Waarom je niet voor een dichte deur moet blijven staan

Waarom je niet voor een dichte deur moet blijven staan

Je wordt ontslagen, je relatie is beëindigd of een vriendschap die je heel dierbaar is, is verwaterd. Allemaal situaties waarin je soms het gevoel hebt dat het nooit meer goed komt, dat dit het einde is. Het is logisch dat dat op zo’n moment zo aanvoelt, maar toch is het niet zo. Het is goed om je emoties te uiten over die situatie, maar ga niet bij de pakken neer zitten. Met andere woorden: blijf niet voor die dichte deur staan.

Ken je het gezegde ‘Wanneer een deur zich sluit, opent zich een andere’? Vast wel. Stel je de volgende situatie eens voor: je gaat je kinderen naar school brengen (of wat anders doen) en trekt de deur (een letterlijke deur in dit geval!) achter je dicht, terwijl de sleutel nog binnen ligt. Wat doe je? Blijf je voor de deur staan wachten tot deze vanzelf weer open gaat? Of ga je naar iemand die je sleutel heeft, belt je partner op, etc? Precies. Je gaat actie ondernemen om weer binnen te kunnen komen.

Als dit voor ons zo logisch is, waarom doen we dit dan niet met die emotionele deur? Vaak blijven we daarvoor staan in de hoop dat die weer opent. Dit gebeurd vaak niet, en zoals het gezegde gaat: een andere deur opent zich voor je. Dit kan tijd vergen en verwacht niet dat alles van het ene op het andere moment beter is, je moet er zelf volledig achter staan en je energie hierin steken. Dat kan maar op 1 manier: loslaten. Dit kan erg lastig zijn en komt door de angst om het vertrouwde los te laten, en verder te gaan in het onbekende. Vertrouwen is hierin het kernwoord. Heb vertrouwen in de toekomst, in wat het leven je gaat brengen. Maar hoe kan je die andere deur openen? Ik geef je graag een paar tips!

voor elke deur die dicht gaat, gaat er een nieuwe deur open

Hoe kan je die andere deur openen?

 1. Durf te kiezen

Pas als je het oude achter je durft te laten en klaar bent voor de nieuwe situatie, kun je veranderen. Zolang jij nog in de oude situatie blijft hangen zal er niks veranderen. Durf dus te kiezen voor die toekomst zonder bijvoorbeeld je baan, maar kijk welke nieuwe banen er op je pad komen.  Jij schept jouw eigen wereld door middel van je gedachten. Want iets heeft pas betekenis op het moment dat jij daar een betekenis aan geeft. Tot die tijd is het alleen maar een gebeurtenis of een gegeven.  Geef jouw leven een positieve impuls door met andere ogen te kijken en andere gedachten daarover te kiezen.

 1. Maak het niet rooskleuriger dan het was

Vaak zijn we geneigd om het verleden rooskleuriger in te kleuren dan het was. Was die baan werkelijk zo leuk? Voelde je je werkelijk gelukkig in die relatie? Of zijn het allemaal ideeën achteraf, gewoon omdat het de bekende weg was?

 1. Alles heeft een reden

Ik ben heilig overtuigd van deze stelling. Alles wat er gebeurd heeft een reden, ook al zie jij dat op dit moment niet zo. Het is ook niet altijd gelijk zichtbaar, maar als je achteraf terug zal kijken kan je zien wat de reden voor deze dichte deur is geweest. Bijvoorbeeld een veel leukere baan, waar je gelukkiger bent en anders nooit op was gekomen.

Laat zijn wat is en ga door met de dingen waar je wel invloed op hebt.
 1. Na regen komt zonneschijn

Hoe grijs het er nu ook uit ziet, na regen komt zonneschijn! Als jij je nieuwe leven met een positieve blik tegemoet gaat, zal het leven jou hiervoor belonen. Wat je zaait dat oogst je!

 1. Het leven is kort

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, het leven is kort: geniet ervan. De laatste tijd word ik steeds maar weer met mijn neus op de feiten gedrukt, hoe erg je moet genieten van elke dag. Er is geen zekerheid van morgen. Maak het beste van vandaag!

