Omgaan met teleurstelling

Omgaan met teleurstelling

Of het nu gaat om het niet doorgaan van een afspraak waar je je op hebt verheugd of het niet krijgen van de promotie. Ieder van ons wordt wel eens geconfronteerd met een teleurstelling.

Teleurstellingen, die komen in vele maten en vormen. Die moet je ondergaan, of je moet ze uitdelen. Het blijft een lastig thema. Anderen teleurstellen, hoe doe je dit op een goede manier, voor jezelf en voor de ander.

Hoe doe je dat omgaan met teleurstelling?

Ben jij een zelfverzekerd persoon die de controle heeft of ben je een slachtoffer?

Als je een volgende keer een teleurgesteld gevoel ervaart, besteed dan eens aandacht aan hoe je reageert.

 • Ben je boos?
 • Geef je jezelf de schuld in de trant van “ik ben niet goed genoeg”
 • Geef je een ander de schuld: “Het is niet mijn fout, hij/zij had…..”
 • Denk je dat je altijd pech hebt, dat het jou altijd overkomt.

Wat wil ik echt

Dit zijn reacties die de situatie alleen maar erger zullen maken. Je hebt medelijden met jezelf en je bent daardoor niet in staat om vooruitgang te boeken. Doe eens een stap terug en vraag jezelf af: “Wat wil ik echt?”
Bijvoorbeeld: als je promotie niet is doorgegaan, waarom wilde je die promotie eigenlijk zo graag?

Was het omdat je meer ging verdienen? Misschien was je toe aan een nieuwe uitdaging of omdat je niet overweg kon met de mensen om je heen?
Als dit duidelijk is, kun je je afvragen wat in jouw bereik ligt om het op te lossen.

Gaat het je om nieuwe uitdagingen, dan kan je beginnen met het zoeken naar een andere baan. Misschien heb je nog niet alle opleidingen voor de baan van je dromen, dus zou je aanvullende cursussen kunnen gaan volgen.

Zoek naar oplossingen

Door naar oplossingen te zoeken, ben je bezig met vooruit te gaan met je leven in plaats van te blijven steken in het “rot” gevoel.

Je kan je ook afvragen of de promotie die aan je neus voorbij is gegaan je aangereikt werd. Wilde je dit graag omdat het beschikbaar was? Het is gemakkelijk om op gebeurtenissen te reageren wanneer deze ‘plotseling’ verschijnen. Was dit echt wat je wilde of leek het interessant maar was het eigenlijk gewoon een afleiding?

Teleurstellingen zijn niet bedoeld om pijn te veroorzaken, maar om je weer te herinneren waar je naar toe wilt en om je te helpen groeien. Achteraf  kan een teleurstelling ook een cadeautje zijn. Een geschenk omdat je dan beseft dat het maar goed is dat het niet is doorgegaan of dat er iets beters/mooiers op je pad komt.

Het zal wel een reden hebben

Mijn man en ik hebben al verschillende malen een bod op een huis gedaan. Maar elke keer was er weer iets. Of het huis was net verkocht, ze wilde niet zakken met de prijs, er werd net gebouwd achter het huis, er was recht van overpad etc.

De eerste paar keer voelde ik een teleurstelling als het niet doorging maar later heb ik tegen mezelf gezegd: “het zal wel een reden hebben”. Terugkijkend ben ik zo blij dat het  niet het eerste, tweede, derde… is geworden.

Het was de moeite waard om door de aanvankelijke teleurstellingen heen te gaan om iets veel beters te krijgen. Wij hebben echt het huis van onze dromen gekocht.

Je zal vast zelf wel voorbeelden hebben van iets wat eerst een teleurstelling was maar later is gebleken dat het een goede zaak was.

Waar richt je je op

De sleutel is om aandacht te besteden aan je reactie op de gebeurtenis. Waar concentreer je je op? Op de teleurstelling of op het zoeken naar een oplossing van het probleem? Het lijkt misschien simpel maar ga het maar eens oefenen Om je te concentreren en je dankbaarheid voor wat er nu is zal verhogen.

