17 eenvoudige manieren om je energie een boost te geven

Sta jij wel een écht stil hoe met daadwerkelijk met jou energie staat? Dat je bedenkt wat je eigenlijk allemaal aan het doen bent? Is dat voor jezelf? Je energieniveau bepaalt voor een groot deel je stemming. En hoe je je van binnen voelt, straal je uit naar buiten. De basis van je goed voelen, hangt dus voor een belangrijk deel af van je energielevel.

Wat geeft je energie?

Maak eens een lijst met allemaal dingen waar jij blij van wordt en die je graag doet. Maak vervolgens eens een lijstje met wat je iedere dag allemaal doet. Vergelijk die lijstjes eens met elkaar.

En?

Ben jij op weg naar een leven wat bij jouw past of leef jij in het leven van iemand anders?

Als je bouwt aan je energieniveau, dan heb je meer vermogen om je werk te doen en kan je overal beter tegen. Hieronder 17 tips:

17 tips om je energie een boost te geven

1. Zorg voor ontbijt

Eet iedere ochtend een gezond ontbijt. Dit is de motor voor je dag. Studies hebben aangetoond: elke ochtend een gezond ontbijt, geeft meer energie en je bent in een beter humeur gedurende de dag. Streef naar een energie evenwicht: hoogwaardige koolhydraten, eiwitten en gezonde vetten.

2. Werk/Passie

Werk aan iets waar je gepassioneerd over bent. Passie is energie. Iedereen is geboren met een talent. En in combinatie met je karakter en al jouw ervaringen wordt dit talent jouw unieke gave.

Waarom is het zo belangrijk om je passie ontdekken? Met je passie bezig zijn, is een heerlijke manier om weer tot jezelf te komen en jezelf bliksemsnel op te laden. Je bloeit er helemaal van op. En vooral voor mensen die hoog gevoelig zijn (HSP-ers) is je passie ontdekken vergelijkbaar met het vinden van de heilige graal in jezelf. Het is een prachtige tool om meer zelfliefde te creëren.

Leestip: Ontdek jouw passie

3. Wandelen

Als je merkt dat je energie niveau daalt, ga dan voor een stevige wandeling. Wandelen is mijn nummer één activiteit en zorgt meteen voor een helder hoofd, meer inzichten en energie. 
Voor mezelf heb ik als doel gesteld om elke dag 10.000 stappen per dag te zetten. Is het slecht weer dan zet ik een YouTube video van wandelen thuis op en is hartstikke leuk om te doen. Het liefst natuurlijk lekker naar buiten en van de hele kracht van de natuur gebruik maken.

4. Pauze 

Neem regelmatig gedurende de dag een pauze. Werk 25 minuten onafgebroken aan een taak, neem daarna vijf minuten pauze. Tijdens deze pauze kun je stretchen, water drinken, goed ademhalen. Neem na 2 uur werken een pauze van 15 - 30 minuten. Het nemen van pauzes zal je productiviteit verhogen.

5. Drinken 

Je hebt waarschijnlijk wel eens gehoord dat dorst zich voor kan doen als honger. Maar wist je ook dat het zich kan voordoen als vermoeidheid? Zorg ervoor dat je altijd een flesje water bij je hebt en gedurende de dag een aantal slokken drinkt. Behalve voor je energieniveau, is water drinken ook goed voor je hersenen en je huid.

Tip: Drink meteen water als je wakker wordt. Het drinken van water zal je helpen om wakker te worden en het helpt je je fris te worden.

6. Positief/Negatief

Kijk eens naar jezelf. Als je positieve veranderingen in je leven wilt, focus dan op positiviteit door je positief te voelen. Het gevoel wat je uitzendt keert bij je terug. Wet van Aantrekking: energie van gelijk niveau trekt elkaar aan. 

Denk positief en je voelt je positief, zo simpel is het. 

Een negatieve houding waarbij je gefocust bent op alles wat niet gaat zoals het zou moeten gaan, is een enorm energielek. Kijk naar elke situatie met een positieve blik: wat heb je ervan geleerd, wat kan je anders doen?

