Schrijf een brief naar jezelf

Schrijf een brief naar jezelf

Schrijf een brief naar jezelfHet schrijven van een brief aan je toekomstige zelf is een oefening die ik jaren geleden voor het eerst heb gedaan. Ik kwam deze brief weer tegen en was meteen geïnspireerd voor deze blogpost.

Er zijn geen beperkingen voor de tijdsduur om een brief naar jezelf te schrijven. Het kan een jaar later worden, drie jaar later etc.

Waarom een brief schrijven aan je toekomstige zelf?

Deze oefening kan een verhelderende ervaring zijn. Stel je voor dat je een brief schrijft aan je toekomstige zelf over twee jaar, dat helpt je nadenken bij welke doelen je graag wilt bereiken.

Je gedachten op papier zetten is nu eenmaal anders dan er alleen maar over nadenken. Het is interessant om te zien hoe je in die tijd bent veranderd of misschien ben je nog wel precies dezelfde persoon. Neem de tijd ervoor en breng jezelf in een stemming waarbij je nadenkt over jezelf. Zie jezelf over twee jaar…

Brief naar jezelf, wat moet ik schrijven?

Alles wat je wilt, je kunt het net zo serieus nemen als je wilt. Ik raad je aan om een gemoedelijke en vriendelijke toon te gebruiken.

Houd je niet bezig met de vraag of je doelstellingen wel realistisch en haalbaar zijn. Laat gewoon je gedachten (fantasie) de vrije loop.

Als je de brief over bijv. twee jaar leest dan zie je hoeveel dingen op elkaar worden afgestemd (of niet).  Vaak zijn de doelen die we stellen of om je doel te bereiken onderworpen aan een hoop veranderingen langs de weg, hindernissen, onverwachte omstandigheden en veranderende prioriteit. De brief geeft je een inzicht van je oorspronkelijke visie.

Waarover te schrijven?

Ik zal hieronder een paar vragen en/of ideeën voor je neerzetten om je inspiratie te geven om te gaan schrijven.

Wat wil je zeggen tegen je toekomstige zelf?

Wat vind je van je jezelf op dat moment in de toekomst?

Hoe wil je zijn over x jaar?

Hoe voel je je?

Hoe je leven er nu uitziet en wat je wilt bereiken.

Wat wil je het liefst veranderen

Wat wil je aan je relatie(s) veranderd zien?

Hoe wil je anders zijn dan de persoon die je nu bent? Beschrijf hoe je je voorstelt dat je veranderd bent.

Welk advies zou je geven aan je toekomstige zelf?

Waar ben je trots op?

Wat vind je moeilijk?

Wat zou je het liefst willen?

brieven aan mijn toekomstige zelf

Gun jezelf het allerbeste….

Doe de brief in een envelop en schrijf je naam en mag geopend worden op….. en dan de datum. Je kan de brief opruimen en een reminder in je telefoon zetten of in je agenda schrijven, aan een goede vriend(in) geven en te vragen om op de post te doen voor je.

Je kan ook eens kijken naar deze set van 12 uitvouwbare brieven met creatieve onderwerpen om een gesprek met je toekomstige zelf te starten:

Waar word je nu gelukkig van?
Wat is je toekomstdroom?
Wat wil je nooit vergeten?

Als je eenmaal een brief geschreven hebt, verzegel je de brief met een sticker en een datum. Dit origineel, vrolijk vormgegeven boekje inspireert je om gedachten, gevoelens en dromen van nu op te schrijven en na een aantal jaren terug te lezen: een papieren tijdcapsule!

Open de brief na een jaar en geniet van de nostalgie, liefde, vreugde wanneer je de brief van jezelf leest een jaar geleden.

Begin nu met schrijven aan je toekomstige zelf of plan een datum wanneer je dit gaat doen en schrijf dit meteen als afspraak op in je agenda.

Je zult versteld staan hoe fantastisch het is om een brief van jezelf te ontvangen.

Laat je niet langer definiëren door je verleden. Het is geweest, het heeft je gevormd maar heeft geen plaats in jouw toekomst. Definieer jezelf opnieuw door een brief te schrijven naar jezelf en op die manier stuur jij je gedachten naar het universum voor een mooiere toekomst voor jezelf.

Doe je mee? Leuk als je hieronder een reactie achterlaat.


