Als het leven even tegenzit

Als het leven even tegenzit

We hebben allemaal momenten dat het leven niet eerlijk is. Ook is het en/of lijkt het af en toe niet eerlijk!

Je bent zoveel krachtiger dan je denkt! Open je hart voor alle magische mogelijkheden. Vaak zijn we gekwetst en hebben daardoor de neiging om ons zelf af te sluiten en muren op te bouwen om ons zogenaamd te beschermen. Laat los wat er mis kan gaan, laat de angst los om opnieuw gekwetst te worden. Richt je op wat goed kan gaan. 

Transcriptie Als het leven even tegenzit

Superleuk dat je weer luistert naar een nieuwe podcast. We hebben allemaal momenten in het leven dat het leven gewoon niet eerlijk is, dat het zwaar is, dat het moeilijk is. Ook lijkt het af en toe niet eerlijk, maar wat mij zoveel heeft geholpen, is om te zeggen: het leven werkt VOOR je en niet tegen je.

Vaak word ik geïnspireerd door een podcast omdat ik "toevallig" dezelfde e-mails binnenkrijg, of vragen via mijn social media. En vaak wordt er ook gereageerd op een quote van: 'Ja, Marian, dat is niet makkelijk, want ik ben net mijn baan kwijt'. Of: 'Makkelijker gezegd dan gedaan, want jij hebt niet meegemaakt wat ik allemaal heb meegemaakt'. 

Als voorbeeld geef ik eigenlijk ook altijd mijn eigen jeugd. Opgegroeid met twee aan alcoholverslaafde ouders en ik heb zoveel tijd en energie verspild over wat er vroeger allemaal is gebeurd. Ik was zo gericht op wat er allemaal niet is geweest en wat er had kunnen zijn als ze het anders hadden gedaan, of als ik een andere jeugd had gehad. Dit heeft me nu wel gebracht dat ik het nu helemaal anders doe met mijn kinderen.

Maar ik gaf zoveel energie aan op wat niet werkte, mij afvragen waarom ik maar niet kon veranderen. Totdat ik het boek The Secret had gelezen en aan mijn mindset ging werken. Nu ben ik blij met wie ik ben en wat ik allemaal doe met m'n eigen bedrijf. Ik weet dat ik dit zelf heb gecreëerd en ik weet dat jij dit ook kan. 

Dat is niet allemaal in één keer geweest, dat is met vallen gebeurd, maar het allerbelangrijkste is dat je weer opstaat. Even voor de duidelijkheid, daarmee zeg ik niet dat je je emoties moet onderdrukken. Nee, die zijn belangrijk, ze vertellen je ook iets. Je mag, of moet daar zelfs, naar luisteren, zodat je de les niet nog een keer hoeft te leren.

Wanneer je je baan hebt verloren, is dat natuurlijk niet leuk. Maar misschien was je ergens diep van binnen al niet blij met je job. Of wilde je eigenlijk al zo lang iets anders, maar durfde je niet, want je job was vertrouwd en makkelijk. 

Ik heb het wel eens eerder verteld, maar ik zag eens een interview met een man, die zijn hele bedrijf was afgebrand en hij zei ook dat hij het vreselijk vond. Maar eigenlijk wilde hij altijd al een nieuw pand, dit had hij steeds voor zich uitgeschoven. En hij zei: 'Kijk nu, een nieuw pand!', hij was er heel blij mee.

Het is vaak lastig om vertrouwen te hebben wanneer we in zwaar weer zitten, wanneer het allemaal zwaar en moeilijk voelt.  

Bijvoorbeeld ook met het starten van mijn business, van mijn eigen bedrijf Just Be You, had ik ook geen enkele idee hoe ik dat nu moest gaan bewerkstelligen. 

Je kan er over blijven zitten malen en denken, maar ik heb wel het vertrouwen gehad dat het goed zou komen en ben stapje voor stapje onderweg gegaan.

Vaak weten we ook niet waarom iets gebeurt wat er gebeurt. Van de week is een vriend van mijn dochter overleden door een motorongeluk en we hadden een paar dagen eerder nog met z'n allen in de tuin gezeten met een bakkie koffie, heel gezellig. Gewoon niet te bevatten dat soort dingen. Daar heb ik ook geen antwoord op, het is vreselijk. 

