Omgaan met kritische mensen

Stel je eens voor… Je bent in een goede bui en je bent ergens heel enthousiast over. Je belt je vriend(in) om  dit te delen. Echter je vriend(in)  geeft overal een kritische noot op. Voordat je het weet is humeur 180 graden gedraaid en ben je niet meer zo uitgelaten als je eerst was. Je bent van vrolijke staat naar ergernis en irritatie gegaan.
Komt dit je bekend voor?

Kritische mensen kunnen echte downers zijn. Het maakt niet uit wat je zegt, ze vinden altijd een manier om kritisch (of negatief) te zijn. Kleinigheden zien ze vaak als problemen en ze vragen zich vaker af wat er allemaal zou kunnen gebeuren.  Dit zijn vaak niet de positieve verhalen.

5 manieren omgaan met kritische mensen

Waarom is iemand kritisch?

Mensen kunnen kritiek leveren om anderen van hun stuk te brengen en/of te beïnvloeden. Soms kunnen mensen manipuleren, maar het kan ook een karaktereigenschap zijn of aangeleerd gedrag. Ik ben bijvoorbeeld opgegroeid met een zeer negatieve moeder en ik heb moeten leren om niet kritisch te zijn. Je kunt beter omgaan met kritische mensen als je hun beweegredenen begrijpt.

Vat het niet persoonlijk op

De manier en mate van kritiek geven zegt vaak meer over de persoon zelf dan over jou. Deze mensen reageren op deze manier omdat ze bepaalde overtuigingen hebben over het leven. Je denkt dat het misschien aan jou ligt maar de persoon reageert waarschijnlijk op dezelfde manier naar iedereen toe. Kijk eens hoe de persoon met andere mensen omgaat. Heeft hij/zij dezelfde manier van praten? Van commentaar geven? Richt hij/zij zich op de negatieve dingen? Als je ziet dat het de persoon ook zo omgaat met anderen dan zie je dat het niet persoonlijk is.

Besef dat je mensen niet kunt veranderen

Je kan een ander niet veranderen, alleen jezelf. Iemand kan alleen veranderen als hij/zij dat zelf wil. Wil je toch wat meer voor elkaar krijgen dan heb ik een toverwoord voor je: waardering. Met waardering kan je veel bereiken en iedereen heeft iets goeds/leuks waar je positief op kunt reageren.

Negeer hun opmerkingen

Boeddha was bekend om zijn vermogen om op het kwaad te reageren met het goede. Er was een man die wist over zijn reputatie en reisde mijlen en mijlen en mijlen om Boeddha te testen. Toen hij aankwam en voor Boeddha stond, schold hij hem voortdurend uit. Hij beledigde hem en daagde hem uit. Boeddha onbewogen als hij was, wendde zich tot de man en zei: “Mag ik u een vraag stellen?” De man reageerde met “Nou, wat?” Boeddha zei: “Als iemand u een geschenk aanbiedt en u weigert het te aanvaarden, aan wie behoort dat geschenk dan toe?”
De man zei: “Dan behoort het tot de persoon die het heeft aangeboden.”
Boeddha glimlachte: “Dat is juist. Dus als ik weiger uw misbruik te aanvaarden behoort het dan niet nog steeds bij je?” De man was sprakeloos en liep weg.

Indien je de uiting van meningen van anderen niet kan stoppen, dan heb je nog een optie. Dat is de opmerkingen te negeren. Net als in het verhaal moet je ook de verantwoordelijkheid nemen van het ontvangen van negativiteit. Je hebt altijd een keuze.

Wees vriendelijk

Zoals ik al eerder schreef is waardering een toverwoord. Geef kritische mensen een compliment, geef ze een glimlach. Deze mensen zijn misschien op hun hoede omdat ze niet vaak zo behandeld zijn. Gewoon doorgaan met je vriendelijkheid. Je zult zien dat na een tijd de relatie met de persoon zal veranderen. Positiviteit zal komen. Waarschijnlijk niet meteen maar je relatie met de persoon zal veranderen. De moeite waard om te proberen, toch?

Het draait niet om wat anderen van je vinden en/of denken. Wat wil jezelf? Wat wil je doen als er niemand zou kijken? Luister naar je gevoel, je intuïtie, je innerlijke stem. Het is jouw weg en jouw leven. Je leeft maar één keer. Doe wat je gelukkig maakt en omgeef je met mensen die je doen glimlachen.

Meer tips om je niet druk te maken wat een ander van je denkt?

Bekijk ook de online training waarin je leert hoe je stopt met het druk maken wat een ander van je denkt en hoe je positief kunt leven. Bekijk deze training…

Heb je nog aanvullende tips/aanvullingen? Laat het gerust hieronder in een reactie weten.


