In welk seizoen zit jouw energielevel?

Heb jij het al gevoeld, de warmte van de zon op je gezicht?

De lente is officieel een feit! Ik heb echt geen hekel aan de winter hoor, ik houd van de gezelligheid van het leven binnenshuis, klein en behaaglijk rondom de houtkachel, kaarsjes aan. Het geeft me de kans het leven even wat kleiner te houden, overzichtelijker en meer naar binnen gekeerd.

De lente nodigt uit om weer meer naar buiten gericht te gaan leven, letterlijk en figuurlijk. Met frissen ideeën en nieuwe plannen. Actie!

De zon voedt je met haar licht en warmte met nieuwe energie. We kunnen niet zonder de zon. En ik voel me dan ook gezegend dat ik, als de zon schijnt, gewoon naar buiten kan als ik dat wil en me kan opladen aan de kracht van de zon, mijn longen kan vullen met verse zuurstof, de geur van de natuur kan opsnuiven en kan genieten van het druk gekwetter van de vogels om me heen.

De natuur is een bron van energie. En energie hebben we allemaal nodig om te kunnen doen wat we willen (en moeten) doen is ons leven.

De hoeveelheid energie die we hebben bepaald zelfs voor een groot gedeelte hoe goed we ons voelen. En hoe we ons voelen heeft een grote invloed op ons geluksgevoel. En dus de mate waarin we tevreden zijn over onszelf en ons leven.

Energie is niet te zien, maar des te beter te voelen. Levensenergie, fysieke energie, de energie die je uitstraalt, je mentale energie. Allemaal facetten van jou die een bepaald level nodig hebben om goed te functioneren. Als accu’s die je gebruikt en dus ook weer moet opladen. Energie die je verbruikt hebt moet ook weer aangevuld worden, anders loop je letterlijk leeg.

In welk seizoen zit jouw energielevel?

Hoe is het met jouw energielevel? En ervaar je ook nog verschil op de verschillende energie gebieden?

Veel mensen voelen zich leeg en somber na de winter periode. ‘Voorjaarsmoeheid’ is een ingeburgerd begrip inmiddels.

De natuur is lange tijd natuurlijk leidend geweest voor het ritme van de mens. Maar door de industrialisering en alle moderne vooruitgang die daarmee gepaard ging, is dat niet meer vanzelfsprekend.

Kort door de bocht zou je kunnen zeggen dat de winter voor de mens een periode is van bezinning en rust, de lente voor nieuwe plannen en energie opdoen, de zomer om te werken en te feesten en de herfst om te oogsten en te evalueren.

Je ziel krijgt volop aandacht in de winter, je lichaam wordt gerevitaliseerd in de lente, de zomer is er om je relaties te vieren en de herfst om je geest te voeden en te ordenen.

Al deze gebieden hebben aandacht nodig om je als mens totaal in balans te voelen en om volledig tot je recht te komen.

Volg de natuur

Je kunt dit terug brengen tot de dagelijkse praktijk, door er voor te zorgen dat je iedere dag bewust iets doet voor je lichaam, je geest, je ziel en je sociale rol.

Daarmee breng je een klein beetje de natuur in jou als mens weer in balans.

Wij westerlingen zijn een beetje doorgeslagen in de ‘zomer’, in ons sociale bestaan. Werk en actie, veel met ons hoofd en weinig ruimte voor voelen en even terug trekken. Terwijl we dat allemaal nodig hebben om in balans te blijven.

Als het altijd zomer is, ontstaat er droogte en blijft de oogst uit. Raakt iedereen hyperactief door de overdosis licht en uitgeput door gebrek aan voldoende rust en slaap.

Alles hoort er te zijn in de juiste verhoudingen.

Ik heb aan den lijve ondervonden hoe je uitgeput raakt als je onvoldoende aandacht besteed aan de ‘seizoenen’ van je eigen gestel.

Je lichaam heeft aandacht en verzorging nodig, je geest moet voldoende geprikkeld worden, maar ook tot rust kunnen komen. Je ziel moet gevoed worden en tot expressie gebracht en in je sociale leven is er balans nodig tussen geven en nemen, tussen jezelf en de ander.

Maar hoe doe je dat nou, voldoende aandacht geven aan al die aspecten, al die seizoenen, van jou?

  • Door bewust elke dag aandacht te hebben voor jezelf.
  • Door bewust te zorgen voor jezelf.
  • Door bewust jezelf op de eerste plaat te zetten.

Moeilijk? Misschien wel, want waarschijnlijk heb jij geleerd dat je er altijd moet zijn voor anderen. Of ben je bijvoorbeeld moeder en vind je dat je altijd klaar moet staan voor je kinderen.

Het is heel fijn als anderen altijd op je kunnen rekenen Maar jij kunt er alleen zijn voor een ander als het goed gaat met jou.

Je kunt niet weggeven wat jij zelf niet hebt

Dus als jij gebrek hebt aan energie, en je gaat steeds door op reserve om er toch te kunnen zijn voor een ander, doe je jezelf te kort. Maar ook die ander.

Beeld jezelf eens in hoe het zal zijn als jij blaakt van de energie en levenslust. Schrijf deze versie van jezelf gerust op en plaats je bestelling bij het Universum 😉.

  • Wie zou je zijn?
  • Wat zou je allemaal kunnen doen?
  • Wat zou je kunnen betekenen voor anderen en de wereld om je heen?
  • Welke dromen zouden eindelijk werkelijkheid worden?
  • Wat zou je eindelijk op- of aanpakken?

Alles valt of staat met jouw energielevel.

Jouw leven wordt gekleurd door de mate van energie die jij tot je beschikking hebt.

Ik ben twee keer opgekrabbeld uit een burn-out en toen de derde burn-out in zicht kwam is het me eindelijk gelukt om een andere strategie te gaan toepassen. Ik ben tamelijk hardleers, en die veranderingen waren ook niet één- twee- drie gerealiseerd. Oude gewoontes hebben soms ook wat uithoudingsvermogen nodig om echt te veranderen.

Uithoudingsvermogen heb ik gelukkig, je raakt niet zomaar in een burn out, daarvoor ga je echt heel lang door in het rood.

Gun jezelf jouw aandacht en wordt de mooiste versie van jezelf!

Denk je dat jouw energielevel wel een oppepper kan gebruiken?

Negatief denken, stress voelen en je zorgen maken voorkomt dat je je goed voelt en geniet van je leven. Wil je meer ontspannen? Wil je meer in contact komen met je gevoel? Leer hoe je negatieve gedachten ombuigt, en vaker geniet van een positieve spiraal. Check het hier….

 

Over de auteur

Gepest op school, opgevoed zonder liefde met aan alcohol verslaafde ouders. Hierdoor was ik verlegen, onzeker, ik had totaal geen (zelf)vertrouwen. Ik was bang om ‘gezien’ te worden, ik had altijd het gevoel niet goed genoeg te zijn en sterk de goedkeuring van andere mensen nodig.
Mijn moeder is in mijn armen overleden en dat was de turning point in mijn leven. Lees meer >>>

Marian


Tags

bloei weer op, burn out, energie


Misschien vind je dit ook leuk:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
Gratis Meditatie voor Loslaten Just Be You

Download Gratis Mediatie Loslaten van Angst,
Zorgen en Stress

>