Vinden van je ware roeping

vinden van je ware roepingIn deze economisch moeilijke tijd lijkt het maanden of jaren blijven hangen in een baan of functie de beste en meest veilige manier om je werkzame leven door te brengen. Ook al ben je voor die baan of functie absoluut niet geschikt of heb je er geen enkele affiniteit mee. Je hebt een baan. Je hebt het gevoel van zekerheid.

 

Vinden van je ware roeping

Veel mensen lijken hun hele leven vijf dagen per week iets te doen dat hen in staat stelt om alleen van het weekend te genieten. En ze geven de indruk daar tevreden mee te zijn. Maar als je iets verder kijkt, hebben ze vaak in de gaten dat hun toekomstperspectieven gering zijn. Ze zien hun baan als geestdodend, een straf die ze moeten ‘uitzitten’ voordat ze van vrije dagen en andere dingen in hun leven mogen genieten. Of denken dat ze pas kunnen genieten en gelukkig zijn nadat ze een steeds opschuivende pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt. Om met zo’n instelling elke dag naar het werk te moeten, heeft ook gevolgen voor promoties of nieuwe kansen die zich daar voordoen. Veelal blijven deze mensen dan ook zweven rond het niveau waar ze nu zijn, schuiven ze van ene functieomschrijving naar de andere en vragen ze zich altijd af waarom anderen zo’n goed leven hebben, terwijl zij het gevoel hebben dat hun leven zich rondom een stille wanhoop afspeelt.

Het verleden als toekomst

Zou het kunnen zijn dat mensen die niet succesvol en niet gelukkig met hun werk zijn, nooit de tijd hebben genomen om gewoon eens te gaan zitten en eerlijk en open naar zichzelf te kijken en met zichzelf een gesprek aan te gaan? Dat ze nooit eens diep naar binnen hebben gekeken om hun innerlijke schatkamer vol talenten en mogelijkheden te ontdekken?

In gesprekken met mensen die niet hun ware roeping volgen, hoor je dat ze na verloop van tijd een gevoel van hulpeloosheid kregen. Ze zijn ervan overtuigd dat er niets is dat ze kunnen doen om dingen te veranderen. Hun inkomen stijgt net voldoende om hun kosten bij te houden en ze maken zich constant zorgen om geld. De toekomst ziet er in hun ogen ongeveer net zo uit als hun verleden.

Maar jij bent anders! Jouw doel in het leven is alles te worden en te bereiken waartoe je in staat bent. Om te genieten van alle mogelijkheden tot zelfexpressie, het ontwikkelen van talenten en het inzetten van vaardigheden die daaruit voortkomen. Jouw ‘taak’ is jezelf te ontwikkelen tot het punt waarop elke dag een bron van plezier, geluk en welzijn is en dat je zo veel interessante dingen te doen hebt, dat je helaas over te weinig tijd beschikt om ze allemaal te doen. Onderdeel van deze ‘taak’ is jezelf permanent een spiegel voor te houden en weigeren iets te doen dat geen uiting is van alles wat bij je past en waartoe je in staat bent.

Goed zijn in je vak

Succes is het resultaat van heel goed zijn in wat je doet. Je ontvangt in onze samenleving hoge vergoedingen voor superieure prestaties, gemiddelde vergoedingen voor gemiddelde prestaties en lage beloningen en onzekerheid bij prestaties die onder de maat zijn. Ja, dan moet je even niet denken aan beroemde voetballers, boegbeelden van grote banken en organisaties die geheel of gedeeltelijk eigendom van de overheid zijn. Daar geldt een ander spel met andere regels, regels die overigens razendsnel veranderen.

