Omgaan met negatieve mensen

Ga jij wel eens om met negatieve mensen?

Mijn moeder was een erg negatieve vrouw en ik had daar veel van meegekregen. Ze maakte zich ook altijd heel druk om wat andere mensen van haar dachten. Omdat mijn moeder vaak negatief was, sloeg haar negatieve energie over waardoor ik met een slecht gevoel zat.

Sommige mensen hebben de negatieve gewoonte om rond te hangen in negatieve gevoelens en stralen dit ook naar anderen uit.

Wat kun je doen als je deze negatieve persoon niet uit de weg kunt gaan?
Eén van de eerste dingen die je kunt doen is om je bewust te worden wie de negatieve mensen zijn in je leven. Dit is nog niet zo makkelijk.

Negatieve mensen kunnen je naar “beneden halen” en doen een afbreuk op je energie.

Negatieve mensen zien veel problemen maar ondernemen geen actie om deze problemen op te lossen. Als je wel actie onderneemt dan heb je geen tijd meer om er over te klagen ;-). Ook wel energie vampiers genoemd. Deze energie vampiers zullen altijd komen en gaan in je leven. Leer omgaan met negatieve mensen.

9 strategieën over hoe om te gaan met negatieve mensen

1. Ga niet in discussie

Eén van de belangrijkste dingen die ik geleerd heb is om niet in discussie te gaan met een negatief persoon. Een negatief persoon heeft een vaste overtuiging en is niet van plan dat te veranderen door wat jij zegt. De discussie zal je naar beneden trekken. Je kunt opbouwende commentaar geven en indien je merkt dat dit geen invloed heeft neem dan geen deel meer aan het gesprek.

2. Prijs de persoon voor positieve dingen

Negatieve personen zijn niet alleen negatief naar andere mensen maar ook naar zichzelf. Voel je negativiteit bij een persoon, bedenk dan eens hoe deze persoon zich moet voelen. Wat zijn de dingen waar deze persoon goed in is? Zoek naar iets positiefs en maak daar een compliment over. Hij/zij zal verrast zijn en het compliment naast hem/haar neerleggen maar toch is het eerste zaadje voor positiviteit gepland en op langere termijn zal dit gaan bloeien.

3. Zorg dat je met meerdere personen bent.

Indien jij een 1 op 1 gesprek hebt met een negatief persoon dan zal jij de negativiteit volledig voelen. Met iemand anders er bij, hoef je niet de “volle laag” van de negativiteit te dragen.

4. Verminder/verbreek het contact.

Mocht het ondanks de verschillende tips niet lukken, verminder of verbreek dan het contact. Indien het een goede vriend is, speel dan open kaart en vertel eerlijk van de ernst van het probleem. Het is niet gezond om veel tijd te besteden aan  negatieve mensen. Tijd is kostbaar, besteed de tijd met mensen die een positief effect op je hebben.

5. Wees vriendelijk, maar voed hun ego niet

Negatieve mensen zoeken vaak mensen om zich heen om hun ego te voeden zodat ze zich beter voelen over zichzelf, dat is echter een tijdelijke bevrediging. Onderscheid ze hierin en praat niet mee.

6. Verander van onderwerp

Wanneer je een negatief verhaal aanhoort, probeer dan rustig een neutraal onderwerp aan te snijden.

7. Deel een positieve ervaring.

Luister naar hun negatieve verhaal met empathie en vertel vervolgens een soortgelijke ervaring die positief heeft uitgepakt. Hierdoor help je hen om te zien dat achter elke moeilijke situatie mogelijkheden zijn voor verandering en groei.

8. Zeg: “Vertel me nu eens iets positiefs.”

Indien de persoon klaar is met het vertellen van zijn negatieve verhaal, zeg dan tegen degene: “vertel me nu eens een positief verhaal”. Sommige mensen hebben echt geen idee dat ze negatief zijn (geworden). Misschien zijn deze mensen wel omringd met negatieve mensen, en is het gewoon een manier van leven geworden.

9. Stel jezelf voor in een wit licht.

Het klinkt wellicht vaag, maar dit advies heb ik jaren geleden gekregen en ik moet zeggen het werkt. Als iemand negatief is, stel jij jezelf voor in wit licht. Je bent omgeven door het witte licht. Je voelt dan hun negativiteit niet en je houdt je energie, want het witte licht is een “kracht” die je beschermt.

Heb jij dagelijks last van een negatieve collega of van een andere persoon, gebruik eens een doucheschuim en stel je voor dat dit een beschermende olie is. Het commentaar dat je krijgt kan niet naar “binnen” komen, en glijdt zo van je af. Je kan een post-it plakken op je computer met alleen maar “olie” erop zodat je jezelf eraan herinnert om de opmerking van je af te laten glijden.

Je kan je alleen laten kwetsen als je het zelf toelaat.

Heb jij nog tips? Leuk als je het wilt laten weten door onderstaand een reactie achter te laten. Hiermee help je ook weer andere mensen.