Jaren geleden ben ik ook mijn beste vriendin kwijtgeraakt. Ze was zo jong, mooi en was ziek. Wat mij heeft geholpen is dankbaar te zijn voor alles wat onze vriendschap heeft gebracht en dankbaar te zijn voor de mooie herinneringen die we samen hebben gemaakt. 

Ik wil me daar op richten, in plaats van de waarom en tegen het hele ziektebed proces aan schoppen, want daar heb je niets aan. Zij zelf had zoveel vertrouwen dat ze naar een mooiere wereld ging en daar hou ik me aan vast.

Waar ik het nu eigenlijk over heb in de podcast, is niet over doodgaan van iemand en niet over de rouw daarvan, want daar ben ik niet in gespecialiseerd. Maar ik heb het meer over het verlies van iemand uit je leven die je onrecht hebt gedaan. Of het verlies van een relatie, van je baan, het onrecht wat je wordt aangedaan door iemand anders. 

Vaak zie je pas veel later waarom iets gebeurt, maar vaak zie je het ook helemaal niet. Het is zo zonde als een slechte relatie, een huwelijk, een scheiding, een slechte oogst, de rest van je leven laat beïnvloeden.

Behaalde resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Dit is een bekende reclamespreuk, maar kun je ook hierop toepassen. 

Onrecht is niet fijn, ik ervaar dat zelf heel erg. Ik ben een rasechte HSP'er, hooggevoelig en ik weet nu dat het bij mij niet gefilterd is, dat bij mij alles veel harder binnenkomt. Dat besef heeft me ook veel  gebracht. Die bewustwording alleen al, van: 'Oh ja, Marian, even rustig, want dit komt bij jou heel hard aan.'

Ook ik word onderuit geslagen door het leven. Maar je hebt de keuze of je blijft liggen en eerlijk is eerlijk, want even blijven liggen is best lekker. Maar dan weer opstaan en er gewoon sterker uitkomen. Dus richten op wat je wilt in het leven, waar je naar toe wilt gaan.

Geef niet op en blijf vertrouwen (als het leven even tegenzit)

Wat je erbij kunt helpen is stoppen met denken wat er allemaal is gebeurd. Stop met het herkauwen van het oude verhaal. Vaak vertellen we dat verhaal nog aan iemand anders die haar of zijn mening of verhaal er ook weer ingooit. En zo groeit en groeit het verhaal. Energie van gelijk niveau trekt elkaar aan. En wanneer je glimlacht, dan glimlacht de spiegel terug. 

Ik vertel hier ook meer over in mijn gratis online workshop: Verhoog je energieniveau. Vaak krijg ik ook als reactie: 'Ja hoor, ik ben altijd goed voor anderen, maar ik krijg er niets voor terug. Ja, stank voor dank.' Dat is ook een gezegde die vaak wordt herhaald.

Maar hoe vaak doe je iets voor iemand om er iets voor terug te krijgen? Heb je daar wel eens bij stilgestaan? Help je iemand met verhuizen omdat je graag helpt? Of help je verhuizen omdat je dan denkt dat de ander jou ook komt helpen met een verhuizing? Dan doe je het juist met een verwachting. Door het hebben van een verwachting worden we vaak teleurgesteld in het leven of teleurgesteld door anderen. Want we verwachten dan dit en dat, omdat we dat zelf ook zouden doen. Maar we zijn allemaal anders, iedereen is anders en iedereen heeft op dat moment weer te dealen met dingen op zijn of haar pad, waardoor het misschien niet uitkomt. 

Loslaten, is achterom kijken zonder spijt, vooruit kijken zonder verwachtingen en het leven ervaren in het hier en nu.

Stop met jezelf excuses te verzinnen: 'Ik kan dat niet, want...'

Dat is echt een verhaal wat je jezelf vertelt. Welk verhaal vertel jij jezelf? We zijn hier als mens gekomen in de wereld om te groeien. En bij elke gebeurtenis zit een les. En je krijgt deze les elke keer weer terug, totdat je het geleerd hebt, zo groei je weer, ben je weer next level.

Een ander persoon die je pijn heeft gedaan, hij heeft geen macht over jou. Je geeft ze macht en kracht, maar de kracht zit in jou. Geef je kracht niet weg.

