Een (terug)blik op jezelf

Een (terug) blik op jezelf

Eigenlijk was ik het niet van plan, maar hier is dan tóch nog een nieuwe blog. Inspiratie kun je niet altijd plannen. En het inzicht dat ik kreeg, wil ik jullie niet onthouden. Zeker niet nu het bijna Kerst is en veel mensen terugblikken op het afgelopen jaar.

Het begon met een eye-opener

Ken je dat? Ineens valt het kwartje en krijg je antwoord op een vraag waar je al een tijdje mee rondliep in je hoofd? Dat had ik ook. Het gebeurde vlak nadat ik het ‘Blik op jezelf’ had gelanceerd en op mijn website had gezet. 

Toen de eerste positieve berichten binnenkwamen, vertelde ik opgelucht aan een vriendin dat ik er buikpijn van had gehad. Buikpijn?, herhaalde ze? Hoezo, het is toch een top product? Waarom zou je daar buikpijn van krijgen? Je gaat er heel veel mensen blij mee maken en mee helpen!

Ze heeft gelijk. En zo voel ik het ook. Maar tóch is het bij elke nieuwe lancering raak. Dan lig ik de nacht ervoor met buikpijn in bed. De vraag van mijn vriendin zette me aan het denken. Want waar maakte ik me dan eigenlijk zo druk om?

Oude pijn in een nieuw jasje

Tuurlijk is het spannend om te horen hoe een nieuw product wordt ontvangen. Maar dat zou hooguit wat gezonde spanning moeten uitlokken. Of een hyper gevoel. Of desnoods vlinders in mijn buik. Maar géén buik-pijn.

Vroeger had ik ook vaak buikpijn. Mijn gedachten dwalen af naar mijn jeugd. Als kind, puber en jong volwassene vond ik het ontzettend belangrijk wat andere mensen over mij dachten. Ik was bang om niet leuk gevonden te worden en om genegeerd te worden.

Verrek! Dat is het…!

Ineens herken ik het. Wat ik voel, is een oude pijn. Deze oude pijn wordt getriggerd door de nieuwe lancering van de affirmatiekaarten ‘Blik op jezelf’. Ik ga vervolgens als een soort wetenschapper te werk, want nu wil ik ook precies weten hoe het zit.

Leestip: Zo gebruik je affirmaties als superpower

Oud & Nieuw

Omdat ik het altijd spannend vind hoe een nieuw product ontvangen wordt, voel ik me extra kwetsbaar. En op die onzekerheid, borrelen er onbewust oude gedachten en overtuigingen naar boven. En deze gaan weer samen met het oude gevoel van niet goed genoeg zijn of de angst om veroordeeld te worden.

Vroeger was andermans mening belangrijker dan die van mij. De mening van een ander was zelfs doorslaggevend op wat ik besloot te doen. Maar daarmee doe je jezelf natuurlijk geweld aan. Je maakt jezelf onbelangrijk. En dat doet pijn. Daarmee ondermijn je ook je zelfbeeld en eigenwaarde.

Oude zielenpijn – emotionele pijn die je in het verleden hebt opgedaan - komt vaak nog een keer terug in het heden. Nooit precies op dezelfde manier, maar vermomd in een nieuw jasje. En daarom is het zo moeilijk om de oude pijn te herkennen.

Maar wat een eye-opener is het om een oude pijn te ontmaskeren! Want ik ben al lang niet meer degene die ik als puber was. Ik ben al lang niet meer dat onzekere meisje wiens mening er niet toe deed. Dat was toen. Oude pijn is uit de tijd. Letterlijk! Het is uit jouw tijd. Door je dit bewust te worden, kun je het makkelijker loslaten.

Natuurlijk voel ik nog wel eens heel onzeker. Vaak zat. Maar ik heb door de jaren heen geleerd om van mezelf te houden. En om mijn eigen mening minstens zo belangrijk te laten zijn als van de mensen om wie ik geef en de mensen die ik hoog heb zitten.

Lekker opruimen in jezelf

Oké, nu ik de oude pijn heb betrapt, wil ik het loslaten. Lekker opruimen in mezelf, emotioneel gezien. Daar is december de perfecte maand voor, nietwaar?

Hoe kun je oude pijn op ruimen in jezelf? Het antwoord is loslaten. Het loslaten van oude pijn doe je door het te herkennen en te erkennen.

Loslaten, is achterom kijken zonder spijt, vooruit kijken zonder verwachtingen en het leven ervaren in het hier en nu.

Loslaten = herkenning en erkenning
Hoe ouder de pijn, hoe groter de kans dat het diep zit weggestopt. En dus hoe meer liefde en aandacht het nodig heeft om geheeld en losgelaten te worden. Want na bewustwording (de oude pijn herkennen en ontmaskeren) is de volgende stap om dit gevoel liefde en aandacht te geven.

Hoe? Bijvoorbeeld zoals je een kind troost. Wees lief en geduldig en veroordeel jezelf niet om wat je voelt of vroeger hebt meegemaakt. Kun je jouw gevoel er laten zijn? Waar voel je het in je lichaam? Leg hier je hand op en visualiseer dat er vanuit je handpalm pure liefde naar de oude pijn stroomt.

Wat ik doe om iets los te laten, verschilt per keer. Soms ga ik wandelen. Een andere keer ga ik een uur in bad liggen. Maar vaak schrijf ik het van me af. En het helpt ook goed als ik het er met mijn man of een vriendin over heb.

