Wil jij een boek schrijven?

Dat is wat ik, Marian Palsgraaf, al heel lang van plan ben en ook steeds weer aan begin. Wouter ter Reehorst, auteur van De man van Venus en Succesvol als ZZP’er, deelt hieronder zijn ervaring en daagt je uit jouw verhaal te schrijven. Ik doe mee, jij ook?

Wil jij een boek schrijven?

Veel mensen in mijn omgeving willen een boek schrijven. En dan eentje waar ook nog een tv-serie of een film van kan worden gemaakt, het liefst allebei. Toen iemand mij vorig jaar vertelde dat hij een thriller wilde schrijven, had ik iets van: dat wil ik ook. Die vier woorden waren genoeg om op 2 januari van dit jaar met schrijven te beginnen. Tijdens de kerstdagen had ik nagedacht over het onderwerp en al een werktitel verzonnen. Nu nog het schrijfwerk.

Van badkamer naar laptop

Ik ben elke dag een uurtje eerder opgestaan. Meteen uit bed langs de badkamer en door naar mijn laptop. Elke dag (of is het iedere dag J) schrijven. Soms tweehonderd woorden, soms wel duizend. En langzaam groeide het verhaal. Eind maart kon ik de helft weggooien, want het verhaal moest beter. Indringender, veel persoonlijker. Maar wel stug doorborduren en soms ook in het weekend een sprintje trekken – er waren dagen dat ik vierduizend woorden schreef om de maandag erop weer drieduizend weg te gooien J.

Voor het slapen

Je vraagt je misschien af hoe ik elke ochtend kon schrijven. Hoe ik wist wat ik zou gaan schrijven. Dit was mijn truc en die deel ik graag met je – sharing is caring J. Voordat ik ’s avonds ging slapen, visualiseerde ik in zo’n tien minuten hoe het verhaal verder moest gaan. En gaf ik mijn onderbewustzijn – bewust – opdracht om de scènes uit te werken. Daarna kon ik slapen. Die volgende ochtend onder de douche voelde ik soms een gevoel van haast, van opschieten. En achter mijn laptop zag ik tot mijn stomme verbazing dat mijn vingers woorden intikten, zinnen schreven en dialogen op het scherm toonden die ik nooit zelf zou hebben kunnen verzinnen. Geloof me, het was pure magie J. Want soms ging het verhaal een hele andere kant op dan ik had bedacht …

Feedback van mensen die je vertrouwt

Wil jij een boek schrijven? De Man VanVenusEn zo ging het door. Tot eind juni van dit jaar. Op dat moment was het manuscript voor De man van Venus zover klaar dat ik het aan twee mensen durfden te laten lezen die ik onvoorwaardelijk vertrouw. Nou, die feedback kwam er en het kostte me meer dan een maand om het manuscript aan te passen, de domme zinnen en dialogen eruit te halen en ook fouten in de verhaallijn (dat kan niet voordat dit is gebeurd en hoe kon die dat nou weten…) eruit te halen. En begin september was het verhaal klaar. Ik weet nog goed dat ik naar het bestand in de Dropbox keek (ik deed alles in een Dropbox, zodat ik nooit iets zou kwijtraken, zelfs niet als iemand er met mijn laptop vandoor zou gaan) en dacht: ja, nu maar eens nadenken over een uitgever. Dat was op een donderdagavond.

De volgende stap

De vrijdag erop ging rond half drie ’s middags mijn mobiel. Een hele goede vriend belde om te laten weten dat hij had geluncht met een uitgever die op zoek was naar thrillers. Ik rolde bijna van mijn stoel en kon me nog met vastgrijpen aan de rand van het toetsenbord. Een beetje stamelend vertelde ik van mijn verhaal over De man van Venus. En dat het manuscript gisteravond ‘klaar’ was voor een volgende reis. Je begrijpt, binnen vijf minuten rolde de naam van de uitgever in mijn mailbox. Een kwartier later stuurde ik ze een publicatievoorstel (ook dat rolde in tien minuten uit mijn vingers) en meteen maar een pdf-bestand van het manuscript erbij gedaan. Oh ja, je moet weten dat ik die vrijdagochtend het manuscript had geregistreerd bij The Writers Guild of America (wga.org). Dat doe ik altijd met mijn ideeën, verhalen, scripts en concepten. Je verhaal is dan beschermd (je ontvangt na betaling van 20 dollar een registratienummer) en als iemand ermee vandoor probeert te gaan (!), kun je daar een Amerikaanse advocaat op zetten …

Juiste naam?

