Omgaan met tegenslag?

Soms zit het leven gewoon niet mee en kan het moeilijk zijn. Tegenslag gebeurt vaak wanneer je het minst verwacht.

Leren om te gaan met de tegenslagen in je leven is iets wat je dan kan leren. Iedereen heeft te maken met elk soort van tegenslag. Problemen zijn onvermijdelijk.

Problemen zijn er om opgelost te worden anders zijn het geen problemen!

Een bocht in de weg is niet het einde van de weg, tenzij je niet de draai maakt.
– Onbekend

Als je wordt geconfronteerd met tegenslagen in je leven op dit moment, kan het het einde van de weg lijken. Je kunt het gevoel hebben dat het moeilijk is voor je om door te gaan.

Ik ben er ook geweest. Ik heb dingen in mijn leven meegemaakt die ik absoluut niet meer wil meemaken. Ik wilde zo graag mijn ogen sluiten, in de hoop dat als ik ze weer opende het allemaal weer voorbij zou zijn. Helaas was dat niet het geval.

In mijn ervaring gaan problemen niet zomaar weg. Het maakt niet uit wat je doet of wie je bent, maar tegenslag blijft.

Voor mij werkt een aantal dingen om de draai in de weg te maken.

Omgaan met tegenslag:

1. Verander je kijk in het heden.

Ik heb ontzettend veel verwachtingen gehad van mensen en dingen. Ik ben daarom heel vaak teleurgesteld tot een vriendin van mij een keer zei: “heb geen verwachtingen“. Richt je energie op dat je tegenslag niet eeuwig zal duren. Geniet van de kleine momenten op dit moment. Ik geloof echt dat dit helpt je om vol te houden.

Je kunt betere tijden visualiseren. Creëer een levendige afbeelding in je hoofd van hoe het zal zijn als je tegenslag over is. Ik vind het een effectieve manier om je tegenslag te overwinnen.

2. Vraag!

Misschien heb je, net zoals ik, er een hekel aan om hulp te vragen aan andere mensen? Ik voel een soort weerstand om dit te doen.

Echter je kan niet zonder liefdevolle, begrijpende ondersteuning van familie en/of vrienden. Deel je problemen met andere mensen en geef ze een kans om je te helpen. Sta er open voor! Je zult versteld staan van hoe goed het kan voelen om een keer te leunen op iemand anders.

3. Maak een plan.

Heb je een tegenslag en wil je er dolgraag weer bovenop komen? Ga eens zitten en schrijf een plan. Een plan hoeft niet te zijn dat je iets aan je tegenslag kunt doen maar kan zijn om met het tegenslag om te gaan. Een plan maken geeft je een gevoel van veiligheid en je hebt het idee dat je controle kan uitoefenen. Natuurlijk zullen er plannen zijn die niet werken, wees daarom flexibel in je plan en indien deze niet werkt, stel het plan dan weer bij.

4. Emoties.

Ik voelde me vaak zwak als ik mijn emoties liet zien. Ik probeerde dit met man en macht niet te tonen. Het gevolg hiervan was dat ik altijd met een zwaar gevoel zat, bergen energie verloor en toch het gevoel had dat ik geen controle had. Mijn overtuiging was dat ik dacht dat het uiten van emoties zwak was en mijn overtuiging was altijd als eerste paraat.

Emoties ophouden is geen goede strategie op de lange termijn. Laat je woede, angst en/of verdriet eruit zodat het de mogelijkheid heeft om te verdwijnen. Het kan heel zinvol zijn om eens te huilen, schreeuwen of boos te worden. Tegenslag verdwijnt hier niet mee, maar opgekropte emoties daar voel je je niet beter mee.

Je kan jezelf de vraag stellen; “waarom ik?” Hier kun je emoties verder mee opwekken. Stel jij jezelf deze vraag is het  misschien verstandig om eens met een professioneel iemand te gaan praten in het vakgebied van jouw tegenslag. Hun inzicht is vaak van onschatbare waarde.

