Zes strategieën om aan uitzonderlijke eigenwaarde te bouwen

Je wordt niet geboren met een zekere mate van zelfrespect of zelfvertrouwen. Wat je gelooft over jezelf is ontstaan door familie, vrienden, leraren, media, cultuur enzovoort.

Je kan bekritiseerd worden, genegeerd worden of belachelijk gemaakt zijn, of je kunt geluk gehad hebben en veel liefde, lof en respect hebben ontvangen. Hoe dan ook, het beste is om te leren om te leren te zijn wie je bent en het beste naar boven te halen om je eigenwaarde de boventoon te laten vieren.

Het lijkt menselijk om jezelf te vergelijken met anderen, maar dit leidt tot angst. Want er zal altijd iemand zijn die mooier, slimmer, wijzer is en ander talent heeft wat jij zo bewondert.

Zes strategieën om aan uitzonderlijke eigenwaarde te bouwen

1. Wees bewust van je persoonlijke krachten.

Het is een feit dat we allemaal sterke en zwakke punten hebben, maar  velen focussen zich op de zwakke punten en vergeten de sterke punten te “omhelzen”.
Weten waar je goed in bent en hoe je kunt schitteren zal je elke dag een uitstekende dag bezorgen.

Inventariseer eens je sterke punten. Vraag jezelf af: “Wanneer ben ik op mijn best?” “Wat doe ik vaak en hoe voel ik me daarbij?”

2. Kijk eens naar mensen met zelfvertrouwen.

De mensen met wie je omgaat en/of waarmee je je omringt, hebben een grote impact op de persoon die je wordt. Ga eens praten met een zelfverzekerd persoon of ga er in ieder geval mee om.

3. Vertrouwen hebben in je doelen.

Een belangrijke factor voor een gezonde eigenwaarde is vertrouwen en geloven dat je in staat bent om een bepaald doel te bereiken. Degene die vertrouwen heeft zal bijna zeker zijn/haar doel behalen, en degene die zich onzeker voelt zal waarschijnlijk terugschrikken van de eerste (kleine) tegenslag.

Droom groot, maar zet kleine stappen. Als je steeds weer een doel behaalt, zal je vertrouwen groeien.

4. Praat positief.

Eigenlijk had ik deze op nummer 1 moeten zetten want dit vind ik zelf heel belangrijk. Het is zeker te leren, positief denken! Waar je je op richt dat groeit en is oefenen!

Een belangrijk onderdeel van eigenwaarde is de gedachten die je hebt over je mogelijkheden en eigenwaarde. Focus je op positieve ideeën, beelden en overtuigingen.

Wanneer je een positieve houding hebt en vertrouwen, denk je helderder en zal je beter presteren. Indien je positief tegen jezelf praat zal je gevoel van eigenwaarde toenemen.

5. Creëer een mooie fijne leefomgeving.

Hoe is het met jouw leefomgeving gesteld? ik hou van een fijne opgeruimde leefruimte, waar ik mij prettig voel en waar ik kan opladen en ontspannen. Voor veel mensen is hun omgeving een impressie van hun zelfbeeld.

Maak je woonruimte inspirerend en bevorderlijk voor je persoonlijkheid. Het maakt niet uit waar je woont maar zoek manieren die bij je passen om je huis schoon, aantrekkelijk en comfortabel te maken.

6. Leren om optimistisch te zijn.

Als dingen niet gaan zoals je had gepland, hoe ga je er dan mee om? Accepteer je je lot en geef je op, of heb je geloof het allemaal goed komt? Er zullen tijden zijn en/of komen dat er onvoorziene omstandigheden zijn. De toekomst zonnig kunnen zien in donkere tijden is cruciaal.

De manier waarop je je voelt en denkt over jezelf zal zich, in elke situatie en ontmoeting die je hebt, vertalen.  In staat zijn om een positieve indruk te maken door het hebben van een positieve houding en zelfvertrouwen zal een beslissende factor zijn in je persoonlijke maar ook zakelijke succes. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf en dan kan je anderen inspireren.

Weet dat je geweldig bent, dat je het waard bent, dat je moedig en sterk bent,
ondanks je huidige omstandigheden, je eigenwaarde zal ervan groeien.

Nog meer tips voor meer zelfvertrouwen?

Wil je je zelfvertrouwen de komende weken vergroten? Met deze eCursus vergroot je je zelfvertrouwen in slechts 21 dagen. Bekijk deze tips…

Over de auteur

Gepest op school, opgevoed zonder liefde met aan alcohol verslaafde ouders. Hierdoor was ik verlegen, onzeker, ik had totaal geen (zelf)vertrouwen. Ik was bang om ‘gezien’ te worden, ik had altijd het gevoel niet goed genoeg te zijn en sterk de goedkeuring van andere mensen nodig.
Mijn moeder is in mijn armen overleden en dat was de turning point in mijn leven. Lees meer >>>

Marian


Tags

bekritiseerd, eigenwaarde, jezelf, jezelf vergelijken met anderen, liefde, zelfvertrouwen


Misschien vind je dit ook leuk:

Blue Monday

Blue Monday
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Gratis Meditatie voor Loslaten Just Be You

Download Gratis Mediatie Loslaten van Angst,
Zorgen en Stress

>