7 tips om uit je comfort zone te komen

7 tips om uit je comfort zone te komen

Even een reality check: Ben jij echt gelukkig, of leef je gewoon lekker binnen je eigen comfort zone? Als ergens een verlangen in jou huist, en je laat het daar sudderen, omdat je bang bent dat je er teveel mee overhoop haalt als je dat verlangen laat floreren. Dan ben je misschien wel in een comfortabel leven beland, in plaats van een gelukkig leven. Soms moet je risico's nemen om te ontdekken tot waar je allemaal in staat bent.

Groeien doe je door uit je comfort zone te stappen. Je comfort zone is je plek waar je je veilig en vertrouwd voelt. Veel mensen durven deze plek niet te verlaten.

Uit je comfort zone stappen is iets doen wat je nog niet eerder hebt gedaan.Om een leven te leiden dat voldoening geeft, je uitdaagt en helpt ontwikkelen, heb je een zekere dosis lef en moed nodig. Oftewel je hebt zelfvertrouwen nodig om uit je comfort zone te komen.Daar liggen de uitdagingen, daar vind je voldoening. Zo wordt je cirkel ook weer groter.

Hoe meer je durft en doet hoe groter je comfort zone wordt. Laat angst je niet weerhouden om die dingen te doen die belangrijk voor je zijn.

Hieronder 7 tips om uit je comfort zone te komen

1. Je hoeft niet meteen in het diepe te springen

Heb jij een droom? En wat doe jij om die droom te verwezenlijken? Of denk je dat het hoe dan ook bij een droom zal blijven? Jij hebt die droom niet voor niets. Er is blijkbaar een verlangen in jou dat af en toe even 'kietelt'. Het is jouw ziel die jou kietelt. Ga die droom achterna, ook kleine stapjes brengen je op weg. Schrijf op wat jij graag zou willen maar nog niet durft. Hak het in kleine stukjes. Het is beter om met kleine stapjes te beginnen. Je durft het daarmee aan en dan ga je het waarschijnlijk ook doen. Doe elke dag iets kleins.

2. Discipline

Probeer jezelf te “dwingen” om iets te doen wat je emoties en lichaam het liefst willen vermijden. Het is geen beheersing van je angst maar kom je angst onder ogen en doe het toch. Om een positieve levensstijl te creëren is discipline nodig. Houd ook de regie over je gedachten en voorkom daarmee dat negativiteit (van anderen) ruimte krijgt.

3. Open je mind!

Vaak hebben we verwachtingen van dingen. Hoe iets zal zijn of hoe het eruit zal zien etc. Hierdoor neem je beslissingen en zal je blijven waar je zit omdat het niet fijn voelt.
Heb geen verwachtingen, maar wees wel heel duidelijk in wat je wel en niet wenst. Heb geen verwachtingen, dan word je ook niet teleurgesteld is mijn motto.

Als niets vast staat is alles mogelijk! Dat is ook zo met je gedachten en overtuigingen. Hoe minder jij je laat beperken door vaststaande ideeën en verwachtingen, hoe meer je je kunt laten verrassen door het leven.

4. Praat met anderen over je plannen

Vertel ze enthousiast wat je gaat ondernemen. Ze zullen er regelmatig naar vragen en daardoor “verplicht” het jou om er wat mee te doen. Dit kan je net nodig hebben om wat discipline te krijgen.

Groeien doe je buiten je comfort zone

5. Accepteer dat het ook wel eens niet zo zal verlopen als dat je gehoopt had

Er zijn zo van die periodes in ieders leven waarin het allemaal niet zo lekker loopt. Alles lijkt even tegen te zitten, je toekomstverwachtingen vallen in duigen, relaties gaan stuk, je worstelt met oude overtuigingen of demonen uit het verleden. Laat je daardoor niet ontmoedigen en van de kaart brengen. Neem even de tijd om je ervaringen te laten bezinken. Zie het als een leermoment en vraag jezelf af: 'wat heb ik ervan geleerd?' Deze (nieuwe) inzichten zullen je van pas komen in je toekomst. Laat het geen belemmering zijn in het nemen van een volgende stap.

Accepteer dat wat er is, laat los wat is geweest en heb vertrouwen in wat kan zijn.

6. Maak je niet druk wat anderen van je denken

Vaak hebben mensen een mening. Als jij daar gevoelig voor bent zal je niet doen wat je wilt doen. Het is een beetje tegenstrijdig met tip 4. Waarom zouden anderen je “koers” beter weten dan jijzelf? Ik luister wel naar wat iemand te zeggen heeft en kijk dan of ik wat met die informatie kan doen. Luister naar jezelf en maak je niet druk wat een ander van je denkt.

