Omgaan met teleurstelling - Just Be You
Just Be You
Shares

Hoe ga jij om met teleurstellingen? Omgaan met teleurstellingen:

Of het nu gaat om het niet doorgaan van een afspraak waar je je op hebt verheugd of het niet krijgen van de promotie. Ieder van ons wordt wel eens geconfronteerd met een teleurstelling.

Hoe doe je dat omgaan met teleurstelling?

Ben jij een zelfverzekerd persoon die de controle heeft of ben je een slachtoffer?

Als je een volgende keer een teleurgesteld gevoel ervaart, besteed dan eens aandacht aan hoe je reageert.

  • Ben je boos?
  • Geef je jezelf de schuld in de trant van “ik ben niet goed genoeg”
  • Geef je een ander de schuld: “Het is niet mijn fout, hij/zij had…..”
  • Denk je dat je altijd pech hebt, dat het jou altijd overkomt.

Wat wil ik echt

Dit zijn reacties die de situatie alleen maar erger zullen maken. Je hebt medelijden met jezelf en je bent daardoor niet in staat om vooruitgang te boeken. Doe eens een stap terug en vraag jezelf af: “Wat wil ik echt?”
Bijvoorbeeld: als je promotie niet is doorgegaan, waarom wilde je die promotie eigenlijk zo graag?

Was het omdat je meer ging verdienen? Misschien was je toe aan een nieuwe uitdaging of omdat je niet overweg kon met de mensen om je heen?
Als dit duidelijk is, kun je je afvragen wat in jouw bereik ligt om het op te lossen.

Gaat het je om nieuwe uitdagingen, dan kan je beginnen met het zoeken naar een andere baan. Misschien heb je nog niet alle opleidingen voor de baan van je dromen, dus zou je aanvullende cursussen kunnen gaan volgen.

Zoek naar oplossingen

Door naar oplossingen te zoeken, ben je bezig met vooruit te gaan met je leven in plaats van te blijven steken in het “rot” gevoel.

Je kan je ook afvragen of de promotie die aan je neus voorbij is gegaan je aangereikt werd. Wilde je dit graag omdat het beschikbaar was? Het is gemakkelijk om op gebeurtenissen te reageren wanneer deze ‘plotseling’ verschijnen. Was dit echt wat je wilde of leek het interessant maar was het eigenlijk gewoon een afleiding?

Teleurstellingen zijn niet bedoeld om pijn te veroorzaken, maar om je weer te herinneren waar je naar toe wilt en om je te helpen groeien. Achteraf  kan een teleurstelling ook een cadeautje zijn. Een geschenk omdat je dan beseft dat het maar goed is dat het niet is doorgegaan of dat er iets beters/mooiers op je pad komt.

Het zal wel een reden hebben

Mijn man en ik hebben al verschillende malen een bod op een huis gedaan. Maar elke keer was er weer iets. Of het huis was net verkocht, ze wilde niet zakken met de prijs, er werd net gebouwd achter het huis, er was recht van overpad etc…
De eerste paar keer voelde ik een teleurstelling als het niet doorging maar later heb ik tegen mezelf gezegd: “het zal wel een reden hebben”. Terugkijkend ben ik zo blij dat het  niet het eerste, tweede, derde… is geworden. Het was de
moeite waard om door de aanvankelijke teleurstellingen heen te gaan om iets veel beters te krijgen. Wij hebben vorig jaar echt het huis van onze dromen gekocht.

Je zal vast zelf wel voorbeelden hebben van iets wat eerst een teleurstelling was maar later is gebleken dat het een goede zaak was.

Waar richt je je op

De sleutel is om aandacht te besteden aan je reactie op de gebeurtenis. Waar concentreer je je op? Op de teleurstelling of op het zoeken naar een oplossing van het probleem? Het lijkt misschien simpel maar ga het maar eens oefenen Om je te concentreren en je dankbaarheid voor wat er Nu is zal verhogen.

Het mooie is dat jezelf de keuze hebt waar je je op concentreert.

Heb jij een mooi voorbeeld van iets wat aanvankelijk een teleurstelling was?  Ik vind het leuk en fijn als je dit wilt delen om andere mensen verder te helpen?

Luister jij naar jouw innerlijke stem?

Durf jij deze stem te vertrouwen?  Zelfvertrouwen betekent letterlijk vertrouwen in jezelf. Zonder laat je je leven leiden door anderen. Wil jij leren hoe je het beste uit jezelf haalt? Weet je niet waar te beginnen? Ik heb deze zoektocht zelf gemaakt en al mijn successen gebundeld in verschillende bundels. Klik hier om het Happy Membership te bekijken…

10 dingen die je moet laten gaan om gelukkig(er) te worden

Schrijf je nu in en ontvang meteen de PDF

Met mijn inschrijving geef ik toestemming aan Just Be You om mijn gegevens te verwerken, op de manier zoals omschreven in de privacyverklaring.

Misschien vind je dit ook leuk:

About the Author marian

Gepest op school, opgevoed zonder liefde met aan alcohol verslaafde ouders. Hierdoor was ik verlegen, onzeker, ik had totaal geen (zelf)vertrouwen. Ik was bang om ‘gezien’ te worden, ik had altijd het gevoel niet goed genoeg te zijn en sterk de goedkeuring van andere mensen nodig. Mijn moeder is in mijn armen overleden en dat was de turning point in mijn leven. Lees meer >>>

follow me on:

Leave a Comment:

Add Your Reply