Maar goed, het manuscript had zo’n registratienummer en dus kon ik het met een gerust hart meesturen. Toen ik op die Amerikaanse site was om het verhaal te registreren, bedacht ik me ook dat het onder een ‘goede’ schrijversnaam moest verschijnen, eentje die ze in het buitenland ook gemakkelijk kunnen uitspreken. Die ‘plopte’ gewoon meteen naar boven: Daniël Meyer J.

Venus heeft een uitgever

Het hele weekend heb ik niet meer aan die uitgever en dat manuscript gedacht. Maandagochtend rond half negen rolde er een bericht in mijn mailbox: we willen je verhaal De man van Venus uitgeven. Grote verbazing van mijn kant, maar ook een goede reden voor een vreugdedansje door de woonkamer. Die woensdag kwamen ze langs (Maarten Snel en Marcel Roozeboom van Futuro Uitgevers uit Amsterdam). Na een leuk gesprek besloot ik met ze in zee te gaan en op 9 oktober verscheen De man van Venus, een ‘nederwiet’-thriller over Venus. Venus is een combinatie van cannabis en cocaïne – en een ‘killer app’ in de drugswereld.

Tussen dat eerste gesprek en de presentatie van De man van Venus heb ik intensief met de uitgever mogen samenwerken. Kreeg inspraak over de omslag (die met die benen J), over de publiciteit en de marketinginspanningen. En mocht zelfs een voorstel voor het persbericht schrijven (ik wist immers het beste waar het verhaal over ging J).

Zo’n persbericht …

Om je een beeld te geven van zo’n persbericht en natuurlijk over van het verhaal van De man van Venus, ben ik zo vrij hieronder het persbericht te plakken. Het is een flinke lap tekst, maar de uitgever heeft ook een verkorte versie gemaakt die vaker kan worden gebruikt dan dit persbericht. Deze lange versie werd voor de introductie van het boek gebruikt.

Aarzel niet om ook zo’n soort persbericht voor jouw boek te schrijven, zo’n beetje alles wat je nodig hebt zit erin. Let ook even op de opbouw, je ziet dat iedereen aan het woord komt – dan kan een redacteur bij een tijdschrift of website er uithalen wat hij/zij interessant vindt voor hun lezers. In rood tref je wat toelichtingen van mij aan.

Gaan we:

PERSBERICHT

Futuro Uitgevers presenteert De man van Venus,

een ‘nederwiet’-thriller van auteur Daniël Meyer ‘nederwiet’-thriller bestond niet, dus meteen gebruikt J

Amsterdam, 9 oktober 2015
– Futuro Uitgevers heeft na een vlekkeloze landing op Vliegveld Hilversum het eerste boek van Daniël Meyer – getiteld De man van Venus – gepresenteerd. De man van Venus is binnen het portfolio van Futuro Uitgevers de eerste thriller die meteen goed uitpakt over een van Nederlands grootste exportproducten: nederwiet.

In De man van Venus vertelt Daniël Meyer zijn verhaal over Venus, de nederwiet-variant met de eigenschappen van cocaïne die een bedreiging vormt voor de huidige spelers binnen de drugswereld. Nu ook in Londen een glas rode wijn al duurder is dan een lijntje coke en het recreatief weekendgebruik bijna standaard is, komt Venus op de markt. Een killer app in de wereld van de drugshandel en een business opportunity voor grote en kleine drugshandelaren. Dit is algemene info over het verhaal.