7. Zet je perfectionisme opzij

Perfectionisme kan ook goed zijn hoor, want hiermee wil je het beste uit jezelf halen. Als je nooit tevreden bent over wat je doet,  dan wordt het een probleem.
Wat is tenslotte perfect? Leg de lat voor jezelf niet te hoog. Zeg tegen jezelf: “ik leer door het te doen”.

Waar wacht jij op? Het is nooit het juiste moment dus wacht daar niet op. Je kunt blijven wachten op het perfecte moment, deze komt nooit. Doe NU wat je echt graag wilt doen.

Als jij je lekker voelt in je eigen vel, ben je overal thuis.
Als jij je comfortabel voelt met je zelf, voel jij je overal thuis.
Zorg dat je thuis bent bij jezelf en je voelt je nooit meer ontheemd.

Wanneer stapte jij uit je comfort zone? Heb je aanvullende tips? Leuk als je hieronder een reactie wilt plaatsen. Help jezelf en anderen, door je ervaringen te delen. Alvast bedankt.

Over de auteur

Gepest op school, opgevoed zonder liefde met aan alcohol verslaafde ouders. Hierdoor was ik verlegen, onzeker, ik had totaal geen (zelf)vertrouwen. Ik was bang om ‘gezien’ te worden, ik had altijd het gevoel niet goed genoeg te zijn en sterk de goedkeuring van andere mensen nodig.
Mijn moeder is in mijn armen overleden en dat was de turning point in mijn leven. Lees meer >>>

Marian


Tags

comfort zone, zelfvertrouwen


Misschien vind je dit ook leuk:

 • Comfortzone speelde de afgelopen dagen door mij heen. Dit werd getriggerd door een opleiding ‘de spirituele ondernemer’. Degene die dit gaf deed voorstellen die mij zeker uit mijn comfortzone zouden halen maar ook gelijk alles wat ik iedere maand moet betalen op losse schroeven zou zetten. Er werd zelfs gezegd dat ik dan niet zou bereiken wat ik zou willen. Ik kreeg dus genoeg om eens gooed naar te kijken en luisteren (innerlijk). Dat heb ik ook gedaan en zo kwam ik googlend op deze site en vond een veel relaxtere uitleg hoe je uit je comfortzone kunt gaan en steeds stapje voor stapje doen. Dit sluit aan bij wat ik voor mijzelf inmiddels ook heb ontdekt. Ruim 10 jaar geleden sprong ik met een grote sprong uit mijn comfortzone met zeer heftige gevolgen, Burnout en een andere gebeurtenis aangaande het overlijden van mijn moeder zorgde voor ptss en daarbij enorme angsten en depressies. Deze zijn nu allemaal onderzocht en ik ben bezig met het opzetten van een eigen praktijk als ‘Levensgeluk coach’.
  Dit proces heeft 10 jaar geduurd en de raad die ik dus kreeg de afgelopen maanden voelde niet goed. Ik begreep echter al snel dat ik bijna meeging op de ‘energie golf’ van iemand anders en ben dus weer op m’n eigen golf gestapt. Stap voor stap omdat ik het wil voor mijzelf en niet vanuit druk die ik van iemand anders voel(de).

  Bedankt dus voor dit artikel.

 • Je weet nooit wat je kunt, tot je het geprobeerd hebt!
  Dankjewel voor deze eyeopener!

 • @Marijke dank je wel voor je aanvulling!

  @Brunhilde bedankt voor je ontzettend lieve woorden!

  Warme groet, Marian

 • Brunhilde schreef:

  Hallo Marian,

  bedankt voor je bemoedigende berichten.
  Ik heb heel grote bewondering voor je levensdoelen en teksten.
  Bedankt

 • Voor heel veel mensen speelt angst een grote factor om uit hun comfortzone te komen en het beste wat je dan kan doen is eens op papier zetten waar precies je zo’n grote verlammende angst voor hebt en eens je weet waarvoor je precies de bibbers krijgt ga dan op zoek naar kennis op internet, in boeken of vraag aan mensen die je al voorgegaan zijn hoe zij het precies hebben aangepakt. En eens je meer kennis hebt en je goed voorbereid weet dan kan je met een geruster hart uit je comfortzone komen. Met een ‘gezonde’ portie stress die voor de nodige adrenaline zorgt kan je dan goed voorbereid uit je comfortzone stappen waardoor je zelfvertrouwen gaat groeien en je steeds makkelijker je comfortzone uitbreidt en vergroot waardoor je dan weer beloond wordt door meer zelfvertrouwen… Je snapt het al : zo kom je vanzelf in een positieve spiraal naar omhoog. Dus wacht niet langer en neem meteen actie !

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Download Gratis 17 Tips Van Jezelf Houden

  17 tips Van Jezelf Houden
  >