen betekent groter worden of toenemen). En de periode tussen de volle en de nieuwe maan is de afnemende maan. 

De kracht van volle maan

Zo’n drie dagen voor en drie dagen na de volle maan is de kracht van de maan het sterkst voelbaar. Emoties zijn op deze dagen sterker, waardoor je een uitdaging sneller als een probleem ziet. De vrijkomende energie kan je onrustig maken, waardoor je ’s nachts minder lang en diep slaapt.

Tip: Voor het beter slapen helpt het mij om zeker ene paar uur voor het slapen gaan niet meer naar een scherm te kijken want je brein denkt dat er nog steeds daglicht is.  Ik ben helemaal fan van essentiële olien en probeer eens Lavender of Peace & Calming te diffusen voordat je naar bed gaat. Je kunt ook een paar druppen in je handpalmen doen even over elkaar wrijven en dan over je kussen doen. 

Maar… als je je bewust bent van de maanenergie, biedt de volle maan ook veel kansen. Dit is namelijk hét moment dat jouw manifestaties zichtbaar worden.

Wanneer je leert meebewegen met de verschillende fases van de maancyclus, is het alsof je met de stroom mee gaat in plaats van ertegenin te zwemmen. De natuurlijke energie-boost van de volle maan kun je bijvoorbeeld benutten door achterstallige klusjes te doen of eindelijk dat ene stomme klusje te doen wat je maar uit blijft stellen.

Een ander voordeel van de volle maanenergie is dat het je meer inzichten kan geven in jezelf. Hoe? Observeer je gevoelens, emoties en gedachten en bekijk wat het je te zeggen heeft. Zo gebruik je jouw gemoedstoestand als een innerlijk kompas, waarmee je kunt peilen of iets wel of niet goed voelt voor jou: een positief gemoed betekent dat het goed voor je is en een negatief gemoed zegt je dat het niet goed voor jou is.

Wanneer je leert meebewegen met de verschillende fases van de maancyclus, is het alsof je met de stroom mee gaat in plaats van ertegenin te zwemmen

Meeliften op de volle maan

Our life is like the moon, 
we must go through phases of emptiness
to feel full again

TIP 1: Vier het succes

Volle maan is hét moment van manifesteren: de volle maanenergie helpt jou om te oogsten wat je hebt gezaaid. Dit kun je versterken door stil te staan bij alles wat je hebt bereikt. Vier daarom alle successen die je ervaart, klein en groot. Vraag jezelf af: ‘Welke stappen heb ik de afgelopen twee weken gezet die goed uitpakten?’ 

Bij volle maan hoort ook het vieren van alle dingen waar je dankbaar voor bent.

Gebruik jij de kracht van de volle maan?

TIP 2: Laat los wat niet (meer) bij je past

Volle maan gaat over onthechten en in vertrouwen loslaten. Met andere woorden, de energie van de volle maan helpt jou om de dingen waar je vanaf wilt komen, los te laten.

Schrijf alles van je af waar je van baalt, wat je irriteert of waardoor je de afgelopen twee weken energie bent verloren. Of schrijf een paar steekwoorden op losse briefjes, versnipper ze boven de prullenbak en laat het ook gevoelsmatig los. 

Volle maan gaat over onthechten en in vertrouwen loslaten.

TIP 3: Doe achterstallige klusjes

De dagen voor volle maan en op de dag zelf geven je een natuurlijke energie-boost. Maak hier gebruik van door juist dan achterstallige of vervelende (opruim)klusjes te doen. 

TIP 4: Benut de vrijkomende energie

Ben jij net als ik niet echt een sportmens? Benut dan de drie dagen voor volle maan en tijdens volle maan de vrijgekomen energie om extra actief te zijn. Meer bewegen of sporten gaat je dan makkelijker af. Dit heeft als voordeel dat je ’s nachts ook beter slaapt, juist omdat je overdag actiever bent geweest.

Wil je een extra motivatie? Omdat ik geen sporter ben, maar des te meer een wandelaar, heb ik een fijne wandelmeditatie gemaakt en deze zit in mijn Meditatie Playlist.

TIP 5: Doe een bad- of doucheritueel

De maan beïnvloedt de zee, zoals het getij van eb en vloed. Misschien dat het daarom wel zo goed werkt om tijdens volle maan een uitgebreid bad- of doucheritueel te houden.

