Top vijf levenslessen van stervende mensen.

’Kies bewust, kies verstandig, kies eerlijk. Kies geluk’

Bronnie Ware is een Australische vrouw die al jaren werkzaam is als stervensbegeleider van terminale patiënten. Over haar ervaringen tijdens dit zware werk heeft ze onlangs een boek geschreven “Als ik het leven over mocht doen”, waarin ze tot een top vijf levenslessen van stervenden komt.

Top vijf levenslessen van stervende mensen:

1. Ik wilde dat ik de moed had gehad om een leven te leiden zoals ik dat wilde, en niet zoals anderen het wilden. 

Volgens Bronnie beseffen mensen die zien dat hun leven bijna voorbij is en terugkijken, plots hoeveel onvervulde dromen zij hebben gehad.

2. Ik wilde dat ik niet zo hard gewerkt had.

Vooral mannelijke patiënten die Bronnie verpleegd had, vertelden over dit gevoel van spijt. Ze hebben het opgroeien van hun kinderen gemist en vinden dat ze te weinig tijd met hun partner hebben doorgebracht.

3. Ik wilde dat ik vaker mijn gevoelens had leren te uiten.

Veel mensen onderdrukken hun gevoelens om geen ruzie met anderen te krijgen. Veel ontwikkelde ziekten hielden verband met de bitterheid en wrok die zij droegen als gevolg van het inhouden van hun emoties.

4. Ik wilde dat ik meer contact had gehouden met mijn vrienden.

Vaak zitten mensen zo gevangen in hun eigen leven dat ze daardoor vriendschappen verwaarlozen. Bij het sterven mist iedereen zijn vrienden.

5. Ik wilde dat ik mezelf gelukkiger had laten zijn.

Volgens Bronnie realiseren mensen niet dat geluk een keuze is. Ze blijven vastzitten in oude patronen en gewoonten. Mensen zijn bang voor veranderingen en bedriegen zichzelf door te denken dat ze gelukkig zijn, maar diep in hun hart weten ze dat het niet waar is.

Het leven is een keuze, heeft Bronnie Ware door al deze lessen geleerd: Kies bewust, kies verstandig, kies eerlijk. Kies geluk.

(Bron: Weblog Bronnie Ware)

als ik het leven over mocht doen Bronnie WareAls ik het leven over mocht doen

Als ik het leven over mocht doen
Een jonge vrouw op zoek naar de vijf belangrijkste levenslessen
Auteur: Bronnie Ware

Na een aantal jaar zoeken naar een baan die haar écht voldoening gaf, accepteerde Bronnie Ware zonder de juiste diploma’s of ervaring een baan in de palliatieve zorg. Al snel bleek ze haar ware roeping gevonden te hebben. In de jaren dat ze stervenden begeleidde, veranderde haar leven compleet door alle inzichten en lessen die ze van hen leerde.

Op internet schreef ze een blog over de openhartige uitlatingen van mensen in de laaste fase van hun leven: waar hebben ze spijt van, wat zouden ze nu anders aanpakken? Binnen een jaar was haar weblog meer dan drie miljoen keer bezocht, en besloot ze haar ervaringen te verwerken in dit boek. In prachtige, onvergetelijke hoofdstukken beschrijft Bronnie Ware de ongelooflijke visionaire helderheid van deze mensen aan het einde van hun levens, en hoe wij van hún wijsheid kunnen leren.

Positieve gedachten

Als je verandering wilt in je leven, maakt niet uit op welk gebied, heeft het geen zin te ‘vechten’ tegen alles wat je niet meer wilt.

Richt al je energie op wat je wel wilt voor jezelf. Richt je op de verandering die je voor je ziet. Focus met al je aandacht op een andere uitkomst en blijf in die richting bewegen. Geef je gedachte de aandacht die het verdient. Geef het de ruimte om een positieve spiraal te creëren. Richt je op de positieve kanten van het leven, en merk hoe je leven verandert. Ik help je graag verder met 365 dagen Positief denken..

Over de auteur

Gepest op school, opgevoed zonder liefde met aan alcohol verslaafde ouders. Hierdoor was ik verlegen, onzeker, ik had totaal geen (zelf)vertrouwen. Ik was bang om ‘gezien’ te worden, ik had altijd het gevoel niet goed genoeg te zijn en sterk de goedkeuring van andere mensen nodig.
Mijn moeder is in mijn armen overleden en dat was de turning point in mijn leven. Lees meer >>>

Marian


Tags

als ik het leven over mocht doen, belangrijkste levenslessen, bronnie ware, geluk, gevoel van spijt, stervende mensen


Misschien vind je dit ook leuk:

 • ja,
  dat zal wel zo zijn;
  de titels v d vijf lessen zijn al duidelijk genoeg en bevatten alle wijsheid, de rest ga ik later doorlezen als ik meer tijd heb

  als je eenmaal gekozen hebt voor integriteit, kan je niet meer terug
  fijne dagen nog
  mieke

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Download Gratis 17 Tips Van Jezelf Houden

  17 tips Van Jezelf Houden
  >