Maar hoe zit het dan met degenen die geen opleiding konden volgen, omdat daar de financiële middelen niet voor aanwezig waren? En die als gevolg daarvan nu ergens een laagbetaald baantje hebben? Of degenen die best wel zouden willen, maar gewoon de brains niet hebben om te leren en een goed betaalde baan te bemachtigen? Ook wanneer je gedurende een bepaalde periode in je leven om wat voor reden geen opleiding kon volgen, blijf je de mogelijkheid houden je verder te ontwikkelen en studies op te pakken. Dat je rond je pubertijd andere interesses had dan school, betekent niet dat je als dertiger niet kunt gaan studeren. Zodra jij weet wat je graag wilt doen, wordt het pad duidelijk. Via studie, nieuwe banen, nieuwe opdrachtgevers, nieuwe kennissen, nieuwe contacten kun je daar komen waar je wilt. De route naar je doel is wellicht wat langer, maar is dat een nadeel? Nee, je leert meer, je ziet meer en de kans om leuke mensen te ontmoeten is groter. En wanneer je jouw ‘ding’ goed doet, dan komt daar een passende vergoeding bij.

Dat leveren van superieure prestaties is een reis, geen eindbestemming. Je weet nooit wanneer je er bent. Je kunt je wat dat betreft nooit ontspannen. De markt om je heen is altijd in beweging en verandert continu. Wat vandaag als heel goed wordt gezien, kan morgen al een heel ander beeld oproepen en volgend jaar of het jaar erop worden weggezet als gemiddeld of ondermaats. Maar dat mag je er niet van weerhouden te streven naar het beste uit jezelf te halen. Mensen die echt succesvol en echt gelukkig zijn, weten diep in hun hart dat ze erg goed zijn in wat ze doen. En als je doet waar je echt van houdt en van geniet, als je je ware roeping volgt, dan zul je dat ook weten door je houding ten opzichte van kwaliteit, van perfectie, van iets heel goed doen. Alleen het beste is nog goed genoeg voor jezelf en dat sluit aan bij je klanten en je opdrachtgevers. Je zet die extra stap, je betaalt de prijs en overkomt elke hindernis of blokkade om jezelf te ontwikkelen tot een punt waarop je echt goed bent in je vak.

Energie

En zodra je je ware roeping hebt gevonden, zul je een permanent verlangen voelen om er meer over te weten te komen. Mensen die niet de dwingende noodzaak voelen meer over hun vak te leren, zijn mensen met de verkeerde baan of functie. Als iemand in de verkeerde baan zit of binnen zijn vak niet constant leert en groeit, dan zal zijn of haar waarde en inzetbaarheid binnen een onderneming of organisatie elke dag iets afnemen. Maar heb je wel je ware roeping gevonden, dan zul je vastbesloten zijn tot de top 10 in je vak te behoren. Je zult bereid zijn de prijs te betalen die nodig is om die toppositie te bereiken. Je gaat ’s ochtends eerder aan de slag, werkt harder en blijft na kantoortijd iets langer doorgaan. Je volgt ’s avonds en in het weekend extra opleidingen en cursussen. Je ziet technologie als een mogelijkheid je werk nog beter te doen. Je hebt aandacht voor alles wat je verder brengt, waar je van kunt leren. Waar je beter en sneller van kunt leren. Je hebt een onverzadigbare honger naar kennis binnen het vakgebied waar jij jouw ‘ding’ hebt gevonden.

Rolmodellen

Maar hoe weet je nu of je datgene doet wat jouw roeping is? De eenvoud van het antwoord zal je verbazen. Als je de taak doet die voor jou bestemd is, waarbij je jouw unieke talenten en vaardigheden gebruikt, dan zul je automatisch bewondering hebben voor mensen die binnen jouw vakgebied de top hebben bereikt. Je zult naar ze opkijken en als hen willen zijn. Ze zijn je rolmodellen en je wilt je werkzaamheden en activiteiten net zo vormgeven als zij dat doen. Je zult ze willen ontmoeten, met ze praten, hun boeken lezen en luisteren naar hun lezingen en voordrachten. De allerbeste mensen in jouw vakgebied zullen de voorbeelden voor je zijn die je richting geven op je reis naar het volgende niveau.

Meer succes

Tijdens het schrijven van het boek Succesvol als zzp’er vroegen mensen mij regelmatig wat ze zouden kunnen doen om meer succes te hebben. Vaak bleek dat ze een baan hadden die ze niet leuk vonden, een manager waar ze geen respect voor konden opbrengen en producten of diensten verkochten aan klanten die ze niet mochten.