Tegenspoed duurt niet eeuwig.

Ik weet dat wanneer je in het midden zit van het ervaren van je tegenslag, het kan lijken alsof je er voor eeuwig aan vast zit. Natuurlijk, dit is niet het geval. Je zal op een dag uit de schaduw komen en de zon weer zien. De bovenstaande punten hebben voor mij gewerkt.

Wat heb jij gedaan om om te gaan met tegenspoed in je leven? Deel je gedachten door onderstaand een reactie in te vullen, zodat andere mensen daarvan kunnen profiteren. Alle ideeën om te helpen om te gaan met moeilijke tijden is welkom. Iedereen maakt ze mee. Dank je wel!

 

Over de auteur

Gepest op school, opgevoed zonder liefde met aan alcohol verslaafde ouders. Hierdoor was ik verlegen, onzeker, ik had totaal geen (zelf)vertrouwen. Ik was bang om ‘gezien’ te worden, ik had altijd het gevoel niet goed genoeg te zijn en sterk de goedkeuring van andere mensen nodig.
Mijn moeder is in mijn armen overleden en dat was de turning point in mijn leven. Lees meer >>>

Marian


Tags

Omgaan met ....., Omgaan met tegenslag, problemen, tegenslagen, teleurgesteld


Misschien vind je dit ook leuk:

Als het leven even tegenzit

Als het leven even tegenzit
 • michel schreef:

  Hallo everybody en Marian,

  Ik lees jouw berichten elke keer en ze zetten mij aan om zelfs even te schrijven.
  Waar je het vaak over hebt is om bepaalde circeltjes (of patronen) te doorbreken. Circeltjes waar je niet mee vooruit komt of zelfs ongelukkig mee bent.
  Dat vergt zelfvertrouwen, moed en kracht.

  Voor mij was het belangrijk dat ik niet zwelgde in mijn emoties.
  Ik voelde de emotie niet; ik was en leefde de emotie.
  Je hebt de keuze; of je laat je hangen in de emotie en je leven gaat onbenut verder.
  Of je legt je de lat iets hoger dan dat je eigenlijk aankunt en gaat de uitdaging aan.
  Dat doe je week na week, maand na maand en de uitdagingen kunnen al in hele kleine dingen zitten.
  Doordat je jezelf keer op keer overwint groeit en groeit je zelfvertrouwen en je zelfbeeld.
  Dat straal je dan ook uit en krijgt het ook weer terug.
  Zelf ga je ook het liefst met enthousiaste en lieve mensen om.
  Voor mij pesroonlijk was het ook belangrijk om het leven en mezelf niet te serieus te nemen.

  Een plan is niet makkelijk; sommige wensen zijn niet (meer) te verwezenlijken. Maar als je de keuze hebt tussen je laten hangen of er het (aller)beste van te maken is de keuze toch duidelijk. Een haalbaar plan geeft je een doel en moed!

  Een hartelijke groet en ik lees je berichten graag, Marian.

  Michel

 • Melissa schreef:

  Lieve Marian,

  dank voor deze mail en tips, een plan schrijven over hoe om te gaan met problemen, daar had ik nog nooit
  aan gedacht. Vaak schrijf je een plan om iets beter te maken of te veranderen, maar de bron ligt dan toch vaak bij een probleem
  of in ieder geval een onverwacht moment wat een bepaalde impact heeft op je op dat moment en waar je wat aan wilt veranderen.
  Goed idee zo’n plan, want je maakt gelijk inzichtelijk ‘hoe en/of wat’ en van daaruit kun je dan weer verder, je pakt
  het dan ook bij de ‘wortel’ aan en kunt er tegelijkertijd meer vanaf een afstandje naar kijken, ook heel prettig….nogmaals, goed idee..!

  Fijne avond nog en ben heel benieuwd naar je nieuwe project…! 🙂

  hartelijke groeten

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Download Gratis 17 Tips Van Jezelf Houden

  17 tips Van Jezelf Houden
  >