Tags

boeddha, kritische mensen, kritische noot, negativiteit, Omgaan met .....


Misschien vind je dit ook leuk:

Zo ervaar je minder angst, Deel 2

Zo ervaar je minder angst, Deel 2
 • Patrick schreef:

  Ik heb het idee dat je kritiek en negativiteit door elkaar haalt. Kan het niet zijn dat iemand kritisch is omdat hij/zij je oprecht wil helpen?

 • ik heb sinds een tijdje een vind ik zeer kritische vriend, die zijn ergernissen behoorlijk hard verbaal uit.

  mijn stemming wordt er wel door beinvloed, hoewel ik wel probeer de andere kant van zijn kritiek te zien

  hij ziet bijv. de rommel op straat, zegt er wat over, dus mijn aandacht gaat er danook naar toe, terwijl ik het eerst niet zag.
  zeg ik, wat staan de bomen mooi in bloei ,zegt hij maar ja er zit een dode tussen,
  zeg ik , ik wil naar …… op vakantie, noemt hij de gevaren op.

  eigenlijk wil hij het schoon, mooi en perfect hebben

  hij zegt dus zijn kritiek, maar achter die kritiek zit een andere wens.

  eigenlijk zijn wij opposites, en trek ik vaak dit soort mensen aan, alsof ik de positieve ben welke de negatieve aantrekt.

  ik heb wel moeite om die negatieve energie die er dan bij hem uit komt, bij hem te laten., temeer omdat zijn verbale ergernissen, vind ik zo hard en luidruchtig zijn, het geheel overstemmen

  maar goed, ik blijf proberen de echte wens achter de kritiek te bekijken en hem te zeggen, hoe zou het het dan wel willen hebben ?.

  • Hoi Fleur,

   Een ander kan je niet veranderen alleen jezelf bijvoorbeeld je stemming op een bepaalde situatie. Geef jij aan waar je problemen mee hebt? Zolang je het op een neutrale toon doet en in de ik-vorm zodat je geen weerstand creëert.

   Wat maakt dat je het negatieve aantrekt?

   Warme groet, Marian

   • het zal voor mij wel een leerproces zijn, e.e.a. bij de ander te laten en wat assertiver te worden.

    daarnaast ben ik gewoon stemmingsgevoelig en is het misschien ook een kwestie van ying en yang, opposites attrack.

 • Ik ben het hier volkomen mee eens. heb het al meermaals mogen ervaren, vooral als je je richt op de positieve eigenschappen van die persoon, krijg je ook méér van dit…Het laatste jaar voel ik toch dat ik zelf rustiger geworden ben maar vooral omdat ik zelf vroeger ook kritisch was en het proces bij me omdraaide, heb ik er juist meer begrip voor en ben je geduldiger, kan je met mededogen kijken en ècht luisteren wat er onder het gezegde werkelijk schuilt.Soms zegt het niet gezegde meer dan alle woorden! Het lukt me ook niet altijd hoor, als ik zelf es een mindere dag heb en de persoon ik kwestie woont bij je, ben je betrokken partij en gaat het wat moeizamer, maar het lukt me beter en beter om het uit te leggen…trouwens hoe positiever je wordt, veranderen ook jouw ervaringen mee en hoe meer positievere ervaringen je krijgt, hoe groter jouw positiviteit wordt!!Doordat je dit dan gaat uitstralen, willen ook meer personen in jouw omgeving vertoeven…Gevoelig als ik ben, dien ik er wel soms op te letten dat ik me in mezelf veranker, meer gronding voel en voor ik met zo’n personen in contact kom, kan ik al dan niet mijn zonnevlecht meer dicht draaien. Dit klinkt misschien raar voor bepaalde personen, doch als je er es op let als er een onaangenaam gevoel je besluipt, voel je het dan ook niet vooral in je maagstreek??
  Ik hoop dat ik hiermee mee kan ondersteunen maar ben vooral dankbaar dat ik deze blog ontdekt heb!!Dank Marian!Mocht ik in herhaling vallen van wat er al op jouw blog staat, sorry, heb nog niet alles kunnen beluisteren/ lezen.
  Vooral dank dat je jouw ervaringen wilt delen!Er is heel véél herkenbaar, liefs

 • Hmm…. ik kreeg het een beetje warm toen ik dit las, ..want ik ben zelf diegene.
  In de wetenschap dat iemand veranderen ontzettend moeilijk is….al dan niet onmogelijk, word ’t nog “leuk” in de toekomst. :-S

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  Gratis Meditatie voor Loslaten Just Be You

  Download Gratis Mediatie Loslaten van Angst,
  Zorgen en Stress

  >