7. Lichaamshouding

Wat is je lichaamshouding? Sta jij goed recht op of sleep jij jezelf rond? Zit je goed in je stoel of "hang" je in je stoel.

Zit en/of loop goed rechtop. Zo zal je meer energie uitstralen en dit ook voelen.

8. Powernap 

Neem eens een powernap. Het is mijn reset-knop, want daarna voel ik me heerlijk opgefrist en kan ik er weer helemaal tegen. Een korte powernap is goed voor je energie niveau, vermindert stress, helpt je betere beslissingen nemen, helpt bij gewichtsverlies, versterkt het geheugen etc.  Als je wilt ontdekken wanneer het een optimale tijd is om een powernap te nemen lees dan het boek: Verander je leven, doe een dutje van Dr. Sara Mednick.

9. Lachen

Plezier maken is essentieel om een gelukkig leven te leiden. De lichtheid, de creativiteit, de verbondenheid die het met zich meebrengt, verbind je met je ziel.

Lachen werkt bevrijdend en ontspant.

Dus laat nooit een gelegenheid voorbij gaan om plezier te maken, het leven is al serieus genoeg.

Het leven is een feestje’, maar je moet wel zelf de slingers ophangen.

10.  Stress 

Onderschat de ondermijnende werking van stress niet. Behalve dat het je mentale gezondheid onder druk zet, raak je ook de connectie kwijt met hoop, geloof en vertrouwen in het leven. Stress is niet altijd te vermijden, maar op tijd ontspannen zorgt voor herstel en balans.

Ontspannen is dan zeker geen luxe, maar noodzakelijk!

Er is geen stress in de wereld, slechts mensen die stressvolle gedachten hebben.  Wayne Dyer

Het mag duidelijk zijn dat er geen enkelvoudige oplossing is voor een dergelijk complex probleem. Wat voor de één werkt zal voor een ander niet werken. Onderzoek altijd bij jezelf en ga uitzoeken wat voor jou de beste methode is. Klik hier om mijn 100 tips voor het omgaan met stress te lezen

11. Smoothies.

Heb jij wel eens een groene smoothie geprobeerd? Door het effect van fruit een heerlijke smoothie die je energie niveau zeker zal verhogen.

Klik hier voor smoothies recepten.

12. Muziek.

Zorg dat jouw favoriete muziek op je ipod staat. Of maak een afspeellijst op youtube. Volume omhoog en lekker genieten.

13. Zorgen.

Maak je je veel zorgen? Schrijf de zorgen van je af? Lees hier mijn eerdere blog bericht over zorgen maken.

14. Gedachten.

Welke gedachten heb jij? Je gedachten kunnen je energie niveau werkelijk leeg laten lopen. Deze emotionele toestanden zijn niet goed voor je energie niveau: zorgen maken, wrok, woede, spijt en medelijden met jezelf.

15.  Koffie.

Ben jij iemand die bakken koffie drinkt? Reduceer je gebruik van koffie en neem eens een halve mok koffie en dat om de paar uur.

16. Heb jij iets om naar uit te kijken?

Doen wat je leuk vindt zal zorgen dat je energie niveau weer omhoog gaat.

Tip: Maak een een balans. Schrijf aan de ene kant dingen die je energie geven en aan de andere kant dingen die je energie kosten.

Zorg er altijd voor dat de balans naar de + gaat dus dat je meer dingen doet die je energie geven.

17.  Vriend(in).

Bel of maak een afspraak met die vriend(in) die vrolijk is en vol energie zit. Er zal zeker wat van hun positieve energie bij je blijven hangen waardoor je jezelf weer energieker zult voelen.

Tot slot

Een goed idee is om een dagboek bij te houden en daar in te schrijven alles wat je energie kost en waar je energie van krijgt. Voel je je traag na het eten van bepaalde voedingsmiddelen? Schrijf het op. Schrijven is blijven.

