Verbeter je zelfbeeld

Verbeter je zelfbeeld

Kan jouw zelfbeeld en zelfvertrouwen wel een boost gebruiken? Hier lees je hoe je dat kunt doen. En het mooie is: het is nooit te laat om je eigenwaarde op te poetsen.

Zelfbeeld en zelfvertrouwen

Een positief zelfbeeld gaat hand in hand met een blakend gevoel van zelfvertrouwen. Het heeft weinig te maken met een killerbody, roem of een goedgevulde bankrekening, al streven we dit soort dingen wel na.

Inschrijven & Download

Abonneer of luister naar de podcast via:

Er zijn genoeg popsterren die mega veel succes hebben, maar eigenlijk heel onzeker zijn en hun artiesten-uiterlijk nodig hebben om dit te verbloemen. Het masker geeft ze de power om op het podium hun ding te kunnen doen.

Je zelfbeeld en zelfvertrouwen hebben alles met jezélf te maken. Met hoe jij jezelf ziet, accepteert en liefhebt. Kun jij een compliment in ontvangst nemen? Of zwak je het af door te zeggen dat het niets voorstel? Deze bescheidenheid zit in onze cultuur ingebakken, maar zegt ook veel over je zelfbeeld. Net als in hoeverre je jezelf kunt vergeven als je een fout hebt gemaakt. Veel mensen zijn veel kritischer op zichzelf dan op anderen.

Waarom zijn we zo hard voor onszelf? 

We bekritiseren liever onszelf dan dat we worden bekritiseerd door anderen. Misschien denken we dat dit minder hard aankomt. Maar wat het doet, is dat het je zelfbeeld omlaag brengt. Door jezelf te veroordelen, keur je eigenlijk jezelf af. Daardoor kun je in een negatieve spiraal in je eigen denken terechtkomen.

Uit onderzoek blijkt dat zelfvertrouwen een combinatie is van vaardigheid (vertrouwen op jezelf) en waardigheid (je eigenwaarde en zelfbeeld). Mensen met een laag zelfbeeld compenseren dit vaak met extra vaardigheden. Zoals een popster die transformeert in een podiumbeest. Maar het is zeker geen waterdichte strategie. Want daardoor is hun zelfbeeld en zelfvertrouwen (en dus wie ze zijn) gekoppeld aan wat ze doen.

Zo poets je je zelfbeeld op

Je zelfbeeld ‘repareren’ niet door ergens nog beter in te worden. Want dat kan faalangst veroorzaken (ik mag niet mislukken) of leiden tot perfectionisme (als het niet perfect is, ben ík niet perfect). Je bent bovendien vatbaarder voor een burn-out, omdat je de neiging hebt om maar door te blijven gaan en nog meer je best te doen. Deze symptomen van een laag zelfbeeld vergroten je stresslevel en een slecht gevoel over jezelf.

Jezelf ‘repareren’ doe je van binnenuit. Er zijn twee dingen voor nodig om je zelfvertrouwen op te krikken:

Stoppen met jezelf veroordelen.

Milder zijn voor jezelf.

Ik ben goed zoals ik ben

Wees lief voor jezelf

Een positief zelfbeeld is in feite niets anders dan jezelf accepteren zoals je nu bent. Ik ben ervan overtuigd dat wanneer je wat milder voor jezelf wordt, je veel beter bestand bent tegen tegenslagen in het leven. Hoe sterker je zelfvertrouwen is, hoe beter je bent opgewassen tegen kritiek. Door jezelf te veroordelen, ben je op een negatieve manier met jezelf bezig en niet met het zoeken naar oplossingen.

Ook ik had ooit een slecht beeld van mezelf en was heel onzeker. Totdat ik erachter kwam dat ik hoogsensitief ben. In één klap veranderde dat mijn zelfbeeld: ik was geen watje maar hoog gevoelig. Ik was niet zwak maar extreem empathisch! Het veranderde hoe ik naar mezelf keek. En ik leerde beter voor mezelf te zorgen, waardoor mijn zelfvertrouwen groeide. Als HSP-er had ik ineens een nieuwe identiteit en een positiever zelfbeeld.

Accepteer jezelf zoals je bent

Je krijgt een positiever zelfbeeld en meer zelfvertrouwen als je jezelf meer accepteert zoals je nu bent, inclusief je faalangst, HSP, perfectionisme en zelf-afwijzing. Dit lukt de ene dag beter dan de andere dag. En ook dát is oké.

Een negatief zelfbeeld kan ontstaan in een moeilijke periode in je leven. Of misschien heb je vroeger, net als ik, nooit geleerd om van jezelf te houden.

Als je tegen jezelf zelf dat je saai bent, niet goed in je werk of niet knap genoeg bent, neemt je mind en onderbewuste het aan als waarheid. Dus let op wat je tegen jezelf zegt. Je mind maakt geen verschil tussen negatieve en positieve dingen die je tegen jezelf zegt.

Je zelfbeeld wordt mede gevoed door wat je denkt en gelooft. Dus denk vaker positieve dingen in plaats van jezelf te veroordelen. Wat ook helpt, en waar ik groot voorstander van ben, is het opschrijven van dingen waar je dankbaar voor bent. Dankbaarheid en je trots voelen, liggen dicht bij elkaar. Dankbaar zijn heeft mij gelopen om positiever over mezelf te denken. Leestip: Geef jezelf positieve energie met een dankbaarheid dagboek

Je bouwt aan je zelfvertrouwen door jezelf leuker te vinden. Door te accepteren wie je bent. Maak er de mantra van:

Ik ben goed zoals ik ben.

