Verwacht meer van jezelf, minder van anderen

Verwacht meer van jezelf, minder van anderen

Wat verwacht jij van de mensen om je heen? Dat ze je respecteren, dat ze van je houden, dat ze cadeautjes geven of je uitnodigen voor een gezellige avond op stap? En ben je teleurgesteld als jouw omgeving niet aan al die verwachtingen voldoet? Misschien verwacht je teveel van die mensen, en dan is het belangrijk om bij jezelf te beginnen. Wat kun je verwachten als je in de spiegel kijkt?

Verwacht meer van jezelf, minder van anderen

Kijk eens in de spiegel

Zelfreflectie is een mooi woord. Je houdt jezelf een spiegel voor, je kijkt naar jezelf als een persoon met emoties, wensen en eigenaardigheden. Kijk niet alleen naar je gezicht naar de mooie blauwe ogen of juist naar dat lelijke puistje, en zelfreflectie gaat ook verder dan jouw figuur in je jurkje of spijkerbroek. Ga eens na wie jij bent, voor jezelf en voor anderen.

Geen respect zonder bewustwording

Heb jij verwachtingen dat andere mensen respect voor je tonen? Heb je wel eens nagedacht wat jij te bieden hebt dat respect afdwingt? Je kunt verwachten dat winkelpersoneel vriendelijk tegen je is, je bent uiteindelijk een betalende klant. Dat klopt, maar je bent meer dan een wandelende pinpas, en zij hebben ook emoties die ze tijdens het werk met zich meedragen. Behandel een ander zoals je zelf behandeld wilt worden. Als jij verwacht dat mensen beleefd tegen jou zijn, zul je zelf ook goed gedrag moeten vertonen. Jouw gedrag wordt namelijk door anderen ook gespiegeld.

Soms verwachten we teveel van anderen, omdat wij diegene zijn die zoveel voor hun zouden overhebben.Wat verwacht je van jezelf?

Het is veel eenvoudiger te bepalen wat je van een ander verwacht dan wat je van jezelf verwacht. Want dan moet je bereid zijn te oordelen over jezelf. Je begint aan te komen, maar je hebt geen zin om van de bank op te staan of om gebruik te maken van jouw fitness abonnement. Te druk, geen tijd, het regent, te ver weg… Allemaal externe redenen om niet te gaan, je plaatst de schuld buiten jezelf.

Je bent niet objectief

Sommige mensen vinden zichzelf helemaal fantastisch, andere mensen voelen zich altijd waardeloos. De waarheid zit meestal ergens daartussen, en het is lastig te bepalen waar jij bent op elk gegeven moment. Jouw gemoedstoestand voorkomt een objectieve waarneming. Sommige mensen denken dat ze heel leuk zijn met een borrel of wijntje teveel op. Laat jezelf eens filmen op een feestje en kijk het de volgende dag terug. Beschamend? Daar dacht je gisteren heel anders over. Probeer jezelf eens van een afstand te bekijken, alsof je iemand anders bent. Dit noemen ze een helikopterview.

Zou jij graag met jezelf omgaan als je niet in jouw lichaam zat? Misschien ben je niet altijd dat gezellige middelpunt op een feestje en dat hoeft ook helemaal niet maar misschien ben je wel die drama queen die heel veel aandacht opeist bij anderen. Puur alleen om gezien en gewaardeerd te worden.

Ken jezelf, houd van jezelf

Als je niets van jezelf verwacht, kun je ook niet echt van jezelf houden. Zonder verwachtingen ligt de lat zo laag dat er nooit een prestatie geleverd hoeft te worden. Als je niet je best hoeft te doen, zul je ook niet veel bereiken. Maar onvoorwaardelijke liefde is toch heel belangrijk? Jazeker, onvoorwaardelijke liefde betekent dat je niets terug verlangt. Dat betekent niet dat je nooit je best hoeft te doen. Stel eisen aan jezelf en je zult meer van jezelf houden. Van jouw eigen prestaties, van jouw sterke karakter. Neem geen genoegen met “misschien”, “binnenkort” en “ik kijk wel” maar ga voor “ja”, “vandaag” en “ik ga ervoor”. Als je beslissingen durft te maken zal jouw gevoel van eigenwaarde stijgen.

Verwachtingen naar jezelf moet je trainen

Net als spieren moet je verwachtingen ook trainen. Hoe vaker je verwachtingen stelt aan jezelf hoe meer je zult bereiken. Je wordt mentaal sterker door jezelf uit te dagen. En dat mogen hele kleine stapjes zijn, maar blijf verwachtingen stellen aan jezelf. En dat gaat uitstralen naar jouw omgeving. De verwachting komt van binnenuit en gaat jouw leven beïnvloeden. Laat het niet over aan externe factoren maar neem het initiatief in eigen hand.

De stoorzenders

Als jij steeds verwachtingen stelt en ze komen niet uit, kun je in een neerwaartse spiraal komen van negatieve emoties wat uiteindelijk tot depressiviteit kan leiden. Je laat jouw verwachtingen naar buiten toe je eigen emoties bepalen. Neem het heft in eigen hand. Stel verwachtingen aan jezelf die je ook waar kunt maken en die zullen je vervolgens positiever laten denken. Door de focus te leggen op verwachtingen naar jezelf houd je controle over jouw welzijn. Je voelt je sterker en energieker, en straalt dat ook uit naar buiten. Vervolgens zal jouw omgeving vaker positief reageren op jou. En zo niet, jammer dan, daar mogen zij aan werken…

Het respect van anderen komt vanzelf wanneer jij jezelf kunt respecteren.

Als je niet teveel verwacht zul je veel vaker aangenaam verrast worden. Het is niet “hij is vergeten een kaartje te sturen” maar “leuk dat hij zomaar even belde”. Niet meer “waarom nodigt zij me nooit meer uit om te winkelen” maar “ik app haar even om te vragen of ze meegaat naar de stad”.

Handel vanuit jezelf en houd het heft in eigen handen, dan hoef je geen mooie dingen te verwachten, die komen naar je toe!

Wil jij ook leren hoe je je eigenwaarde en zelfvertrouwen kunt vergroten?

Mijn ervaring is dat investeren in jezelf de kortste weg is naar zelfvertrouwen. Gewoon, omdat als je je sterker voelt, meer energie hebt en je assertiever gedraagt steeds meer dingen gaan lukken in je leven. Zorg beter voor jezelf zodat je helemaal tot bloei komt. Kijk gerust eens naar deze krachtige 21 stappen…

Over de auteur

Gepest op school, opgevoed zonder liefde met aan alcohol verslaafde ouders. Hierdoor was ik verlegen, onzeker, ik had totaal geen (zelf)vertrouwen. Ik was bang om ‘gezien’ te worden, ik had altijd het gevoel niet goed genoeg te zijn en sterk de goedkeuring van andere mensen nodig.
Mijn moeder is in mijn armen overleden en dat was de turning point in mijn leven. Lees meer >>>

Marian


Tags

bewustwording, emoties, gemoedstoestand, jezelf, liefde, respect, van jezelf houden, verwacht van een ander, verwachtingen


Misschien vind je dit ook leuk:

Blue Monday

Blue Monday
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Gratis Meditatie voor Loslaten Just Be You

Download Gratis Mediatie Loslaten van Angst,
Zorgen en Stress

>