Mijn vriendin zei op haar sterfbed zo mooi: 'Marian, kan jij een borduurwerkje?' Dat vroeg ze aan mij. Ik zeg: 'Natuurlijk meis.' En ze zegt: 'Nu kijk je in het leven tegen de onderkant van het borduurwerk aan en dan zie je alle knopen en onoverkomelijkheden. Maar zometeen zie ik alleen de bovenkant, zie ik het hele borduurwerk'. Ik heb daar even over moeten nadenken, want het is zo knap hoe ze dat zei. Ik geloof ook inderdaad dat je pas later kunt zien dat de punten met elkaar connecten en dat toeval niet bestaat. Daarvoor moest ik wel los komen uit de slachtofferrol en stoppen met het verzinnen van excuses, want dat heb ik zoveel keer gedaan. Ik deed ook alles om aandacht te krijgen en lief gevonden te worden.

Bouwen aan zelfliefde en aan zelfvertrouwen is ook zo belangrijk. Jij bent belangrijk.

Een verandering komt ook niet voor niets, het vereist ook inzet. Ik zeg altijd dat ik hard werk om een makkelijker leven te hebben. Ik werk hard aan mijn mindset, aan mijn intenties en doelen in het leven. Ik heb zo lang mijn ouders de schuld gegeven van alles en nog wat, voor de dingen die in het verleden zijn gebeurd. Die tijd had ik veel eerder kunnen besteden aan het herprogrammeren van mijn mind, van m'n gedachtes, om mezelf te voeden met positieve dingen. 

Hier moet ik nog steeds aan werken, daar werk ik nog steeds aan. Bijvoorbeeld dat ik moe m'n bed uit kom en dat ik mezelf hoor denken of zeggen van: 'Pfff, ik ben uitgeput.' En dan denk ik: Hmm, ja. Dat lift me natuurlijk niet omhoog en dan buig ik deze om naar: ik voel me steeds energieker of ik voel me top.

Probeer dat maar eens, dat geeft zo'n ander gevoel. En ook bijvoorbeeld inspirerende video's op YouTube of biografieën lezen van personen die het al hebben gemaakt, of die iets hebben meegemaakt waar jij in zit. Maar die daar losgekomen van zijn. Dat is zo'n oppepper, waarmee je jezelf weer omhoog kan liften, zodat je niet blijft liggen op de grond.

Je kunt vertellen over wat je aan is gedaan, maar zorg niet dat het een excuus is om niet meer vooruit te gaan, om niet meer het mooie te zien.

We hebben allemaal moeilijke momenten, eb en vloed. Maar laat je er niet door naar beneden halen. Je kunt bitter worden, mijn moeder was echt bitter geworden en dat maakte haar niet aantrekkelijk. Het stootte mij zelfs af, dat ze gewoon bitter was en ik vond het ook niet leuk om daarmee om te gaan. Dus laat je niet bitter worden.

Soms kunnen we dingen niet begrijpen, maar ga verder met vertrouwen. En zojuist heb ik de vierweekse afgerond, de online training van: Magische liefde aantrekken. Ook hier hoor ik zoveel verhalen over wat er iemand is aangedaan. En dit programma heb ik niet voor niets opgebouwd met eerst zelfliefde, love mindset en daarna het loslaten van het verleden. En dat zijn zulke belangrijke componenten om eigenlijk verder te gaan op alle gebieden in het leven, niet alleen je love life.

Want als jij je blijft richten op dat alle leuke mannen getrouwd zijn, of vreemdganger zijn. Voor vrouwen, ik noem nu maar even mannen. Of wat je jezelf dan ook vertelt is dat wat je brein gaat zien. Dat is waar je je op richt. En dat is waarom je ook weer die leuke man ziet die al getrouwd is, of die uiteindelijk vreemdgaat. Want als jij een nieuwe rode Volkswagen Golf wil gaan kopen, dat voorbeeld geef ik ook altijd, dan zie je het ineens overal rijden. Dus daar richt je mind zich dan op.

Dus kijk niet achterom wat er gebeurd is, maar werk aan jou zelfliefde, aan je mindset en zelfvertrouwen, om weer vooruit te gaan.