Veel van hen hadden echter het idee dat als ze maar lang genoeg zouden blijven hangen in hun baan, dat dan het negatieve gevoel wel zou verdwijnen en uiteindelijk alles beter zou gaan. Maar de reden dat ze zijn waar ze nu zijn en waarom ze daar zijn, is omdat ze ervoor hebben gekozen daar te zijn. Niemand kan hen helpen of de situatie voor hen verbeteren. Dat moeten ze zelf doen. Die beslissing moeten ze zelf nemen. Het economische doel van de organisatie of onderneming waar ze werken, is mensen in dienst nemen tegen de laagst mogelijke kosten om hun klanten in een concurrerende markt tegen de laagst mogelijke prijs van dienst te zijn. Dat is ook de reden waarom niemand de verplichting heeft je meer te betalen dan je krijgt. En als het even zou kunnen, dan zouden ze je nog minder betalen. Telkens opnieuw gaf ik als antwoord dat ze – als ze verder wilden komen – moesten proberen heel goed te worden in dat wat ze doen. En als ze van binnen niet het verlangen hadden om heel goed in hun huidige werk te worden, dat ze dan waarschijnlijk de verkeerde baan hadden.

Wat tijdens die gesprekken ook bleek, was dat veel mensen hun werk maar matig deden en het idee hadden dat wanneer de juiste baan, functie of opdracht voorbij zou komen ze echt wel hun uiterste best zouden doen. Maar om een of andere reden kwam die juiste baan, functie of opdracht nooit voorbij. Ze werden regelmatig gepasseerd bij promoties of nieuwe functies in reorganisatietrajecten.

Vraag het gewoon

Als je nog niet weet wat jouw ware roeping is, vraag het dan aan de mensen die het dichtst bij je staan. Vraag gewoon: ‘wat denk jij dat ik het beste met mijn leven kan doen?’ Je zult verbaasd zijn van hoe duidelijk mensen om je heen – je partner, je beste vrienden en zelfs je ouders – zien wat jij zou moeten doen, terwijl je zelf nog geen idee hebt. Het antwoord op jouw vraag kan je verrassen. Maar laat het je niet weerhouden om actie te ondernemen. Je bent hier op aarde omdat je iets moois met jouw leven mag doen. Je hebt zoveel talenten en mogelijkheden dat je ze nooit allemaal zou kunnen gebruiken en ontdekken, zelfs al zou je Bijbelse leeftijden bereiken. Je beschikt over natuurlijke vaardigheden en talenten om elke hindernis en tegenslag te overwinnen en elk doel te bereiken dat je jezelf stelt. Er zijn geen beperkingen aan wat jij kunt zijn, hebben of doen zodra je je ware roeping vindt. Om vervolgens je hart te volgen en met volle kracht dat te doen wat je moet doen en daar buitengewoon succesvol mee te worden.

Wil je meer lezen?

Kijk dan ook eens naar het programma Film van jouw Leven 


Tags

geen opleiding, geluk, goed zijn in je vak, plezier, verleden als toekomst, ware roeping, welzijn


Misschien vind je dit ook leuk:

 • Jasmien schreef:

  Goed artikel en mooi geschreven;). Toevallig ben ik op dit moment ook op zoek naar mijn roeping en een baan waar ik blij en gelukkig van word. Anderhalf jaar geleden afgestudeerd en nog steeds op zoek naar een baan. Hopelijk kom ik binnenkort achter wat mijn roeping is, samen met hulp van mijn (loopbaan)coach. En het maakt inderdaad niet hoe oud je bent, want je bent nooit te oud om te leren. Het leven biedt zoveel mooie mogelijkheden en kansen, die moet je gewoon pakken.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Download Gratis 17 Tips Van Jezelf Houden

  17 tips Van Jezelf Houden
  >

  Deze website gebruikt geanonimiseerde analytische cookies. Mag ik ook mijn marketing cookies in je browser opslaan om de website en mijn aanbod nog beter te maken? Klik dan op 'Natuurlijk, Marian'. Meer over de cookies kun je lezen in mijn privacy.