Help, ik ben jaloers, hoe daar mee om te gaan?

De kern van jaloezie is het gebrek aan vertrouwen in jezelf en de behoefte om een situatie onder controle te hebben. Als je jaloers bent dan zeg je eigenlijk: ik vind mezelf minder waard dan jij. 

Jaloezie werkt averechts en vaak zorgt dit voor een situatie waar je juist bang voor bent. Als je gelooft dat je interessant genoeg bent, dan hoef je je niet druk te maken. Richt je dus voornamelijk op jezelf en niet op de ander. Jaloersheid en het hebben van een goede relatie is niet altijd een goede combinatie. Jaloezie is één van de schadelijkste emoties die je maar kunt hebben. 

Het is een kwestie van vertrouwen. Je voelt je onzeker, maar waar voel je je precies onzeker over? Ben je bang dat je alleen komt te staan in het leven of ben je bang je partner kwijt te raken?

Vertrouwen maar vooral ook jezelf gaan vertrouwen is één van de belangrijkste ingrediënten van een gezonde relatie. Ik wil niet zeggen dat je altijd 100% vol zelfvertrouwen kunt zijn, want dat is niet zo.

Gebruik jaloezie om aan de slag te gaan met je emotie en verder te komen. Waarom ben jij jaloers? Jaloezie kan je helpen om te weten te komen wat je graag wilt. Wat zijn de voornaamste oorzaken van jaloezie?

Ik ben jaloers, hoe daar mee om te gaan?

Weinig zelfvertrouwen/onzekerheid. Je denkt dat iemand anders veel leuker is dan jij bent. Je bent dus eigenlijk bang om je partner kwijt te raken. Willen bezitten. Vaak is het zo dat je wilt laten zien dat je vriend(in) van jou is en dus dat er niemand aan hoeft te komen. En als een partner dan een keer iets alleen of met vrienden wil doen dan slaat de jaloezie toe.

Angst. Ik gaf al eerder aan dat jaloezie vaak te maken heeft met angst om je partner kwijt te raken. Jij (of je jaloerse partner) denkt niet zonder elkaar te kunnen en zijn bang om alleen verder te moeten.

Bedrogen. Misschien ben je in een eerdere relatie bedrogen geweest en komt deze angst in een nieuwe relatie naar voren.

Hoe om te gaan met jaloezie?

Het is vaak een eerste stap als je beseft dat je jaloers bent want dan kan je er iets aan gaan doen.

Kom voor je mening uit

We kennen ze allemaal, de leugentjes om bestwil. Daar is op zich niet zo heel veel mis mee. Het is de smeerolie van onze relaties. Maar als je nooit rechtuit voor je mening durft uit te komen, altijd met alle monden mee praat, doe je jezelf en de mensen om je heen toch echt tekort. Je hoeft niet met iedereen vrienden te zijn, maar de mensen die er echt toe doen voor jou verdienen jouw oprechtheid wel.

Boost je zelfvertrouwen

Jaloezie komt vaak voort uit (te) weinig zelfvertrouwen. Als je leert jezelf te vertrouwen en van jezelf te houden zal je minder snel jaloers zijn.

Om meer zelfvertrouwen en zelfrespect op te bouwen is het niet nodig om de lat steeds hoger te leggen voor jezelf. Het is ook niet nodig om jezelf beter voor te doen dan je je voelt. Waarschijnlijk is alles wat je moet doen, stoppen met jezelf te bekritiseren en al je kwaliteiten te bagatelliseren.

Boost je eigenwaarde

Laat je eigenwaarde nooit afhangen van je partner. Weet wie je bent en waar je voor staat. Als je je steeds richt op alles wat je niet bent en niet kunt, ondermijn je je zelfvertrouwen en eigenwaarde. Als je je gaat richten op alles wat je wél bent en wat je wél kunt, ga je vanzelf meer van jezelf houden.
Het gaat er niet om wie je niet bent, het gaat erom wie je wél bent. Uniek en helemaal goed zoals je nu bent.

Durf voor jezelf op te komen. Dit maakt jezelf krachtiger maar ook in een relatie.

Stop met controleren

Je zorgen maken, vooruitlopen op de zaken, alles perfect willen regelen en controleren, ben jij er ook zo druk mee? Het geeft een vals gevoel van veiligheid en kost heel veel energie.

