Ben jij bang om een verkeerde beslissing te nemen? 11 tips

Ben jij bang om een verkeerde beslissing te nemen? 11 tips:

Veel mensen kunnen geen beslissing nemen omdat ze bang zijn voor het 'onbekende'. De comfort zone, je veilige omgeving, is natuurlijk heerlijk. Wanneer je iets spannend vindt om te doen dan kun je zeggen dat je aan het 'groeien' bent.

Metafoor voor onze eigen angst om een verkeerde beslissing of keuzes te maken

Weet je hoe men in Afrika apen vangt?

De jager zoekt een boom met een gat met een diameter van ongeveer 6cm. Als hij zeker weet dat een aap hem gadeslaat, plaatst hij in het gat een steen die ongeveer even groot is als een kippenei. Hij doet dat op zo’n manier, dat de aap het voorwerp niet kan herkennen. De aap wordt nieuwsgierig en wil weten wat er in het gat in de boom is verstopt.

De jager loopt vervolgens enkele tientallen meters bij de boom vandaan. De aap gaat naar het gat en steekt zijn hand erin. Met de steen in zijn hand kan hij zijn hand niet uit het gat halen. De diameter is daarvoor namelijk te klein.

De jager nadert langzaam. De aap zou zijn hand gemakkelijk uit het gat kunnen halen, als hij de steen los zou laten, maar hij kan deze beslissing niet nemen... Hij kan maar geen keuze maken tussen het vasthouden van de steen of de vrijheid . De jager kan nu de aap vangen door langzaam een zak over de aap heen te schuiven.

Dit is een mooie metafoor voor onze eigen angst om keuzes te maken.

bron: wetten van de winnaars

Wat is de vijand van iedere beslissing?

Dat is twijfelen. Twijfel jij vaak?

Twijfel wat je zult kiezen uit de menukaart van het restaurant, twijfel of je nu wel of niet iemand mee uit vraagt, twijfelen wat je aan zult trekken, twijfelen over welk restaurant je gaat eten. twijfel of je nu wel voor jezelf moet gaan beginnen.

Je hebt mensen die meteen een beslissing nemen en je hebt mensen die altijd maar blijven twijfelen over elke beslissing die ze moeten nemen.

Tips voor het maken van beslissingen:

Maak voor jezelf een lijstje met wat voor jouw belangrijk is.

Voor mij is dat bijvoorbeeld mijn gezin, Just Be You, mijn honden, persoonlijke ontwikkeling, leuke dingen doen met mensen die mij energie geven.

Als iemand mij iets vraagt dan heb ik mezelf al aangeleerd om te zeggen: 'ik kom erop terug'. Ik kan dan voor mezelf even kijken of het verzoek past bij mijn doelstellingen.

♥ Oefenen in het nemen van beslissingen.

Beeld je in dat er een beslissingsspier bestaat en dat je deze spier elke dag gaat trainen. Je maakt deze spier sterker met elke beslissing die je neemt. Neem je voor om elke beslissing binnen 30 seconden tot max. één minuut te nemen. In een restaurant bestel je dus binnen één minuut wat je wilt eten en je neemt hierbij het risico dat je misschien iets krijgt wat je niet zo lekker vindt.

♥ Geeft het je energie of kost het je energie?

Dit is een vraag die ik mezelf regelmatig stel. Ik wil zo min mogelijk dingen doen die mij energie kosten. Ik wil graag in balans blijven of mij heerlijk voelen en dat kan alleen maar door evenwicht te vinden. Doe jij veel dingen die je energie kosten? Dan ben je uit balans als je daar tegenover geen dingen zet die je energie geven.

♥ Zal mijn beslissing geluk brengen voor mij of de mensen om mij heen?

Dit is ook een mooie vraag om jezelf te stellen bij het nemen van een beslissing. Je stelt jezelf hier een vraag en het mooie is om dan ook echt te luisteren naar wat je intuïtie je vertelt.

♥ Bespreken met andere mensen.

Heb jij een beslissing die je al een hele tijd maar voor je uitschuift? Praat er eens over met andere mensen en stel voor jezelf een deadline wanneer je de beslissing gaat nemen. Je blijft er anders maar over nadenken en dit kost je dan teveel energie.

♥ Voordelen en nadelen

Maak een lijst met alle voor- en nadelen van je beslissingen. Na het maken van deze lijst ga je wat anders doen en later pak je de lijst er bij en lees je het nog eens goed door. Dit kan helpen om een beslissing te maken.

♥ Geen beslissing maken

Dat kan natuurlijk ook. Dit is de makkelijke weg maar is ook een beslissing. Je geeft dan wel de optie weg om de beste keuze te maken in jouw situatie.

