Filmtip: The Social Network, facebook.

Gisteravond ben ik met mijn zus naar de film The Social Network geweest. De film gaat over het verhaal achter Facebook en over de oprichter Mark Zuckerberg.

Facebook is vijfhonderd miljoen leden rijk. De wereldbevolking telt zes miljard mensen. Kortom, één op de twaalf mensen heeft een Facebook-account. Facebook is ooit begonnen door een student op Harvard in de VS met als doel het studentenleven online vast te leggen. De oprichter van de site is Mark Zuckerberg. In eerste instantie was het zijn bedoeling om een site te beginnen alleen voor de Harvard Universiteit.

Als je de film bekijkt, wordt al snel duidelijk dat het totstandkomen van de site niet zomaar is gegaan.  Mark Zuckerberg wordt in deze film echt geweldig neergezet door Jesse Eisenberg. Mark is een hoogbegaafde nerd op school en bij de meisjes niet erg populair.  Hij heeft een “hot or not” site gemaakt door een  “smoelenboeken” van verschillende studentenverenigingen te hacken. Deze site werd in kort tijd erg populair en zelfs het netwerk van Harvard kwam hierdoor plat te liggen.

Echter door deze actie steeg hij niet in populariteit.

De indrukwekkende hackactie blijft niet onopgemerkt en is het begin van Zuckerbergs weg naar de roem. Twee rijke medestudenten vragen Mark te helpen met een facebookachtige toepassing voor Harvard. Mark belooft dit, maar houdt ze aan het lijntje en bouwt ondertussen zijn “The Facebook”.  Dit doet hij samen met zijn vriend Eduardo Saverin. Later wordt Eduardo aan de kant gezet door de gemaakte Sean Parker (gespeeld door Justin Timberlake). Ook hij speelt goed en is een IT-gladjakker.

De gehele film gaat eigenlijk over twee rechtszaken met daar tussendoor het verhaal hoe het ontstaan van “The Facebook” is begonnen.

De wereld lijkt zich vooral buiten Mark om af te spelen. Hij interesseert zich minder voor het geld dan voor de status. Naar mate de film duurt krijg je bijna medelijden met Mark. Hij is geen slecht persoon, alleen hij doet heel erg hard zijn best om dat wel te zijn, benadrukt door zijn advocate.

Het is de passie voor Facebook van Mark Zuckerberg geweest dat Facebook zo groot heeft gemaakt, niet het geld, al willen veel mensen anders geloven. Dit is duidelijk te zien in de film en maakt het voor mijn interessant. Daarnaast zag je dat Mark constant met Facebook bezig was, 24 uur per dag en dat hij alleen daarvoor leefde zelfs dat hij vaak niet sliep.

De slogan van de film is: “You don’t get to 500 million friends without making a few enemies.”

Ik heb nog een paar quotes uit de film opgeschreven:

“Mode is ook nooit af en facebook ook niet”.

“Een baan uitvinden is beter dan een baan vinden.”

Zijn vriend Eduardo wilde maar gaan adverteren om geld te gaan verdienen met de site maar volgens Mark is dit “een feest geven dat om 23.00 over is”.

“Je kunt veel kleine visjes vangen of een grote vis.”

Heb jij deze film gezien? Wat zijn films die jou hebben geïnspireerd? Laat het hieronder weten in een reactie zodat iedereen gemotiveerd en/of geïnspireerd wordt.

Je kunt me ook volgen op twitter of facebook.

p.s. Hou je meer van lezen? Er is een boek uitgegeven “Facebook”. Klik op onderstaande link voor meer informatie.

Facebook
Facebook
Ben Mezrich


Tags

facebook, Jesse Eisenberg, Justin Timberlake, mark zuckerberg, passie, the social network


Misschien vind je dit ook leuk:

Je passie vinden, hoe doe je dat?

Je passie vinden, hoe doe je dat?

Ontdek jouw passie

Ontdek jouw passie
 • Hoi Marian,

  Leuk artikel over The Social Network, ik moet hem nog zien en ben zeer benieuwd! Ik hoor er alleen maar goede verhalen over!

  Groetjes Maarten

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Download Gratis 17 Tips Van Jezelf Houden

  17 tips Van Jezelf Houden
  >