Wees niet bitter of richt je niet op wat er allemaal niet heeft gewerkt, maar heb vertrouwen dat je juist gaat vinden wat er wel werkt. Want je hebt weer wat geleerd. Je weet wat je niet wilt, dus je weet nu wat je wel wilt. Want je kan het ombuigen en dat is weer super makkelijk voor je intentie lijstje. 

Laat daarbij de controle los. Vaak doen we de dingen die goed voelen, maar gebeurt het tegenovergestelde. Dat je denkt: waarom kan dat gebeuren? Maar wat ik net al zei, het kan gebeuren voor een reden die je op dat moment nog niet ziet voor je hoogste goed, voor iets beters wat op je pad komt. 

Van de week hadden Mike en ik ook een condoleance, een tante van Mike, met een hele mooie, hoge leeftijd, in de negentig, is overleden. We zaten nog een bakje koffie te drinken en een oom van Mike schoof aan  tafel en nog een vrolijke man, met twinkels in z'n ogen, die ik helemaal niet kende. En wat bleek? Allebei de mannen waren in de tachtig en hadden het nodige meegemaakt, daar zaten ze natuurlijk nog over te kletsen over vroeger. De één zat daar met een leren jasje aan en een lekker gezonde kleur op z'n gezicht, twinkels in zijn ogen en ik kon gewoon niet geloven dat hij tachtig was, ik zou er zo op kunnen vallen. 

Dat verhaal vertelde ik van de week ook, toen ik mijn wenkbrauwen ging doen, tegen de eigenaresse en die zei zo mooi: 'Dat zijn de echte mannen'. Ik word daar zo blij van als ik dat zie en weet dat ik dat ook wil. Ik wil twinkels in m'n ogen behouden, dan ziet men de rimpels er naast niet.

Dus settel je niet voor minder. Als de relatie over is, dan wacht er wat beters op je. Als je bent ontslagen, wacht er een leukere job voor je. Vaak is het niet jouw schuld dat er iets gebeurt. Het overkomt je en het overkomt je dat je leven je onderuit haalt.

Het leven is niet altijd eerlijk, je voelt je verloren, gekwetst, alleen, je hebt pijn, je ervaart pijn. Maar blijf alsjeblieft niet liggen. Als ik de negativiteit moet laten meetellen, bijvoorbeeld in mijn bedrijf Just Be You, dan had ik al lang ermee gestopt.

Als ik me druk moet maken om de mening van anderen, niet iedereen is een match met mij. Helemaal goed en dat wil ik ook helemaal niet. 

Ik wil dat je altijd doet wat goed voelt voor jou. Ik wil je graag motiveren en inspireren om te gaan voor wat jij wilt, zoals ik heb gedaan. En dat heeft me zoveel gebracht en nog steeds. Nou ben ik daar elke dag rete-, retedankbaar voor. Dus schrijf ook elke dag op waar je dankbaar voor bent. Tip: Gedachten en Mooie Momenten boek en/of 5 stappen basis of editie hooggevoeligheid

Vaak laten we onze eigenwaarde, zelfvertrouwen, afhangen door anderen. Of door dingen die gebeuren, dat we ons naar beneden laten slaan, als er een collega ineens niet leuk doet.

Wat anderen zeggen en/of denken is niet jouw zaak. Jij geeft er zelf toestemming voor. Hou van jezelf, dat kan een ander niet doen van je. De enige mening die telt is wat je van jezelf vindt. En wees altijd op één lijn met jezelf, dus voel je goed. Ik denk dat dat ook het allerbelangrijkste is wat ik mee wil geven: Ga je goed voelen, doe dingen die je leuk vindt, die je energie geven. 

Laat je niet ontmoedigen door wat er gebeurd is. Blijf er niet in hangen. Natuurlijk kan je treuren, boos zijn, verdrietig zijn en weet ik het allemaal niet. Laat, of sta dat toe en zeg dan op een gegeven moment: 'Dankjewel, dankjewel dat je het me laat zien, maar ik ga nu verder'. 

Wat er gebeurd is in het verleden is misschien jouw verklaring van waar je nu bent in het leven. Maar laat het geen excuses zijn om te blijven waar je nu bent. Heb dromen, ga voor je dromen en blijf dromen.

