Vijf redenen waarom je zou moeten stoppen met televisie kijken

Vorige week kreeg ik een mailtje van Anja waarin zij vroeg wat ik allemaal doe als ik geen  televisie kijk. Ze mailde mij dat het haar onmogelijk leek om geen nieuws of televisie meer te kijken.

Natuurlijk kijk ik wel eens televisie, alleen surf ik niet alle netten af om te kijken of er nog wat te zien valt.

Televisie op de slaapkamer heb ik nooit gehad. Gelukkig taalt manlief hier ook niet naar.

Het journaal kijk ik bijna niet, met uitzondering van de weersverwachtingen, die wil ik nog wel eens zien. Ik hebwel favoriete programma’s en die neem ik dan ook op of ik kijk op uitzending gemist zodat ik niet eindeloos naar reclame hoef te kijken.

Vroeger keek ik meer televisie. Maar nu mijn leven wat drukker is geworden, kijk ik bijna helemaal niet meer en ik kan zeggen dat ik het totaal niet mis. Mijn leven is er niet minder van geworden.

Ik ervaar meer rust, productiviteit etcetera. Het is vaak een gewoonte om de televisie aan te zetten als je thuiskomt en dan ga je zitten en blijf je kijken.

Vijf redenen om te stoppen met televisie kijken

Verloren tijd

Geen televisie kijken geeft mij veel meer vrije tijd om de dingen te doen ik leuk vind. Je zit vaak ongemerkt een paar uur voor de televisie. Mensen zeggen soms dat ze geen tijd hebben, maar vergeten dat ze wel een paar uur per dag naar de televisie kijken. Nederlanders kijken gemiddeld 2,5 tot 3 uur per dag naar de televisie en nog eens 46 minuten per dag naar uitzending gemist.

Ik realiseer me ook dat ik minder zal bereiken met televisie kijken. Sommige mensen zeggen dat het ontspant. Dat geloof ik ook wel maar ik vraag me af of je er energie van krijgt. Heb jij wel eens iemand horen zeggen nadat het uit-knopje is ingedrukt: “zo ik ben weer opgeladen en ga heerlijk even het grasmaaien”

Geen televisie kijken bespaart je geld

We worden door de reclames aangespoord om dingen te kopen, die we anders nooit zouden aanschaffen. De advertenties spelen in op de behoefte van de kijker en zijn problemen, zodat je product x graag wilt uitproberen.

Sensatieverhalen en negativiteit

Hoeveel sensatie wordt er getoond op de televisie? Of negativiteit? Denk jij dat je het onderbewuste goed aan het werk zet als je de televisie na het laatste nieuws hebt uitgezet. Het nieuws zit vol met negativiteit zoals moord, brand, doodslag, ongelukken etc.

Er wordt op de televisie alleen maar getoond wat de producent ons wilt laten zien. Ik heb eens een interview gelezen met een journaliste. Zij werd door een cameraploeg aangehouden na de aanslagen van 11 september in New York. Ze stond in een mega file. Zij had zich voorbereid en had koffie in de auto, een boekje, telefoon opgeladen om gesprekken af te handelen etc.

’s Avonds keek ze naar het journaal en alleen maar klagende mensen die het zo slecht hadden en haar positieve verhaal werd niet uitgezonden. Dit paste waarschijnlijk niet in het plaatje om te laten zien.

Opbouwen van gezelligheid

Televisie kijken is de meest voorkomende bezigheid in de familie. Ook bij ons. Al kijk ik niet, mijn gezinsleden doen dit wel. Vaak moet ik vragen of we wat gezelligs zullen gaan doen. Een spelletje doen bouwt op je relatie met je gezinsleden. Gelukkig heb ik het avondeten ingebouwd om de dag door te nemen en dan gaat zeker de televisie uit!
’s Ochtends wordt de televisie ook niet aangezet zodat de kids voldoende tijd hebben om de spullen in orde te maken voor school enhun aandacht niet wordt afgeleid. Het is ook erg gezellig om even aan tafel te zitten met een thee voordat iedereen weggaat.