Als je de oude pijn voldoende liefde en aandacht geeft, merk je dat het vanzelf wegebt. De herinnering blijft, maar er kleven veel minder of geen rauwe randjes meer aan. Dat is nog eens lekker opruimen in jezelf.

Zo herken je oude pijn

Een onprettig gevoel willen wegdrukken, is signalement nummer één. Merk je dat je dit doet? Stel jezelf dat de vraag of het een oude pijn kan zijn. Vaak is dat zo! Het betekent meestal ook dat de oude pijn nog semi-actief is, net als een slapende vulkaan. Hij kan elk moment actief worden en tot uitbarsting komen.

 • Welke angst zit achter de oude pijn?
 • Bang dat je niet goed genoeg bent of mensen je niet goed genoeg vinden?
 • Bang om verstoten te worden?
 • Bang om niet geliefd (of lief gevonden) te worden? 

Elke keer dat je een oude pijn (vastgeroeste, negatieve overtuiging) hebt ontmaskerd en getackeld, verdwijnt deze. Dit wil niet zeggen dat het nooit meer terugkomt in een andere gedaante. Maar de garantie die je wél hebt, is dat de pijn elke keer minder heftig terugkomt. En uiteindelijk is het geen pijn meer en is er alleen de herinnering.

Het tegenovergestelde gaat ook op: iedere keer dat je een alarmsignaal (een oude of nieuwe pijn) van je lichaam negeert, komt het op een later moment sterker terug. Sterker en duidelijker. Niet om je te pesten, maar om je wakker te schudden. Zodat je het kunt herkennen, erkennen en loslaten.

Tot slot, heel belangrijk: prijs jezelf wanneer je een oude pijn hebt opgeruimd in jezelf! Want hier is heldenmoed voor nodig. Het vraagt veel van jezelf om onrustige gevoelens te herkennen als oude pijn in een nieuwe, hippe outfit. Dus wees trots op jezelf. 

Hele fijne kerstdagen en een opgeruimd begin van het nieuwe jaar voor jou!

Je kan het!

With love,

Een (terug) blik op jezelf
Een (terug) blik op jezelf. Het begon met een eye opener.

Over de auteur

Gepest op school, opgevoed zonder liefde met aan alcohol verslaafde ouders. Hierdoor was ik verlegen, onzeker, ik had totaal geen (zelf)vertrouwen. Ik was bang om ‘gezien’ te worden, ik had altijd het gevoel niet goed genoeg te zijn en sterk de goedkeuring van andere mensen nodig.
Mijn moeder is in mijn armen overleden en dat was de turning point in mijn leven. Lees meer >>>

Marian


Tags

affirmaties, emoties, emotionele pijn, Oude pijn, zielenpijn


Misschien vind je dit ook leuk:

 • Aart van der Spoel schreef:

  Dank je wel Marian, ik heb je stuk gekregen van een vriendin. En het geeft zeker handvaten om mijn leven te veranderen. Ik zit vanaf dat ik klein kind was vol met slechte herinneringen, dus heel veel werk te doen, en waar te beginnen ?

  • Marian schreef:

   Geen dank, graag gedaan! We hebben elkaar al gemaild ❤️.

 • Marian schreef:

  Heel hartelijk dank Marian.
  Geweldig wat ik allemaal geluisterd heb om de oude pijnen los te laten.

  Ben nu zelf bezig ermee.
  Het lukt zeker wel.

  • Marian schreef:

   Het gaat je zeker lukken!! ❤️

 • Zooo herkenbaar
  Wat goed onder woorden gebracht
  Dank je wel
  Lieve Marianne

  • Marian schreef:

   Geen dank, Gea. Heel graag gedaan.

 • Dit had ik net even nodig , dankjewel ❤️

  • Marian schreef:

   Geen dank, Heidi. Heel graag gedaan. ❤️

 • Lieve Marian vanavond heb ik geluisterd naar jou verhaal over oud zeer. Ik wil graag aardig gevonden worfen.en.ik ben diep in mijzelf gaan kijken. Waarom wil ik zo graag aardig gevonden worden . Juist dat komt uit mijn thuis situatie. Dank je voor je inzicht. Ik heb je al vaker geschreven en.gezegt dat je 3 jaar geleden mijn leven hebt veranderd. Ik ben dankbaar dat ik je heb leren kennen. Ik heb sinds een jaar geen Facebook meer maar volg je nu op Instagram en via de e-mails die ik van je krijg.

  • Marian schreef:

   Wow wat een lief bericht en wat leuk dat je me volgt op instagram. Jij bent degene die het doet, dus geef jezelf maar een hele dikke knuffel ❤️

 • Manuela schreef:

  Dank je wel voor het delen van je inzicht Marian! Het klopt weer wat je zegt

  • Marian schreef:

   Geen dank, Manuela. Heel graag gedaan!

 • Bedankt lieve Marian voor het delen !
  Heel herkenbaar ❤️
  Bedankt voor de tips !
  Jij maakt de wereld mooier positiever voor mij ! ❤️

  • Marian schreef:

   Wat een lief bericht!! Geen dank, heel graag gedaan. <3

 • Saskia schreef:

  Dank je wel dat je dit hebt gedeeld!

  • Marian schreef:

   Geen dank. Heel graag gedaan, Saskia! ❤️

 • Wat een mooi stuk is dit. Dank je wel.

  • Marian schreef:

   Dank je wel voor je reactie. Altijd fijn om te lezen en lief dat je de moeite neemt om mij dit te laten weten ❤️

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  Gratis Meditatie voor Loslaten Just Be You

  Download Gratis Mediatie Loslaten van Angst,
  Zorgen en Stress

  >