Het mooie is dat jezelf de keuze hebt waar je je op concentreert.

Heb jij een mooi voorbeeld van iets wat aanvankelijk een teleurstelling was?  Ik vind het leuk en fijn als je dit wilt delen om andere mensen verder te helpen?

Leestip: Zeven manieren om te geloven in je eigen magie

Eerlijkheid

Eerlijkheid hierin is belangrijk, maar wees wel sensitief voor de ander. Wees eerlijk naar jezelf en naar de ander, die blijft dan namelijk altijd de keuze houden hoe hij/zij met die teleurstelling omgaat. Mensen zijn veerkrachtiger dan je denkt, als ze hen maar met het respect behandeld. 

Laat angst je niet tegen houden dat de ander je minder leuk of aardig gaat vinden, omdat jij hen hebt moeten teleurstellen? Hoe reëel is dat? Mensen die het beste met je voor hebben, gunnen jou jouw geluk en respecteren jouw keuzes. Dat is het enige dat belangrijk is.

Soms is een teleurstelling in het leven, klein of groot, precies wat er moet gebeuren. Niet krijgen wat je wilt, is soms een zegen.

Luister jij naar jouw innerlijke stem?

Durf jij deze stem te vertrouwen?  Zelfvertrouwen betekent letterlijk vertrouwen in jezelf. Zonder laat je je leven leiden door anderen. Wil jij leren hoe je het beste uit jezelf haalt? Weet je niet waar te beginnen? Ik heb deze zoektocht zelf gemaakt en al mijn successen gebundeld in verschillende bundels. Klik hier om het Happy Membership te bekijken...


[social_warfare]

Over de auteur

Gepest op school, opgevoed zonder liefde met aan alcohol verslaafde ouders. Hierdoor was ik verlegen, onzeker, ik had totaal geen (zelf)vertrouwen. Ik was bang om ‘gezien’ te worden, ik had altijd het gevoel niet goed genoeg te zijn en sterk de goedkeuring van andere mensen nodig.
Mijn moeder is in mijn armen overleden en dat was de turning point in mijn leven. Lees meer >>>

Marian


Tags

dankbaarheid, jezelf, Omgaan met ....., persoonlijke groei, teleurstelling, zelfverzekerd


Misschien vind je dit ook leuk:

Kerstboodschap

Kerstboodschap
 • Monique schreef:

  Hallo allemaal,

  Ik ben pas geleden teleurgesteld door een paar vriendinnen…
  Moest geopereerd worden en ze hebben niks van zich laten horen… later kwamen ze erachter dat ze zich vergist hadden in de datum.
  Daarna werd ik bijna elke dag geappt en werd een kaart in de bus gegooid.
  Nu kan iedereen iets vergeten maar 2 vriendinnen hebben een zware tijd achter de rug en ik stond altijd voor ze klaar 24/7…
  Ik vind dat best pijnlijk en weet gewoon niet hoe ik met deze situatie om moet gaan..

  Groetjes mama mo

 • Diane Knijnenburg schreef:

  Ik doe werkelijk alles voor mijn kinderen, maar als het even niet kan of mag dan zijn ze zo ondankbaar en lelijk tegen mij. Gister is dit vreselijk geescaleerd in een ruzie en zijn ze naar mijn ex gegaan, die ze niet terug stuurt, maar mij gaat bellen en er nog een schepje bovenop doet! Denegerend praten, mij uitlachen en scheeuwen. Maar gelukkig ben ik veel sterker geworden na de scheiding (mijn keuze, hij heeft mij belazerd met mijn beste vriendin) en kon ik mijzelf verdedigen en flik tegengas geven wat ik vroeger nauwelijks deed. Na dat gesprek realiseer ik mij dat ik zó dankbaar ben dat hij zo’n lelijk en naar mens is en dat ik van hem af ben. Hopelijk komt het wel goed met mijn kinderen want die weet hij goed te besprelen en te beinvloeden.