Van televisie kijken word je dik

Zoals ik al schreef krijg je van televisie kijken geen energie. Je beweegt niet en je behoefte aan bewegen zal niet toenemen en dan heb ik het nog niet eens over de kinderen en over de hoeveelheid reclame van junkfood, chips en snoep. Jij en/of de kinderen worden toch beïnvloed om dit te kopen en te proberen en dit zijn niet de gezondste producten dien worden gepromoot. Deze producten bevatten vaak veel suiker en/of vet.

Alternatieven voor televisie kijken.

Ineens krijg je meer tijd als je geen televisie meer kijkt. Wat kan je met die tijd gaan doen?

De cursus volgen die je altijd al wilde gaan doen

Bijpraten met vrienden

Het lezen van een boek

Een succesdagboek maken en erin schrijven

Wandelen en meteen bouwen aan je conditie, gezondheid

Opruimen

Mediteren

Een planning maken

Heb jij nog aanvullingen? Ik zal het leuk vinden als je ze wilt vermelden in een reactie, onderaan deze pagina.

Je kunt me ook volgen op twitter of facebook.


Tags

geld besparen, productiviteit, rust, televisie kijken


Misschien vind je dit ook leuk:

 • Claudia schreef:

  Ik hoorde van een collega (die aan het herstellen is van een burn-out) dat tv kijken (bewegende beelden) heel erg inspannend is voor je hersenen. Ik heb daarom besloten een week geen TV/Netflix te kijken(vooral Netflix…). Ik ga na werk een boek lezen of in bad(en boek lezen) maar heb vandaag een vrije dag… ik heb vanmorgen (wanneer ik normaal tv zou kijken) zo’n beetje alle klusjes gedaan waar ik steeds geen tijd voor had (omdat ik te veel Netflix keek).. ben al wel weer klaar met boek lezen voor vandaag en weet niet zo goed wat ik met mezelf aan moet… Wat blijft er nog over als je moe bent, maar geen zin meer hebt in boek lezen?! (anders dan reageren op een leuke blog 😉 )

 • Maartje schreef:

  Beste iedereen,

  Wat heeft u als tip als je toch die ‘verslavingstrekjes’ krijgt en denkt ‘ach wat maakt even tv-kijken nou uit’. Hoe weerhoud
  je dit?

 • schilderen of een ander talent van jezelf ontdekken
  Publieke omroep is ook al behoorlijk uitgekleed en er zijn in deze tijd nog steeds zuilzenders. Over de commercielen wil ik het niet eens hebben. Ik kijk wel bewust naar tennis,wielrennen of een cultureel programma.

 • Ik vind dat televisie kijken zijn voor- en nadelen heeft. Persoonlijk kijk ik best veel tv wat natuurlijk erg zonde is omdat het niet productief is. Aan de andere kant kan je er ook veel van leren. Zo kijk ik graag documentaires.

 • Ik vind niet dat tv-kijken slecht voor je is. Sterker nog, je kan je kinderen er onwijs veel van laten leren.
  Het journaal of kinderjournaal leren kinderen veel meer over de wereld en over situaties. Ook kunnen ze inschatten hoe ze dagen willen plannen door rekening te houden met weet en klimaat.
  Ik snap wel wat mensen zeggen,teveel tv kijken is niet goed. Maar als je na school of je werk even wil uitrusten, kan je beter een uurtje tv kijken dan een uurtje een spel spelen. Een spel laat je niet inspannen en zorgt dat je uiteindelijk nog meer vermoeid bent!
  Je hersenen zijn namelijk veel activer dan wanneer je achter de buis zit.
  Ik denk dat tv kijken niet goed maar zeker niet slecht is. Je moet er een balans in maken en regelmaat gebruiken zodat je je sociale leven en je ontspanning goed combineert

 • staphan schreef:

  u heeft gelijk meneer a 100 % ..de tv van nu is alleen voor de reclame .als ik bij media markt ben ..en ik zag mooie tv .. ze zijn gemaakt allen om naar reclame en hip ding ..meer niet