Met zijn verhaal neemt Daniël Meyer je mee naar het moment waarop de eerste geruchten over Venus de markt bereiken en de drie weken die daarop volgen. Een periode waarin hij zichzelf verliest in een wereld die hij niet kent en nooit zou hebben opgezocht. Maar om te overleven moet hij samenwerken met onbekenden die elk voor zich een eigen agenda hebben. Een agenda gevuld met één afspraak: die met Venus. “Met zijn vlotte schrijfstijl dwingt Daniël Meyer je bijna om verder te lezen. Je wilt weten of hij het gaat redden en waar het krachtenspel in zijn nieuwe wereld naartoe leidt. De man van Venus is een actueel thema in een samenleving die steeds vaker zoekt naar mogelijkheden om aan de realiteit te ontsnappen. En de middelen die daarvoor worden aangeboden, vormen een enorme markt. Wij zijn erg blij met de samenwerking met Daniël en kijken uit naar het volgende boek over Venus,” zegt Maarten Snel, uitgever bij Futuro Uitgevers. Hier zag je een eerste toelichting van de uitgever

Marcel Roozeboom, uitgever bij Futuro Uitgevers, vult aan: “Daniël Meyer vertelt hoe de cannabis indica wordt gekruist met de vrouwelijke zaden van de cocaplant. Toen ik hem vroeg of dat echt zou kunnen, moest hij grijnzen. En vertelde vervolgens dat hij in Praag heeft gesproken met een biologe, een PhD die hoofd is van een onderzoekslaboratorium. Zij bevestigde dat het met de huidige technologieën mogelijk is. Uiterst kostbaar, maar mogelijk. Als schrijvende ondernemer en altijd op zoek naar een business case, heeft Daniël Meyer een jaar lang aan deze thriller gewerkt. De man van Venus gaat over de moderne variant van nederwiet die je straks zomaar in je tuin of op het balkon van je buurman kunt aantreffen. Voor Futuro Uitgevers is het de eerste thriller, maar Daniël Meyer liet voor de introductie van deze titel weten al de eerste hoofdstukken van een vervolg op De man van Venus te hebben geschreven.” In dit tekstblok tref je de tweede toelichting van de uitgever aan, met een verwijzing naar hun contact met de auteur.

Daniël Meyer is blij met de samenwerking met Futuro Uitgevers: “Ik kan me nu volledig concentreren op het schrijven over Venus. Op dit moment ben ik tussen alle dagelijkse werkzaamheden door bezig met het volgende boek dat de werktitel Het masker van Venus heeft. En ik hoop dat Marcel en Maarten van Futuro Uitgevers me willen helpen om ook daarvan een succes te maken.” En hier mag ik zelf nog iets zeggen – over de uitgever J

Over De man van Venus Deze tekst hieronder is hetzelfde als op de achterkant van het boek. Ik moet je eerlijk zeggen dat het schrijven van deze korte tekst het moeilijkste was van het hele traject. Je mag niet teveel weggeven en ook niet te weinig … Het heeft me ongeveer twee dagen gekost om de volgende 200 woorden te schrijven.

…zijn rolstoel ligt anderhalve meter bij hem vandaan. Aan de bloeduitstortingen in zijn gezicht te zien, hebben ze hem eruit geslagen maar het kan ook voetenwerk zijn geweest. Zijn hele adamsappel is naar binnen getrapt…

Na het overlijden van zijn vrouw leeft Daan Meyer een teruggetrokken bestaan. Wanneer hij eindelijk weer zo ver is dat hij denkt te kunnen genieten van het gezelschap van een vrouw, krijgt hij opnieuw een forse slag te verwerken als hij zijn beste vriend Leo dood aantreft. En hiermee komt alles waarin Daan gelooft en waaraan hij waarde hecht op losse schroeven te staan.

Leo hield zich bezig met het veredelen van Nederwiet. En het wordt Daan al snel duidelijk dat het zijn vermoorde vriend is gelukt een nieuwe variant te kweken die een enorme impact op de handel in cocaïne zal hebben. 