 • Soms raak ik teleurgesteld in de keuzes die een van mijn beste vriendinnen kunnen maken die vooral mij aangaan iets wat belangrijk voor mij is en ik dan verwacht dat zij hetzelfde denken of weten van wat ik op dat moment aan hen vraag en zij op een voor mij te onbelangrijke laconieke wijze het afwijzen… mijn verwachtingspatroon is waarschijnlijk op dat moment zo hoog dat als het niet zo gaat als ik zou hebben verwacht het als een donderslag aan komt en ik er inderdaad heel erg mee kan zitten en het niet kan begrijpen voor als het bijvoorbeeld andersom was geweest.Dat is voor mij een heel moeilijk iets om mee om te gaan. Ik zeg er dan verder ook niets van en laat het zoals het is…

 • ik wilde dolgraag bij hem zijn maar het werkte niet. zijn drang naar controle mijn stress water en olie, het ging niet maar ik hield van hem intens, en de teleurstelling is groot, er is zoveel gezegd dat ik ook aan mezelf ben gaan twijfelen, ben ik wel lief genoeg? En nu? Geen liefdevolle relatie, nog steeds geen kinderen en ik begin net opnieuw waarbij ik eben niet zie hoe ik nog een keer alles los zou kunnen laten voor een man, dus dan wordt dan latten.. en mijn kinderwens? kan ik dat dan wel?
  Ben teleurgesteld in mijzelf. En Hetdoet pijn.

 • Wow Rosa, wat heb je dat mooi geschreven en gedeeld.

  Als jij gelukkig bent en jezelf waardeert dan komt het helemaal goed. Jij bent het belangrijkste.

  Eerst van jezelf houden dan kan je ook van anderen houden.

  Thanx voor het delen.

  Warme groet, Marian

 • Al een hele tijd probeer ik van mijn relatie het beste te maken, maar dat lijkt steeds niet goed genoeg. Ik ben er heel teleurgesteld over, maar gelukkig krijg ik nu in de gaten dat er ‘beyond’ de relatie ook leven is en dat ik mijn partner niet nodig heb om gelukkig te zijn. Ik heb niet de deur dichtgeslagen naar mijn relatie, maar als er nu niks gaat gebeuren/iets aan gedaan wordt, dan ga ik verder met MIJN leven. Wow, wat voelt dat goed om dat te schrijven, op een plek waar het welkom is!

  • Mooi Rosa en heeeeeeel herkenbaar…

 • Mijn grootste teleurstelling kwam op een totaal onverwacht moment. De vader van mijn kind ging weg bij ons. En dat terwijl ik dacht dat we onze droom aan het beleven waren. Het was verschrikkelijk, ik voelde alles onder mij wegschuiven en hoe hard ik ook probeerde me eraan vast te klampen moest ik uiteindelijk loslaten. Heel eventjes heb ik medelijden met mezelf gehad maar ik besefte al snel dat ik die droom kon laten verder groeien en verder laten evolueren op een andere manier, via een andere weg. Mijn dochter en ik zijn opnieuw begonnen en dat is ons mooi gelukt. Ik ben nu trots dat ik me niet heb laten gaan maar dat ik ben rechtgekrabbeld en opnieuw ben begonnen. En het is nu zo mooi, ik beleef alles zeer bewust en beschouw niets meer als vanzelfsprekend, ben een veel rijker persoon geworden. En ik ben vooral enorm dankbaar voor hetgene ik wél nog heb, mijn dierbaarste dochter Vlinder.
  Liefs

 • Hallo Diana,

  Bedankt voor je reactie, het delen van je verhaal en je compliment. Ik denk dat dit een voorbeeld verhaal is voor vele en zeker inspiratie. Nogmaals bedankt voor het delen!