Elke dag komt de zon ook op, al zie je die niet altijd en zit deze verscholen achter de wolken. Of blijf niet voor een dichte deur staan, maar ga naar een nieuwe deur en kijk of je erdoorheen kunt gaan. Deuren genoeg. 

Het mooiste is naar je onderweg. Het mooiste ligt voor je. Dus laat je oude liefde, je oude baas, mensen, meningen, mensen die geen vertrouwen in jou hebben, een poepie ruiken. Laat ze zien dat ze ongelijk hebben.

Val niet in de valkuil door te blijven liggen, maar laat ze zien wat ze hebben gemist. Iedereen heeft mij uitgelachen. Iedereen heeft mij uitgelachen met Just Be You. Ik ben niet gekozen met de gym. Ik werd niet gevraagd op feestjes. En dat is nu allemaal anders.

Maar ik ben zo blij dat ik ben blijven werken en nog steeds werk ik aan mijn mindset, aan mijn zelfliefde en aan mijn dromen. Ik werk in, en leef in vrijheid en vrijheid is mijn grootste goed.

Heb vertrouwen in wat kan zijn. En dan sluit ik graag af weer met mijn slogan: accepteer dat wat er is, laat los wat is geweest. Geniet, geniet, geniet en heb vertrouwen in wat kan zijn. 

Tot snel weer bij een nieuwe podcast!

Uitgelicht in deze aflevering:

* Dit is een affiliatelink. Ik ontvang bij aankoop via deze link een kleine commissie van jouw aankoop. Je betaalt hier niets voor alleen is dit mijn beloning voor het doorverwijzen. Het is en blijft ten alle tijden mijn oprechte mening en aanrader. Dankjewel voor voor je support!

[social_warfare]

Over de auteur

Gepest op school, opgevoed zonder liefde met aan alcohol verslaafde ouders. Hierdoor was ik verlegen, onzeker, ik had totaal geen (zelf)vertrouwen. Ik was bang om ‘gezien’ te worden, ik had altijd het gevoel niet goed genoeg te zijn en sterk de goedkeuring van andere mensen nodig.
Mijn moeder is in mijn armen overleden en dat was de turning point in mijn leven. Lees meer >>>

Marian


Tags

alles zit tegen, als alles tegenzit, niet mee zit, tegenslag, tegenslagen, wanneer alles tegenzit


Misschien vind je dit ook leuk:

Als het leven even tegenzit

Als het leven even tegenzit
 • Wietske schreef:

  Hey lieve Marian,

  Wat een onwijs fijne podcast! Zo fijn, dit het is precies wat ik op dit moment nodig heb. Ik vind het zo mooi om te horen wat je allemaal verteld. De voorbeelden.. kennis en ervaringen die je deelt zijn super waardevol en inspirerend.
  Het zorgt voor ruimte, kracht en vertrouwen! Ook voor ontroering en blijdschap te gelijk, het maakt me echt weer even bewust, wat er in mijn gedachten omgaat en dat ik zoveel meer waard ben dan het luisteren naar mijn kritische stem..
  Op dit moment her-inner mezelf echt dat het zo belangrijk is om te geloven en hoop en vertrouwen te behouden!
  Je ingesproken podcast geeft me kracht om niet op te geven en te denken in mogelijkheden.
  Ondanks het niet zo snel gaat al dat ik graag zou willen!

  Je enthousiasme is heel aanstekelijk en geeft echt een hoopvol gevoel!

  Ik ben je super dankbaar, mooi liefdevol mens ✨✨

  Liefdevolle warme groet,

  Wietske

 • Debbie schreef:

  Bedankt voor deze podcast. Het was echt een boost moment waar ik , onbewust, naar op zoek was. Het is positief en bemoedigend en voelde voor mij echt als een virtuele arm om me heen. Een arm die je om een goede vriend of vriendin zou slaan die even wat steun nodig heeft. Keep up the good work!

 • Toos van der Maden schreef:

  wat n (h)eerlijke podcast weer ,ook ik blijf nog steeds aan me zelf werken en nieuwe dingen doen en ontdekken om nog meer van me zelf te houden, rust in me hoofd te hebben en te doen wat ik wil en leuke vindt. En het gaat stapje voor stapje steeds beter. Liefs Toos

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

  Download Gratis 17 Tips Van Jezelf Houden

  17 tips Van Jezelf Houden
  >