Uiten van je emoties

Er zijn vijf verschillende niveaus in onze emoties:

1. boosheid, schuld en vewijt
2. pijn, verdriet en teleurstelling
3. angst en onveiligheid
4. spijt en verantwoordelijkheid
5. liefde, wensen, begrip en vergeving

Vaak hebben wij in relaties de neiging om ons slechts op één van deze niveaus te uiten. Sommige mensen zijn bijvoorbeeld goed in het uiten van hun boosheid maar vertellen niet over hun dieper liggende angsten. Andere mensen kunnen juist hun pijn en verdriet uiten, zij huilen gemakkelijk, maar vinden het moeilijk om hun woede te uiten.

De meest communicatieproblemen ontstaan doordat wij slechts een deel van de waarheid of onze gevoelens tot uiting brengen en niet alles. Met andere woorden, wij uiten ons niet op alle vijf gevoelniveaus.

Als je ruzie dreigt te krijgen met je partner of er is iets dat jullie nog dwars zit omdat het niet helemaal is uitgepraat, kan de volgende oefening snel inzicht en begrip geven.

Oefening:

Ga tegenover elkaar zitten, zodat je elkaar goed kunt aankijken. Bepaal, wie als eerste de oefening gaat doen.

Zet een kookwekker neer en stel deze in op vijf minuten. Degene die aan de beurt is begint met zijn/haar emoties te uiten door de volgende zin steeds te herhalen: “Wat mij boos maakt in onze relatie…….” Dit doe je vijf minuten lang.

Houd je niet in. Zeg echt alles wat je dwars zit. Als je niets meer te zeggen hebt ga je herhalen, net zolang totdat de wekker afgaat en dan begin je aan het volgende niveau namelijk: “Wat mij pijn doet in onze relatie is….” Ook deze zin herhaal je vijf minuten lang waarbij je zegt wat je pijn doet.

Pas als de wekker afgaat ga je naar het volgende niveau om te vertellen over je angsten. Zo vertel je ook over waar je spijt van hebt en je eindigt met uiten van jouw LIEFDE.

Het voordeel van deze oefening is dat zij zeer gestructureerd is. Terwijl je bezig bent is het niet de bedoeling dat je op elkaar reageert. Juist door het reageren slaat de vlam in de pan. Je luistert niet meer naar elkaar en weet al heel snel niet eens meer waar het ook alweer om begon. Door deze oefening krijg je allebei ongestoord de mogelijkheid om je helemaal te uiten.
Houd je dus niet in!

Het geeft rust en enige ontspanning om alles ongestoord te kunnen zeggen wat je dwars zit.

Ten slotte kom je hierdoor vanzelf weer terug bij gevoelens van liefde. Het is erg belangrijk dat je allebei de hele oefening doet. Het gebeurt vaak dat als één van de partners aan het einde gekomen is, er al zoveel opluchting is dat je het gevoel hebt te kunnen stoppen.

Het is belangrijk dat je allebei de kans krijgt om te vertellen wat een situatie met je doet, dus maak het wel allebei wel af.

Vaak hoor ik van vrouwen dat hun man dit toch niet zal doen. De reden die ze hiervoor aangeven is dat hij zich niet makkelijk kan uiten. Mijn ervaring is dat het niet kunnen praten van mannen wel meevalt! Ze krijgen door deze oefening juist een kans!

Ga het eens doen. Je zult er versteld van staan hoe snel je weer begrip voor elkaar krijgt. Het is het echt waard!~

Zit je nog met zoveel emoties naar iemand toe, maar die persoon wil jou niet spreken en/of zien?
Uit je emoties dan door ze op te schrijven. Dit geeft ook al enige opluchting.

Over de auteur

Gepest op school, opgevoed zonder liefde met aan alcohol verslaafde ouders. Hierdoor was ik verlegen, onzeker, ik had totaal geen (zelf)vertrouwen. Ik was bang om ‘gezien’ te worden, ik had altijd het gevoel niet goed genoeg te zijn en sterk de goedkeuring van andere mensen nodig.
Mijn moeder is in mijn armen overleden en dat was de turning point in mijn leven. Lees meer >>>

Marian


Tags

angst, boosheid, emotie, liefde, negatieve gevoelens, pijn, spijt, uiten emoties, verdriet, vergeving


Misschien vind je dit ook leuk:

 • Dag Marian,
  Dit is een heel waardevolle oefening. Mooi!

  En als antwoord op Olga: ja, dat zou ik doen, als je collega hiervoor openstaat. Het maakt echt wel duidelijk voor elkaar waar jullie staan.
  Groeten,
  Eva-Maria

 • Hoi,

  Is dit ook iets om op je werk te doen in relatie tot een collega?

  Gr Olga

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Download Gratis 17 Tips Van Jezelf Houden

  17 tips Van Jezelf Houden
  >