♥ Maak verbinding met jezelf

Sta je voor een keuze en maakt dat je onzeker? Maak dan verbinding met jezelf door met je aandacht naar binnen te gaan. Naar de plek achter je navel in je lichaam. Dit is de plek van rust en vertrouwen. Geef het een kleur en maak het groter. Laat het door je hele lichaam stromen. Zo verbind je je met de rust en het vertrouwen in jezelf en terwijl je dit doet, zal je merken dat je onzekerheid gaat afnemen. Die twee kunnen namelijk niet naast elkaar bestaan. 

Je kunt het effect van deze visualisatie versterken met een affirmatie, zoals:

 • Als een magneet trek ik positiviteit aan.
 • De keuzes die ik maak zijn altijd goed
 • Alles gebeurt precies zoals het goed is voor mij.

Leestip: Zo gebruik je affirmaties als superpower

Met dit zilverkleurige blik heb je goud in handen. 

Elk kaartje in dit blik bevat een affirmatie. Affirmaties zijn positieve zinnen of uitspraken (ook wel mantra’s genoemd), waarmee je je zelfbeeld en zelfvertrouwen een boost kunt geven. Door een paar keer per dag een affirmatie te herhalen (het liefst hardop), herprogrammeer je je onderbewustzijn. Doe je dit 10 dagen achter elkaar? Dan wordt de affirmatie een nieuwe, positieve overtuiging over jezelf. En dat is goud waard.

Just Be You Sparkle Collection - Affirmatie kaarten

♥ Trek een Inzichtkaart

Alles is namelijk energie. En met diezelfde energie ontvang je altijd de juiste boodschap om inzichten te krijgen op je vragen zodat je gefocust kunt blijven. Dit berust op het principe van synchroniciteit: toeval bestaat niet!

Als je de kaarten aanraakt ga je namelijk van je hoofd naar je hart en sluit je je ego buiten.. Je innerlijk zal vervolgens de kaart pakken die je nodig hebt. Vertrouw erop.

De Just Be You kaarten helpen je om je inzichten te geven, zijn een licht op je pad en helpen onder woorden te brengen wat je hart je vertelt. 

Vraag het je innerlijke zelf (doe de test bij jezelf)

Deze oefening heb ik de podcast helemaal uitgelegd. 

Heb vertrouwen

Wanneer je (weer) kunt gaan twijfelen als je je druk maakt want anderen van je denken maar je weet zelf precies wat goed voor je is. Je bent onderweg alleen kwijt geraakt om naar jezelf te luisteren. Vertrouw erop dat alles goed komt. Alles heeft een reden en ook de beslissing die je hebt gemaakt. Er bestaat geen verkeerde keuze.

Wanneer je je bewust bent van je eigen waarde en wat je wilt in het leven, is iets beslissen een stuk makkelijker. Besef dat iedereen die keuzes maakt, wel eens verkeerde keuzes maakt. Niemand neemt altijd de juiste beslissingen.

Heb jij moeite met het nemen van beslissingen? Heb je nog tips wat jij doet om tot een beslissing te komen?

De omstandigheden bepalen niet wie je uiteindelijk wordt, jouw eigen keuzes bepalen wie je uiteindelijk wordt. Kies altijd voor het goede, je wordt er een mooier mens van.

Volg je eigen pad, niet zoals het hoort, keurig over de streep. Maar maak je eigen fouten en je eigen keuzes. Veel plezier onderweg!

Jouw leven is een optelsom van alle keuzes die je tot nu toe hebt gemaakt. Als je leven je niet bevalt wordt het dus tijd om andere keuzes te maken om een mooiere toekomst te creëren.Als je daarbij geholpen wilt worden, neem dan eens een kijkje op deze 21 daagse eCursus...

Uitgelicht 

Soms brengen de verkeerde 'beslissingen' je naar de juiste plaatsen
van jezelf houden
Je hoeft je nooit te verontschuldigen voor je keuzes of beslissingen
Laat je eigen beperkende gedachten en overtuigingen los. Laat los wat anderen van je keuzes vinden en denken. Volg je eigen pad! Volg je hart! Licht, liefde en lucht is er ook voor jou.
Elke hindernis biedt een kans om je situatie te verbeteren

Over de auteur

Gepest op school, opgevoed zonder liefde met aan alcohol verslaafde ouders. Hierdoor was ik verlegen, onzeker, ik had totaal geen (zelf)vertrouwen. Ik was bang om ‘gezien’ te worden, ik had altijd het gevoel niet goed genoeg te zijn en sterk de goedkeuring van andere mensen nodig.
Mijn moeder is in mijn armen overleden en dat was de turning point in mijn leven. Lees meer >>>

Marian


Tags

angst, beslissing nemen, beslissingen, comfort zone, energie, foute keuzes, jezelf, keuze, twijfel


Misschien vind je dit ook leuk:

Blue Monday

Blue Monday

Kerstboodschap

Kerstboodschap
 • Woorden, begrippen en uitdrukkingen
  Correct is:
  een beslissing “nemen.”
  een beslissing “maken” is fout

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  Gratis Meditatie voor Loslaten Just Be You

  Download Gratis Mediatie Loslaten van Angst,
  Zorgen en Stress

  >