Just Be You
Shares
Zorg goed voor jezelf

Omgaan met tegenslag?

Soms zit het leven gewoon niet mee en kan het moeilijk zijn. Tegenslag gebeurt vaak wanneer je het minst verwacht.

Leren om te gaan met de tegenslagen in je leven is iets wat je dan kan leren. Iedereen heeft te maken met elk soort van tegenslag. Problemen zijn onvermijdelijk.

Problemen zijn er om opgelost te worden anders zijn het geen problemen!

Een bocht in de weg is niet het einde van de weg, tenzij je niet de draai maakt.
– Onbekend

Als je wordt geconfronteerd met tegenslagen in je leven op dit moment, kan het het einde van de weg lijken. Je kunt het gevoel hebben dat het moeilijk is voor je om door te gaan.

Ik ben er ook geweest. Ik heb dingen in mijn leven meegemaakt die ik absoluut niet meer wil meemaken. Ik wilde zo graag mijn ogen sluiten, in de hoop dat als ik ze weer opende het allemaal weer voorbij zou zijn. Helaas was dat niet het geval.

In mijn ervaring gaan problemen niet zomaar weg. Het maakt niet uit wat je doet of wie je bent, maar tegenslag blijft.

Voor mij werkt een aantal dingen om de draai in de weg te maken.

Omgaan met tegenslag:

1. Verander je kijk in het heden.

Ik heb ontzettend veel verwachtingen gehad van mensen en dingen. Ik ben daarom heel vaak teleurgesteld tot een vriendin van mij een keer zei: “heb geen verwachtingen“. Richt je energie op dat je tegenslag niet eeuwig zal duren. Geniet van de kleine momenten op dit moment. Ik geloof echt dat dit helpt je om vol te houden.

Je kunt betere tijden visualiseren. Creëer een levendige afbeelding in je hoofd van hoe het zal zijn als je tegenslag over is. Ik vind het een effectieve manier om je tegenslag te overwinnen.

2. Vraag!

Misschien heb je, net zoals ik, er een hekel aan om hulp te vragen aan andere mensen? Ik voel een soort weerstand om dit te doen.

Echter je kan niet zonder liefdevolle, begrijpende ondersteuning van familie en/of vrienden. Deel je problemen met andere mensen en geef ze een kans om je te helpen. Sta er open voor! Je zult versteld staan van hoe goed het kan voelen om een keer te leunen op iemand anders.

3. Maak een plan.

Heb je een tegenslag en wil je er dolgraag weer bovenop komen? Ga eens zitten en schrijf een plan. Een plan hoeft niet te zijn dat je iets aan je tegenslag kunt doen maar kan zijn om met het tegenslag om te gaan. Een plan maken geeft je een gevoel van veiligheid en je hebt het idee dat je controle kan uitoefenen. Natuurlijk zullen er plannen zijn die niet werken, wees daarom flexibel in je plan en indien deze niet werkt, stel het plan dan weer bij.

4. Emoties.

Ik voelde me vaak zwak als ik mijn emoties liet zien. Ik probeerde dit met man en macht niet te tonen. Het gevolg hiervan was dat ik altijd met een zwaar gevoel zat, bergen energie verloor en toch het gevoel had dat ik geen controle had. Mijn overtuiging was dat ik dacht dat het uiten van emoties zwak was en mijn overtuiging was altijd als eerste paraat.

Emoties ophouden is geen goede strategie op de lange termijn. Laat je woede, angst en/of verdriet eruit zodat het de mogelijkheid heeft om te verdwijnen. Het kan heel zinvol zijn om eens te huilen, schreeuwen of boos te worden. Tegenslag verdwijnt hier niet mee, maar opgekropte emoties daar voel je je niet beter mee.

Je kan jezelf de vraag stellen; “waarom ik?” Hier kun je emoties verder mee opwekken. Stel jij jezelf deze vraag is het  misschien verstandig om eens met een professioneel iemand te gaan praten in het vakgebied van jouw tegenslag. Hun inzicht is vaak van onschatbare waarde.

Tegenspoed duurt niet eeuwig.

Ik weet dat wanneer je in het midden zit van het ervaren van je tegenslag, het kan lijken alsof je er voor eeuwig aan vast zit. Natuurlijk, dit is niet het geval. Je zal op een dag uit de schaduw komen en de zon weer zien. De bovenstaande punten hebben voor mij gewerkt.

Wat heb jij gedaan om om te gaan met tegenspoed in je leven? Deel je gedachten door onderstaand een reactie in te vullen, zodat andere mensen daarvan kunnen profiteren. Alle ideeën om te helpen om te gaan met moeilijke tijden is welkom. Iedereen maakt ze mee. Dank je wel!

Misschien vind je dit ook leuk:

About the Author marian

Gepest op school, opgevoed zonder liefde met aan alcohol verslaafde ouders. Hierdoor was ik verlegen, onzeker, ik had totaal geen (zelf)vertrouwen. Ik was bang om ‘gezien’ te worden, ik had altijd het gevoel niet goed genoeg te zijn en sterk de goedkeuring van andere mensen nodig. Mijn moeder is in mijn armen overleden en dat was de turning point in mijn leven. Lees meer >>>

follow me on:

Leave a Comment:

Add Your Reply