Als de wereld op je afkomt

Voor een HSP kan de wereld een overweldigende plek zijn. Er zijn zoveel emoties, impressies en energieën waardoor het soms moeilijk is om je te distantiëren. Toch is het voor je eigen gemoedstoestand belangrijk dat je op de juiste momenten even een stapje terug kan doen. Zo kan je jezelf op de rails houden en voorkom je uitputting door stress. Je bouwt jezelf op en wapent jezelf tegen de invloeden van buitenaf, waardoor je uiteindelijk veel gelukkiger bent.

Als de wereld op je afkomt

Verlies jezelf
Stress heeft de nare eigenschap dat het zich opbouwt in je lichaam. Het neemt een prominente plaats in in je spieren, longen, hart en hoofd. Voor je het weet kan je nog amper bewegen en is de uitputting nabij. Je doet alles voor anderen en niets meer voor jezelf. Tot op de dag waar je jezelf ziek moet melden en je huilend op de bank zit. Zo kan het niet meer.

Haal even adem. Wat jouw nu overkomt is geen teken van zwakte. Het verliezen van jezelf heeft zelfs een aantal goede kanten. Soms moet je namelijk even met de neus op de feiten worden gedrukt, voor je er iets aan kan veranderen. Wees dus niet boos als je jezelf even verliest, maar onthoudt dat het daarna tijd is om jezelf weer te vinden.

Goedkeuring
Een van de grootse redenen dat mensen zichzelf verliezen, is dat wij teveel waarde hechten aan de goedkeuring van een ander. We voelen onszelf groot worden als de baas ons een schouderklopje geeft, maar de impact van de baas die teleurgesteld zijn hoofd schut is vele malen groter. Schuldgevoel, stress en onzekerheid worden per direct geactiveerd, waardoor je de hele dag het effect zal voelen.

Om dit te voorkomen is het dan ook belangrijk om kritiek aan te horen, maar er niet meteen iets mee te doen. Kijk eerst eens naar jouw eigen gevoelens. Hoe sta jij er in en welke punten kan je eventueel gebruiken om dit te verbeteren? Jij hebt niemands goedkeuring nodig, maar adviezen zijn altijd welkom.

Waag het niet om jezelf kleiner te maken

Dankbaarheid
Veel mensen vragen zich af wat de sleutel tot geluk is. Ondanks dat er geen een passend antwoord is, zijn er toch een aantal dingen die je kan doen om het jezelf makkelijker te maken. Dankbaarheid is daar een groot onderdeel van. Begin je dag met een open blik en wees dankbaar dat je weer een nieuw avontuur mag beginnen. Sluit de dag op eenzelfde manier, dankbaar. Blik terug op al de dingen die je geleerd hebt, de momenten waar je van hebt genoten en de mensen waar je van houdt.

Soms kan het moeilijk zijn om dankbaarheid te voelen. Zeker als je een lange, nare dag hebt gehad. Schrijf daarom je mooiste momenten eens op. Dingen waar je echt trots op bent, momenten waarop je intens geluk hebt ervaren. Pak aan het einde van zo’n rotdag je schrift eens op en blader er doorheen. Je zult veel opgeluchter naar bed gaan.

Er is geen betere dag dan vandaag. Hoe je het ook bekijkt, je hebt alleen vandaag. Gisteren is geweest, morgen is nog niet aan de orde. Vandaag is de dag dat jij ‘meedoet’ aan het leven. Maak er het beste van. Ook al is het in jouw ogen niet zo’n goede dag, deze dag is vandaag van jou. Elke dag heeft iets waardevols in zich. Verlies dat nooit uit het oog, iedere dag doet er toe.

Over de auteur

Gepest op school, opgevoed zonder liefde met aan alcohol verslaafde ouders. Hierdoor was ik verlegen, onzeker, ik had totaal geen (zelf)vertrouwen. Ik was bang om ‘gezien’ te worden, ik had altijd het gevoel niet goed genoeg te zijn en sterk de goedkeuring van andere mensen nodig.
Mijn moeder is in mijn armen overleden en dat was de turning point in mijn leven. Lees meer >>>

Marian


Tags

burn out, dankbaarheid, goedkeuring, jezelf, overspannen, teveel


Misschien vind je dit ook leuk:

Blue Monday

Blue Monday

Kerstboodschap

Kerstboodschap
 • Dominique schreef:

  Super verhelderend allemaal! En ik maar denken dat ik als enigste zo in de wereld stond. Gelukkig niet

 • Ilonka schreef:

  Hallo Marian
  Ik lees jouw blogs altijd heel erg graag. Het doet me goed en jij inspireert. Bedankt

  • Geen dank, Ilonka. Super lief je reactie. Warme groet, Marian

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  Gratis Meditatie voor Loslaten Just Be You

  Download Gratis Mediatie Loslaten van Angst,
  Zorgen en Stress

  >