7 tips om uitstelgedrag te voorkomen.

7 tips om uitstelgedrag te voorkomen

Bijna iedereen heeft er wel eens last van: uitstelgedrag. De uitspraak “dat doe ik morgen” riep ik vroeger altijd en is nu een veel gehoorde kreet van mijn jongste dochter.

Bepaalde dingen die moeten gebeuren krijg je maar niet gedaan en dus schuif je het steeds maar weer voor je uit. Daarom hier een aantal tips om je uitstelgedrag te lijf te gaan.

zelfvertrouwen

7 tips om uitstelgedrag te voorkomen:

 • Kan je ontdekken wat de oorzaak is van je uitstelgedrag?
  Ben je gemakkelijk afgeleid, ben je perfectionistisch, wil je iets doen wat eigenlijk meer een moeten is? Als je je bewust wordt van de reden dan kan je actie ondernemen.
 • Je hebt vaak geen zin in een bepaalde activiteit want anders zou je het wel meteen doen.
  Geef jezelf een beloning als je de taak meteen aanpakt ( als ik dat en dat gedaan heb dan mag ik bijvoorbeeld, even lekker surfen op internet, een bakje koffie drinken en lekker tijdschrift lezen, etc.)  Hou je wel aan de afspraak met jezelf want hierdoor bouw je zelfvertrouwen op. Elke keer als je iets hebt volbracht ga je jezelf meer vertrouwen.
 • Kijk eens naar hoe groot je “taak” is.
  Is het te groot en stel je het daarom uit? Bekijk de mogelijkheden om je “taak” in kleine stukjes te verdelen. Dat is veel makkelijker om te doen. Als je graag meer wilt gaan bewegen. Ga dan niet meteen als een gek rennen maar begin eens met 10 minuten wandelen.
 • Maak een planning.
  Schrijf precies op wanneer en wat je wilt gaan doen. Let hier weer op dat je de afspraak met jezelf wel nakomt, anders brokkelt je zelfvertrouwen af. Een afspraak met jezelf is net zo belangrijk als een afspraak met een ander!
 • Elimineer afleiding.
  Wanneer ik perse een blogbericht wil posten dan heb ik wel mijn computer aan maar zet ik mijn mail uit. Elke als ik “ping” hoor ga ik toch weer naar mijn mail kijken. Ook heb ik mijn telefoon uit en een papiertje op de deur met “niet storen”.
 • Leer je aan dat als je denkt:
  dat doe ik morgen om het meteen te doen! Niet wachten met de vaatwasser leegruimen maar als je eraan denkt meteen doen. Dit scheelt ook weer in je energie, immers elke keer denken dat je nog iets moet doen kost je alleen maar energie.
 • Gun jezelf ook rust.
  We plannen allemaal afspraken in onze agenda’s maar maak je ook een afspraak met jezelf? Stel je dingen uit omdat je gewoon geen energie hebt of toe bent aan een beetje rust. Gun jezelf ook die rust. Plan in dat je lekker gaat ontspannen, luieren of waar je ook zin in hebt. Doe dit dan zonder schuldgevoel en kan je de dag erna weer met meer energie er tegengaan.

Wil je meer tips die je helpen om uitstelgedrag te voorkomen en je dromen/doelen waar te maken? Bekijk dan gerust eens mijn vier weekse programma. Ontdek wat je wilt, bereik stap voor stap je doelen en blijf gemotiveerd. Lees hier meer over het programma…Tags

jezelf, perfectionist, uitstelgedrag, zelfvertrouwen


Misschien vind je dit ook leuk:

 • Anoniem schreef:

  Gebruik een kladblokje om dingen te noteren waar je tijdens je werk aan denkt. Schrijf op waar je aan denkt i.p.v. er direct op te reageren. Dit geeft ontzettend veel rust. Aan het eind van de dag bekijk je de gemaakte aantekeningen en doe je de dingen waar je op dat moment aan dacht, niet eerder.

  Wat ook ontzettend goed werkt is de eat that frog methode en de pomodoro techniek!

 • Nou dat is ook grappig. Ook ik heb vandaag geschreven op mijn weblog over hetzelfde onderwerp!!! Dus ook van mij tips, maar net weer even anders.

 • Een gewèldig artikel!
  Kolfje naar mijn hand. De inhoud van dit artikel heeft heeeel erg met eerlijkheid te maken en heel veel mensen kùnnen dat niet meer opbrengen.

  Ik denk dat de kern van niet-meer uitstellen (o.a. Bodo Schaefer wijdt daar ook aandacht aan) simpelweg de constatering is dat je je dient te realiseren dat je simpelweg niet á l l e s dat in je omgeving wordt aangeboden zult kunnen doen.
  Althans, zo ben ik het de laatste maanden gaan ervaren. Als je sperciebonen moet schoonmaken kun je de heg niet knippen, als je wilt surfen kun je de auto niet wassen of de was ophangen (al of niet voor jezelf dan voor je partner!).

  Waarop dus simpelweg rest: prioriteiten stellen.
  ’s Morgens een boek gaan zitten lezen, bijvoorbeeld, terwijl de boodschappen nog op tijd moeten worden gedaan, is niet slim
  En je kan je auto wel naar een wasstraat denken te brengen, maar de tijd die je daarmee dénkt te redden verlies je al gauw weer in een file!

  Wat MIJ betreft, dus, is er voor de hedendaagse mens gewoon teveel aanbod in deze westerse wereld en dáár zul je een keuze uit moeten maken. Positief slot: En bij autowassen sta IK dan al gauw te praten met buren, waar ik het anders te druk, te druk voor heb……

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Download Gratis 17 Tips Van Jezelf Houden

  17 tips Van Jezelf Houden
  >

  Deze website gebruikt geanonimiseerde analytische cookies. Mag ik ook mijn marketing cookies in je browser opslaan om de website en mijn aanbod nog beter te maken? Klik dan op 'Natuurlijk, Marian'. Meer over de cookies kun je lezen in mijn privacy.