 • Neem ook altijd de programma’s / films op om zo niet alle reclames te hoeven zien maar merk dat ik daarna nog ga zappen. En idd, dat kost tijd en ben ik naderhand helemaal chagrijnig dat ik weer te lang voor het kastje heb gezeten. Moet er even voor gaan zitten hoe ik het het beste aan kan pakken want ik kan ook enorm genieten van een mooie (natuur)film of goede documentaire. Maar denk ook dat als ik geen tv in huis zou hebben ik het ook niet echt zou missen. Nog even kijken of ik dat dan maar ga doen of mezelf de tv op tijd uit laat zetten. Ik zou idd graag meer boeken willen lezen, talen leren, muziek maken, wat meer beweging hebben, in de tuin zitten, kleding maken, noem maar op de lijst is eindeloos! Het is motiverend te zien dat velen anderen ook het tvkijken in hun leven willen beperken.

 • jdjong schreef:

  In plaats van tv kijken, kan je de tijd ook gebruiken om een cursus te volgen waar je eerst geen ’tijd’ voor had. Op die manier ontmoet je oook weer andere mensen en doe je weer nieuwe contacten op.

 • Bedankt voor je antwoord allereerst ,ik ga nu ook inderdaad luister naar mezelf wat ik dan wil en doe dat nu ook meer .
  wil trouwens nog wel wat kwijt over geen tv kijken ,zelf was ik ook noooit zo,n tv kijker en deed verder heel veel andere dingen totdat ik in een burnout raakte . ik heb toen ook kunnen leren dat je na een lange werkdag ook wel eens lekker ontspannen naar een film mag kijken ipv van alles weer gaan doen en je hier niet schuldig over hoef te voelen dat je niks doet . wil hier mee zeggen dat het af en toe wel goed is om tv te kijken . ben meer van motto waar te voor staat is niet goed .

 • Ik heb de stap een tijde terug al gezet, de TV is de deur uit.
  Naast stoppen met roken en geen alcohol meer, is dit een van de beste stappen die ik gemaakt heb. Ik heb uiteraard makkelijk praten, ik ga niet alleen door het leven, maar heb wel eigen huishouden, dat maakt het makkelijker. In een gezin, een relatie is het wat moeilijker.
  Ik heb nu meer tijd voor totaal zinloos nietsdoen.
  Ik ben meer gaan mediteren. Dat ging vanzelf.
  Maar misschien nog wel het belangrijkste, ik leef weer in mijn eigen ritme, niet gedicteerd door TV.

 • @Remco, Marijke, bedankt voor jullie reactie.

  @Paola, jij natuurlijk ook bedankt voor je reactie. Wat zou jij het liefst willen doen als de familie tv kijkt? Een boek lezen, iets willen leren wat je als zo graag wilde doen etc. Als je familie liever tv kijkt is dat lastig.Een ander kan je niet veranderen alleen jezelf. Succes.

  Warme groet, Marian

 • Hoe ga je dan om dat de rest van de familie wel veel tv kijkt ? Ik merk dat ik dan ook spellentjes voorstel maar dat ze liever tv kijken .

 • Juist een bericht dat ik wel kan gebruiken. Want ik heb de voorbije jaren ook genoten van niet-tv kijken. Alleen de laatste tijd laat ik mij weer teveel verleiden door het zappen tot er iets voorbijkomt dat ik wil zien maar ondertussen zie ik héél veel dingen die ik helemaal niet wil zien en die mij op het eind van de avond een slecht gevoel geven. Dus dankjewel Marian om er mij nog eens attent op te maken dat er zoveel alternieven zijn waar je je wel beter van gaat voelen. Voor mij persoonlijk is ook een topper : in bad gaan met een goed boek en omringd door allemaal kaarsjes. Heerlijk. Reken maar dat je dan met een zalig gevoel gaat slapen !
  Marijke De Rijcke

  Groetjes Marijke

 • Hai Marian!

  GE WEL DIG om eindelijk iemand tegen te komen die precies hetzelfde denkt als ik 🙂

  Heel hartelijk dank hiervoor!!

  Gr

  Remco

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  Gratis Meditatie voor Loslaten Just Be You

  Download Gratis Mediatie Loslaten van Angst,
  Zorgen en Stress

  >