Voel jij je top nadat je zeven uur hebt geslapen maar moe als je 9 uur hebt geslapen? Schrijf het op. Is er een persoon waar je een down gevoel van krijgt thuis en/of op het werk? Schrijf het op.

Zo krijg je snel je eigen route kaart met inzichten.

Hoe vul jij je energie aan als je vermoeid bent? Fijn als je dit wilt delen door onderstaand een reactie te geven.

Gelukkig zijn, is jezelf gelukkig voelen.

Hoe je je voelt is voor een groot gedeelte afhankelijk van hoe je gedachten zijn. Op je gedachten heb je invloed. Heb jij een steuntje in de rug nodig om grip te krijgen op het 'denken' van positieve dingen? Kijk dan eens op 365 Dagen Positief...

Over de auteur

Gepest op school, opgevoed zonder liefde met aan alcohol verslaafde ouders. Hierdoor was ik verlegen, onzeker, ik had totaal geen (zelf)vertrouwen. Ik was bang om ‘gezien’ te worden, ik had altijd het gevoel niet goed genoeg te zijn en sterk de goedkeuring van andere mensen nodig.
Mijn moeder is in mijn armen overleden en dat was de turning point in mijn leven. Lees meer >>>

Marian


Tags

boost, energie, energieniveau, groene smooties


Misschien vind je dit ook leuk:

 • De tip over het bijhouden van een energie dagboek, helemaal onderaan, vond ik persoonlijk één van de beste. Je kan op die manier allerlei dingen uitproberen waarvan je denkt en/of hoopt dat ze je energie gaan geven en vervolgens teruglezen of ze dat daadwerkelijk hebben gedaan en je zodoende een handleiding vormt voor de toekomst. Ontzettend goed.

  Paar aanvullende tips om meer energie te krijgen;
  – Voorkom dat je last krijgt van een té lage bloedsuiker, hierdoor kan je je energieloos gaan voelen;
  – Rust goed uit als je gewerkt hebt of een grote of langdurige lichamelijke inspanning hebt verricht. Het is logisch dat je dan minder energie hebt. Je lichaam heeft dan behoefte aan rust. 1, 2 of 3 dagen lang soms wel;
  – Check of je last hebt van voedselintoleranties of een voedselallergie. Houd eetdagboek bij en noteer waar je last van krijgt / vermoeid door raakt;
  – Voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgen is echt ontzettend belangrijk, anders kan het lichaam niet goed functioneren. En heb je minder energie. Supplementen slikken is soms goed, maar onwetendheid over hoeveel supplementen je daadwerkelijk nodig hebt, kan leiden tot een overdosis en dat is heel gevaarlijk. Je kan wel denken dat je bijvoorbeeld vitamine B12 nodig hebt, maar moet je dat dan ook echt slikken? Wat zijn de feiten? Een bloedonderzoek kan uitsluitsel geven, mits de juiste vitamines en mineralen worden onderzocht;
  – Andere mogelijke oorzaken van een energietekort zijn: calorietekort (ondervoeding), burn-out (voor een lage periode veel van jezelf vragen zonder voldoende rust te nemen), bore-out (grote verveling, saaiheid), voedselvergiftiging (iets gegeten wat teveel bacteriën / schimmels bevatte);

  Om meer energie te krijgen dien je alle mogelijke oorzaken te onderzoeken, te testen en toe te passen wat nodig is. Bijvoorbeeld dagelijks een stevige maaltijd eten.

  Groet,

  Robbert Haaksbergen

 • jacqueline schreef:

  Hoi marian,,
  Ik krijg weer energie als ik een paar dagen lekker weinig doe en even met mezelf ben om op te laden!!
  En natuurlijk lekker te wandelen of te lezen, en na een hele drukke periode m’n ademhalingsoefeningen weer uitvoer.
  Liefs Jacqueline

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Download Gratis 17 Tips Van Jezelf Houden

  17 tips Van Jezelf Houden
  >