 • Voor een bad-ritueel -> Zet rustgevende muziek op en dim het licht in de badkamer (of doe het licht uit en zet je diffuser aan). Voeg badzout aan het water toe voor een reinigend en helend effect. Je kunt ook kristallen in het badwater leggen. Of gebruik een lekker ruikende olie. Bedenk tijdens het badderen wat je wilt loslaten (en waarom) en waar je dankbaar voor bent.
 • Voor een douche-ritueel -> Doe ook nu het licht in de badkamer uit en brand en zet je diffuser aan. Luister naar rustgevende muziek, terwijl je denkbeeldig alles van je af spoelt wat je niet meer met je mee wilt zeulen (energetisch). Denk hierbij aan een vervelend gesprek of een negatieve situatie of herinnering. Zie het van je afglijden en door het doucheputje spoelen. Met het loslaten maak je weer energetisch ruimte voor wat je wél wilt. 

TIP 6: Stem je agenda af op de volle maan

De dagen voor een volle maan en op de dag zelf, zijn je emoties over het algemeen sterker en intenser dan tijdens de rest van de maand. Het is goed om je hiervan bewust te zijn, zodat je hier rekening mee kunt houden in je agenda.

Plan een lastig gesprek of een spannende date bijvoorbeeld níet vlak voor of tijdens een volle maan maar liever eerder of later. Stel alle activiteiten die bij jou spanning of stress oproepen het liefst enkele dagen uit.

TIP 7: Vergeef jezelf en vergroot je zelfliefde

Gebruik de volle maan energie om je zelfliefde te vergroten en om milder naar jezelf te zijn. Juist doordat je emoties en gedachten intenser ervaart, is dit een goed moment om jezelf te vergeven en om jouw zelfliefde te vergroten: welke gedachten over jezelf zou je kunnen verbeteren? Maar ook: wat kun je jezelf vergeven? En wat kun je anderen vergeven? Vergeven werkt bevrijdend en schept ruimte voor meer zelfliefde.

Gebruik de volle maan energie om je zelfliefde te vergroten en om milder naar jezelf te zijn.

TIP 8: Investeer in positieve gedachten

Kort door de bocht kun je stellen dat de volle maan alles versterkt. Ben je van nature een piekeraar? Dan heb je rond de volle maan waarschijnlijk meer last van piekergedachten en doemscenario’s in je hoofd. Ben je een moeilijke slaper? Dan lig je waarschijnlijk nog langer wakker wanneer het volle maan is. Ben je een hoog sensitief persoon? Dan ben je tijdens volle maan (en de paar dagen daarvoor) al helemaal snel overprikkeld.

Juist omdat de energie van de volle maan negatieve gedachten en een zwaar gemoed kan triggeren, is het goed om rond deze tijd extra aandacht te besteden aan positieve dingen. Ook die worden dan namelijk versterkt.

Bedenk daarom waar je dankbaar voor bent. Je kunt ook gaan journalen over iets waar je heel gelukkig van wordt. Op die manier investeer je jouw tijd en energie in positieve gedachten en gevoelens en maakt negativiteit minder kans.

TIP 9: Herhaal je intentie en affirmatie

Zet ’s ochtends een intentie die je kracht en positiviteit geeft en gebruik affirmaties die je gedurende de dag af en toe herhaalt. Intenties lijken op affirmaties. Beide helpen je aandacht te richten op wat je wilt creëren en ervaren.

Als ik een verschil zou moeten noemen, dan is dat een intentie net iets meer gekoppeld is aan een actie of iets dat je je voorneemt om te gaan doen en een affirmatie is meer gekoppeld aan een gevoelswaarde.

Hierbij zeg ik niet dat je emoties moet onderdrukken. Alles wat je onderdrukt komt toch een keer naar boven. Accepteer dat wat er is en richt je op wat er allemaal nog kan zijn om zo positieve energie de wereld in te zenden. 

Voorbeelden van intenties:

 • Ik mag vandaag alles doen waar ik zin in heb
 • Ik doe vandaag minimaal 1 ding waar ik energie van krijg
 • Ik luister naar mijn lichaam en wat het nodig heeft
 • Ik doe alles met aandacht, en één ding tegelijk

Voorbeelden van affirmaties:

 • Ik trek positiviteit aan
 • Alles gebeurt met een reden en dient een groter positief doel
 • Het Universum begeleidt en support mij
 • Ik accepteer en waardeer mezelf zoals ik ben
 • Ik laat los wat is geweest en heb vertrouwen in wat kan zijn
volle maan met essentiële olie, intentie en affirmatie
Zet ’s ochtends een intentie die je kracht en positiviteit geeft en gebruik affirmaties die je gedurende de dag herhaalt.

TIP 10: Werk meer met je intuïtie

Tijdens volle maan ben je intuïtiever en extra ontvankelijk voor creatieve ingevingen, ideeën en inzichten vanuit het Universum dan op andere dagen. Maak hier gebruik van door je intuïtie te trainen. Dit kun je doen door te journalen. Neem een vraag in gedachten, schrijf deze op en ga journalen. Meer over journalen lees je in een eerdere blog die ik hierover schreef: Hoe journaling je kan helpen en helen

Naast je intuïtie stimuleert een volle maan ook het analytische denken. Dit betekent dat je makkelijker oplossingen voor uitdagingen kunt bedenken.
Let op: dit analytische denken kan je intuïtie overschreeuwen. 