Tags

brief aan jezelf, brieven aan mijn toekomstige zelf, bucket list, jezelf


Misschien vind je dit ook leuk:

Kerstboodschap

Kerstboodschap
 • Lazina schreef:

  Super dit! Had je blog eerder gelezen maar daar was de tijd nog niet voor.
  En nu komt het goed uit voor me, ben der klaar voor.

 • Wat een uitdaging, ik heb het idee dat ik nu op een soort kantelpunt sta in mn leven (net afgestudeerd en op zoek naar een “grote mensen” baan) en ik ben dan ook heel benieuwd naar hoe ik over 3 jaar naar mijn brief zal kijken! Daarnaast ook wel confronterend. Dingen waarvan ik nu eigenlijk al het gevoel heb dat het niet succesvol is en geen toekomst zal hebben, wie hou ik hier nog mee voor de gek…? Kortom een opdracht die genoeg stof doet opwaaien bij mezelf!

 • Ik mag mijn brief pas over 10 jaar openen Maar ik kan niet wachten om mijn eigen fantasie terug te lezen!

 • Hanneke schreef:

  Dat is een goed plan om me nog meer te helpen mijn dromen te realiseren. Ik ga zsm aan de slag hiermee! Ben heel benieuwd of het me ook daadwerkelijk daar gaat brengen wat nu alleen nog in mijn gedachten zit…

  • Hoi Hanneke, leuk om te lezen. Hou je me op de hoogte? Succes.

   Warme groet, Marian

 • Wat leuk dank je wel voor het delen ga ik gelijk doen kan ik goed gebruiken op dit moment. Voor mij klinkt het altijd heel zwaar om doelen te stellen. Maar dit lijkt me de juiste manier voor me. Ga gelijk aan de schrijf groetjes

  • Geen dank, Mary. Jij bedankt voor het achterlaten van een reactie. Waardeer ik altijd zeer. Laat je het even weten hoe het is gegaan? Succes.

   Warme groet, Marian

 • Een leuke variatie op deze oefening is om een liefdevolle brief naar jezelf te schrijven. Even los van je toekomstige ik! Een brief die je bijvoorbeeld aan je beste vriendin zou schrijven. Waarin je schrijft over hoe geweldig zij is, wat haar talenten zijn, et cetera. Maar dan nu een brief aan en over jezelf. Stop de brief in een envelop. Schrijf je adres erop. En plak er een postzegel op. Vraag vervolgens aan iemand in je directe omgeving (je moeder, beste vriendin, oma, buurvrouw, et cetera) om deze brief ter zijne tijd op een onverwachts moment op de bus te doen. Wat zul je vervolgens enorm vrolijk worden van je eigen onverwachtse liefdevolle brief!

  • Dat is zeker een leuke variatie, Nancy! Leuk, thanx voor het delen en je reactie.

   Warme groet,
   Marian

 • Zo als je zo veel toppers van tips hebt, is deze wel erg leuk!!
  Kijk er nu al naar uit om mijn brief te mogen ontvangen over een jaar!
  Dank je wel,hoor!

  • Hoi Joy, ik zal het leuk vinden om het over een jaar weer te lezen wat eruit is gekomen. Je hebt de eerste stap gezet dus dat is klasse! Leuk dat je het gedaan hebt en een reactie hebt achter gelaten. Waardeer ik zeer. Geen dank en heel graag gedaan ;-).

   Warme groet, Marian

 • Lucia montsanto schreef:

  Heel goed,
  Dit is wat ik nu nodig heb.
  Dank je

  Prettige dag.

  • marian schreef:

   Hoi Lucia,

   Fijn dat het net komt wanneer je het nodig hebt! Lief van je dat je het me even laat weten. Hier kan ik ook weer wat mee.

   Dank je wel!

   Warme groet, Marian

 • Wat een goede tip! Ik ga gelijk aan de slag.

  • marian schreef:

   Hoi Rosa,

   Harstikke goed! Fijne zondag!

   Warme groet, Marian

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Download Gratis 17 Tips Van Jezelf Houden

  17 tips Van Jezelf Houden
  >

  Deze website gebruikt geanonimiseerde analytische cookies. Mag ik ook mijn marketing cookies in je browser opslaan om de website en mijn aanbod nog beter te maken? Klik dan op 'Natuurlijk, Marian'. Meer over de cookies kun je lezen in mijn privacy.