Minder zorgen maken – 10 manieren

Minder zorgen maken - 10 manierenIedereen maakt zich wel eens zorgen maar als jij een echte piekeraar bent dan is het tijd om daar wat aan te gaan doen. Piekeren kan alleen goed zijn wanneer je het je aanspoort om actie te ondernemen maar als je alleen maar denkt “wat als” en denkt aan slechte scenario’s wordt het zorgen maken een probleem.

Minder zorgen maken

Ben jij zo iemand die zich altijd maar zorgen maakt? Hoe vaak zijn de zorgen uitgekomen waar je aan hebt gedacht? Je zorgen maken is eigenlijk een gewoonte die je zo snel mogelijk moet zien te veranderen en het van een positieve kant te bekijken.

Je zorgen maken is eigenlijk een vorm van angst. Angst is het tegenovergestelde van (zelf)vertrouwen.

Doe de actie stappen die je kunt maken om je doel te bereiken zonder je zorgen te maken. Dit kost je alleen maar kostbare energie.

Minder zorgen maken – 10 manieren

Zie het als een uitdaging

Je kan het al op een andere manier zien als je zegt; “dat is weer een uitdaging”. Zo kijk je er positief tegen aan. Maak je niet druk maar neem de stappen die je kunt nemen om de uitdaging aan te gaan.

Zorg goed voor jezelf

Als jij lekker in je vel zit dan kun je veel beter met ’tegenslag’ omgaan. Zorg goed voor jezelf en doe de dingen die jouw energie geven. Als je je goed voelt is het een stuk makkelijker om dingen in perspectief te zien.

Een zorgen doos

Ben jij echt een top piekeraar maak dan per dag een half uurtje tijd. Pak pen en papier en schrijf als je zorgen op. De klens maar ook de grote zorgen. Doe dit papier(tje) in een doos en ruim de doos op. Zet deze door op een onzichtbare plek zodat je niet herinnert wordt aan je zorgen. Je hebt dan even aandacht gegeven aan je zorgen en dan is het na het half uur weer tijd om verder te gaan.

Uitstellen van zorgen

Als een angstige gedachte of zorg in je hoofd naar boven komt, maak er dan een notitie van en bekijk deze notitie in je zorgen half uurtje. Herinner je jezelf eraan dat je vandaag nog even de tijd hebt om erover na te denken en dat het geen nut heeft om er nu zorgen over te maken. Bewaar het tot laten en blijf dan bij het NU.

Wees je bewust van je gedachten

Waar denk jij de gehele dag aan? Zijn dit opbeurende gedachten of haal je jezelf naar beneden? Ben jij positief ingesteld of zie je van elke situatie de negatieve kanten? Indien je bewust wordt van je gedachten patroon dan kan je actie ondernemen. Neem je gedachten dus eens onder de loep en zorg ervoor dat je jezelf ondersteunt.

Stop!

Wanneer je merkt dat je aan het piekeren bent zeg dan tegen jezelf: STOP! Zodat je jezelf traint in het stoppen met je zorgen te maken.

Richt je op de oplossing

Je zorgen maken kost teveel energie en je richt je op het probleem maar richt je op de oplossing van het probleem.  Focus op je probleem zorgt niet voor een eventuele oplossing maar richten op de oplossing wel.

Oefen met mindfulness

Piekeren is meestal gericht op de toekomst en wat er kan gebeuren en wat je zult gaan doen. Mindfulness kan je helpen om je te bevrijden van je zorgen door je aandacht terug te brengen naar het heden. Je kan jezelf even weer terugbrengen naar het NU door je bijvoorbeeld te concentreren op je ademhaling.

Tel je zegeningen

Je hebt veel om dankbaar voor te zijn. Maak eens een dankbaarheid lijst. Kijk eens om je heen en wees dankboor voor je gezondheid, wat je allemaal kunt, je familie, je geest, je huis, je schoenen, voeten, ogen etc.

Ga (hard)lopen

Het (hard)lopen kan je helpen je hoofd leeg te maken en je bent nog lekker in beweging. Gebruik de tijd om tot rust te komen, na te denken om tot een oplossing te komen.

Richt je niet op het verleden maar richt je op wat je kunt doen om je geweldig te voelen. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf! 

Maak jij je vaak zorgen? Ik hoor graag je mening en leuk als je hieronder een reactie wilt achterlaten.

Quotes over zorgen maken:  

 Whatever is going to happen will happen, whether we worry or not.
― Ana Monnar

If there is no solution to the problem then don’t waste time worrying about it. If there is a solution to the problem then don’t waste time worrying about it.
― Dalai Lama XIV

I am an old man and have known a great many troubles, but most of them have never happened.
― Mark Twain

Eén moment van vreugde verdrijft honderd zorgen.
Confucius

Er is slechts één weg naar geluk en dat is op te houden met je zorgen maken over dingen waar je geen invloed op hebt.
– Epictetus

Je teveel zorgen maken over de weg die je moet gaan, maakt soms dat je vergeet te beginnen met lopen
– J.Davenport

Denk goed na over je problemen. Is er een oplossing? Dan heeft het geen zin je zorgen te maken.Is er geen oplossing? Dan heeft het geen zin je zorgen te maken
– Dalai Lama

Je zorgen maken is de verkeerde kant op fantaseren.

In het online programma ‘Van Jezelf Houden’ besteed ik veel aandacht aan zelfvertrouwen en de kracht in jezelf. Gun het jezelf.
Hoe meer je werkt aan je zelfvertrouwen, het geloof in jezelf en in je eigen mogelijkheden, hoe leuker je leven zal worden en hoe meer je zal gaan stralen.

Over de auteur

Gepest op school, opgevoed zonder liefde met aan alcohol verslaafde ouders. Hierdoor was ik verlegen, onzeker, ik had totaal geen (zelf)vertrouwen. Ik was bang om ‘gezien’ te worden, ik had altijd het gevoel niet goed genoeg te zijn en sterk de goedkeuring van andere mensen nodig.
Mijn moeder is in mijn armen overleden en dat was de turning point in mijn leven. Lees meer >>>

Marian


Tags

goed voor jezelf zorgen, jezelf, lekker in je vel, quotes, stoppen met zorgen maken


Misschien vind je dit ook leuk:

Blue Monday

Blue Monday

Kerstboodschap

Kerstboodschap
 • Gewoon alleen positieve tips en geen hele omschrijving zou veel beter zijn

 • Vandaag heb ik me voorgenomen me geen zorgen te maken over het feit dat ik nog geen ervaring heb met een blog. Ik ga mij hier meer mee bezig houden en ervaren waar en wat het me brengt. Bedankt voor je mooie handreikingen die voor vele mensen een positief hulpmiddel zullen zijn, ben zelf een positief ingesteld persoon en geef mensen graag positieve gedachten mee.

  • Hoi Karin,

   Wat een mooie gedachten! Heerlijk om te lezen dat je graag mensen een positieve gedachten mee wil geven. Ervaring met een blog krijg je door het te doen ;-). Als je een vraag hierover hebt, stel deze gerust! Ik krijg vele vragen over bloggen etc dat ik hier weer een blog bericht over wil maken.

   Thanx voor je reactie en geniet van je dag.

   Warme groet, Marian

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Download Gratis 17 Tips Van Jezelf Houden

  17 tips Van Jezelf Houden
  >