  Warme groet, Marian

 • Ik heb vaker te maken gehad met teleurstelling of afwijzing op gebied van werk. Een paar jaar geleden werkte ik nog in een adminsitratieve taak bij een groot energiebedrijf, al 3 jaar, en men moest gaan beslissen of ik een contract kreeg ja/nee. Op een vrijdagmiddag om 15.00 werd ik door mijn teamleider bij zich geroepen en ik voelde de bui al hangen. Ze zaten met z’n 2en tegenover me en het “slecht nieuws gesprek” begon. Mijn teamleider zag hartstikke bleek, bijna grijs omdat hij niet wist hoe hij mij moest vertellen dat ik geen contract kreeg en moest vertrekken. Na zijn relaas en mijn vraag naar het waarom zei ik tegen hem: “Joh, ik moet je eigenlijk bedanken!” Hij keek me heel verbaasd en en ik antwoordde meteen; “dan kan ik eindelijk eens iets anders gaan doen dan dit, heb er geen zin meer in.” Hij reageerde zo opgelucht, hij had een hele andere reactie verwacht van mij. Lang verhaal kort: dit was echt dat de ene deur sluit en er een andere voor opengaat. Ik heb een jaar gezocht wat ik wilde gaan doen en ben uiteindelijk in 2008 aan een opleiding in de zorg begonnen. 19 april hoop ik mijn diploma in ontvangst te nemen :)))

  Tuurlijk deed het feit dat ik weg moest pijn, ik wist het gelukkig toch om te draaien naar een geweldige kans.

  Hartstikke fijne site, ik heb er heel veel aan. Dank je wel daarvoor!!
  Groet, Diana.

 • Hoi Bianka,

  Dat is zeker balen als je een afslag mist en dan nog langer loopt dan je van plan was. Je had een verwachting en die wordt nu niet waar gemaakt en dan is het gevolg een teleurstelling.

  Fijn om te lezen dat je er niet in bent “blijven hangen”. Bedankt voor het delen!

  Warme groet, Marian

 • Bianka schreef:

  Ik had vanochtend nog een kleine teleurstelling.
  Bij onze atletiekvereniging hadden we vanochtend een loop van 10 km en 20 km. Ik had me ingeschreven voor de 10 km.
  De afgelopen weken er flink voor getraint om binnen het uur de finish te halen en dit was ook een paar keer gelukt.
  Vanochtend dus met veel goede moed aan de loop begonnen. De route liep door het bos, maar ik ging ervan uit dat er wel aangegeven zou staan als we een keer links of rechts zouden moeten. En vooraf werd er in het kort uitgelegd hoe we ongeveer moesten lopen. Het gebied is voor mij geen onbekend terrein, dus de route moest ook geen probleem zijn dacht ik nog.
  Samen met nog een vrouw waren wij de enigste dames. De heren hadden er meteen al de volle vaart in en waren al snel uit ons gezichtveld verdwenen.
  Helaas liet m’n loopmaatje het na een kilometer of vier afweten door een blessure. Ik had nog aangeboden om met haar mee te lopen. Maar dat wilde ze niet. En ik heb m’n loop vervolgd.
  Na een half uur geen kilometer bordjes meer gezien en dus een afslag gemist. En een oude knieblessure begon op te spelen. En had er op dat moment echt de balen in.
  Uiteindelijk de loop wel uitgelopen en i.p.v 10 km er ruim 14 km van gemaakt omdat ik verkeerd was gelopen maar dat was toch echt niet mijn planning. En het was op dat moment zeker wel een teleurstelling.
  Na een warme douche en als afsluiting een gezellige lunch met z’n allen was het leed alweer vlug geleden.
  Gelukkig kan ik er nu om lachen en denk: “de volgende keer beter”.

 • 2,5 jaar geleden was ik heel erg teleurgesteld in het bedrijf welke ik toen vertegenwoordigde. Door miscommunicatie heb ik daar met veel pijn in mij hart mijn functie neergelegd. Achteraf ben ik daar zooooooo ontzettend dankbaar voor anders was ik nooit FM Group tegen gekomen, had ik nu geen eigen wereld onderneming, niet zo’n ontzettend leuk en enthousiast team en last but not least was ik niet zoals nu: als een vis in het water….!

  Thanks Marian voor al die inspirerende verhalen!

  Liefs, Ra

  Zo heb ik nog meer legio voorbeelden maar hierboven is het meeste indrukwekkende geweest!

  Liefs, Ria

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Download Gratis 17 Tips Van Jezelf Houden

  17 tips Van Jezelf Houden
  >