Omdat hij de enige is die weet waar Leo de veredelingshistorie en receptuur van Venus in de cloud heeft opgeslagen, is Daan het doelwit van grote en kleine drugshandelaren en wordt er meedogenloos op hem gejaagd. (ISBN: 9789492221223)

Over de auteur Dit is een tekstblok dat je overal kunt gebruiken: op je website, Facebook pagina en op de achterkant van het boek, hoef je maar 1 keer te schrijven J

Daniël Meyer (pseudoniem) heeft na zijn studie vliegtuigbouwkunde ook bedrijfskunde gestudeerd en ontwikkelde zich tot entrepreneur pur sang. Zijn ideeën hebben inmiddels geresulteerd in een aantal succesvolle projecten. Mede door zijn grote passie voor vliegen, komt hij in aanraking met de meest kleurrijke personen. Door zijn oprechte interesse in mensen hoort hij vaak verhalen die voor anderen verborgen blijven. En soms zijn deze gesprekken zo fascinerend en boeiend dat ze uitmonden in een eigen verhaal, zoals De Man van Venus.

Met De Man van Venus levert Daniel zijn eerste thriller af. Onder zijn eigen naam schreef hij de non-fictieboeken Succesvol als zzp’er en Film van jouw leven. Tevens blogt hij voor ikwordzzper.nl en andere sites die zich richten op nieuwe vormen van ondernemerschap.

Over Futuro Uitgevers

Futuro Uitgevers is een moderne, op de toekomstgerichte multimediale uitgeverij van boeken, e-books, apps, e-learning en events.

Best eenzaam, goed luisteren

Het was een fantastisch avontuur. Vooral de laatste maand, toen de datum van 9 oktober vaststond. Het schrijven zelf was vaak best eenzaam. Maar altijd magisch: soms leken personages met me te praten: … ‘Dat doe ik niet!’ of ‘Zo ging dat niet’. En altijd heb ik daarnaar geluisterd – het verhaal werd er alleen maar beter op. Ook het aan de slag gaan met de feedback van die twee vrienden en van de redacteur van de uitgever was soms best moeilijk. Je kreeg vragen waar je echt over moest nadenken, maar iedereen had de beste bedoeling: het verhaal zo goed mogelijk maken.

Ik nodig je uit om je eigen verhaal te schrijven! Doe als ik heb gedaan, maak een ‘streak’. Zo noemen ze dat in Amerika. Ga elke dag een half uur of uur eerder je bed uit (is best moeilijk, maar op sommige dagen wordt je gewoon geroepen door je personages J). Kijk hoe je vingers over het toetsenbord dansen. En ga daarna weer aan of naar je werk. Tot je de volgende dag weer kunt schrijven.

Dit was mijn uitdaging voor 2015. Marian Palsgraaf wil ik graag bedanken dat zij het mogelijk maakt om deze ervaring met je te delen. Laat me weten wanneer jij met je boek begint en hoe jij omgaat met de uitdagingen van het schrijven – en alles wat daarna komt. Terwijl jij bezig gaat met jouw boek, ben ik bezig met het volgende verhaal over Venus J. Maar dat vroege opstaan is best moeilijk nu het ’s ochtends al weer donker is …


Tags

boek, boek schrijven, Daniel Meyer, De man van Venus, tips boek schrijven, uitgever Futuro, wouter ter reehorst


Misschien vind je dit ook leuk:

Kut Kanker – Review

Kut Kanker – Review

5 stappen per dag

5 stappen per dag

Boekentips

Boekentips
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Download Gratis 17 Tips Van Jezelf Houden

17 tips Van Jezelf Houden
>

Deze website gebruikt geanonimiseerde analytische cookies. Mag ik ook mijn marketing cookies in je browser opslaan om de website en mijn aanbod nog beter te maken? Klik dan op 'Natuurlijk, Marian'. Meer over de cookies kun je lezen in mijn privacy.