Leef vrij, leef in het moment, en laat het leven zich aan je ontvouwen. Reageer op wat zich aandient niet op wat is geweest of wat nog moet komen. Controleren heeft geen nut en je focust je dan op je angsten in plaats van bouwen aan een gezonde relatie. Leven is vooral de kunst van het ‘laten’ beheersen. Door niet alles te willen controleren ontstaat er ruimte voor het leven dat voor jou bedoeld is. Ga om met je negatieve jaloerse gevoelens. Je hebt zelf de beslissing wat je met je jaloerse gevoelens doet.

Ben jij je er van bewust dat jij de standaard zet voor hoe anderen met jou omgaan? Een gezonde relatie met jezelf is het uitgangspunt voor een gezonde relatie met anderen.
Werk aan je zelfvertrouwen, werk aan je eigenliefde en je relaties zullen zienderogen verbeteren. Als jij voldoende van jezelf houdt is het namelijk veel gemakkelijker om keuzes te maken die goed zijn voor jou. Je stapt uit de slachtofferrol, uit de pleaser rol, uit de minderwaardigheidspositie en bent eindelijk in staat om je grenzen aan te geven.
Van jezelf houden is altijd de basis. Steuntje nodig? Check deze 21 stappen…

Over de auteur

Gepest op school, opgevoed zonder liefde met aan alcohol verslaafde ouders. Hierdoor was ik verlegen, onzeker, ik had totaal geen (zelf)vertrouwen. Ik was bang om ‘gezien’ te worden, ik had altijd het gevoel niet goed genoeg te zijn en sterk de goedkeuring van andere mensen nodig.
Mijn moeder is in mijn armen overleden en dat was de turning point in mijn leven. Lees meer >>>

Marian


Tags

angsten, bouwen aan zelfvertrouwen, eigenwaarde, emoties, gezonde relatie, jaloers, jaloersheid, jezelf vertrouwen, onzeker, vertrouwen


Misschien vind je dit ook leuk:

Hoe beperkende overtuigingen los te laten (en nieuwe overtuigingen te creëren) incl. 4 tips

Hoe beperkende overtuigingen los te laten (en nieuwe overtuigingen te creëren) incl. 4 tips
 • Hoi,

  Ik ben meerdere malen belazerd door mijn man met vrouwen. Dit heeft zich 4 jaar geleden afgespeeld. Tot op heden kan ik het nog niet loslaten.
  Met loslaten bedoel ik mee, ik ben sindsdien heel erg onzeker geworden. Ik voel me minderwaardig. Ik heb elke keer het gevoel dat ik niet genoeg voor hem ben. Elke vrouw wat voorbij loopt geeft mij een woede van binnen. Het maak tniet uit of ze lelijk, mooi, jong of oud is als het maar een vrowu is en ikz ie dat mijn man erna even kijkt geeft het mij verdriet en woede. Ik voel me dan down/vernederend.
  Hij zegt dat hij spijt heeft en ik de enige voor hem ben, maar toch is onze relatie neit meer als voorheen. Ik ben nu 4 jaar jaar verder en de afgelopen 2 jaar ben ik een wrak. Ik ben niet meer zelfverzekerd/voel me minderwaardig. Het zit zo diep dat ik me zelf niet eens meer mooi vind.
  Ik weet waar dit allemaal begonnen is.
  Ik weet niet meer wat ik moet doen, ik probeer aan me zelf te werken om hier vanaf te komen door veel te lezen over onzeker zijn. Maar soms vraag ik me af verdiend hij mij wel. Verdien ik deze pijn wel? Als ik uit deze relatie zou stappen, zou ik dan niet beter af zijn en zal ik dan me zelf terug vinden? Is hij misschien niet mijn probleem.

  Help kan iemand mij hier meer over vertellen?

  • hoi lara
   wat een verhaal en goed dat je dit deelt. dat geeft ook opluchting.
   als ik dit zo lees kost dit heel veel energie en het vertrouwen is beschadigd. wat ik zelf zou doen is kiezen voor jezelf liever alleen gelukkig dan samen ongelukkig, en tuurlijk moet je dan door het verdriet heen. maar vraag je zelf af of je hier gelukkig van wordt. en jij hoeft niet aan jezelf te werken dat moet hij doen. en jij kan daar niet mee helpen. denk aan jezelf hoe jij je voelt. blijf niet te lang hangen de tijd gaat al snel zoek het geluk in jezelf. ik hoop dat je hier iets aan hebt.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Download Gratis 17 Tips Van Jezelf Houden

  17 tips Van Jezelf Houden
  >