Over de auteur

Gepest op school, opgevoed zonder liefde met aan alcohol verslaafde ouders. Hierdoor was ik verlegen, onzeker, ik had totaal geen (zelf)vertrouwen. Ik was bang om ‘gezien’ te worden, ik had altijd het gevoel niet goed genoeg te zijn en sterk de goedkeuring van andere mensen nodig.
Mijn moeder is in mijn armen overleden en dat was de turning point in mijn leven. Lees meer >>>

Marian


Tags

energie, energie vampiers, kwetsen, negatief, negatieve mensen


Misschien vind je dit ook leuk:

 • Privé heb ik een vriend die niet op te beuren is, nooit eens een leuk of positief verhaal. Als ik iets leuks voorstel om te gaan doen om hem er uit te trekken, wil hij niet. Ik zal hem niet laten vallen als hij me écht nodig heeft, maar deze vriendschap heb ik maar op een lager pitje gezet…helaas.
  Zakelijk heb ik een heel erg vervelende collega die doorlopend negatief is. Zolang als ik daar al werk (en naar de verhalen ook al vóór die tijd) zoekt ze ruzie of gezeur met wie dan ook als er weer eens iets niet gaat zoals zij wil! En qua werk…dan is het weer “te weinig”dan is het weer “teveel” en/of klaagt ze dat niemand haar helpt of in de vakantie waarneemt! Een uitermate moeilijk persoon, waar ik liever geen energie in wil steken, maar helaas wel mee opgescheept zit! Hopelijk gaat er nu eens een leidinggevende actie ondernemen, want ze verpest de sfeer op de kamer al jaren en dat houdt pas op als ze, op welke manier dan ook, verdwijnt van de kamer helaas!

 • Fijn artikel! Bedankt had ik echt ff nodig! Zal deze tips de volgende keer zeker eens gaan toepassen. Al moet ik zeggen dat ik sommige onbewust al deed. 😀

 • Hoe kom ik op Facebook in de groep van positief,
  Waar je elke dag iets positief kan lezen.
  Ik heb een negatieve man waar ik 24 op 24 bij ben
  niets en niemand is goed , ik ben aan mijn einde van mijn energie ben op .

  • Voel met je mee, heb ook een negatieve man en laat me er steeds verder mee inglijden. Zeer moeilijk. Lijkt wel alsof je dubbel positief moet zijn om de dag door te komen.

 • Mijn man is iedere dag negatief 🙁
  Hij heeft zijn eigen produktiebedrijf en klaagt iedere dag, verder is hij wel een goede man maar door zijn negatieve energie voel ik me steeds slechter worden……
  Ik heb nood aan positieve mensen om me heen!

  • marian schreef:

   Hoi Fanny,

   Bedankt voor je reactie. Het is moeilijk als iemand die zo naast je staat negatief is maar het mooie is dat jij het ziet en hierin niet wil meegaan. Positieve mensen om je heen is een zegen!
   Heb je een facebook account? Hierin heb je ook een positieve groep en wordt er dagelijks vele berichten op geplaatst. En waar je je op focust, dat groeit.

   Warme groet, Marian

   • henk Jan schreef:

    heel herkenbaar dat stukje van je moeder

 • Wauw! Ik wist het eigenlijk wel, maar nu staat het allemaal mooi op een rij. Als je zelf niet zo lekker zit, kun je volgens mij ook veel hiervan op jezelf toepassen om die negatieve spiraal te doorbreken.

  gr Daphne

  • marian schreef:

   Hoi Dahphe,

   Bedankt voor je reactie. Diep in onszelf zitten alle antwoorden 😉 en is de kunst om naar het antwoord naar boven te krijgen, er bewust van te worden en/of er naar te luisteren. Omgaan met negatieve mensen kan je niet vermijden maar handig als de tips in je achterhoofd zitten om er mee om te gaan en niet jezelf naar beneden te halen waardoor je weer aan zelfvertrouwen verliest.

   Nogmaals bedankt voor je reactie. Warme groet, Marian

 • Hoi Marian,

  Goed verhaal! Ik moest zelf meteen denken aan het boek ‘De Orka Award’. Kern van dit boek is dat je dingen die je goed of mooi vindt, beloont. Bij negatieve dingen probeer je de aandacht te verleggen, geen aandacht te schenken, etc.

  Leuke tips. Keep up doing the good work!

  Vrolijke groet,
  Mark

 • Zeer goeie tips!
  Wees “aanwezig” in het nu op zo een moment zonder een oordeel te vellen. Helpt heel goed voor mij!

  • marian schreef:

   Hoi Rebekka,

   Inderdaad in het “nu” zijn is voor mij ook heel krachtig. Dank je wel voor je reactie!

   Warme groet, Marian

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  Gratis Meditatie voor Loslaten Just Be You

  Download Gratis Mediatie Loslaten van Angst,
  Zorgen en Stress

  >