Ik ben het waard om liefde te ontvangen.

Ik zorg goed voor mezelf, omdat ik dat verdien.

Ik ben het waard om liefde te ontvangen

Als je zelf niet overtuigd bent van je eigen liefde, ontstaat please gedrag, in de hoop dat andere mensen wél van jou gaan houden. Dat maakt je afhankelijk van anderen wat je alleen maar nóg onzekerder maakt. Wanneer je wel van jezelf houdt, is het minder erg wanneer een ander tegen je uitvalt, omdat je het minder snel koppelt aan wie jij bent als persoon.

Ik zorg goed voor mezelf, omdat ik dat verdien

Je hoeft niet te zeggen: ik ben de beste blogger of collega die er bestaat. Dat werkt niet, omdat het niet geloofwaardig is. Wat je wel kunt zeggen, is: ik ben leuk, lief, aantrekkelijk, gevat, spontaan, grappig. Dit soort oneliners zijn de vruchtbare bodem waar je zelfvertrouwen op kan groeien.

TIP: Wat zou een goede moeder tegen je zeggen als je een kind was? Of wat zou een goede leraar tegen je zeggen? Zeg dit soort dingen regelmatig tegen jezelf. Je mind houdt namelijk van herhaling, dan neemt het je gedachten serieuzer.

Je bent goed.

Ik ben trots op je.

Dat heb je goed gedaan.

Je bent niet gek,
Je bent te gek!

Je bent niet gek, je bent te gek

Prijs jezelf

Er is niets dat je zelfvertrouwen sneller verbetert dan jezelf prijzen. Dus bestook jezelf met complimenten. Vind je dit lastig? Bedenk dan waar je dankbaar voor bent. Liefst dingen waar jij een rol in hebt gespeeld. Zo voed je je zelfbeeld via dankbaarheid.

Een compliment ontvangen, helpt ook. Laat jij een compliment binnenkomen? Of wimpel je het weg door het af te zwakken: het stelde niks voor, het was puur toeval?

Jezelf complimenten geven, voelt in het begin misschien oncomfortabel, maar het gaat beter voelen wanneer je het vaker doet, omdat je er dan meer bekend mee raakt. Je kunt het vergelijken met het verbeteren van je conditie. Als je begint met hardlopen is het ongemakkelijk en moeilijk. Maar hoe vaker je gaat joggen, hoe makkelijker het je afgaat.

Waarom een compliment naar jezelf krachtiger is dan een compliment van een ander? Dat komt doordat anderen soms een verborgen agenda hebben. Als je een compliment van je baas krijgt, heeft hij een agenda (want daarmee creëert hij een tevreden werknemer). Als een winkelbediende zegt dat een broek je fantastisch staat, heeft ze een agenda (want meer omzet). Maar achter een compliment aan jezelf zit niks achter, waardoor je je onderbewuste beïnvloedt.

Maak van self-care een routine

Werken aan een gezond zelfbeeld is eigenlijk iets wat je elke dag zou moeten doen. Je kunt het vergelijken met je conditie. Ook hier gaat de vergelijking op met je conditie verbeteren. Dan kom je er niet met één week hard trainen. Je zal er regelmatig mee bezig moeten zijn. Voor het opkrikken van je zelfbeeld bestaat ook geen quick-fix. Het heeft pas écht effect als je er een dagelijkse routine van maakt. Bijvoorbeeld onder de douche.

‘s Ochtends is je wilskracht het sterkst. Dit is het moment om een positieve gedachte in je systeem te prenten. Elk woord dat je zegt, is een afdruk op je zelfbeeld.

Niet: ik mag geen calorierijk ontbijt, want dan word ik dik. Wel: ik kies ervoor om gezond te eten, zoals fruit, omdat ik op mijn slanke lichaam gesteld ben.

Je bent het meer dan waard om je beter te voelen over jezelf!

Accepteer dat wat er is. Laat los wat is geweest. Heb vertrouwen in wat kan zijn. 

With love,


Tags


Dit vind je misschien ook leuk:

 • Hey Marian
  wat een mooie waardevolle boodschap.
  inderdaad heel moeilijk om van jezelf te houden als het je nooit geleerd is maar ik ga het toch proberen

 • Dank je wel voor voor zoveel duidelijkheid.

 • De video was weer helemaal raak! Ik ben een perfectionist en superhard voor mezelf…. te hard.

 • Is dit enkel in Nederland of bestaan hier leesboeken van? Ikzelf ben van Limburg (Belgie) grtjs

 • Saskia schreef:

  Dank je wel voor je geweldige verhaal het heeft mij weer een positieve boots gegeven.Ik ben blij dat ik je heb leren kennen,jij geeft mij net de handvaten die ik nodig heb,Bedankt.

  • Marian schreef:

   Wat een lieve reactie, Saskia. Dankjewel hiervoor ❤️. Geef jezelf maar een dikke knuffel want jij bent degene die het doet!

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Ontdek de shop met producten voor een gezonde dosis

  optimisme en geloof in jezelf

  >