Wanneer je jouw intuïtie wilt activeren, is het goed om eerst contact te maken met je lijf (armen/benen) en jezelf goed te aarden. Je analytische denkvermogen kun je naderhand gebruiken om je intuïtieve ingevingen uit te voeren.

Kun je moeilijk aarden? Klik hier voor een oefening.

TIP 11: Laat kristallen op in het volle maanlicht

Het licht van de volle maan is een natuurlijke bron van energie waarmee je edelstenen kunt opladen. Voordat je ze oplaadt, kun je ze eerst te ontladen en om dan te reinigen. Hoe je dit het beste kunt doen (in een bak met aarde of met water), verschilt per steen. Check dit dus eerst even op internet.

Ik heb dit ook vaak gedaan maar eigenlijk heeft een steen een vaste structuur en niet schommelend zoals de mens. Eigenlijk zou deze niet opgeladen hoeven te worden. Wil je dit toch graag omdat het gewoon een goed gevoel geeft en je bent bewust met een ritueel en met jezelf bezig dan kan je edelstenen reinigen en opladen tijdens volle maan in water en kan als volgt:

Stap 1: Vul een schaaltje met water met de intentie om de stenen erin te zuiveren en ze op te laden met positieve energie.

Stap 2: Let de edelstenen even in het water of was ze onder de kraan schoon en dep ze daarna voorzichtig droog.

Stap 3: Leg de stenen ’s avonds in het maanlicht van de volle maan.

Wil je ook meer lezen over de invloeden van de nieuwe maan? Klik hier en check de blog/podcast.

Ik wens jou een fantastische maan(d) met veel inspiratie en positieve energie.

Accepteer dat wat er is. Laat los wat is geweest. Geniet en heb vertrouwen in wat kan zijn.

With love,

Uitgelicht in deze aflevering: 

Alles gebeurt met een reden en dient een groter positief doel - affiramtie

Over de auteur

Gepest op school, opgevoed zonder liefde met aan alcohol verslaafde ouders. Hierdoor was ik verlegen, onzeker, ik had totaal geen (zelf)vertrouwen. Ik was bang om ‘gezien’ te worden, ik had altijd het gevoel niet goed genoeg te zijn en sterk de goedkeuring van andere mensen nodig.
Mijn moeder is in mijn armen overleden en dat was de turning point in mijn leven. Lees meer >>>

Marian


Tags

de kracht van volle maan, energie, loslaten, maanritueel, nieuwe maan, volle maan


Misschien vind je dit ook leuk:

 • Wietske schreef:

  Hey Marian,

  Wat een prachtige podcast, het is echt heel herkenbaar en weer een reminder voor mij van wat ik al heb bereikt en
  wat ik nog zou kunnen doen om dicht bij mezelf te blijven.
  Helemaal samen gebundeld en sluit heel mooi op elkaar aan allemaal. Maar ook dat dit mij zo helpt om mijn mooiste leven te leven..

  Ik herken mezelf ook in enthousiasme en spelfouten.
  Wat ik heel mooi vind om te horen is dat je zegt dat je het met een bepaald gevoel wilt overbrengen..
  En als je toch weer de spelfouten eruit gaat halen en gaat aanpassen is dat wel iets waar je aan gaat zitten.
  Ik denk dat het belangrijker is dat de boodschap jou verhaal goed overkomt, dat is zeker weten het geval.
  Ik ben ook gestopt met mezelf constant te corrigeren.
  We hebben het geleerd op school dat het niet netjes is.
  Terwijl het zo belangrijk is wat je zelf ook vaak zegt,
  doen waar je je goed bij voelt!
  Ik hoop je hiermee te zeggen dat je inspiratie en blogs veel meer indruk maken dan spelfoutjes.

  Veel lichts & liefs
  Wietske

  • Marian schreef:

   Wat een lief berichtje, Wietske! Dankjewel dat je de moeite hebt genomen om mij dit te laten weten ❤️

   • Wietske schreef:

    Heel graag gedaan!
    Ik vind dat jij dit verdient..
    & daarbij vind ik dat ik al zo veel moois heb mogen ontvangen van jou, wat mijn leven blijvend verandert en verrijkt heeft.
    Je blijft me inspireren dankjewel daarvoor.

 • Nou lieve Marian…

  Ik heb gisteren je podcast beluisterd..
  Via FB denk ik .
  Dankjewel hier voor !

  • Marian schreef:

   Geen dank, heel graag gedaan ❤️

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Download Gratis 17 Tips Van Jezelf Houden

  17 tips Van Jezelf Houden
  >