Dus open die andere deur! Ga niet bij de pakken neerzitten, maar zet je positieve bril op en maak er wat van. Het is jouw leven, jij hebt de regie in handen.

6. Een ander kun je niet veranderen

Het is een open deur maar een ander kun je niet veranderen, alleen jezelf. Als een ander kiest om de deur te sluiten kan dat heel moeilijk zijn om dat te verkroppen omdat jij het het liefst anders had gezien. Dat is logisch. Alleen voor de deur blijven staan heeft geen zin. Wat ik heb geleerd is dat iets niet voor niets gebeurd. Het leven met: alles heeft een reden heeft het voor mij zoveel makkelijker gemaakt. 

Vaak weet je (nog) niet waarom iets gebeurd maar het Universum heeft wat beters voor jou in petto. Vertrouw op de timingAlles op zijn tijd en plaats. Het lijkt nu misschien hard (die dichte deur) maar op een dag word je wakker en besef je dat het het beste was. 

Je kunt jezelf afvragen: wat voor les kan ik hieruit leren? 

7. Wat houd je vast, wat laat je los?

Ik denk één van de belangrijkste dilemma's in het leven en dat iedere dag weer opnieuw. Een manier van kiezen maakt het voor wat gemakkelijker:

- Als het je een rot gevoel geeft, laat het los.

- Als het je plezier bezorgt, houd het dan vooral vast!

Weet dat je altijd een keuze hebt. Jij bepaalt. Natuurlijk is dat een uitdaging. Toch geldt voor alles wat een uitdaging is: door te oefenen wordt het steeds gemakkelijker. Het levert je heel veel winst op op het gebied van je gemoedsrust. Dus in die zin is dit het meer dan de moeite waard.

Vaak kunnen we het ook niet veranderen en is het zoals het is. Laat los in het vertrouwen dat alles uiteindelijk gaat zoals het moet gaan.

Jij bent altijd de sleutel tot je eigen ervaringen. Als iets je niet bevalt, ben jij degene die daar verandering in kan aanbrengen. Vaak hebben we geen controle over een situatie maar wel hoe je ermee omgaat en wat voor gedachten jij eraan koppelt en de manier hoe je ermee omgaat. Je weet pas wat je wilt veranderen als je weet waar de weerstand zit.

 

Over de auteur

Gepest op school, opgevoed zonder liefde met aan alcohol verslaafde ouders. Hierdoor was ik verlegen, onzeker, ik had totaal geen (zelf)vertrouwen. Ik was bang om ‘gezien’ te worden, ik had altijd het gevoel niet goed genoeg te zijn en sterk de goedkeuring van andere mensen nodig.
Mijn moeder is in mijn armen overleden en dat was de turning point in mijn leven. Lees meer >>>

Marian


Tags


Misschien vind je dit ook leuk:

 • Zojuist een sessie met mijn coach achter de rug. Ik kijk op fb en mijn ook valt “toevallig ” op dit artikel. Ik geloof niet in dichte deuren. Elke deur kan open als je maar de bereidheid hebt om de sleutel in het slot te durven steken. Het gegeven dat je 1 leven hebt en ik degene ben die daar het beste voor mezelf uit kan halen daar geloof ik ook in. Heb al veel hobbels genomen die me alleen maar meer hebben opgeleverd. Nu is het tijd om de meest dichte deur te gaan openen zodat er ook ruimte komt om te gaan genieten van datgene wat al die geopende deuren me op hebben geleverd. Dank je Marian voor al je positieve posts ❤

 • Dit stuk is précies wat ik nodig heb. Bedankt voor de inspiratie 🙂

 • Yvette schreef:

  Mooi stukje, Marian!
  Sluit goed aan op wat ik je gisteren vroeg tijdens de webinar. Dankjewel! 🙂

  • Dank je wel, Yvette! Dank je wel voor je reactie, waardeer ik altijd zeer 😉

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  Gratis Meditatie voor Loslaten Just Be You

  Download Gratis Mediatie Loslaten van Angst,
  Zorgen en Stress

  >