Mindfulness: het pad naar bewust en evenwichtig leven.

Vandaag kreeg ik een mail van Jan Jacobs dat mijn artikel is geplaatst op de blogkermis “Mindfulness: het pas naar bewust en evenwichtig leven”.

Tien weken lang kon je wekelijks een nieuw artikel lezen op coachjan.be/blog over een bepaald misverstand over Mindfulness. Om dit thema op een feestelijke manier af te sluiten, vroeg Jan om interessante artikels over mindfulness door te sturen. De reacties waren massaal.

Jan heeft een selectie gemaakt van de beste artikels. Deze artikels zijn ondergebracht in 3 categorieën:

Mindfulness en kinderen, Mindfulness op het werk en Mindfulness in het dagelijkse leven.

Aanbevolen literatuur over Mindfulness:

Mindfulness

In dit boek gaat David Dewulf, arts aan de dienst psychiatrie van het Universitair Ziekenhuis Gent, dieper in op mindfulness, een populaire therapievorm die gebaseerd is op oosterse wijsheden. Het uitgangspunt is dat we onze aandacht moeten richten op het huidige moment om intenser te leven. Dewulf schreef het boek vanuit zijn ervaringen met klinische programma’s voor de behandeling van depressie, waarin hij oosterse wijsheid combineert met westerse psychologie.

 

Waar je ook gaat daar ben je.

In Waar je ook gaat, daar ben je zet Jon Kabat-Zinn uiteen hoe de essentie van boeddhistische meditatie – aandacht – deel kan gaan uitmaken van ons dagelijks leven. Veelal aan de hand van voorbeelden die voor iedereen herkenbaar zijn, laat hij zien hoe meditatief leven en werken eruitziet, welke weerstanden we tegenkomen en hoe we daar mee om kunnen gaan.

.

Zen of het konijn in ons brein

Zenboeddhisten zeggen dat we gelukkig kunnen zijn in dit leven. Dat we vrij kunnen zijn. En dat het zelfs eenvoudig is. Maar ons dagelijkse leven lijkt eerder getekend door niet te vermijden stress, lastige emoties, onhebbelijke gewoontes van onszelf – om nog maar te zwijgen van al die vervelende mensen om ons heen! Wees in die jungle maar eens ‘zen’! En toch kan het. Echt.

 

,

Mindfulness

MINDFULNESS, zo luidt het nieuwe basiswoord voor wie beter wil omgaan met de onvermijdelijke stress van het leven. MINDFULNESS vindt zijn oorsprong in boeddhistische meditatietechnieken. In plaats van voortdurend toe te leven naar doelen die ver in de toekomst liggen, leer je met een milde open aandacht aanwezig te zijn bij wat nu is. MINDFULNESS leert je hoe je de rust en helderheid kunt opzoeken in jezelf. Ook als het leven je deze rust niet gunt, geeft mindfulness je de vrijheid goed om te gaan met de onrust, zonder jezelf erin te verliezen.

Heb jij aanvullende boeken? Tips? Verhalen? Laat het anderen weten en plaats hieronder een reactie. Zo helpen we elkaar ook weer.

 

 


Tags

bewust en evenwichtig leven, mindfulness


Misschien vind je dit ook leuk:

 • Dit is nu eenmaal de grootste zever, dat ik heb gelezen op het internet.

 • Mooie samenvatting, dank je wel !

  Groetjes en een zeer inspirerend 2011 🙂

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  Gratis Meditatie voor Loslaten Just Be You

  Download Gratis Mediatie Loslaten van Angst,
  Zorgen en Stress

  >