Wat houdt je tegen om je passie te volgen en/of om nieuwe dingen te ondernemen?

Als je erachter probeert te komen wat de reden hiervan is, blijkt het vaak niet iets te zijn wat van buitenaf komt. Vaak is het je eigen angst die je belet te doen wat je graag zou willen.

♥ Angst voor wat andere mensen  ervan zullen denken.

♥ Angst wat andere mensen erover zullen zeggen.

♥ Angst om te falen.

♥ Angst om de eerste stappen te zetten.

♥ Angst voor wat er allemaal zou kunnen gebeuren.

♥ Angst houdt je tegen om nieuwe dingen te doen en daarom blijf je in je oude patroon oftewel gewoonte zitten.

Wat houdt je tegen om je passie te volgen en/of om nieuwe dingen te ondernemen?

Wat maakt het nu zo moeilijk om een telefoonnummer te vragen aan iemand die je erg leuk vindt?

Je voelt wellicht angst om te worden afgewezen en dat risico ga je uit de weg of je wilt niet "stom" overkomen bij andere mensen.

Dat soort dingen kunnen je weerhouden om de stap te nemen en een telefoonnummer te vragen. Daardoor blijf je waar je nu bent en toch wil je ook zo graag die nieuwe liefde in je leven. Als je altijd blijft doen wat je deed dan krijg je wat je nu hebt.

Het is allemaal zeer herkenbaar, toch hoeft angst je niet te weerhouden om die dingen te doen die je graag wilt doen. Dat is toch zonde!

Tips voor het gaan naar jouw passie

1. Vraag je af wat het ergste is wat je kan gebeuren?

Zie je die leuke man en/of vrouw en je wilt graag het telefoonnummer. Je hebt nu het telefoonnummer ook niet dus waarom zou je het niet vragen? Wat is het ergste wat je kan gebeuren?

Dit  is een praktische vraag die je jezelf elke keer kan stellen als je merkt dat je een stap niet neemt doordat je 'angst' voelt.

Schrijf allemaal op wat het ergste is wat je kan overkomen. Neem hier serieus tijd voor.  Kijk dan eens naar een plan om "het ergste wat je kan overkomen" te overkomen.

2. Wat zegt de angst tegen je?

Je komt niet verder als je je laat leiden door angst. Je kan ook luisteren wat de angst tegen je zegt.

Ik krijg vaak de vraag van mensen die ook willen gaan bloggen maar dat ze het niet weten en niet hun baan durven op te zeggen etc. De angst houdt ze in dit geval dus helemaal tegen. De angst is in dit geval geen baan meer hebben.

Groot denken, kleine stappen. Je kan ook een blog beginnen met een baan ernaast en dan zelf gaan ervaren hoe dit gaat en/of je het leuk vindt.

Leer van je angst en kom er achter wat je wel kan ondernemen.

3. Accepteer

Bewust worden, accepteren en dan kan je actie ondernemen.

Het is een natuurlijke reactie om te proberen je angst te ontkennen. Je wilt er liever niet aan denken want dat is geen fijn gevoel.

Accepteer je gevoelens. Daardoor stop je dat je meer energie gaat stoppen in je angstgevoelens en maak je het niet sterker dan het nu is. Ga rustig zitten en laat het gevoel er volledig zijn en je zult merken dat de ergste gevoelens gaan afnemen.

4. Focus op het positieve

De meeste angstige gevoelens komen en gaan en zijn vrij klein. Focus jezelf dus op wat je wilt bereiken in plaats van op wat er zou kunnen gebeuren.

5. Actie nemen

Ik heb het net al even geschreven. Groot denken, kleine stappen. Je hoeft niet alles in één keer te doen. Je kan kleine stappen naar je doel toe maken. Dat voelt vaak prettiger.

Actie nemen is vaak een stap om angst opzij te zetten. Je hebt jezelf dan over je angstgevoelens heen gezet en aan jezelf bewezen dat je het kan en het helemaal niet "eng" is.

Weet jij nog de eerste keer dat je van de 'hoge' duikplank afging? Mijn hart klopte in mijn keel en ik ben twee keer weer met de trap naar beneden gegaan. Echter toen ik mij over mijn angst had heen gezet en was gesprongen wist ik niet hoe snel ik ik uit het zwembad moest komen om weer naar de duikplank te rennen ;-).

Je bouwt hiermee ook weer aan je zelfvertrouwen doordat je iets gedaan hebt wat je in eerste instantie eng leek. Angst houdt je tegen om je mooiste zelf te worden. Gebruik je angst om kijken waar je heen wilt en laat je er niet door stoppen. Neem je angstige en onzekere gevoelens eens onder de loep! Vaak zijn ze overbodig.

Kan jij je herinneren wanneer jij je over je angstgevoelens hebt heen gezet? Wat heb je toen gedaan? Hoe voelde het? Leuk als je dit wilt delen door onderstaand een reactie in te vullen.

Leestip: 3 tips om je angst te verminderen

Over de auteur

Gepest op school, opgevoed zonder liefde met aan alcohol verslaafde ouders. Hierdoor was ik verlegen, onzeker, ik had totaal geen (zelf)vertrouwen. Ik was bang om ‘gezien’ te worden, ik had altijd het gevoel niet goed genoeg te zijn en sterk de goedkeuring van andere mensen nodig.
Mijn moeder is in mijn armen overleden en dat was de turning point in mijn leven. Lees meer >>>

Marian


Tags

afgewezen, angst, falen, gewoonte, passie, zelfvertrouwen


Misschien vind je dit ook leuk:

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    Gratis Meditatie voor Loslaten Just Be You

    Download Gratis Mediatie Loslaten van Angst,
    Zorgen en Stress

    >